Money Diaries este o rubrică săptămânală de lifestyle și de educație financiară susținută de Școala de Bani. În fiecare săptămână, cititoarele Inoza ne povestesc, cu sinceritate, cum și pe ce și-au cheltuit banii.

Săptămâna aceasta facem cunoștință cu un senior analyst care locuiește cu o prietenă și a găsit o metodă inedită pentru a se trezi diminețile. 🙂

***

Job: Senior analyst
Domeniu: Consultanță
Vârsta: 28 de ani
Oraș: București
Salariu lunar: 4700 lei

Cheltuieli lunare

Chirie: 833 lei
Întreținere: 100 lei
Curent: 40 lei
Cablu TV și internet: 35 lei
Abonament HBO GO: 20 lei
Abonament telefon: 40 lei
Abonament metrou: 70 lei
Cosmetică: 125 lei

Despre mine:

Locuiesc cu prietena mea, Cristina (nu e numele ei adevărat 🙂 ), într-un apartament de 2 camere. Plătim totul pe din două, iar chiria, întreținerea, curentul și cablul de mai sus sunt jumătatea mea.

LUNI

Dimineața: Nu reușesc să mă trezesc la timp, așa că folosesc Alarmy. E o aplicație dementă, unde alarma sună până când îndeplinești un task. De exemplu, am făcut o poză cu un dulap din bucătărie și alarma nu se oprește până nu fac exact aceeași poză azi.

La bucătărie beau un pahar de apă și îmi fac o cafea. O beau în camera mea, în timp ce-mi fac o listă cu cele mai importante 3 obiective ale zilei. Încerc să meditez 5 minute, dar gândurile îmi zboară aiurea. Mănânc (iaurt grecesc cu granola, o banană și o nectarină), mă îmbrac, mă machiez și plec la birou.

Prânz: Mănânc ce mi-am adus de acasă (couscous cu legume). Mă uit peste mail și văd că Boohoo au reduceri de până la 70%. Îmi comand 2 salopete și o rochie (166 lei).

Seara: N-am apuc să fac curat în weekend, așa că recuperez acum și pun și o mașină de rufe la spălat. După ce termin, mă uit la ‘Mă simt frumoasă’, un film cu Amy Schumer, pe HBO GO. Nu mă așteptam, dar lăcrimez puțin.

Total zi: 166 lei

MARȚI

Dimineața: Sună Alarmy și alerg năucă la bucătărie să pozez dulapul, să nu se trezească Cristina.

Îmi fac cafeaua și lista de obiective, dar înlocuiesc meditația cu 10 minute de yoga (de pe Youtube) pentru că am dormit rău azi-noapte și mă doare spatele. Mănânc o omletă cu niște roșii cherry și fug la birou.

Prânz: Ies cu o colegă la Frufru și ne luăm o supă caldă și o salată cu quinoa fiecare (15 lei).

Seara: Îmi fac un ceai de tei și mă pun să citesc ‘Pacienta tăcută’, pe care mi-a împrumutat-o Cristina. N-a fost o idee bună să mă apuc seara de ea, pentru că o termin la 2 dimineața.

Total zi: 15 lei

MIERCURI

Dimineața: Cristina mă trezește țipând. N-am auzit alarma și telefonul face ca toți dracii. Mă duc împleticindu-mă să pozez dulapul din bucătărie.

Îmi fac o cafea mare, dar sunt prea obosită să mă gândesc la obiective sau să meditez, așa că mă uit în neștire pe Instagram. Îmi fac un sandviș la sandviș maker, mă îmbrac, mă machiez și plec la birou.

Prânz: Comandăm prin Uber Eats de la King Rolls și-mi iau cheesy rolls (20 lei).

Pe drum spre casă mă opresc pe la magazin să cumpăr diverse, de mâncare (76 lei).

Seara: Vin în vizită două prietene comune. Povestim și bem vin roșu, de la ai mei. Ne culcăm destul de târziu, așa că am emoții pe dimineață cu Alarmy și Cristina. 😀

Total zi: 96 lei

JOI

Dimineața: De frica Cristinei, cum aud Alarmy-ul, cum fug spre bucătărie să pozez dulapul. Îmi fac cafeaua și pun niște paste la fiert, pentru prânz. Cât fierb pastele, pun niște legume la tigaie și îmi notez obiectivele pentru azi. Amestec totul și le las la răcit. Îmi fac iar niște iaurt grecesc cu granola și banană. Mă spăl, îmbrac, machiez și plec.

