Money Diaries este o rubrică săptămânală de lifestyle și de educație financiară, în care cititoarele Inoza ne povestesc, cu sinceritate, cum și pe ce și-au cheltuit banii într-o perioadă de 7 zile.

Săptămâna aceasta facem cunoștință cu o meditatoare privată, care câștigă 3.100 de lei pe lună și care îi face cățelului ei, Cosmo, un culcuș handmade. 🙂

***

Job: Freelancer
Domeniu: Educație (meditații private)
Vârstă: 30 de ani
Locație: Bucuresti
Venit lunar: aproximativ 3100 lei

Cheltuieli lunare

Stau cu prietenul meu într-o garsonieră, așa că toate sumele de mai jos reprezintă jumătatea mea.

Chirie: 600 lei
Întreținere: 150 lei
Curent: 30 lei
Abonament RATB: 50 lei (dar nu îl fac lunar)
Internet: 25 lei
Telefon: Avem un abonament de familie, pe care îl plătesc părinții mei.
Cosmetică/Mani-pedi: 0 lei (mă epilez și-mi fac manichiura și pedichiura singură)

ZIUA 1 (sâmbătă)

7.00 am: Chiar dacă e sâmbătă, faptul că în fiecare zi mă trezesc la aceeași oră mi-a reglat cumva ceasul interior. Am un câine de scos la plimbare și, în plus, nici nu prea-mi place să mai “pierd” vremea în pat dacă nu sunt obosită. Mă ridic și merg la bucătarie, îmi fac o omletă (că tot n-am mai mâncat de mult), pun apă de cafea și de ceai la fiert. După ce termin, ies la o plimbare cu câinele nostru, Cosmo.

9.30 am: Încerc să-i fac lui Cosmo un culcuș handmade, după un model găsit pe Pinterest. 🙂 Iau RATB până în Colentina, la un depozit de saltele și bureți, pe care l-am găsit online. Drumul dus-întors 5,2 lei. Cumpăr burete de tapițerie (80 lei).

16.30 pm: Suntem invitați la aniversarea unui prieten, luăm taxiul (20 lei). La întoarcere l-a plătit prietenul meu. Ah, pentru cadou am dat 200 de lei.

Total: 305,2 lei

ZIUA 2

Mă trezesc pe la 7, dar mă ridic din pat pe la 8. L-am scos pe Cosmo târziu azi-noapte, așa că pot să mai stau puțin. Îmi fac un ou fiert, pâine cu zacuscă și avocado cu roșii. Pun un ceai la făcut. Azi nu am neapărat poftă de cafea.

8.30 am: Ies cu Cosmo până la un magazin de materiale de construcții și altele, dar e duminică și e închis. La întoarcere oprim să cumpăr o pâine, un suc și o lămâie (14,5 lei)

11.00 am: Mi-am dat seama că mai am nevoie de una alta pentru “proiectul” meu. Mă duc cu RATB (două drumuri – 2,6 lei) la BricoDepot după adezivi. Iau 2 tuburi de adeziv, un lipici și o folie stretch. (63 lei)

12.30 pm: În drum spre casă, mă opresc să iau pătrunjel, morcovi și țelina pentru o supă. (5 lei). Restul ingredientelor le am deja în frigider. Mă gândesc să fac ceva ca să avem pentru săptămâna care vine.

Restul zilei am activitate de bricolaj. Seara fac niște brânză cu macaroane și stafide la cuptor, ca să nu mai cedez tentaței de a mânca ciocolată.

Total: 85,1 lei

ZIUA 3

6.40 am: Sună alarma. Atunci când am meditații de dimineață, îmi place să-mi pregătesc totul cu o seara înainte: cafeaua, oul. La micul dejun îmi fac un toast cu cremă de brânză, cașcaval și roșii + ou fiert.

8.30 am: Iau un abonament general de RATB (50 lei) pentru că luna asta presimt că voi avea de făcut mai multe drumuri prin oraș. Din cauza taximetriștilor, evit pe cât se poate de mult taxiul, iar cont pe taxify sau uber nu am încă. Sunt ok cu RATB-ul.

14.00 pm: Vin acasă să mănânc. În intervalul de o oră pe care îl am liber, mănânc și reușesc să-l scot și pe Cosmo rapid în jurul blocului.

18.30 pm: Mă întorc de la meditații și mănânc puțin din desertul pregătit ieri la cuptor și o banană. M-am gândit tot drumul la el; mi-a ieșit foarte bun. 🙂

20.30 pm: Îmi comand de pe Asos niște haine de vară pentru că sunt reduceri (365 lei). Nu am mai făcut asta de câțiva ani. Nu cheltuiesc prea mulți bani pe haine, în mod normal. Pot să le cumpăr din mall sau, la fel de bine, dintr-un second.

