Money Diaries este o rubrică săptămânală de lifestyle și de educație financiară. În fiecare săptămână, cititorii și cititoarele Inoza ne povestesc, cu sinceritate, cum și pe ce și-au cheltuit banii.

Săptămâna aceasta facem cunoștință cu un project manager, de 36 de ani, care locuiește în București, împreună cu prietenul ei și cei doi pisoi. 🙂

***

Job: Project Manager
Domeniu: Comunicare
Vârstă: 36 de ani
Locație: București
Venit lunar: 4000 de lei

Veniturile sunt periodice, în funcție de proiecte. Sunt obișnuită cu ritmul impredictibil, cu variațiile încasărilor, mai ales că au fost mereu în crescendo. Luna asta îmi propun să cheltuiesc maxim 4000 lei, începând cu acest Money Diary. Am făcut o analiză rapidă a cheltuielilor din lunile anterioare și în zona asta m-am încadrat. Am o relație relaxată cu banii. Cheltuiesc cât consider că am nevoie, mă bazez pe discernământ și nu am pofte nejustificate. Nu simt nevoia să-mi cumpăr ceva doar pentru că am banii la îndemână.

Cheltuieli lunare

Locuință: 0 lei. Chiar înainte de debutul pandemiei m-am mutat cu prietenul meu, într-un apartament cozy, iar chiria a rămas la el.
Întreținere și utilități: 1000 de lei pentru doamna care vine săptămânal pentru curățenie și pe care pisoii o adoră. Utilitățile le plătește prietenul meu.
Kickboxing: 525 de lei, hobby început recent.
Telefon: 24 de lei, reîncarc ocazional cartela
Donații: 100 de lei pentru o cauză de care se ocupă un prieten din copilărie

LUNI

Mă trezesc devreme, la 6. Prefer să dorm mai puțin și să am mai multe ore de liniște dimineața, fără grabă, eu cu mine. Pisoii au un rol esențial în conservarea acestui obicei pentru că e ora la care încep și ei să se joace zgomotos.

De data asta mă trezesc, după o perioadă lungă, ușor anxioasă. Scutur urma de neliniște cu un zâmbet larg, spontan, plin de căldură către pisoiul mai mic, care mă fixează de pe pervaz. Beau cafea și apă, scanez mesajele primite peste noapte și deschid laptopul de pe canapea.

Lucrez ca project manager și gestionez mai multe conturi în perioada asta, unele implică reacție rapidă, toate presupun prezență permanentă. E stil de viață pe care îl am de la 23 de ani, devenit deja rutină și, în lunile de pauze, recunosc că mi-e greu să mă acomodez la un program mai relaxat. Dar îmi impun pauze de câteva săptămâni între proiectele mai solicitante, ca să mă asigur că mențin un oarecare echilibru.

Pe la ora 9 conștientizez că am spor, așa că decid să lucrez de acasă. Excelentă idee. Până la 14 am stat țintuită de laptop, cu scurte pauze de savurat torsul pisicilor. Am mâncat rapid 2 tacos reci, rămași de seara trecută, în timp ce am rearanjat produsele în frigider, pe mărimi și categorii. Mă relaxează ordinea. Așa că am continuat cu o tură de reorganizare în debara. Între timp am mai răspuns la mesaje, am intrat într-un call fără video, iar în final am aruncat o pungă de produse de curățenie expirate.

Nu a durat mult, așa că am făcut un duș rapid și am mai lucrat încă 3 ore. Pe la 19 am hotărât să merg totuși la o plimbare, așa că m-am înarmat cu o umbrelă și am plecat 20 de minute, pe jos, până la un mall de unde aveam de ridicat o comandă de la un brand de haine.

Am profitat că mall-ul era aproape gol și am probat produsele direct în magazin, am păstrat o pereche de pantaloni, o rochie fantastică, ambele de vară, și am returnat un sacou prea larg, deci calculăm un +250 lei. Am făcut un pit stop la Sephora pentru fondul de ten clasic, 187 de lei. E nuanța mea, îl folosesc de ani de zile, iar dacă se închid mall-urile vreau să știu că sunt acoperită. La propriu.