Prânz: Mănânc pastele cu legume aduse de acasă. După masă mi se face poftă de un suc natural, așa că ies să-mi iau unul de ananas, portocale și căpșune (8 lei).

Seara: Pe drum spre casă mă opresc la Mega, pentru că nu mai am demachiant și dischete (29 lei). Ronțăi un pumn de caju și mă uit cu Cristina la un serial pe Netflix – ‘You’. Ea are abonament la Netflix, eu la HBO și funcționăm bine așa.

Total zi: 37 lei

VINERI

Dimineața: Încep să mă obișnuiesc cu Alarmy. Începe să sune și în 2 timpi și 3 mișcări sunt la bucătărie.

Beau apa, cafeaua și îmi notez obiectivele pe azi. Încerc să meditez 5 minute, apoi fac și 10 minute de yoga (sunt pe val!). Îmi fac toast cu ou fiert și un avocado. După care rutina obișnuită, și plec la birou.

Prânz: Vinerea e zi de pizza la birou, așa că fac pe din 2 o bufalina cu colega mea (15 lei).

Seara: La 7 mă întâlnesc cu o prietenă la Ateneu să mergem la un concert simfonic. Ea a cumpărat biletele, așa că îi transfer banii prin Revolut (65 de lei). După concert, ieșim la Salon Golescu, să mai povestim. Beau un Hugo și o apă plată (38 lei).

Total zi: 118 lei

SÂMBĂTĂ

Dimineața: Azi mă trezesc în sfârșit la ce oră vreau, fără Alarmy. Îmi fac cafeaua și pregătesc niște clătite cu afine, după o rețetă văzută la Mihai Gătește. Mănânc clătitele cu Cristina, după care mă îmbrac și plec.

Am programare la cosmetică, pentru un tratament facial de hidratare, cu acid hialuronic (150 lei). Îl fac cam o dată la 2 luni, deși probabil ar trebui să merg lunar.

Prânz: Cristina a primit pachet de la ai ei, așa că mâncăm sarmale. Ai mei nu prea gătesc și sigur nu fac sarmale în mai.

După prânz ne uităm la 2 episoade din ‘You’, apoi ne punem pe făcut curat și spălat rufe.

Seara: Beau un ceai de lavandă și încep o carte nouă (‘Orbi’ de Petronela Rotar, tot luată cu împrumut de la Cristina).

Total zi: 150 lei

DUMINICĂ

Dimineața: Cristina insistă să mergem la vot devreme, să nu stăm la coadă, dar chiar și așa, stăm vreo 30 de minute. E prima coadă la care stau bucuroasă.

Prânz: După ce votăm, ieșim la un brunch. Eu îmi iau ouă Benedict, un flat white și un fresh de portocale (49 lei). Pe drum spre casă, ne oprim la un Mega și luăm 2 bidoane de apă de 5 litri (12 lei, plătesc eu).

Acasă ne mai uităm la 2 episoade din You, după care dormim vreo oră fiecare.

Seara: Beau un kefir și îmi notez o listă cu cele mai mari realizări ale săptămânii, apoi citesc Orbi până adorm. Înainte de culcare, modific task-ul de la Alarmy. Dimineață, în loc de poză, trebuie să rezolv o ecuație matematică. Nu cred că mâine mi se va mai părea o idee bună.

Total zi: 61 lei

***

Cum economisesc

💶 îmi cumpăr haine doar la reduceri și de multe ori și din second hand (recomand Monda și Humana)
💶 duminica merg la piață la Obor, de unde iau legume și fructe (săptămâna asta a fost excepția datorită/din cauza votului)
💶 încerc să nu-mi comand mereu prânzul la birou, deși tentația e mare
💶 am avut, o perioadă, și abonament Netflix și HBO Go, ca și colega mea, dar acum am păstrat doar unul și ea pe celălalt
💶 am renunțat la abonamentul de sală când am văzut că mergeam de 3-4 ori pe lună
💶 donez hainele care sunt în stare bună, dar le vând pe OLX pe cele noi, nepurtate

***

Dacă vi se pare util și interesant acest demers, vă aștept și pe voi cu Money Diaries la adresa inoza.ro@gmail.com.

Cu cât o să fie mai multe și mai diverse, cu atât cred că o să învățăm lucruri noi și o să facem această conversație mai relevantă.