21.00 pm: Ies la alergat cu Cosmo.

Total: 415 lei

ZIUA 4

6.40 am: Rutina de dimineață. La micul dejun un toast cu avocado, cașcaval, cremă de brânză, castraveți și o cană mică cu chefir.

8.30 am: Ies din casă și merg să iau tramvaiul spre primele ore de meditații. În funcție de zile și de locații, uneori merg pe jos, alteori iau mijlocul de transport în comun.

14.15 pm: Ajung acasă să iau prânzul, să beau o cafea și să-l plimb pe Cosmo, după care mă întorc la ore.

18.20 pm: În drum spre casă, opresc pe la o cofetărie să iau două prăjituri. Am zis că nu iau dulciuri o vreme, dar azi e o zi aniversară. (14 lei)

19.30 pm: Aștept o cunoștință la gară, care îmi aduce niște lapte, ouă, caș și urdă de la țară. Nu prea obișnuiesc să consum ouă și lapte din comerț.

Total: 14 lei

ZIUA 5

6.40 am: Mă trezesc imediat ce aud alarma. Îmi pregătesc o farfurie cu bunătațile primite ieri: urdă, caș, roșii, castraveți și omletă.

14.20 pm: Vin acasa la prânz și mănânc rapid omleta rămasă de dimineață, ca să am timp să-l scot și pe Cosmo.

18.40 pm: Mă gândesc să mă opresc la magazinul de jos, să-mi iau o ciocolată, dar mi-am amintit că mai am ceva din budinca cu cmacaroane și stafide, în frigider.

19.45 pm: Timp de o lună, am acces gratuit la un cont de Netflix, așa că am zis să profit puțin. M-am pus la un film.

Total: 0 lei

ZIUA 6

6.40 am: Mă trezesc, dar nu prea am poftă de mâncare, azi. Extrem de rar sar peste micul dejun. Gust puțin din ce am pregătit, dar constat că nu mi-e foame și mă opresc.

8.15 am: În 45 de minute am o programare la ginecolog; aștept RATB-ul. Ar fi trebuit doar să merg după rezultate, dar au apărut detalii neprevăzute și mai trebuie să fac niște analize. (390 lei) Ooops!

14.30 pm: Azi am terminat cu meditațiile, așa că pe la 14 vin acasă și nu mai plec. Mă ocup de treburi casnice (spălat rufe și vase, pus haine la loc), scos cățelul și reușesc să și ațipesc jumătate de oră.

18.00 pm: Am stabilit o întâlnire cu niște prietene, la un ceai. Aș fi vrut să merg cu bicicleta, dar sunt prea obosită să pedalez, așa că iau RATB-ul. (ceaiul 17 lei)

Total: 407 lei

ZIUA 7

6.40 am: Indiferent când am prima meditație, ora de trezire e aceeași. Telefonul e departe de pat, astfel încât să nu mă mai las păcalită de “încă 10 minute”. La micul dejun, două felii toast cu cașcaval topit, caș și roșii + un ou fiert.

7.20 am: Ies cu Cosmo vreo jumătate de oră, la plimbare, apoi mă întorc să-mi fac cafeaua.

Pana pe la 11 fără ceva, când plec spre prima meditație, fac curățenia săptămânală. Obișnuiesc s-o fac vineri dimineața, pentru că am timpul limitat și știu că nu mă pot întinde aiurea, cum probabil aș face-o dacă o las pe sâmbătă.

17.15 pm: Mă întorc acasă, îl iau pe Cosmo și mergem până la magazin după roșii și o legătură de ceapă. (6 lei)

Total: 6 lei

Nu mi-a venit să cred când am făcut totalul pe cele 7 zile! Cândva, suma asta îmi ajungea (sau eram nevoită să-mi ajungă) pe o lună. Probabil că dacă aș mai ține evidența încă o săptămână, suma ar scădea sub jumătate.

***

Dacă vi se pare util și interesant acest demers, vă aștept și pe voi cu propriile voastre Money Diaries la adresa inoza.ro@gmail.com. Mi-ar plăcea tare mult să primesc jurnale financiară atât din toată țara, cât și de oriunde v-ați afla în lume. Cu cât o să fie mai multe și mai diverse, cu atât cred că o să învățăm lucruri noi și o să facem această conversație mai relevantă.