Cu 2 opriri la două supermarketuri, am luat pâinea potrivită pentru hot dogs și unt de arahide fără zahăr. Erau pe listă, iar eu mereu mă raportez la listele pentru cumpărături ca să-mi eliberez mintea pentru alte chestii mai interesante. Cumpărăturile le fac în sistem hibrid, majoritatea online, altele direct în magazin, nu dedic mult timp pentru asta și nu îmi place să car. De data asta cheltuiesc pe alimente 55 de lei. Merg pe jos spre casă, cu un podcast în urechi.

Petrec 20 de minute probând hainele noi și periind pisicile. Alte 10 minute durează prepararea cinei de studenți, care ne prinde foarte bine. Prietenul meu pleacă la un amic, iar eu mă lupt cu pisicul cel mare pentru acces la un borcan de M&Ms, în timp ce vorbesc cu o prietenă foarte dragă din Germania.

Mă culc în jur de miezul nopții.

Total zi: 242 de lei

MARȚI

Azi m-am grăbit la ședința de la 9:45, am luat o apă de acasă și un uber de 15 lei. De obicei încerc să merg pe jos sau măcar cu metroul, care e o redescoperire plăcută, după ani de mers cu mașina sau locuit în alte orașe.

Am plasat rapid o comandă pentru ghivece și pământ pentru că abia aștept să scot plantele pe terasă și pentru că îmi place mai mult să cumpăr chestii online decât fizic. Și să nu car 20 kg de pământ, de exemplu. Cu tot cu livrare, 97 de lei.

E rândul meu să merg să cumpăr prânzul pentru colegi, de la un take away din apropierea biroului. Plătesc în total 70 de lei, urmând ca zilele următoare să cumpere colegii prânzul și pentru mine și tot așa. E un circuit care se echilibrează de la sine și care ne scutește de calcule zilnice.

Comparativ cu ziua de ieri, azi a fost cu mai puțin spor. La 17 deja trăgeam de mine, așa că am coborât la un coffee shop să iau matcha latte de 13 lei, dar nu a fost ce trebuie. Trebuia să fi mers la Costa Coffee, acolo îl nimeresc mereu. Și cu ocazia asta îmi dau seama că foarte rar mai cumpăr cafea to go, comparativ cu primii ani în București în care eram avidă după sentimentul de a merge peste tot, inclusiv prin mall, cu o cafea în mână. Mi-e drag de mine mai mică și clueless.

Seara plec spre o prietenă care vine ocazional în București și stă în Airbnb-uri, e mereu interesant să mergi în case noi. Înainte, însă, mă asigur că prietenul meu nu uită să mănânce azi, așa că îi comand un burger cu livrare acasă, 68 de lei.

După câteva ore vesele și un Uber de 17 lei, am ajuns acasă foarte ușor amețită de la prosecco și am adormit instant.

Total zi: 280 de lei

MIERCURI

M-am trezit tot la 6, surprinzător de odihnită, așa că am dereticat prin casă, în timp ce am tot sorbit din cafea. Micul dejun l-am luat cu un colaborator, chiar mi-era dor de croissant înmuiat în cappuccino la terasă, pe ninsoare.

Azi a fost rândul colegei mele să ia prânzul. Am mâncat, ca de obicei, în dreptul laptopului și nu m-a mai distras nimic până seara, când am fugit spre kickboxing. Sala e foarte aproape de casă, la distanță de câteva minute prin parc, iar abonamentul îl plătesc o dată la 2 luni. În plus față de abonament (1050 lei pentru 2 luni), acum am plătit și pentru mănuși, așa că am lăsat 1100 de lei și miliarde de calorii arse. 🙂 La cheltuielile de azi se adaugă cei 40 lei pe care i-am dat azi pe Uber de colo-colo.

Seara a fost lungă, cu multă energie după kickboxing și duș. A venit și rezultatul testului PCR, negativ și de data asta.

