Money Diaries este o rubrică săptămânală de lifestyle și de educație financiară susținută de Școala de Bani. În fiecare săptămână, cititorii și cititoarele Inoza ne povestesc, cu sinceritate, cum și pe ce și-au cheltuit banii.

Săptămâna aceasta facem cunoștință cu un PR assistant de 24 de ani, care locuiește în București în chirie, împreună cu două prietene.

***

Job: PR assistant
Domeniu: Comunicare
Vârstă: 24 de ani
Locație: București
Salariu: 3 000 lei

Cheltuieli lunare

Chirie: 780 lei
Întreținere: 150 lei
Curent: aproximativ 30 lei
Internet: 18 lei
Telefon: plătit de părinți
Abonament Scribd: 42 lei
Abonament NY Times: 10 lei
Donație Ajungem Mari: 25 lei

Despre mine

Salutare tuturor și mulțumesc că vă luați din timp să aflați ce și cum fac eu să supraviețuiesc cu banii pe care îi câștig lunar. 😀

Cheltuielile de mai sus (chirie, întreținere, internet) sunt doar partea mea de plată, deoarece locuiesc cu încă 2 prietene într-un apartament spațios de 3 camere. Nu plătesc niciun abonament de transport lunar întrucât apartamentul nostru se află într-o zonă centrală și toate punctele mele de interes sunt accesibile pe jos (în perioada asta oricum evit transportul în comun, aleg uber dacă trebuie).

Pe lângă salariul de bază, care îmi intră lunar, am un cont de economii unde îmi țin banii proveniți din proiecte separate. De la tata am învățat cât de important e să ai grijă de economii – așa că banii respectivi îmi oferă un confort psihic (cel mai important pentru mine), pe lângă cel financiar. În cazul în care am cheltuieli mai mari neprevăzute, le fac față fără să-mi provoace un stres exagerat.

La începutul anului, reflectând asupra nevoilor/dorințelor mele, am făcut o scurtă listă de lucruri asupra cărora vreau să mă concentrez în viitorul apropiat. Una dintre propunerile pe care mi le-am făcut a fost să țin lunar evidența cheltuielilor ca la final de lună să îmi dau seama de unde aș putea să economisesc. De mică îl urmăream pe tata cum scria într-un carnețel fiecare leu pe care-l consuma și unde se ducea, 24 de ani mai târziu am zis să încerc și eu – better later than never, right? Cu această ocazie mi-am făcut curaj și pentru un jurnal financiar mai detaliat aici, pe Inoza.

LUNI

Dimineața e punctul de make it or break it pentru restul zilei. Îmi place să mă trezesc cât mai devreme posibil (asta dacă mă culc la o ora acceptabilă și simt că am dormit suficient) pentru a avea timp de rutina pe care mi-am creat-o.

Rutina mea e următoarea: trezirea preferabil la 7 – astăzi a fost 7:30 – urmată mereu de o cană cu ceai de mentă. După ce termin cu spălatul pe dinți+curățarea feței+toner+cremă, îmi iau cana de ceai și un pahar de apă și mă așez la birou unde scriu în jurnal o pagină – max 3, depinde de ce gânduri mă frământă.

Urmează o sesiune de 10 minute de meditație ghidată pe Waking up by Sam Harris – pe la jumătatea anului trecut am plătit un abonament de un an pe aplicația asta, a fost o investiție smart pentru mine la vremea respectivă – au cursuri pentru începători și diverse tipuri de medițație.

După ce termin meditația aleg să citesc jumătate de oră sau mai mult dacă îmi permite programul. Dimineața citesc cărți pe Scribd, e mai ușor să găsesc cărți în engleză aici, decât să cumpăr (și mai ieftin), iar cu luminozitatea ecranului potrivită, nu-mi obosesc nici ochii. Zilele astea sunt pe final cu The Disease to Please de Harriet Braiker.

Am aflat de ea în recomandările unei bloggerițe pe care o citesc uneori și nu știu de ce am simțit nevoia să îi dau o șansă. Nu sufăr de acest „sindrom”, dar tipa atinge subiecte în care m-am regăsit, precum frica față de conflict (Oh, God! Văd negru în fața ochilor de simt vreo confruntare la orizont), neputința de a spune nu/de a refuza ceva/pe cineva fără a te simți vinovat ulterior și altele cu care nu vă plictisesc acum.

