Money Diaries este o rubrică săptămânală de lifestyle și de educație financiară susținută de Școala de Bani. În fiecare săptămână, cititoarele Inoza ne povestesc, cu sinceritate, cum și pe ce și-au cheltuit banii.

Săptămâna aceasta facem cunoștință cu un asistent manager, pasionată de lectură și de sport, care consideră monitorizarea banilor o măsură de siguranță.

***

Job: Asistent manager
Vârstă: 33 de ani
Locație: București
Venit: 4100 lei

Luna asta voi încheia cel mai probabil o colaborare care îmi mai aducea un venit de 1.500 de lei.

Cheltuieli lunare

Cheltuielile le împart cu prietenul meu. Ce vedeți mai jos este partea mea, iar el mai plătește abonamentul la Netflix și cumpărăturile mari de mâncare

Rate: 700 de lei
Întreținere: 200 de lei (în medie)
Curent: 12 lei
Cablu și internet: 70 de lei
Cosmetică: 70 de lei
Abonament la bazin: 200 de lei
Donații: 4 euro pentru două cauze. Știu că nu sunt mulți bani, însă cu puțin de la mine, cu puțin de la tine și de la altul reușim să finanțăm ridicarea unui spital sau a unei case pentru familiile copiilor bolnavi de cancer.
Telefon: 200 de lei (plătesc și abonamentele părinților mei)
Asigurare de viață: 30 de lei
Asigurare împotriva accidentelor cu infirmități permanente: 30 de lei

Cheltuieli ocazionale

Benzină: 220 de lei. Nu folosesc mașina prea des pentru că este mai convenabil să merg cu mijloacele de transport în comun și ca timp și ca bani. Cei de la companie îmi deconteaza abonamentul de metrou și cel de RATB.
Vopsit: 200 de lei (ma vopsesc la salon o dată la 3 luni)
Asigurare la casă: 650 de lei/an
Asigurare mașină: 500 de lei (an)

LUNI

M-am trezit greu în dimineața asta (cam ca în toate diminețile de altfel), însă parcă acum a fost și mai greu. Ieri am fost pentru a doua oară în viață la tenis și pentru prima data după mulți ani, iar azi mă simt de parcă m-a bătut cineva.

Ușor-ușor îmi intru în ritm, unul mai încet ce-i drept, și iau micul dejun. Două sandvișuri cu cașcaval și o gură de baton cu puțină miere, alături de o cană mare de ceai.

Pe drum spre muncă mă ocup de una dintre cele mai mari pasiuni ale mele, cititul. Fac destul de mult până la birou, așa că e tocmai bine. La birou mai ronțăi niște covrigei care au rămas de la ziua unui coleg. Îmi este foame tot timpul, însă încerc să mă abțin.

La prânz merg la Mega, de unde cumpăr humus cu busuioc, o cutie de brânză cu steluțe, roșii cherry și niște pâine integrală. Nu rezist să nu iau și ceva dulce, așa că optez pentru o ciocolățică Rom, neapărat cu lapte. În total 27 de lei. Până să plec am mai mâncat o pară de la o colegă.

În drum spre casă, niște roșii mi-au făcut cu ochiul și am cumpărat puțin peste un kg, pe care am dat 6 lei.

Fiind luni, am plătit întreținerea, 130 de lei (partea mea). Am gătit pește la grătar cu cartofi natur și, pentru că am dezghetaț prea mult pește, am făcut și o ciorbă.

Total: 163 de lei

MARȚI

M-am trezit mai ușor în dimineața asta, chiar dacă am dormit prost. Micul dejun a arătat așa: 2 sandivșuri cu brânză tartinabilă, măsline și nelipsita cană cu ceai, de asta căpșuni cu frișcă.

La birou am băut o cafea și am mâncat o banană. La prânz, pentru că nu am avut timp să fac ce mi-am propus, am ajuns să iau un sandviș de la Mega (care a costat 8,5 lei).

După ce am terminat la birou, m-am ocup de a doua mea mare pasiune, înotul. După o oră de antrenament am ajuns târziu acasă și am mâncat o salată cu roșii, salată verde, ridichi și ouă de prepeliță.

Teoretic ar fi trebuit să mă opresc, însă am mai mâncat și câțiva biscuiți cu aromă de miere și un pachețel de crackerși. Foame tot îmi era, însă am decis să mă uit la un episod din Grey’s Anatomy ca să îmi distrag atenția. Pe la 23.30 am mers la somn.

Total: 8,5 lei

MIERCURI

Tot greu cu trezitul. Am mâncat două sandvișuri cu cașcaval, câteva măsline verzi și ceai. Am mai ”furat” și două lingurițe de miere, ca să mă îndulcesc puțin.

