Money Diaries este o rubrică săptămânală de lifestyle și de educație financiară susținută de Școala de Bani. În fiecare săptămână, cititorii și cititoarele Inoza ne povestesc, cu sinceritate, cum și pe ce și-au cheltuit banii.

Săptămâna aceasta facem cunoștință cu o reporteriță de 25 de ani, din București, care locuiește în chirie, împreună cu alte 2 prietene.

***

Job: Reporter
Domeniu: Jurnalism
Vârstă: 25 de ani
Locație: București
Salariu lunar: 4000 lei

Cheltuieli lunare

Chirie: 823 lei (170 euro)
Întreținere: 200 lei
Energie electrică: 30 lei
Internet (cu HBO GO inclus): 50 lei
Mâncare câine: 150 lei

Despre mine

Unul dintre lucrurile care m-au impresionat mereu la episoadele din Money Diaries a fost cât de organizat și atent își plănuiesc oamenii investițiile și finanțele. Eu nu sunt așa. Nu sunt cheltuitoare și nu fac cumpărături impulsive, dar, în același timp, rareori știu exact câți bani mai am în cont. Pot oricând să aproximez și de obicei ghicesc corect. În funcție de această aproximare îmi dau seama dacă îmi permit o masă în oraș, o carte, un bilet la teatru etc. Am adunat economii, dar, din nou, pot doar să aproximez ce sumă am pus deoparte.

Poate că un consilier financiar mi-ar spune că nu e bine ce fac. Și mai mult ca sigur și multe dintre cei care vor citi acest jurnal vor gândi la fel. Chiar și așa, un alt lucru pe care l-am învățat din Money Diaries este că fiecare își gestionează banii în moduri diferite, iar asta deseori e în legătură strânsă cu modul în care cineva alege să își trăiască viața. Iar a nu ține evidența tuturor cheltuielilor pentru mine a fost o decizie despre cum vreau să trăiesc în general (e important de menționat că sunt sigură că o astfel de perspectivă asupra finanțelor poate fi nesănătoasă, însă asta ține de fiecare în parte). Tocmai de asta, acest jurnal a venit pentru mine ca o provocare, una chiar destul de mare, dar pe care am ajuns să o apreciez.

Locuiesc împreună cu două prietene într-un apartament interbelic, cu trei camere, din centrul Bucureștiului. Una dintre colegele mele de apartament a adoptat un cățel de care avem grijă amândouă. A apărut destul de recent în viața noastră și, până acum, nu am cheltuit foarte mult cu el. În principiu dăm comandă de saci mari de mâncare care ne ajung pentru cel puțin o lună și care costă în jur de 300 de lei. Îl scoatem de trei ori pe zi, însă mai mereu facem cu rândul, fiecare când avem timp.

Sunt jurnalist de investigație și, când nu ies pe teren, lucrez de acasă. Pentru că am încheiat un contract pe drepturi de autor, veniturile mele sunt influențate strict de cât de mult lucrez. Prin urmare, salariul de 4.000 de lei poate foarte ușor să ajungă la unul de 2.000 sau chiar 1.000, totul ține de mine. Chiar și așa, am reușit să împac viața profesională cu cea personală, sau mai bine zis am reușit să le despart, chiar dacă mare parte din ambele se desfășoară în același apartament.

LUNI

O zi obișnuită din timpul săptămânii pentru mine începe cu un mic dejun, urmat de o cană de ceai negru (nu beau cafea, deci zero „investiții” în cafenele) și o oră de citit numeroasele newslettere cu știri pe care le primesc pe mail și care, în mod paradoxal, mă liniștesc în loc să mă îngreuneze.

Plătesc lunar un abonament la The New York Times pe care l-am luat cu o ofertă de 1$ pe lună, ofertă care probabil a expirat între timp. Nu știu cât plătesc acum, însă sunt sigură că merită.

Pentru că tocmai m-am întors din Grecia (am mers cu mașina personală, am stat la un prieten, am fost și testată pentru COVID-19, all safe), dau comandă de diverse, de la mâncare până la hârtie igienică, pe Carrefour online – în jur de 200 de lei. Comanda urmează să ajungă a doua zi și, de poftă, dau comandă de o pizza (30 lei).

În rest fac curățenie, spăl hainele pe care le-am cărat cu mine o săptămână prin Grecia și pun la punct totul prin casă, să mă pot apuca liniștită de lucru. Fac programare la dentist și la dermatolog.

Se face ora 16, fac 30 de minute de sport și un duș. Restul zilei continuă cam lent, cu puțin research, fără nicio frază scrisă pentru articol.

Scot cățelul la plimbare și alergăm prin curte. Mă întorc și mă uit la un film, ”Nostalghia”, de Tarkovski. Absolut minunat.

Total: 230 lei

MARȚI

Astăzi lucrez cu spor, simt deja că mi-am intrat în ritm. Vine comanda de la Carrefour, însă între timp deja am pus la cuptor niște mușchi de porc cu morcovi, broccoli și ceapă, toate găsite prin colțuri de congelator.

Chiar și cu burta plină și articolul scris, spre seară mă ia o stare pe care nu pot să o descriu altfel decât „meh”.

Ies cu prietena mea la un pahar de prosecco pe o terasă care respectă toate măsurile de distanțare și igienă și îmi revin. 12 lei mai târziu și o stare de spirit mai bună, ajung acasă și mă joc cu cățelul pe care deja l-a scos la plimbare colega de apartament.