După toate astea trec la micul de dejun: fulgi de ovăz fini cu afine, nuci și o lingură de gem de fructe de pădure făcut de mama. În mod normal aș merge pe combinația de afine + banane, dar n-am mai trecut pe la Mega să-mi fac plinul și nici nu se va întâmpla prea curând întrucât mama mi-a spus că mi-a făcut mâncare pentru câteva zile. Cum aș putea să o refuz? 😀

Cât mănânc, fac câteva lecții de franceză pe Duolingo. Am un nivel bun, dar folosesc aplicația ca un refresh pe care mi-l dau zilnic cunoștințelor limbii. Știu că aici cineva ar spune că nu e sănătos ce fac, și că ar trebui să mă concentrez pe mâncare blabla, dar mânânc atât de încet că până și eu mă plictisesc deseori, iar între Netflix și Duolingo merg pe opțiunea mai deșteaptă.

Astăzi rămân să lucrez de acasă, așa că pe la 10 mă așez la birou, citesc mailurile, newsletter-ul de la Press One și pe cel de la NY Times să aflu ce noutăți mai sunt și apoi trec la treabă. Am spor și poftă de muncă azi. Am primit și factura de la Enel pe care o achit imediat (22.53 lei partea mea). Îmi amintesc că nu am luat vitaminele azi (vit D, Zinc și ceva pt imunitate).

Iau o pauză pe la 3 și mănânc o omletă cu brânză, legume și semințe. O chem pe prietena mea din cealaltă cameră să împărțim ultima felie din cheesecake-ul făcut de mine în weekend. Apoi mă întorc la birou pentru câteva ore.

Pe la 6 mă apuc de antrenament. Înainte de pandemie obișnuiam să merg la un studio de yoga, iar pe atunci yoga era singurul sport pe care-l făceam cu entuziasm – nu prea mă adunam să fac exerciții acasă fără supraveghere.

După încercări eșuate de a trece la yoga în sufragerie (simțeam nevoia liniștii din studio), am aflat de workout-urile Pamelei Reif. Le-am dat o șansă, iar de jumătate de an that’s my gym. Am început cu programul pentru începători și ușor ușor am ajuns la cel de 45 de min Sweaty cum îl numește ea. Recunosc că my inner Sharapova iese la suprafață deseori și țip când nu mai pot să fac un jacknife sau nu mai pot sta în squat hold, dar la final progresul pe care-l simt și văd mă face să continui.

Înainte de duș, beau un pahar de apă în care amestec 12 g de pudră de colagen (am citit mai multe chestii despre pudra asta și recent am cumpărat un pachet să o încerc și să văd dacă mă va ajuta în vreun fel – știu că e bună pt piele, păr, etc, dar vreau să văd dacă va face vreo diferență pentru articulații).

După duș mănânc o cutie de cottage cheese de la Delaco și mă îmbrac să merg la sora mea; i-am promis că o ajut cu niște treburi. Fiind târziu și frig afară, sunt nevoită să aleg uber (21 lei dus întors).

Pe la 21:30 sunt înapoi acasă. Închei seara cu un ceai de mușețel, un sheet mask pentru calmarea și hidratarea pielii și mai multe pagini din Rețeaua Alice de Kate Quinn. Mama mi-a recomandat cartea după ce a citit-o, iar cum seara aleg beletristică, am mers pe mâna ei.

Total zi: 43.53 lei

MARȚI

Dimineața mi-am deschis jurnalul imediat ce m-am trezit; am visat mult noaptea trecută, iar unele au fost atât de interesante că nu voiam să le uit. În rest, totul a decurs precum am povestit atât de detaliat mai sus.

În seara asta trebuie să mă văd cu 2 prieteni, cu care plănuiam o întâlnire de ceva timp. Am făcut o rezervare pe o terasă – prima oară când ies la minus-câte-grade o fi pe terasă brrrr, dar chiar vreau să-i văd.

La pauza de prânz am mâncat spanac cu un ou prăjit, i-am trimis mamei un selfie să-i mulțumesc pentru mâncare. E mult mai ușor și rapid când nu trebuie să stau să-mi pregătesc eu ceva, așa că apreciez timpul câștigat.

A doua zi de workout, astăzi e program pentru upper body & abs, not my fav.

Spre seară fac o plimbare pe jos până la terasa unde urmează să ne întâlnim, care spre bucuria mea e semi goală. Două pahare de vin fiert mai târziu îmi dau seama că e prima și ultima oară când mai ies la terasă până vine căldura (43 lei consumația plus bacșiș). În ciuda frigului, întâlnirea mi-a dat o stare faină.

