Money Diaries este o rubrică săptămânală de lifestyle și de educație financiară susținută de Școala de Bani. În fiecare săptămână, cititorii și cititoarele Inoza ne povestesc, cu sinceritate, cum și pe ce și-au cheltuit banii.
Săptămâna aceasta facem cunoștință cu un IT specialist, de 33 de ani, care locuiește în București împreună cu logodnicul și cu câinele ei. Autoarea are o pasiune foarte interesantă și mai rar întâlnită: raliurile auto. 😀
***
Job: IT specialist
Domeniu: Marketing
Vârstă: 33 ani
Locație: București
Salariu: 4500 lei
Cheltuieli lunare
Rate: 2000 lei
Curent electric: 300 lei vara; iarna se ridică la 1000 lei
Apa Nova: 70 lei
Internet: 46 lei
Telefon mobil: 32 lei
Netflix: 66 lei
HBO Go: 3 euro/14.62 lei
Benzină: minim 500 lei
Alte cheltuieli
Asigurare RCA: 600 lei x 2 / an
Impozite și gunoi: 300 lei/an casă + 120 lei /an mașini
Despre mine
Locuiesc împreună cu logodnicul și cățelul meu, de circa doi ani de zile. Avem banii la comun (sau “la sertar”, cum ne amuzăm noi), și o pasiune scumpă: raliurile auto. De aceea cheltuielile personale sunt reduse cam spre limita absolută, doar nevoi.
Pasiunea mea s-a născut în copilărie: am făcut 12 ani de karting, apoi am trecut la ”surorile” mai mari. Mașina actuală o am de 13 ani, curând o pot încadra la vehicule istorice!
Pe logodnicul meu l-am cunoscut în același mediu, am fost o lungă vreme rivali datorită pasiunii pentru mărci diferite, până când ne-am dat seama cât de multe avem, de fapt, în comun.
În general un an competițional are 5 etape, iar taxele sunt circa 300 lei pentru două persoane; benzina + acareturi alte 300 lei per etapă, sau mai mult, dacă etapa are loc în alt oraș. Se mai adaugă taxele anuale, în jur de 500 lei de persoană. Mai punem și mașinile la socoteală. Anul trecut, a mea a dus circa 4500 lei în investiție în piese – și încă nu este gata, deoarece munca fizică o depunem noi. În orice caz, cert este că nu apucăm să punem mai nimic deoparte. Totul merge în pasiune, momentan! 😅 Raliurile auto sunt un sport dificil în România, sponsorii sunt aproape inexistenți, așa că autofinanțarea este singura soluție.
Banii sunt la comun, ne consultăm înaintea achizițiilor. Casa este a noastră, moștenire de la părinții mei, însă avem credite pentru reparații și renovări. Cumpăr foarte rar haine, la circa 3-4 luni, și doar dacă este nevoie, iar majoritatea doar din second-hand – este un obicei din copilărie care mi-a rămas. Totodată, nu prea fac shopping online – prefer să ies să văd cu ochii mei ce și cum. Online cumpăr doar de pe Vestiaire Collective, dacă găsesc ceva ce cunosc în realitate și mi se pare o ofertă extraordinară din punct de vedere calitate-preț.
De când cu perioada pandemiei lucrez de acasă, ceea ce este absolut minunat pentru mine – casa e curată, mâncarea mereu făcută, hainele spălate și câinele foarte fericit. Nu m-aș mai întoarce la birou nici într-o mie de ani. Mă simt minunat acasă și nu resimt dorul traficului.
Nu avem cablu TV, dar avem două televizoare pentru Netflix, HBO & YouTube. În oraș nu ieșim, decât foarte rar; preferăm să ținem banii pentru nebunia noastră, călătorii și competiții. Țin un buget lunar, o agendă a cheltuielilor, buget de mâncare, benzină, cât și o viziune pe tot anul asupra cheltuielilor – în ce lună plătim RCA, rovinieta, impozite, etc.