La birou, pentru că foamea îmi tot dădea târcoale, am mâncat o banană. La prânz am fost din nou la Mega, de unde mi-am luat o conservă de sardine marinate, o cutie de brânză steluțe (sunt mare amatoare de brânză), un croissant cu zmeură și un smoothie de sfeclă cu rodie. Am mai cumpărat și un șampon pentru prietenul meu. În total 38 de lei.

Munca la birou am terminat-o la 17.30, am mers acasă, m-am schimbat și am plecat la plimbare. Pe drum am mâncat o Eugenia (1 leu) pentru că îmi era cam foame, dar nici nu știam ce să mănânc.

Când am ajuns acasă muream de foame, însă pentru că era târziu am mâncat trei crackerși cu brânză tartinabilă.

Total: 39 de lei

JOI

Pentru prima dată după multe zile, m-am trezit odihnită si chiar la prima alarmă. Am băut un pahar cu apă și apoi am mâncat un sandviș cu brânză și o felie de pâine cu unt și cu miere. Am mâncat atât de multă miere la viața mea încât cred că îmi curge prin vene, însă tot nu mă satur de ea.

Cu drag și spor am plecat spre muncă unde am mai mâncat un măr și câteva stixuri. Prânzul a fost o combinație între roșiile și șprotul pe care deja le aveam și o brânză telemea cu verdeață de la Mega Image. (5,5 lei).

După ce am terminat la birou am ieșit în oraș cu o prietenă. Pentru că am ajuns mai devreme la întâlnire, am intrat într-un magazin de încălțăminte unde mereu găsesc ceva care îmi place. De data asta a fost o pereche de sandale care au costat 200 de lei.

Cu prietena mea aveam multe de recuperat, așa că nu a fost doar o bere. Am încercat să ne păcălim foamea cu niște alune, însă nu a mers și până la urmă am luat și un hotdog (75 de lei cu tot cu tips). Tot azi am plătit și o diferență de 200 de lei pentru un dulap pe care l-am comandat.

Total: 480,5 lei

VINERI

Am dormit bine și m-am trezit plină de energie. Orice întâlnire cu un om drag îmi dă un boost de energie pozitivă, așa că azi am început bine ziua. Beau paharul de apă, mânânc două felii de pâine cu semințe cu unt și cu miere și fug la muncă.

La birou beau o cafea și mânânc o banană, iar la prânz îmi iau o salată de pui, orez, măsline, roșii și porumb (20 de lei) și primesc și o felie de pizza de la o colegă. Spre sfârșitul programului foamea îmi dă din nou târcoale, așa că iau un covrig cu semințe în drum spre casă (1,5 lei).

Pentru că mi s-a anulat o întâlnire, decid să ies la alergat puțin în parc. După antrenamentul de 40 de minute, mă întorc înfometată și mânânc împreună cu prietenul meu niste ciorbă de pește cu o felie de pâine cu semințe. Nici pe mine, nici pe G. nu ne deranjează să mâncăm mâncare care e găsită de câteva zile.

Seara a trebuit să rezolv ceva pentru muncă, așa că am ieșit împreună și am profitat să mergem să luăm și un grătar pe care să-l folosim în weekend cu niște prieteni. Am ajuns târziu acasă cu ceva foame așa că am mâncat câțiva crackerși.

Total: 21,5 lei

SÂMBĂTĂ

M-am trezit târziu, undeva pe la 10, puțin adormită însă dornică să rezolv ce mi-am propus. În frigider cam bate vântul, așa că mâncăm ce găsim. Eu puțină brânză cu roșii, el o conservă de sardine în ulei, și amândoi o cană de ceai (eu ginseng cu mentă, G. căpșuni cu frișcă) și o felie cu gem de porumbace pe care l-am cumpărat când am fost un weekend în satul Criț, din județul Brașov. Vi-l recomand cu mare entuziasm.

După ce am mâncat, mi-am stabilit programul. De obicei, sâmbăta sunt foarte activă așa că și azi mi-am propus multe lucruri. Am început prin a scoate încălțămintea de vară, însă m-am oprit pentru că am decis să mergem să facem cumpărături (care au costat 300 de lei și pe care le-a plătit prietenul meu).

Acasă am decis ca prietenul meu să meargă până la tatăl lui, iar eu să pun toate cele cumpărate la locul lor. Întorși, ne-am pus puțin la somn, însă puținul s-a transformat în mai mult, dar chiar nu mi-a părut rău. Am ronțit câțiva crackerși cu brânză tartinabilă și o piersică.

După ce am terminat cu încălțămintea, m-am ocupat de hainele de vară. E un exercițiu bun să scot toate hainele și să le văd așa, grămădă, ca să îmi dau seama cât de multe am și să nu mai cumpăr fără rost.

