Money Diaries este o rubrică săptămânală de lifestyle și de educație financiară, în care cititoarele Inoza ne povestesc, cu sinceritate, cum și pe ce și-au cheltuit banii într-o perioadă de 7 zile.

Săptămâna aceasta facem cunoștință cu un freelancer în marketing online care ar fi trebuit să fie în concediu în săptămâna în care a ținut jurnalul, dar a fost nevoită să lucreze.

***

Job: Freelancer
Domeniu: Marketing Online
Vârstă: 31 de ani
Locație: București
Venituri lunare: 3.800 lei

Cheltuieli lunare:

Asigurare de viață: 36 lei
Dropbox: 47 lei
Comisioane bancare: 60 lei
Netflix: 57 lei
Scribd: 33 lei
Spotify: 24 lei
Microsoft Office: 42 lei
Google Apps: 70 lei
Contabilitate: 288 lei
Sa fie lumina: 24 lei
Patreon: 15 lei
Transport: 120 lei (RATB, Metrorex, Uber)
Internet: 28 lei
Telefon: 56 lei
Electricitate: 55 lei

Despre mine:

De vreo 5 ani sunt îndrăgostită de același bărbat. Locuim împreună tot de vreo 5 ani și în tot timpul ăsta conturile noastre bancare au trecut prin tot felul de schimbări. Astăzi, el câștigă mai bine decât mine și lucrăm amândoi pe cont propriu, cu toate lucrurile bune și rele care decurg din asta. Avem fiecare niște bani puși deoparte, aproape cât de un avans la bancă, în caz că ajungem la concluzia că ar trebui să ne cumpărăm un apartament.

Dintotdeauna am împărțit cheltuielile, iar forma aranjamentului actual ni se pare cea mai simplă – el plătește chiria (1.400 lei) și întreținerea (270-570 lei), iar eu cumpăr mâncarea și ce ne mai trebuie prin casă.

Nu avem credite de plătit, nu avem televizor, folosim aceleași telefoane ca și acum 3 ani și încercăm să nu cumpărăm lucruri de care nu avem nevoie, dar nu ne iese întotdeauna.

În această săptămână ar fi trebuit să fiu în concediu dar a trebuit să lucrez pentru diferite proiecte.

LUNI

Mă trezesc pe la 6:20, înainte să aud alarma setată la 6:40. Sunt totuși prea obosită să mă dau imediat jos din pat așa că mă mai uit puțin pe Instagram înainte să-mi fac curaj să mă duc să pun de cafea. În jur de 7:00 încep să lucrez la textele pentru un site pentru un client. Mai am de scris câteva mii de cuvinte înainte să pot trimite documentul la aprobat. Prietenul meu (P.) a plecat de mai bine de o oră la sală, ceea ce face în fiecare dimineață în cursul săptămânii.

10:20 Îmi amestec două linguri de fulgi de secară cu un iaurt. Nu mi-e foame, tocmai ce-am terminat de băut o a doua cană de cafea, dar trebuie să iau un calmant din cauza vechilor mele dureri de spate și se ia „după masă”. Îmi iau bolul cu mine în fața computerului unde tastez cu mai mare spor decât mă așteptam și timpul trece cam repede.

13:40 Termin documentul și-l trimit pe email. Proaspăt scăpată de sub tirania deadline-ului, mă uit pe Facebook, unde văd că o prietenă a publicat un text într-un volum colectiv, așa că intru pe site-ul editurii și cumpăr două cărți (68 lei) cu gândul că pe una aș putea să o fac cadou cuiva, nu știu cui.

14:00 Trebuie să iau o nouă pastilă pentru durerile de spate și e și aceasta una dintre cele de luat „după masă”, așa că mănânc 3 mandarine în timp ce mă uit la niște clipuri de pe YouTube. Când termin, mai lucrez puțin – am de modificat layout-ul pentru un ghid pentru o clientă.

16:50 Iau un autobuz spre biroul prietenului meu, unde primesc o cafea fără cofeină, ca să am cu ce să mă îndeletnicesc până se echipează el să mergem la plimbare.

20:04 Intrăm într-un Mega de lângă casă și ieșim cu detergent de vase și pâine (16 lei), plătiți din banii pe care îi aveam eu în portofel.

20:30 După tot mersul pe jos ne e cam foame, așa că dăm iama în niște fish fingers pe care îi mâncăm cu pâine și castraveți murați – din cumpărăturile din săptămânile trecute, ca tot ce-am ronțăit în timpul zilei.

Total zi: 84 lei

MARȚI

Mă trezesc în jur de 7:00 și pierd vremea online până îmi amestec două linguri de fulgi de secară cu un iaurt, iar apoi încerc să-mi calmez anxietatea. Da, sunt una dintre persoanele diagnosticate cu anxietate socială, așa că de multe ori îmi pierd ore în șir din viață făcându-mi griji deși mi-e foarte clar că nu am de ce să-mi fac griji.

