Money Diaries este o rubrică săptămânală de lifestyle și de educație financiară, în care cititoarele Inoza ne povestesc, cu sinceritate, cum și pe ce și-au cheltuit banii într-o perioadă de 7 zile.

Săptămâna aceasta facem cunoștință cu o studentă care lucrează part-time în domeniul financiar și care economisește mâncând de la cantina biroului.

***

Job: Internship
Domeniu: Financiar
Vârstă: 21 ani
Locație: București
Salariu lunar: 1.400 lei + 300 lei bonuri de masă
Bani primiți de la părinți: 1.000 lei

Cheltuieli lunare

Chirie: 500 lei
Utilități: 200-250 lei
Telefon: 30 lei (cartelă)
Abonament transport: 35 lei
Meditații: 300 lei (limba franceză)

Despre mine:

Locuiesc cu încă două fete într-un apartament închiriat. Sunt studentă și lucrez part-time, dar cum este perioada sesiunii, nu merg la facultate.Plătesc foarte puțin pe mâncarea de la muncă, deoarece am o reducere de angajat și oricum, este foarte ieftină.

LUNI

Deoarece sunt în sesiune, săptămâna aceasta voi merge doar la muncă. Azi aș fi putut dormi mai mult, până pe la 12, însă la ora 9 sunt în picioare. Ziua mea începe cu spălatul părului, deoarece cu o seara înainte am fost prea leneșă. Mă pregătesc și la ora 1 sunt la muncă. Petrec destul de mult timp pe drum, iar când ajung, merg la cantină să îmi iau mâncare (6 lei) deoarece mai târziu nu voi mai găsi. Stau la muncă până la ora 7, apoi mănânc mâncarea de mai devreme (orez cu pui chinezesc) și merg acasă. Pe drum, mă opresc la magazin de unde cumpăr ciocolată calda (6 lei). Acasă pictez în timp ce ascult muzică și apoi, pe la ora 12, mă culc.

Total zi: 12 lei

MARȚI

Mă trezesc la ora 6, deoarece trebuie să fiu la muncă la ora 8. Ajung la muncă, unde stau până la ora 1. Înainte să plec, merg la cantină și mănânc un sos cu mămăligă delicios (4 lei). Apoi merg la facultate, unde învăț la bibliotecă până la ora 6. Între timp îmi cumpăr o cafea, deoarece simt că voi adormi (5 lei). Seara îl aștept pe iubitul meu să termine cu munca, apoi ne plimbăm în jurul Pieței Romane, căutând un loc drăguț unde să ne petrecem seara. Nu prea reușim, deoarece este ocupat peste tot. Ajungem la Universitate, unde găsim acel loc pe care ni-l dorim. Petrecem câteva ore acolo, apoi plecăm spre casă. Am mâncat amândoi o porție de crispy cu cartofi și eu mi-am luat un ceai. Plătesc eu, în total 55 de lei. Ajung acasă și mă uit la un episode din Game of Thrones (vreau să revăd tot serialul până apare următorul sezon), apoi mă culc pe la 12.

Total zi: 64 lei

MIERCURI

Mă trezesc cu greu la ora 6:30, puțin cam târziu deoarece trebuie să fiu la muncă la ora 8. Totuși, ajung la timp la muncă și după ce lucrez puțin, merg la cantină să mănânc micul dejun, pe care plătesc 9 lei (am uitat să-mi iau cardul de reducere cu mine). La ora 1 plec spre facultate, unde mă întâlnesc cu câțiva colegi și învățăm împreună. Apoi mergem să mâncăm, iar eu îmi iau paste și Cola, pe care plătesc 19 lei. Plec de la facultate la ora 6, iar pe drum îmi iau o prăjitură, care costă 9 lei. Ajung acasă și, deși încerc să mă mai uit la încă un episod din GoT, adorm pe la jumătate, înainte de ora 9.

Total zi: 37 lei

JOI

Mă trezesc cu greu la ora 6:30, însă azi ajung puțn mai târziu la muncă. Cum nu mai nimic de făcut, nu este o problemă. Plec de la muncă la ora 12 și pe drum spre facultate îmi iau ceva de la patiserie (3 lei). După ce învățăm câteva ore, ceilalți colegi propun să mergem să mâncăm. Din păcate nu am găsit loc unde voiam, așa că iar mănânc fast food (18 lei). Îmi mai iau o Cola după (3 lei). Plec de la facultate pe la ora 7 și pe drum spre casă merg la Mega să fac câteva cumpărături (20 lei). Acasă îmi spăl niște haine (mereu amân această activitate cât de mult pot). Apoi mănânc niște floricele în timp ce mă uit la GoT și mă culc pe la ora 12.

Total zi: 44 lei

VINERI

Astăzi nu merg la muncă, așa că mă trezesc pe la ora 10:30. Îmi fac micul-dejun și mănânc în fata laptopului, uitându-mă la un serial. Azi îmi propusesem să învăț, însă pierd timpul toată ziua. Merg la Mega și îmi cumpăr o sticlă de suc și ceva dulce (6 lei). Nu mă simt deloc productivă și sunt obosită psihic, așa că nu fac nimic până la ora 6, când ies cu prietenul meu să mâncăm ceva. Ne plimbăm prin zona Universității, căutând un loc să mâncăm și mergem la Pizza Hut, unde îmi comand un flatbread cu legume și un fresh, care au fost delicioase. La sfârșit plătește el. Apoi mergem la un concert unde stau foarte puțin, deoarece îmi este somn.

Total zi: 6 lei

SÂMBĂTĂ

Mă trezesc la ora 5:00 și mă apuc să învăț niște formule pe care le-am tot evitat. Beau o cafea și la 8 merg spre facultate. Termin examenul (sper că a fost bine) și merg cu doi colegi la o cafea. Fac eu cinste pentru un coleg și plătesc 22 lei. Apoi mă întâlnesc cu prietenul meu în mall și ne plimbăm puțin. Îmi iau o supă (8 lei) deoarece nu mă simt prea bine și nu am poftă de nimic de mâncare. Rezist eroic la propunerea lui să mergem la Taco Bell și își ia și el o supă până la urmă. Apoi mergem în Farmacia Tei, de unde cumpăr niște cosmetice (35 lei). Ajung acasă pe la ora 4 și mă pregătesc pentru mâine, când merg cu prietenul meu la munte, apoi mănânc. La ora 11 simt că nu îmi mai pot ține ochii deschiși și ma culc.

Total zi: 65 lei

DUMINICĂ

Mă trezesc la ora 8:30 deoarece azi plecăm la munte. Sărbătorim încă o sesiune încheiată cu bine. Ajungem pe la ora 11 la gară, unde mâncăm la KFC (13 lei). Ajungem la munte la ora 2 și vizităm câteva obiective. Deoarece amândoi suntem încă studenți, plătim 25 lei pe biletele de intrare. Apoi mergem la un pub să mâncăm ceva și eu îmi iau pui cu cartofi prăjiți și un ceai, deoarece am răcit (40 lei). Pe drum, mă opresc la o farmacie și plătesc 19 lei pe pastile. Apoi mergem la cazare, unde stăm la piscină până seara. Ne culcăm pe la ora 12.

Total zi: 97 lei

***
Dacă vi se pare util și interesant acest demers, vă aștept și pe voi cu Money Diaries la adresa inoza.ro@gmail.com.

Cu cât o să fie mai multe și mai diverse, cu atât cred că o să învățăm lucruri noi și o să facem această conversație mai relevantă.