Mă gândesc să citesc puțin din ”Narcis și Gură-de-Aur”, a lui Hermann Hesse, carte pe care am primit-o de la prietenul meu special pentru călătoria în Grecia și din care am reușit să citesc doar câteva pagini. Prietenul meu se bucură pentru că ar fi vrut să citesc altă carte de-ale lui înainte, însă nu a găsit să o cumpere atunci. Mi-a zis să aștept, așa că nu mai citesc în seara asta și mă culc mai devreme.

Total: 12 lei

MIERCURI

Mă văd cu prietenul meu, pentru prima oară de când am plecat în Grecia. Ieșim să mâncăm la prânz în zona bogăției gastronomice a Bucureștiului, după părerea mea: Piața Iancului și împrejurimile. De data asta plătește el.

După, ne mai plimbăm puțin pe străzile înguste de lângă restaurant și ne oprim lângă garduri să ne imaginăm cum ar fi o viață în acea curte cu masă sub nuc, sau cealaltă curte cu pisici negre și tot așa.

În drum spre casă mă opresc la o tarabă și cumpăr vișine și caise de la o doamnă. În total, 20 lei.

Seara mă întâlnesc cu prietenele cu care am fost în vacanță, la mine acasă, să vorbim despre…vacanță. Și să ne plângem una alteia că „acum o săptămână pe vremea astaa…”. Ne uităm la un standup și ne culcăm.

Total: 20 lei

JOI

Ceai negru, știri, articole, telefoane, mailuri. Ziua decurge normal, exact așa cum îmi place.

Scot eu cățelul la amiază, înainte să fac sport, dar după ora 13:00, atunci când primesc cele mai recente date despre COVID-19 de la Grupul de Comunicare Strategică. Mănânc restul de mușchiuleț cu legume la cuptor.

Iau bilete la filmul ”Monștri”, la Grădina cu Filme. O masă cu trei locuri costă 45 de lei. Cumpăr eu toată masa.

Seara mă văd cu o prietenă cu care nu m-am văzut dinainte de pandemie. Mergem în Cișmigiu și iau și cățelul cu mine. Îmi iau două beri și o apă pentru cățel (26 lei în total). Ajung acasă pe la 23 și mă culc direct.

Total: 71 lei

VINERI

Prima parte a zilei decurge la fel ca celelalte. La amiază mă întâlnesc cu prietena mea la Mega Image; vrem să facem dovlecei pane cu sos tzatziki, așa cum am învățat noi în Grecia. Luăm și un pepene roșu, un vin alb și o apă minerală, pentru spritz.

Vineri seară mă văd cu prietenul meu în Herăstrău. Sunt zilele unteatru și aveam rezervări la o piesă de teatru la ora 22:00. După piesă mergem la el acasă. Ieșim din nou până la non-stop pentru o sticlă de vin roșu, pe care ne decidem să o bem afară, într-un foișor de lângă blocul lui care avea tablă de șah.

Amețiți fiind, el vrea să mă învețe regulile de la șah. Nu avem piese, așa că regina devine un capac de sticlă, pionii sunt niște frunze uscate, iar nebunul niște pietre; un fel de DIY improvizat la beție. Piesele funcționează și reușesc să învăț cine ce face și unde are voie să se miște. Urcăm și ne culcăm.

Total: 38 lei

SÂMBĂTĂ

Ne trezim pe la 10. Pentru că știe că ador pâinea caldă și proaspătă, prietenul meu merge la Auchan-ul de lângă el și cumpără pâine. Mâncăm un mic dejun târziu, după care ne uităm la Batleship Potemkin, un film sovietic mut din 1925 considerat unul dintre cele mai bune filme. Adormim în timp ce ne uităm, dar nu din cauză că nu e bun filmul, ci doar pentru că ne-am culcat la 4 dimineața noaptea precedentă.

La amiază mâncăm somon cu crochete de cașcaval și ardei copți la mama lui. Când plec, trec pe la Auchan și cumpăr niște piept de curcan, broccoli și caise. Ajung acasă, fac un duș și un nap.

Seara merg în Cișmigiu cu prietena cu care locuiesc, de data asta în scopuri profesionale. Subiectul nu se confirmă și, de data asta, mă bucur. Mâncăm o pizza margherita la terasă. Ea bea spritz, eu apă tonică.

Total: 70 lei

DUMINICĂ

Mă trezesc târziu și lenevesc. Mănânc și îmi fac un fresh de portocale. Citesc puțin din ”Power Systems” de Chomsky, iar apoi mă uit la un interviu cu Simone de Beauvoir, pe care chiar îl recomand.

La amiază îmi fac o salată cu ton și baby spinach, după care ies să joc badminton. După 5 minute de jucat badminton s-a stricat o paletă, așa că intrăm înapoi în casă.

Planul pe seara asta vine brusc și atipic. O să bem spritz și ne jucăm jocuri de cultură generală. All in all, o săptămână bună.

Total: 21 lei

***

Dacă citiți cu plăcere această rubrică și o găsiți utilă, vă aștept și pe voi cu Money Diaries la adresa inoza.ro@gmail.com.

Cu cât o să fie mai multe și mai diverse, cu atât cred că o să învățăm lucruri noi și o să facem această conversație mai relevantă.

***