Money Diaries este o rubrică săptămânală de lifestyle și de educație financiară susținută de Școala de Bani. În fiecare săptămână, cititoarele Inoza ne povestesc, cu sinceritate, cum și pe ce și-au cheltuit banii.

Săptămâna aceasta facem cunoștință cu o business analyst care locuiește în București împreună cu câinele ei, Norocel. 🙂

***

Job: Business Analyst
Domeniu: Bancar
Vârstă: 32 de ani
Locație: București
Salariu lunar: 3200 de lei

Cheltuieli lunare

Rată garsonieră: 1200 lei
Întreținere: 150 lei (în medie)
Curent: 60 lei (în medie)
Cartelă Orange: 35 lei
Internet + TV: 69 lei
Mâncare câine: 50 lei
Deparazitant câine: 40 lei
Netflix: 50 lei
Donații: 10 euro

Despre mine

Locuiesc într-o garsonieră cu Norocel, câinele meu adoptat. Stau la doar 10 minute de mers pe jos de birou, așa că folosesc rar transportul în comun sau uber/bolt.

LUNI

Mă trezesc la 7, îl scot afară pe Norocel, îi dau de mâncare apoi îmi fac o cafea și citesc presa.

Urmează micul dejun (iaurt grecesc cu piersici, miere și cereale integrale), apoi un duș. Mă îmbrac, mă machiez și plec la birou. Pe drum ascult un podcast care îmi place mult, 99% Invisible. E foarte bine făcut și informativ, vi-l recomand.

La birou lucrez fără pauză până la prânz, apoi mănânc o salată de paste cu piept de pui, roșii și frunze de busuioc, cu sos din ulei de măsline și oțet balsamic (adusă la pachet de acasă).

La finalul pauzei de prânz dau o fugă până acasă să-l scot pe Norocel și pe drum spre birou îmi iau un iced latte de la un 5 to Go din zonă (5 lei).

Seara îmi fac o salată caprese cu avocado (rucola, roșii, avocado, mozarella, busuioc, ulei de măsline, oțet balsamic). Îmi rămâne cam jumătate de porție, pe care o s-o iau mâine la birou cu o bucată de piept de pui.

Îl scot pe Norocel pentru plimbarea de seară, fac un duș, apoi citesc (Rugăciune pentru Cernobîl) până mă ia somnul, pe la 23.30.

Total zi: 5 lei

MARȚI

Mă trezesc la 7, îl scot afară pe Norocel, îi dau de mâncare apoi îmi fac o cafea. O beau în timp ce mă uit pe Instagram la câteva conturi de interior design. Vreau să-mi fac un spațiu cozy în balcon și caut inspirație.

Mănânc (same as yesterday), fac duș, plec la birou și ascult un nou episod din podcast.

La prânz mănânc salata caprese cu pieptul de pui, apoi vin acasă să-l scot pe Norocel.

După-amiază avem o ședință care se lungește exagerat. Ca să-mi termin task-urile pe azi, trebuie să rămân peste program la birou.

Ajung acasă la 8 și îmi fac un sandviș cald cu brânză. Știu că nu e sănătos, dar când sunt obosită poftesc la fast food. Îl scot pe Norocel, fac un duș, mă uit la un episod din Mindhunter și mă culc.

Total zi: 0 lei

MIERCURI

Mă trezesc la 7, îl scot afară pe Norocel, îi dau de mâncare, îmi fac o cafea, citesc presa.

Iau micul dejun (avocado, mozarella, roșii), apoi îmi fac o omletă pentru birou. Pe drum mă opresc pe la Mega și îmi iau un chefir Napolact (2,88 lei).

Din păcate azi e aglomerat la birou, așa că n-am timp să mănânc în pauza de prânz, dar tot dau o fugă până acasă să-l scot pe Norocel.

Ajung să-mi iau prânzul (omletă și chefir) pe la 16. Colega mea iese să-și ia o cafea și o rog să-mi ia și mie un latte (5 lei).

Seara ies cu o prietenă în oraș. Las 55 de lei pentru o salată cu vită și un pahar de vin roșu + tips. Acasă îl scot pe Norocel și apoi îmi pregătesc prânzul pentru mâine – niște pui la grătar și un burrito bowl (orez brun, fasole, salsa, cheddar, avocado). Fac duș și adorm instant.

Total zi: 63 lei

JOI

Mă trezesc puțin mai târziu azi, așa că îmi fac cafeaua și o beau în parc, în timp ce-l plimb pe Norocel.

Mănânc repede (ouă fierte, avocado, roșii), apoi fac duș, mă îmbrac și plec la birou. Mi-am uitat prânzul acasă azi, dar o să-l recuperez când îl scot pe Norocel, la amiază.

La prânz îl scot pe Norocel și apoi mănânc acasă. Pe drum spre birou, văd într-o vitrină o pereche de sandale la reduceri. Sunt galbene, din piele și costă doar 100 de lei – un chilipir! Le cumpăr.

