Money Diaries este o rubrică săptămânală de lifestyle și de educație financiară susținută de Școala de Bani. În fiecare săptămână, cititorii și cititoarele Inoza ne povestesc, cu sinceritate, cum și pe ce și-au cheltuit banii.

Săptămâna aceasta facem cunoștință cu o specialistă în social media din București care își abordează problemele medicale cu o atitudine sănătoasă, mișcare și remedii naturiste.

***

Job: Specialist social media
Domeniu: social media & educație non-formală
Vârsta: 32 de ani
Oraș: București
Venit lunar: 3000 lei (2500 lei net + 500 lei bonusuri & extra venit)

Cheltuieli lunare

Chirie: 1100 lei
Întreținere: 150-200 lei
Enel: 25-30 de lei
Abonamente internet și telefonie: 177 lei (îl plătesc și pe al mamei)
Cartelă transport: 50 de lei
Cartelă mobil: 33 de lei
Ajutor mama: 100-200 lei
Cosmetică: 30-50 lei

Despre mine

Locuiesc singură în București, într-o garsonieră dintr-o zonă drăguță și liniștită, ai cărei proprietari mă simpatizează foarte mult pentru corectitudinea mea. Pentru că lucrez și în weekend, am libere zilele de luni și marți.

LUNI

Mă trezesc pe la 10:00, deschid larg geamul să se aerisească și, după dușul de dimineață, încep planul de hidratare. Stau prost la capitolul băut apă. Așa că încep prin a bea 2 pahare de apă plată pe stomacul gol, îmi fac o cafea cu scorțișoară și mănânc 3 tartine cu salată de vinete.

După care, mă apuc de treabă în casă. Curățenie generală. Încep din bucătărie și închei cu baia, până când simt că e totul fresh and clean.

Mă pregătesc de prânz. Mai am o porție de supă pregătită de mine și o salată de sfeclă cu ou. Îmi prepar un ceai antistres cu scorțișoară, sunt fan scorțișoară, apoi mă apuc de lucru la un proiect pe educație non-formala.

Total zi: 0 lei

MARȚI

Mă trezesc tot la 10 și repet planul de hidratare. Până îmi prepar micul dejun și cafeaua, folosesc ulei de cocos pentru ten – e mai bun decât orice altă crema hidratanta scumpă, cel puțin pentru mine.

După ce îmi termin micul dejun (pâine prăjită cu salată de vinete), mă îmbrac să fac mici cumpărături stringente: încărcare card transport (25 lei), apă plată, hârtie igienică, detergent, paste, fulgi de cartofi (23 lei), cablu USB (20 lei).

Revin acasă nemulțumită de lipsa de profesionalism și de clauzele abuzive ale unui “mare “operator de televiziune prin cablu și net și mă apuc de pregătit prânzul pentru azi și mâine.

Deși am cartofi în casă, de data asta sunt comodă și folosesc fulgi de cartofi. Vreau timp pentru mine azi, sunt liberă. Pregătesc piure de cartofi cu pulpe la cuptor, făcute de mama. Mi le-a dat săptămâna trecută când am fost acasă, nu am scăpat! Mănânc, îmi fac un ceai de catina cu mentă și mă apuc de treabă pentru proiectul de luna viitoare.

Lucrez aproape trei ore, după care îmi fac o mască de față cu argilă, fac un duș, ascult muzică, citesc “Despre inimă și alte eseuri” de A.Pleșu și mă pregătesc de somn.

Sunt bucuroasă că am bifat ce mi-am propus: aplicat pentru extra-job, lucru la proiect, relaxare în parc, puțin mers pe jos.

Total zi: 68 lei

MIERCURI

Mă trezesc pe la 9 și după duș și hidratarea de dimineață, încep să fac exerciții după aplicația Fit In 30 Days. Nu am avut niciodată probleme cu greutatea, dar am probleme cu reumatismul din copilărie și mișcarea mă ajută. De luna viitoare încep gimnastica medicală. În cazul meu, mișcările trebuie asistate.

Îmi fac apoi cafeaua cu scorțișoară, mănânc un măr și o banană și încep să mă organizez. Citesc mailurile importante, constat lipsa de profesionalism și la o mare companie de asigurări de viață, nu primesc oferta cerută, ci un banal pliant pe care l-am văzut și pe site. Intenționez să îmi fac un plan de economii pentru bătrânețe, adaptat bugetului meu.

Mă apuc de lucru la proiectele mele extra job. Pe la 13.00 mi se face foame și mănânc porția de piure cu pulpă de pui pregătită de ieri, apoi o parte o pun la pachet pentru job.

Lucrez până la ora 14.30, când încep să mă pregătesc pentru muncă. Folosesc un make-up minimalist și o coafură lejeră. Îmi place să fiu super îngrijită, dar nu îmi plac genele false, botoxul, unghiile false. Sunt recunoscătoare Universului (nu narcisistă) că îmi place ce văd în oglindă și nu am nevoie de aceste trucuri.

Ajung la job, vorbesc cu colega mea despre proiectele extra-job, vrea și ea să se implice. Îmi fac un ceai de mentă (avem posibilitate la birou) și lucrez fără pauză până pe la 18.30. Mi se face foame și mănânc ce mi-am pus în caserolă.

Lucrez până la 00:00 cu spor. În curând voi fi team lider și asta va însemna bani mai mulți, posibilitate de dezvoltare profesională și personală.

Transportul e asigurat de firmă, însă am probleme să găsesc un taxi. Abia la a patra comanda ajunge șoferul. Ajung cu bine acasă, îmi curăț tenul, mă spăl pe dinți și mă pun sa dorm.

Total zi: 0 lei

JOI

Mă trezesc cam amorțită muscular, așa că după ritualul de dimineață mă apuc de exerciții după aplicație.