LUNI
Mă trezesc la 7:40 și pregătesc cafeaua pentru amândoi, după care mă întorc în pat. Rutina mea zilnică constă în a îmi bea cafeaua în vârful patului, uitându-mă la un serial/film. Este micul meu moment de respiro și liniște, în care mă trezesc lin și plăcut. Dacă este soare afară, și mai bine!
Nu mâncăm dimineața, doar la prânz și seara, amândoi. Am învățat să nu mănânc decât atunci când îmi este realmente foame, făcând distincția între foame și plictiseală.
Înainte de programul de lucru, scot câinele în curte puțin, programul fiind scurtat de lenea lui absolută, astfel încât “ieșirea” nu durează mai mult de 7 minute, pe ceas!
Lucrez liniștită până la ora 18:00, când iau lesa și scot cățelul la plimbare. 10.000 de pași și 50 de copaci mirosiți mai târziu, ne întoarcem acasă.
Lucrez puțin la un proiect separat, pregătesc rapid o friptură și câteva legume la grătar, ne delectam cu un pahar de vin și ne uităm la un film pe Netflix până adormim.
Total zi: 0 lei
MARȚI
Rutina zilnică, doar că astăzi prefer să plimb câinele o tură afară, pe cheiul apei.
Profit de aer să plătesc factura de apă online (70 lei) și să lucrez la un proiect personal până încep programul de lucru. Am spor, întrucât avansez destul de mult în ce mi-am propus pe ziua respectivă.
Iau un prânz târziu, în jur de ora 17:00, astfel încât seara nu mai mănânc nimic, doar profit de un pahar de vin și un film bun, alături de partener. De vase se ocupă conștiincioasă mașina de spălat vase, prietena noastră cea mai bună!
Total zi: 70 lei
MIERCURI
Ziua o încep ca și precedenta, dar fără prea mult chef de muncă, astfel încât până începe programul de muncă frunzăresc internetul și mă pun la curent cu ultimele noutăți din domeniile mele de interes. Nu avem cablu TV, nu urmărim știrile, sănătatea mintală este mai importantă pentru amândoi.
Am în cap să fac un tiramisu pe seară, așa că pun la punct o listă de cumpărături pentru după program.
La 18:00 închid laptopul și ies în Lidl pentru o sesiune scurtă de cumpărături: iau ingredientele pentru tiramisu, dar și niște piept de pui pentru pastele la wok pentru partenerul meu – sunt o nebunie și foarte rapid de făcut, din legume rădăcinoase, sos de soia și piept de pui. El le adoră, iar eu scap repede din bucătărie – win-win! Las aproape 100 lei la Lidl, că mi s-au lipit de mâna și alte câteva chestii total inutile, dar maimuța din mine le-a văzut strălucitoare și le-a agățat. Să nu faceți că mine!
Lucrez încă o oră la un proiect separat, după care mă apuc de preparat tiramisul mult râvnit, pastele și apoi scot cățelul la mirosit copaci, alergat porumbei și lătrat pisici. 10.000 de pași pe ziua de azi, altă zi încununată de succes!
Total zi: 100 lei
JOI
Ziua a început cu multă ploaie, așa că scurtez ieșirea afară la strictul necesar. Și eu și câinele suntem răpuși de o stare letargică, eu mă așez pe canapea și citesc un articol, iar el se lipește de mine și începe să sforăie. Pe mine nu mă deranjează, întrucât îmi ține de cald.
Pentru că în weekend vom fi ocupați la garaj, pregătesc două mașini de spălat pentru ziua respectivă, să fie gata spălate, uscate și băgate în dressing. Am o rutină de curățenie foarte calculată: fac în fiecare zi câte ceva și mă străduiesc să țin casa cât de curată pot în fiecare zi, astfel încât să nu pierd niciodată o zi prețioasă de weekend făcând curat. Este o rutină bună și merge de circa trei ani, chiar și în perioadele în care lucrez full-time, de la birou. Totul ține de organizare!