10:20 Ajung la cabinetul unui dentist nou, care nu e tocmai mulțumit de treaba făcută de vechiul meu dentist. Îmi înlocuiește o plombă căzută (180 lei) și glumim pe tema albitului dinților. Mă întorc acasă așa cum am venit, cu autobuzul.

12:20 Sosește curierul cu lucrurile comandate de la Answer în weekend – două perechi de încălțări pentru mine (care se dovedesc a fi minunate), o fustă care se electrizează în 3 minute după ce o pui pe tine și pe care am și deșirat-o puțin când am probat-o și un tricou pentru prietenul meu (312 lei). Îi las bacșiș curierului (8 lei).

12:30 Comand câteva lucruri de mâncare (109 lei) – pui, șuncă de curcan, lipii libaneze, pate vegetal, castraveți, iaurt, mixuri de legume asiatice congelate și vopsea de păr (27 lei) prin Bringo și prind o ofertă cu livrare gratuită. Îi las bacșiș livratorului (14 lei).

13:40 Sosește în vizită mama, care vine cu câțiva covrigi de la patiseria de la colț, așa că am prânzul nesănătos asigurat.

16:00 Îmi actualizez lista de facturi neachitate și mă bosumflu. N-am primit banii pe un proiect la care am muncit în septembrie nici acum, dar eu am plătit statului taxele aferente facturilor.

20:10 După ce P. ajunge acasă și ne povestim unul altuia ziua, împărțim o pungă de orez cu legume și mango și apoi două iaurturi cu fructe din comanda adusă de Bringo.

22:10 Ne uităm la episodul nou din True Detective pe HBO Go, pe contul unui prieten, și apoi ne băgăm în pat, ascultând primul episod din Conviction (care nu ne-a prea convins) până adormim.

Total zi: 650 lei

MIERCURI

Mă trezesc la 7:15. Reușesc să ard becul din cameră de cum apăs pe întrerupător. Mă duc la bancă să depun niște bani în contul meu. Astăzi trebuie să-mi plătesc următoarele două ședințe de terapie (335 lei) și hosting-ul pentru un site de prezentare pentru încă un an (220 lei).

10:00 Mănânc un sandviș cu șuncă de curcan și vreo 2 morcovi, ca să pot să-mi iau pastila de dimineață – lucruri cumpărate ziua trecută de la Carrefour.

10:30 Fac curat și mai bifez câte un task mic din to do list-ul meu.

14:00 Încep ședința de terapie, pe Skype.

15:30 Plătesc abonamentul pe o lună pentru spațiul de co-working unde vreau să încep să merg (877 lei). Nu am nevoie să merg acolo, dar e cumva parte din strategia mea de luptă împotriva anxietații sociale.

16:00 Mai mănânc niște morcovi și câteva felii de pâine cu pate vegetal, și da știu că printre ingrediente e și monoglutamatul de sodiu – din comanda de la Carrefour.

16:20 Pun la spălat și mai lucrez puțin.

19:50 Prietenul meu înșurubează becul nou, cumpărat de la Mega (27 lei). Avem din nou lumină!

20:00 Mâncăm pui fiert cu lipii libaneze și castraveți murați – toate cumpărate ziua trecută de la Carrefour.

21:30 Încercăm să ne uităm la Private Practice pe Netflix dar adormim destul de repede.

Total zi: 1.459 lei

JOI

Mă trezesc la 7:40 și mă duc glonț în baie să îmi vopsesc rădăcinile. Cum fac asta de foarte mulți ani, mi-e relativ simplu și nu mă costă nimic (0 lei).

10:10 Mănânc o lipie libaneză cu o lingură de pate vegetal (mmm, MSG).

12:10 Ajung la spațiul de co-working, după 2 stații cu metroul și 2km pe jos, și beau un espresso lung (10 lei) în timp ce caut informații prin cărțile de pe Scribd pentru un proiect personal.

15:00 Plec spre casă, tot pe jos și cu metroul.

16:20 Îmi fac un Aspirin Complex pentru că simt că sunt pe cale să mă îmbolnăvesc și mănânc o omletă din două ouă cu o lipie libaneză și un ardei kapia – da, tot din ce-am luat de la Carrfour.

16:40 Mă reapuc de căutat informații și mă opresc când ajunge acasă prietenul meu.

19:30 Împărțim un stir fry chinezesc din oferta pe care am prins-o cu două zile în urmă, iar el mănâncă și niște șuncă de curcan.

20:10 Punem la spălat și ne apucăm de citit.

Total zi: 10 lei

VINERI

Mă trezesc la 7:30 și reușesc să fac un duș înainte să se oprească apa caldă (take that, RADET!).

09:01 Beau o cană de cafea și mănânc un iaurt cu două linguri de fulgi de secară – tot de la Carrefour.