Îmi beau cafeaua cu scorțișoară și mănânc o mini plăcintă cu brânză pregătită tot de mama. Nu ajung acasă foarte des, dar și când mă duc, îmi dă mâncare făcută de ea pentru 2 săptămâni.

Mă ocup de proiect intens până spre prânz, când mănânc sărmăluțe (tot de la mamaaaa :)) ), apoi îmi fac un ceai de mentă cu lămâie, să ajut digestia.

Pentru că am avut un prânz consistent, decid să iau la munca câteva bucăți de plăcintă în caz că mi se va face foame.

Lucrez până la 14:30, apoi mă pregătesc pentru job. Între timp, discut online cu sora mea despre zile libere și planuri de vacanță. Îi spun că vreau ca în primăvară-vară să fac un mic tur Bulgaria – Turcia cu mama.

Mă machiez (la fel de minimalist) și îmi împletesc părul lejer. Pe drum îmi iau o apă plată, două iaurturi cu conținut scăzut de grăsime și un ceai de merișoare pentru ameliorarea simptomelor renale (10 lei). Vreau să testez dacă mai tolerez iaurtul când nu voi fi la job. Sunt la timp în stația de transport în comun.

La job toate bune, numai că am dureri musculare. Lucrez cu mici pauze până la 00:00.

Total: 10 lei

VINERI

Mă trezește mesajul unui bun amic de acasă, pe la 7:30. Mă simt low batery, din cauza durerilor articulare, dar nu mă las. Mai stau puțin în pat, după care fac exerciții ușoare de stretching.

Beau cafeaua, plec la farmacie după un antiinflamator, cumpăr pâine, câteva măsline și un dovlecel pentru prânzul de azi (8.5 lei).

Vreau să fac paste pentru energie. O porție o pun deoparte pentru mâine la muncă, pentru că voi începe exact la prânz. Lucrez la proiect până aproape de ora la care plec spre job. Pe drum, îmi dau seama că mi s-au terminat odorizantele pentru casă și cumpăr ulei esențial de trandafir (10 lei).

Total: 18.5 lei

SÂMBĂTĂ

Mă trezesc la 8, din păcate, cu aceeași stare de rău cu care am adormit. Din cauza antiinflamatoarelor, colonul meu are de suferit. Dar nu cedez. Important e să rămână psihicul ok, pentru a accelera vindecarea.

După ritualul de dimineață, fac rapid ceai de busuioc și cafea și mă pregătesc pentru job. Ies pe la 11 din casă, cumpăr câteva banane pe post de pansament gastric și merg 3 stații pe jos, pentru mișcare. Cine ar fi crezut că în ianuarie ai nevoie și de fes și de ochelari de soare? E foarte însorit! 🙂

Lucrez cu mici pauze până la 20.00 și în drum spre casa iau o pâine neagră și șuncă dietetica pentru sandvișuri.

Mănânc fingers de pește, apoi îmi fac un ceai de busuioc și fac exerciții de respirație și ascult muzică de relaxare pentru alungarea stării de rău.

Total: 11.5 lei

DUMINICĂ

Mă trezesc cam greu, nu am dormit prea bine, însă sar în dus la 9:30. Îmi prepar un ceai de busuioc; sar peste cafea și micul dejun, prefer ca azi să încerc să beau doar ceaiuri medicinale. Se întrevăd cheltuieli medicale lunile următoare.

Pe drum, cumpăr câteva banane pentru zilele următoare (5 lei). La birou, mănânc o banană și îmi fac cafea, totuși. Lucrez fără prea multe pauze până la 20:00.

Ajung acasă, îmi fac din nou ceai de busuioc, mă ajută atât în problemele cu stomacul cât și în cele articulare.

Mănânc câteva fish fingers, apoi fac duș, mă spăl pe dinți și ascult niște muzică de relaxare.

Mâine și poimâine voi fi liberă, iar luni dimineață, la cafea am să citesc Money Diary, așa cum fac de câteva luni.

Total zi: 5 lei

***

***

Cum îmi planific bugetul

Nu am un venit deloc mare pentru București (și pentru problemele mele medicale) însă atmosfera de la job e ok și potrivită nevoii mele de a fi liniștită.

Banii îi distribui pe “capitole” și pe priorități. Împart utilități, cheltuieli, casă și curățenie, cheltuieli personale, cheltuieli pe termen mediu și lung, fonduri de urgență.

Încerc să aloc banii în funcție de priorități. Spre exemplu, luna viitoare prioritate vor avea cheltuielile medicale (capitol personal), iar pe termen lung, o asigurare de viață cu economisire.

A fost o săptămână atipică, pentru că am avut mâncare de acasă, însă atunci când cumpăr, cumpăr exact ce am nevoie, gătesc cât pot, astfel încât să iau și la pachet la job.

Cumpărăturile pentru haine și cosmetice le aloc tot în funcție de priorități: pe sezon, mai puține, dar de calitate. Merg foarte mult pe natural, pe produse din plante, care pot fi folosite atât la exterior, cât și la interior. Merg regulat la pensat, dar celelalte lucruri le fac singură.

În ceea ce privește ieșitul în oraș, merg în locuri drăguțe, primitoare, doar atunci când simt nevoia și am compania potrivită.

Vizitez locuri din natură, parcuri, străduțe frumoase ale Bucureștiului și planific călătorii mai lungi în concediu. Sper că v-a fost util!

***

Dacă vi se pare util și interesant acest demers, vă aștept și pe voi cu Money Diaries la adresa inoza.ro@gmail.com.

Cu cât o să fie mai multe și mai diverse, cu atât cred că o să învățăm lucruri noi și o să facem această conversație mai relevantă.