După ziua de lucru, ies cu patrupedul la plimbare, îmi iau o cafea și ascult niște muzică. Plimbările le folosesc mereu în scop terapeutic, încerc să fac o lista mintală cu toate lucrurile bune care mi s-au întâmplat în ziua respectivă. Mă întorc acasă și termin lucrul pentru proiectul separat.
Seara se desfășoară fix la fel: un pahar de vin, un platou de brânzeturi tari franțuzești cu nuci și un Netflix în doi.
Total zi: 0
VINERI
Vineri este mereu ziua care trece cel mai repede: în general nu îmi place să las pentru weekend treburile și nici oamenii să aștepte, așa că sunt pe pilot automat toată ziua. Nici nu îmi dau seama când am terminat programul de lucru. Îmi petrec încă vreo două ore în proiecte personale, apoi închid laptopul și dau drumul la muzică – a început weekendul.
Câinele mă vede plină de energie, se intstaleaza cu o minge în fața mea și așteaptă să ne jucăm – ceea ce se și întâmplă.
În seara asta pregătesc o pizza, cu aluat făcut în casă și băgat la congelator, cu multă brânză gouda și gorgonzola, prosciutto crudo și crustă umplută cu cașcaval.
Ne așezăm și urmărim ”The Fire Saga”, pe Netflix – un musical a cărui acțiune principală se desfășoară în cadrul Eurovision – și așa îmi era dor!
Total zi: 0
SÂMBĂTĂ
Dimineața începe în jur de ora 09:00. Ne trezim și ne bem cafeaua, fiecare cu tabietul lui, apoi ne îndreptăm către garaj – el se apucă să lucreze la mașina unui prieten, iar eu mă apuc să curăț motorul mașinii mele – desfăcut de un an . Știți cum este vorba aceea: instalatorul nu are apă, mecanicul nu are mașini? Cam așa este la noi. Comandăm o pizza (30 de lei + 5 lei bacșiș).
Câinele se împiedică printre picioarele noastre, își găsește de lucru prin garaj, inclusiv se tăvălește prin toate băltoacele de ulei posibile. La un moment dat ne speriem de liniștea din garaj și începem să îl căutăm: se suise într-una din mașini, pe banchetă, căci îi era somnic. De lăbuțele pline cu ulei și impregnate acum pe bancheta din spate ne vom aminti toată viața. 😄 Pur și simplu nu ai cum să te superi pe el și să îl cerți.
Ajungem acasă cu puțin timp înainte de ora de “stingere” – adică pe la 22:50, obosiți. “Înghesuim” inculpatul în cadă și îl îmbăiem până iese toată negreala din el, repetând apoi operațiunea pentru fiecare dintre noi.
Ciugulim ceva de prin frigider, Netflix, wine & chill.
Total zi: 35 lei
DUMINICĂ
Trezirea la fel. Ieșim din casă în jurul prânzului, facem câteva cumpărături în Ikea și Carrefour, unde lăsăm aproape 300 lei, apoi revenim acasă să plimbam “purcelul” în parc. Am reușit să adun în jur de 15.000 de pași astăzi, mă consider mulțumită.
Reveniți acasă, punem de burgeri homemade la grătar. Eu îi mănânc fără chiflă deoarece nu mănânc pâine în general, iar cu o zi în urmă am cam făcut exces de carbohidrați, la garaj.
Seara se încheie cu Netflix, wine & dine.
Total zi: 300 lei
***
Dacă citiți cu plăcere această rubrică și o găsiți utilă, vă aștept și pe voi cu Money Diaries la adresa inoza.ro@gmail.com.
Cu cât o să fie mai multe și mai diverse, cu atât cred că o să învățăm lucruri noi și o să facem această conversație mai relevantă.
2 Comentarii
Madalina
Tare frumos jurnal, mi-a dat asa o stare zen! Keep up the good work and the passion going!
o femeie
o femeie cu mainile in motor -ei, asta da jurnal.
Felicitari pt scriere. Ne-ati transmis multa energie si pozitivism.