Money Diaries este o rubrică săptămânală de lifestyle și de educație financiară susținută de Școala de Bani. În fiecare săptămână, cititorii și cititoarele Inoza ne povestesc, cu sinceritate, cum și pe ce și-au cheltuit banii.

Săptămâna aceasta facem cunoștință cu un coordonator de producție TV, de 34 de ani, care locuiește în București împreună cu iubitul ei.

***

Job: Coordonator
Domeniu: Producție tv
Vârstă: 34 de ani
Locație: București
Salariu lunar: 4700 lei

Cheltuieli lunare

Credit: 1780 lei
Întreținere: 200 lei
Curent: 70 lei
Internet + TV: 75 lei
Telefon: 35 lei
Abonament fitness cu personal trainer : 600 lei
Epilat: 100 lei
Cosmetică: 250 lei
Abonament metrou: 70 lei

Despre mine

Rămân luna această cu 1500 lei. O dată la două luni mă vopsesc și mă costă cam 500 lei. Asta e luna cea bună, cum zic eu.

Nu sunt un exemplu prea bun din punct de vedere financiar. Știu că am multe cheltuieli pe care le-aș putea sări din schemă, un exemplu fiind antrenorul personal pe care îl plătesc cu 500 lei / lună. Nu renunț pentru că investesc în sănătatea mea, jobul meu presupunând să stau la birou, pe un scaun toată ziua. Nici nu merg mult pe jos, locuiesc fix lângă gură de metrou, iar când ajung la job merg maximum 3 minute dacă mă grăbesc. Înainte aveam dureri de spate, nu dormeam foarte bine, nu mă deconectam de la problemele zilnice. Pe lângă faptul că m-a ajutat să mai pun un pic pe mine (da da, mă încadrez în categoria cealaltă 😄), m-a disciplinat foarte mult și am un randament mult mai mare în tot ce îmi propun. Fie la job, fie în chestii private. Așa că, sunt bani dați, nu puși deoparte, dar câștig mai mult pe termen lung.

Sâmbătă la noi e zi de făcut lista cu meniul pentru săptămâna viitoare – împreună cu iubitul – hotărâm ce anume mâncăm în fiecare zi, (ce gătim acasă) și facem și cumpărăturile necesare. De obicei el face cumpărăturile, din banii lui. Eu sunt cea care achita rata – e casa mea – dar și cheltuielile aferente, întreținere, lumină, cablu. El mai achită creditul la împrumutul luat pentru avans la casă și Netflix, plus cheltuielile lui lunare.

LUNI

Mă trezesc la 09.00 și îmi fac o cafea cu multă spumă de lapte. La 11.00 ajung la birou.

De obicei la ora asta sunt deja moartă de foame pentru că nu mănânc micul dejun. Merg la cantină și îmi iau un meniu al zilei – supă cremă de roșii cu crutoane și piept de pui cu orez – 15 lei. Fructe ne dau de la birou lunea, așa că mai mănânc o banană și un măr până plec.

Seara merg la sală, înainte însă ronțăi ce am prin frigider, azi un sandviș. Pe la 21.00 mă întorc, eu fac dus, iar iubitul meu pregătește cină.

Total: 15 lei

MARȚI

Mă trezesc la 10.00. Sunt cam leneșă, fac cafeaua și fug în duș. Ascult muzică și mă încarc cu energie.

Muncă mea nu necesită ca la 10.00 fix să fiu la birou, pot lucra dacă am telefonul la mine, așa că nu mă stresez cu programul, atât timp cât la finalul proiectului e totul ok.

Ajung la 11.30 la birou și imediat comand mâncare. Îmi iau paste milaneze – 24 lei, cu tot cu bacșiș. Pe la 16.00 am poftă de ceva dulce, îmi iau un bounty – 2.5 lei.

Seara mănânc o salată cu piept de pui și rucola. E în meniu, așa că nu cheltuiesc alți bani.