Mă dezgheț acasă sub plapumă, lectură și somn.

Total zi: 43 lei

MIERCURI

Dimineața am schimbat rumegatul ovăzului (haha, chiar îmi place ovăzul și multitudinea de combinații în care pot să-l mănânc) pe o felie de pâine cu salată de vinete, roșii cherry și un ou fiert. Mă gândesc cât de bine i-a ieșit mamei salata și mă întreb de ce nu-mi iese și mie la fel de delicioasă…

La birou, prietena mea mi-a adus un pachet de măști pe care o rugasem să mi-l cumpere (10 lei) și, după o zi tumultoasă, am plecat împreună la ea acasă la o pizza și povești. Iau un uber spre casă (10 lei).

Îmi dau seama ca e prea târziu pentru workout, nici energie nu am de Fun Intense Cardio Day, așa că dau skip cu gândul că fac mâine, în ziua de pauză.

Vorbind cu M., care a avut o zi dificilă, decid să merg la el seara asta, să povestim și să ne uităm la un film. Adorm la film ca de obicei, csf ncsf.

Total zi: 20 lei

JOI

Mă trezesc pe la 8 jumătate, dar mai lenevesc în brațele lui, mi-e greu să mă ridic când e așa bine. Ne trezim într-un final, M. face micul dejun, mâncăm împreună, apoi plec la birou.

În jur de 3 încep să simt foame, dar nu vreau să ies, așa că ronțăi niște nuci pe care le aveam de ieri și aștept să ajung acasă.

Acasă mă bucur că nu trebuie să gătesc și mai profit de ce mi-a rămas din pachetul de la mama.
Mă tot gândesc dacă să fac workout-ul sau dacă să fac măcar 15 min de stretching. Dau skip și azi, dar e ok, mi-am ascultat corpul și îmi spune că ziua asta nu e pentru sport 😀

În loc de antrenament mă uit la noul sezon din Call my agent – e un serial francez de pe Netflix pe care l-am descoperit întâmplător anul trecut. Îl urmăream ca să mă ajute pe partea de limba franceză, dar m-a prins și acum mi-e greu să mă uit doar la un episod. Probabil voi termina sezonul în curând.

Mă pun în pat puțin înainte de 8 și aștept să se facă o oră rezonabilă pentru somn. Low energy. Termin de citit Rețeaua Alice. Seamănă foarte mult cu altă carte pe care am citit-o anul trecut tot la recomandarea mamei (Fetele dispărute din Paris de Pam Jenoff). Dacă îți plac poveștile despre spionaj feminin, inspirate din istorie și vrei ceva ce se citește ușor, go for it, pe mine m-a plictisit puțin stilul. Am impresia că dacă citești una de genul ăsta, restul nu prea au cu ce să te mai surprindă.

Total zi: 0 lei

VINERI

Mă trezesc, e întuneric, mă gândesc exasperată că e ora 3 sau 4 – în ultimul timp mi s-a întâmplat să mă trezesc în timpul nopții și să nu mai am somn. Mă apucă entuziasmul când văd pe ceas 06:56.

Sar din pat și mă bucur de un răsărit minunat. În timp ce scriu în jurnal aud cântecul păsărilor care-mi zboară prin fața geamului. Mă mai pierd cu gândul pe geam admirând norii roz. Astea-s momentele de liniște în care mă simt recunoscătoare pentru tot ce am și ce experimentez în viața asta.

Restul dimineții decurge la fel ca în prima zi. Chiar dacă e vineri, am chef de treabă și am suficientă așa că mă apuc.

În pauza de masă ne scrie pe grup prietena mea că a plătit întreținerea așa că îi trimit pe Revolut partea mea – 156.76 lei.

Workout-ul de azi se numește Easy Friday, chiar a fost destul de ușor, nu mă plâng, dar mi-a venit cheful abia pe parcurs când vedeam în oglindă cum se conturează mușchii abdominali (poate o fi ciudat pentru unii, dar mă ajută pe partea de motivație să fac sport în fața oglinzii, plus că îmi pot corecta poziția în felul ăsta).

Mi se anulează planurile pe care le aveam seara, așa că având mai mult timp liber decât mă așteptam încerc să aleg ce să fac pentru mine. Încep cu o cană mare de ceai, aprind o lumânare și scot blocul de desen pe care mi l-am luat cu câteva luni în urmă cu dorința de a începe să desenez. Nu am niciun talent, dar vreau să mai fac din când în când ceva nou, cu care nu sunt obișnuită.