Seara fac popcorn la ceaun și limonadă și aștept o prietenă să ne uităm la un film. Facem asta cam o dată la 2 săptămâni, o dată la mine și o dată la ea. Ne uităm la Polițist Meseriaș pe Netflix, o comedie britanică haioasă.

După ce prietena mea pleacă, sunt prea obosită ca să mai fac prânzul pe mâine, așa că decid să cumpăr ceva a doua zi. Îl scot pe Norocel, fac rapid un duș și mă culc.

Total zi: 100 lei

VINERI

Mă trezesc, îl scot pe Norocel, îmi fac cafeaua, mă uit pe Ikea.ro după niște rafturi.

La micul dejun am chef de ceva dulce, așa că îmi fac niște lapte cu cereale, după care fac duș și plec la birou.

Azi n-am mâncare pentru prânz, așa că mă alătur colegilor care își comandă pizza. Îmi iau o pizza quattro formaggi cu pere și nuci (40 lei cu tot cu tips). E mare, așa că îmi las jumătate pentru cină.

A fost o săptămână lungă, așa că mă recompensez cu o baie cu spumă și săruri de baie homemade.

După baie, mănânc restul de pizza și îl scot pe Norocel. Nu am starea pentru cartea despre Cernobîl în seara asta, așa că încep una nouă, mai ușoară, Pacienta Tăcută (despre care am citit aici, la Ina).

Total zi: 40 lei

SÂMBĂTĂ

Mă trezesc pe la 7.30 și îl scot pe Norocel la o plimbare mai lungă și o partidă de joacă în parc. Ne întoarcem și îmi beau cafeaua în timp ce salvez niște pin-uri cu design interior.

Îmi fac un ochi cu avocado și roșii și o a doua cafea. După micul dejun mă apuc să aspir, să șterg praful și să spăl pe jos.

După ce termin curățenia, îmi fac o listă cu ce vreau să mănânc săptămâna viitoare la mic dejun/prânz/cină și ies să fac cumpărături, mai puțin fructe și legume (158 de lei).

Mă întorc, îl scot pe Norocel și îmi fac o salată de ton cu porumb. Apoi mă pun pe treabă. Pregătesc niște cocktailuri, pun niște măști coreene la frigider și pregătesc un scrub facial (ulei de cocos, zahăr brun, suc de lămâie). Am chemat o prietenă la mine pentru un home spa în seara asta. 😀

Prietena vine, ne punem măștile și bem cocktailuri, în timp ce ne uităm la o comedie pe Netflix (Otherhood). Ni se face foame, așa că comandăm niște mini-burgeri și 2 porții de cartofi prăjiți (55 de lei, cu tot cu tips).

Îl scoatem pe Norocel pe la 00:30, apoi mai râdem și mai bem câteva cocktailuri până ne culcăm.

Total zi: 213 lei

DUMINICĂ

Mă trezesc pe la 8 și îl scot pe Norocel și când mă întorc și prietena mea e up and running. Bem cafeaua împreună și mai povestim, apoi pregătesc rapid un mic dejun pentru amândouă și plecăm la piață.

Cumpăr legume și fructe pentru săptămâna care urmează (50 de lei), apoi mă întorc și îl scot pe Norocel pentru a doua plimbare a zilei.

După-amiază îmi fac o salată caprese cu avocado (îmi place mult avocado și mănânc zilnic, după cum v-ați prins deja 😀 ) și citesc mai bine de jumătate din Pacienta Tăcută. Îmi impun cu greu să mă opresc, ca să mai apuc să fac și altceva.

Îmi pregătesc hainele pentru a doua zi, pun o tură de rufe la spălat, îmi notez niște gânduri într-o agendă, îmi fac planuri pentru săptămâna care vine.

Seara îmi fac o quesadilla (cu pui, ardei gras, cașcaval și porumb), dar mănânc doar jumătate. Cealaltă jumătate o s-o iau la birou mâine.

Îl scot pe Norocel, fac un duș, apoi mă întorc la Pacienta Tăcută. O să regret mâine dimineață, probabil, dar trebuie să aflu cum se termină. 😀

Total zi: 50 lei

***

Economii

💰 Fac cumpărături de mâncare o singură dată pe săptămâna, sâmbăta (mereu după o listă) și așa evit cumpărăturile din impuls/oboseală.
💰 Legumele și fructele le cumpăr separat, de la piață, duminica.
💰 Încerc să-mi aduc prânzul de acasă în fiecare zi. Așa am siguranța că mănânc curat și sănătos și economisesc bani.
💰 Am renunțat să merg la salon pentru epilat și mani-pedi și mi le fac acasă.
💰 Nu cumpăr scrub, săruri de baie sau apă tonică (mi le fac pe toate singură, acasă). Recent am început să mă demachiez cu ulei de cocos și mi se pare foarte bun.
💰 Hainele le cumpăr în general la reduceri, dar și atunci cu cap, produse de calitate.

***

Dacă vi se pare util și interesant acest demers, vă aștept și pe voi cu Money Diaries la adresa inoza.ro@gmail.com.

Cu cât o să fie mai multe și mai diverse, cu atât cred că o să învățăm lucruri noi și o să facem această conversație mai relevantă.