Total zi: 1140 de lei

JOI

Foarte greu m-am trezit azi; la 6:30, dar greu. Mi-am propus să plec de acasă pe jos, dar am reușit doar până la metrou, adică 20 de minute în loc de 90, cât presupune promenada mea de acasă până la sediu. Sunt zile în care îmi vine foarte ușor să parcurg 6-8 km, iar altele, ca cea de azi, în care pur și simplu organismul meu strigă după o pauză. Îl ascult de cele mai multe ori. La metrou evit, totuși, scările rulante. 🙂

Am cumpărat și prânzul în drum, 44 de lei, iar ziua a curs liniștit.

Acasă am ajuns devreme, tot cu metroul. Am forțat un dance pilates de 25 de minute, apoi am trecut pe canapea lângă prietenul meu: cină rapidă, cât timp ne-am uitat la un episod din The Big Bang Theory, din care știu deja replici pe de rost.

Total zi: 44 de lei

VINERI

Spre deosebire de duminici, în care aș putea să lucrez fără probleme, vinerile sunt mai lente. Cred că mi se trage de la primul meu job adevărat, ca jurnalist. Lucram în fiecare duminică ca să pregătim ziarul de lunea și cumva, undeva în capul meu, mi-am setat weekendul pentru zilele de vineri și sâmbătă.

Oricum, m-am jucat cu pisoii cu noaptea în cap și apoi am pregătit apartamentul pentru sosirea doamnei care ne ajută la curățenie. Am pornit mașinile de spălat vase și haine, am strâns paturile și am aranjat din lucruri – pe repede înainte, ca să ajung la 9:30 la o ședință, în ciuda grevei de la metrou. I-am lăsat doamnei 250 de lei, iar șoferului de Uber 14 lei.

Cu tot cu pauza de plimbat prin parc cu o prietena, ziua a fost aglomerată și bună. Spre casa am mers pe jos, ba chiar am reușit în drum sa iau choux-uri pentru acasă, 52 lei.

Am făcut și o comandă la supermarket, de data asta cu mai mulți detergenți și mai puține pungi cu dulciuri și pufuleți (290 de lei). Fac 2-3 comenzi de genul ăsta pe lună.

Total zi: 606 lei

SÂMBĂTĂ

SOARE. Abia așteptam ziua asta, ca să pregătesc plantele de primăvară. 🙂 Nu glumesc, primul lucru pe care l-am făcut dimineața, adică la 7, a fost să schimb ghivecele lămâilor.

Complet neplanificat, la un cappuccino (28 lei) cu prietenele mele, am hotărât ca weekendul viitor să demarez ceva ce am amânat de vreo 3 ani: snowboarding. Am comandat deja o mică parte din echipament. Nu contorizez banii ăștia la cheltuieli lunare, pentru așa ceva sunt economiile.

Per total a fost o sâmbătă bună, cu soare, cu plimbare în palton descheiat, cappuccino și cumpărături. Pe vremuri, adică acum mai bine de 10 ani, aș fi considerat că e o zi de weekend standard. 🙂

Total zi: 28 de lei

DUMINICĂ

O zi cu mine. Prietenul meu e plecat câteva zile, așa că azi am profitat ca să stau mai mult cu mine, în liniște, cât să mă aud.

Pe la prânz am primit vizita scurtă a unor prieteni simpatici, care erau în zonă cu rolele, am băut limonadă, am exersat mișcări de kickboxing și am râs de pisici.

Mi-am făcut gustări dese, am dormit după-amiază și am pus pe hârtie o idee bună și nouă de business, inspirat de pandemie. 🙂

Total zi: 0 lei

***

Dacă citiți cu plăcere această rubrică și o găsiți utilă, vă aștept și pe voi cu Money Diaries la adresa inoza.ro@gmail.com.

Cu cât o să fie mai multe și mai diverse, cu atât cred că o să învățăm lucruri noi și o să facem această conversație mai relevantă.