Cu Miles Davis pe fundal pictez un răsărit de soare dintr-o mare care în final iese destul de învolburată…nu cred că pornisem cu ideea asta în minte. Mereu m-au atras peisajele maritime – unul dintre tablourile mele preferate e un peisaj din Balcic pictat de Nicolae Tonitza, denumit Liniștea eternă.

După ce mănânc o salată de morcov cu măr și brânză, mă bag în pat destul de devreme cu o nouă carte primită cadou recent – Aviatorul de Evgheni Vodolazkin.

Total zi: 156.76 lei

SÂMBĂTĂ

M-am trezit pe la 7 jumătate cu impresia că e marți și, spre surprinderea mea, nu aveam nicio problemă cu asta. Dar e sâmbătă, așa că iau lucrurile și mai lent decât de obicei. Nu am chef de scris și meditat, așa că rămân cu cititul și ceaiul de mentă.

Termin The Disease to please, de care spuneam la începutul săptămânii că sunt aproape de final. După asta termin și sezonul din Call my agent în timp ce mănânc o felie de pâine cu Nutella și beau o cană de lapte. Știu că urmează o zi de cardio oricum, așa că mă răsfăț cu extra Nutella.

Pe la 12 mă apuc de antrenament. Urmează curățenia. Observ pe geam cât de mulți oameni au ieșit la plimbare și mă întreb dacă nu ar trebui să profit și eu de ziua asta cu soare altfel. Și totuși..prea mulți oameni. În continuarea gândurilor mele, mă sună o prietenă să mă cheme la o plimbare în parc, dar cum nu reușisem să termin curățenia încă, a trebuit să o refuz.

De foame ronțăi niște nuci și mă gândesc să-mi fac o mâncare de ciuperci cum face mama. Nu vreau să ies la Mega și în rest cam bate vântul în frigider. Fără nicio rețetă și cu niște îndrumări generale de la mama mă apuc de gătit. Am făcut și o mămăligă lângă această * let’s call it * ciulama de ciuperci. N-a ieșit la fel de bună ca a mamei, but hey, honest work here. Mi-am chemat și prietena din cealaltă cameră să ia prânzul cu mine. Mi-a spus că i-a plăcut cum mi-a ieșit. Yay!

Am mai pierdut timpul cu Duolingo, am citit, apoi am făcut un duș luuung și o mască cu argilă pentru față.
Mă gândeam să caut un film pe Mubi (e inclus abonamentul în cel de la Scribd), dar parcă voiam ceva ușor în timpul căruia să-mi pot face unghiile și să nu fiu neapărat foarte atentă. Îmi apăruse pe Netflix Grace of Monaco cel din 2014 cu Nicole Kidman. I-am dat play fără să mă gândesc prea mult. Slab, dar ok de fundal. Lectură și somn.

Total zi: 0 lei

DUMINICĂ

Chiar dacă m-am trezit mai devreme, am mai lenevit în pat până la 8 și puțin, uitându-mă pe Instagram. Mi-am luat cana de ceai și m-am întors în pat.

Am început o nouă carte de pe Scribd pe care o aveam salvată de anul trecut: Why Fish Don’t Exist: A Story of Loss, Love, and the Hidden Order of Life de Lulu Miller. După un capitol promițător, mi-era gândul la borcanul cu Nutella din bucătărie, așa că am decis să fac câteva clătite, dacă tot am ingredientele necesare.

Mi-am făcut o cană de Earl Grey și am dat drumul la niște episoade din Modern Family să nu mă plictisesc cât prăjesc clătitele. M-am bucurat de ele cu Nutella (poate puțin prea mult..m-am oprit la a patra, totuși 😀 ) și m-am băgat înapoi în pat să mai scriu în Money Diary.

După masă am fost la sora mea, să luăm prânzul împreună. Vreau să mă bucur cât mai mult de timpul cu familia, mai ales că ne aflăm în același oraș.

Am încheiat seara împreună cu M., uitându-ne la seriale.

Total zi: 0 lei

***

Dacă citiți cu plăcere această rubrică și o găsiți utilă, vă aștept și pe voi cu Money Diaries la adresa inoza.ro@gmail.com.

Cu cât o să fie mai multe și mai diverse, cu atât cred că o să învățăm lucruri noi și o să facem această conversație mai relevantă.