Total: 26.5 lei

MIERCURI

Mă trezesc la 09.00, îmi fac o cafea, scriu puțin (lucrez la o carte). La 10.00 plec, iar la 10.45 ajung la birou. Înainte îmi iau 2 pateuri cu brânză, costă 3 lei. Așa se întâmplă când mănânc ceva înainte de 11.00, nu mai am poftă de mâncare.

Pe la 14.30 mă duc totuși la cantină și îmi iau un piept de pui cu cartofi – 15 lei. Nu mănânc tot, iar la 18.00 plec acasă.

După sală, iubitul meu gătește spanac cu ou. La fel, nu cheltuim alți bani, sosul și ouăle sunt de la țară, de la mama, spanacul l-am cumpărat în weekend.

Total: 18 lei

JOI

La birou am mult de munca, ma duc de la 10.30 pentru ca se apropie dedline-ul. Sunt o fire competitiva si cand realizez un task care intial pare imposibil, imi da o stare foarte faina, plina de energie. Azi e o astfel de zi. Lucrez si iar lucrez.

La 12.00 imi vine comanda, mi-am luat de la chinzesc pui iute si orez cu legume si ou – 25 lei, cu tot cu bacsis. Nu reusesc sa mananc tot, asa ca pe la 16.00, termin tot ce mi-am comandat.

Seara ies cu fetele la o poveste si mai cheltui 40 de lei. Profit ca am ziua de joi in general libera si imi pun diverse intalniri cu prietenii.

Total: 65 lei

VINERI

La 08.00 vorbeam deja cu un coleg de la birou despre o situație. Sunt cam moracănoasă, beau o cafea și mă mișc cu încetinitorul. Nu am dormit prea mult, iar eu sunt foarte bună prietenă cu somnul. Încerc să scriu ceva, nu prea iese la început, dar sunt disciplinată și reușesc.

La 10.20 ies pe ușa. În metrou întotdeauna citesc, așa că, deși mi-e foame, uit să îmi iau o gustare. Am poftă de o ciorbă acră, însă nu am răbdare să aștept comanda. Merg la cantină și îmi iau o ciorbă cu pui și frigărui cu salată de vară – 22 lei.

Ziua trece greu, nu prea am chef de muncă și de obicei vinerea, de la 14.00, o las mai moale. Nu am chef să inițiez discuții și să stau în weekend să le închei.

La 19.00 merg la sala, iar după aceea la supermarket – iau carne tocata de vită, vin, o varză, jeleuri, pâine, cafea, lapte – 93 lei. La cină pregătesc o plăcintă cu carne și o salată de varză.

Total: 115 lei

SÂMBĂTĂ

Ne trezim târziu, eu la 11.30. Beau cafeaua și stau pe Facebook, mă relaxez.

Facem curățenie – iubitul meu dă cu aspiratorul și mopul, eu șterg praful, apoi ușile și oglinzile. Băgăm la spălat și facem lista de cumpărături. Eu fac baie, el merge le magazin.

Mâncăm câte un ou cu diverse mezeluri și măsline. Mai bem o cafea, iar apoi gătesc eu. Fac chinezesc și o plăcintă cu mere.

Seară ieșim la stand-up cu niște prieteni. Plătesc eu (biletele 60 de lei și consumația, 90 lei). Mergem cu metroul pentru că ajungem mai repede.

Total: 150 lei

DUMINICĂ

E zi de lenevit. Bem cafeaua și ne uităm toată ziua la filme pe Netflix.

Seara vin niște prieteni la noi să facem un brainstorming pentru un ONG. Avem deja vin, bere și câteva chestii de ronțăit.

Total: 0 lei

***

Dacă vi se pare util și interesant acest demers, vă aștept și pe voi cu Money Diaries la adresa inoza.ro@gmail.com.

Cu cât o să fie mai multe și mai diverse, cu atât cred că o să învățăm lucruri noi și o să facem această conversație mai relevantă.

***