Mulțumită că am rezolvat o parte din treburi, am plecat cu G. la bazin unde am făcut un antrenament serios. Urmează un concurs și încerc să mă mențin în formă. Acasă îmi fac o salată cu roșii, castraveți, ridichi și brânză și fug repede pentru că am ceva treabă.

Ziua se termină undeva înspre 1 dimineața cu câteva pagini din romanul ”Orbi”, al Petronelei Rotar.

Total: 0

DUMINICĂ

Suntem iar leneși – eu mă trezesc pe la 9, G. pe la 10 fără. Azi e zi de omletă, specialitatea lui G.

După ce mâncăm, îmi pregătesc un fel de limonadă-citronadă din lămâi, portocale și miere, iar G. se duce cu niște prieteni să facă cumpărături pentru grătar. Le ia ceva, însă într-un târziu plecăm.

Grătarul a durat fix 3 minute din cauza tânțarilor (niciodată în viața mea nu m-au ciupit atâția țânțari într-un timp așa de scurt), iar carnea am ajuns să o gătim și să o mâncăm  într-o bucătărie de bloc. 🙂

Seara ne-am sincronizat perfect și am văzut și fântănile de la Unirii. Ne-au plăcut foarte tare. Iar am ajuns târziu acasă și iar ne-am culcat târziu, însă a fost o zi reușită.

Total: 0 lei

***

Economii

De ceva vreme încerc să economisesc minimum 10% din venituri și de cele mai multe ori îmi iese, uneori chiar și mai mult.

De obicei, îmi stabilesc un scop pentru care adun bani (de exemplu, un concediu) și caut să am întotdeauna ceva pus de-o parte, just in case.

Cum reușesc să economisesc?

✅ De unghii și o parte de epilat mă ocup acasă, iar haine am început să îmi cumpăr mai rar. Încerc să cumpăr de la reduceri, însă nu îmi iese întotdeauna. Oricum, am stabilite anumite praguri maxime peste care nu trec (la încălțăminte sunt mai permisivă pentru că sunt cam sensibilă și aproape orice mă roade și îmi face picioarele praf).

✅ Nu mai cumpăr cărți cu nemiluita. Sunt mult mai atentă la ce cumpăr, iar numărul lor a scăzut simțitor. Citesc din cele pe care le-am adunat acasă sau, dacă este ceva anume care mă interesează, împrumut. La muncă am Bookster și mă bucur de el.

✅ Și la produsele de îngrijire a părului fac economie pentru că le cumpăr în cantități mari.

✅ Cu gătitul aș fi vrut să fac progrese mai mari, însă am acceptat că nimeni nu-i perfect. 😀 Gătim din când în când, mai primim de la ai mei câte o porție sau două, mai facem câte o salată (ne plac cam toate versiunile de salate), mai ieșim în oraș și cam așa ne hrănim.

✅ Îmi monitorizez cheltuielile prin opțiunea de sms alert a cardului de credit. Plătesc peste tot unde se poate cu cardul, iar în felul ăsta pot vedea oricând cât am cheltuit. Asupra banilor cash am rareori (spre deloc) control pentru că nu reușesc să țin minte cât am cheltuit.

✅ O altă formă de economisire este vizita la medic cu trimire. Când am o problemă medicală (din fericire în ultimii ani am fost ferită de probleme majore) caut să merg la medici care au contract cu Casa Națională de Asigurări sau să folosesc abonamentul medical de la muncă.

✅ Nu strâng bani doar de dragul procesului, ci mă gândesc uneori că fac o redistribuire de la un capitol de cheltuieli la altul. 🙂 De exemplu, îmi place să ies în oraș, să stau la povești cu prietenii sau să mânânc ceva de care îmi este poftă.

✅ O altă pasiune este sportul (ador înotul, iar acum m-am apucat timid și de alergare) și, ca pentru orice pasiune, trebuie să faci și ceva cheltuieli, fie că e vorba de echipament sau de deplasări la concursuri. De asemenea, îmi place să călătoresc, iar un concediu pe an nu este nicioadată de-ajuns. Și escapadele de weekend costă, însă energia pozitivă cu care mă încarcă merită de o sută de ori mai mult decât o bluză sau niște pantaloni.

Una peste alta mi se pare mai importantă dinamica cheltuielilor într-o lună întreagă pentru că de la o săptămână la alta lucrurile se pot echilibra prin compensare.

Nu simt monitorizarea banilor ca fiind o corvoadă, ba din contră, îmi dă senzația de siguranță, pentru că știu cam tot timpul care îmi este situația financiară și ce pot face sau nu în anumite situații.

***

Dacă vi se pare util și interesant acest demers, vă aștept și pe voi cu Money Diaries la adresa inoza.ro@gmail.com.

Cu cât o să fie mai multe și mai diverse, cu atât cred că o să învățăm lucruri noi și o să facem această conversație mai relevantă.