09:18 Mă apuc de lucru, am de scris în jur de 2.400 de cuvinte până la finalul zilei.

12:20 Iau o pauză și îmi fac varză de Bruxelles la cuptor, dintr-o pungă pe care o aveam în congelator de ceva vreme.

13:20 Încerc să-mi trec abonamentul pentru Microsoft Office la plata anuală și să-l plătesc din contul firmei mele, dar dintr-un motiv anume cardul nu funcționează pe site-ul lor și n-am niciun chef să sun la bancă. Abandonez misiunea și sper că eu-cea-din-viitor o să o rezolve.

14:10 Mă reapuc de scris.

19:20 P. ajunge acasă și mâncăm fish fingers cu ardei jalapenos și fasole roșie. Nici de data asta nu e cel mai grozav mix din câte au existat dar preferăm să mâncăm lucrurile pe care le avem deja decât să cumpărăm alte și alte lucruri.

20:10 Ne uităm la un film prost – IO, pe Netflix, și-apoi stăm la povești.

Total zi: 0 lei

SÂMBĂTĂ

Ne trezim la 8:30 și P. se uită la niște documentare în timp ce eu lucrez la niște vizualuri pentru o clientă.

10:00 Mâncăm un curry de legume, tot din ce-am cumpărat de la Carrefour zilele trecute, și apoi citim puțin.

12:30 Plecăm să ducem hârtii la reciclat. Am strâns vreo 3 pungi mari.

13:00 Ajungem și la un Lidl, pentru a doua oară în ultimele șașe luni. Cumpărăm 3 cutii de ceaiuri, folie de aluminiu, pastă de susan, lipii libaneze, două caiete A5, cartofi dulci, zmeură congelată, gel antibacterian, două caserole de piept de pui, fasole bătută și 4 cutiuțe de mousse de brânză cu fructe (111 lei). În drum spre casă ne oprim și la un aprozar de unde cumpărăm 1kg de roșii și 1kg de pere (24 lei).

14:10 Dintr-un motiv sau altul mă surprind deschizând portofelul în fața unei cerșetoare și îi las niște bani (5 lei).

14:30 Ajungem acasă și mâncăm fasole bătută cu lipii libaneze și salată de roșii, toate cumpărate de la Lidl.

18:10 P. pleacă din oraș la o competiție sportivă la care participă și cum a uitat să scoată bani, îi dau eu (55 lei).

18:20 Plătesc factura pentru internet (28 lei) și pe cea pentru curent, cea din urmă fiind cu vreo 62 de lei mai mare decât de obicei (117 lei).

19:20 Mă uit pe un site de călătorii, sperând să-mi vină vreo idee de loc în care am putea pleca în vacanță. Îmi dispare cheful când văd prețurile, nu pentru că sunt mari ci pentru că încă aștept să fiu plătită pentru munca mea de acum aproape jumătate de an și mi-e teamă că acei bani nu or să mai vină niciodată.

19:40 Mă apuc de citit și până se întoarce P. beau și o cană de cafea și un ceai.

23:30 P. ajunge acasă lihnit și mănâncă niște lipii libaneze și chilli con carne, apoi amândoi ne răsfățăm cu mousse de brânză cu zmeură ca desert.

Total zi: 340 lei

DUMINICĂ

Ne trezim la 9:00 și ne facem cafea la filtru. Mă apuc să gătesc. P. pune la spălat.

10:00 Termin de gătit pui cu parmezan – puiul e de ieri de la Lidl, restul ingredietelor de prin casă.

11:30 Mâncăm pui cu parmezan și decidem să plecăm la plimbare prin oraș.

14:40 Ajungem la Universitate și trecem pe la magazinul cu produse japoneze și sud-coreene. Cumpărăm ulei de susan, ramen, prăjiturele de orez și cafea instant (51 lei).

15:00 Trecem pe la Respiro, unde se întâmplă un mini târg de carte. Plec cu o singură carte (20 lei).

15:50 Ajungem în Piața Victoriei și ne luăm câte o cafea – plătește P.

17:00 După ce ne-am băut cafelele în parc, pornim spre casă. Cumpăr o nouă cartelă de metrou cu 10 călătorii (20 lei).

17:20 Mă opresc la farmacie, de unde cumpăr 4 plasturi cu ardei iute (14 lei).

18:20 Mâncăm ramen și ne uităm la cursuri pe Skillshare – așa pe final de abonament.

19:50 Dăm iama în prăjiturelele de orez și ne facem câte o cană de ceai de la Lidl.

Total zi: 105 lei

***
Dacă vi se pare util și interesant acest demers, vă aștept și pe voi cu Money Diaries la adresa inoza.ro@gmail.com.

Cu cât o să fie mai multe și mai diverse, cu atât cred că o să învățăm lucruri noi și o să facem această conversație mai relevantă.