Money Diaries este o rubrică săptămânală de lifestyle și de educație financiară susținută de Școala de Bani. În fiecare săptămână, cititorii și cititoarele Inoza ne povestesc, cu sinceritate, cum și pe ce și-au cheltuit banii.

Săptămâna aceasta facem cunoștință cu un fost marketing manager din București, de 35 de ani, care trăiește din economii, în timp ce își caută un job nou. 🙂

***

Job: –
Domeniu: Marketing
Vârstă: 35 de ani
Locație: București
Venit lunar: 2400 de lei

Cheltuieli lunare:

Întreținere: 250 lei (în medie)
Enel: 70 lei
Internet & TV: 60 lei
Telefon: 34 lei
HBO GO: 20 lei

Despre mine

Am 35 de ani și locuiesc într-un apartament de 2 camere cu soțul meu, L. Până în noiembrie anul trecut aveam amândoi job-uri și împărțeam ratele la apartament și cheltuielile pe din două.

Mi-am dat demisia de la ultimul job pentru că aveam un șef foarte dificil, care crea un mediu de lucru toxic. Am rezistat mai mult decât majoritatea colegilor mei, până am început să am probleme de sănătate din cauza stresului (atacuri de panică, anxietate, insomnii, probleme gastrointestinale). Aș mai fi rămas dacă L. nu m-ar fi convins că toți banii din lume nu merită să mă îmbolnăvesc.

De când cu anxietatea și atacurile de panică, am început să merg la un terapeut. Ședințele costă 180 de lei și sunt bilunare, dar aș fi plătit și de 2 ori pe atât la cât de mult mă ajută.

De la terapeutul meu am aflat de EFT tapping, o formă de ‘presopunctură’ psihologică. E vorba de presarea anumitor puncte de pe corp (care corespund cu meridianele de energie). Fac EFT tapping serile, ca să am pot adormi și ori de câte ori sunt anxioasă. Nu știu dacă e pe bune sau doar Placebo, dar la mine funcționează. Până mă concentrez să fac tapping pe toate zonele, stresul meu se reduce considerabil sau dispare de tot.

În prezent îmi caut un job, dar nu este așa ușor cum speram. Am fost la câteva interviuri, dar fie nu era ce îmi doream eu, fie nu m-au mai sunat.

Între timp, trăiesc din economiile pe care le aveam puse deoparte (împărțite în aproximativ 500 de euro lunar, în unele luni chiar mai mult). L. a insistat să plătească doar el ratele la casă o perioadă, iar eu mă ocup de întreținere, Enel, TV. Mâncarea și cele necesare casei le cumpărăm pe rând, amândoi.

Știu că situația mea actuală nu e una ideală, și mă gândeam să mai aștept să țin un Money Diary când voi avea din nou un venit mai mare și constant, dar viața nu e ideală, so here it goes. 😀

LUNI

Pregătesc micul dejun pentru L. (omletă cu șuncă și cheddar), iar apoi îmi beau cafeaua de dimineață și povestesc cu el în timp ce mănâncă.

După ce L. pleacă la birou, mă spăl, mă schimb, fac curat puțin prin casă, apoi mai verific niște grupuri de Facebook cu job-uri și niște site-uri de profil. Nimic nou.

La prânz merg în vizită la mama, care m-a chemat la ardei umpluți. Mă opresc la cofetărie să-i iau niște prăjituri care știu că-i plac (16 lei). Plec de la ea ghiftuită și cu ardei la pachet, pentru cină. Mă opresc în drum spre casă să iau o pâine de casă cu maia, de la brutăria din cartier (8 lei).

Acasă pun o mașină de rufe la spălat, apoi, pentru că nu mai avem filtre pentru cana filtrantă, fac o comandă de 6 bucăți (149,99 lei – deci partea mea e 75 de lei).

L. ajunge acasă la 19 și ne punem la cină: ardei umpluți. După cină, negociem la ce film să ne uităm pe HBO. Câștig eu și aleg ‘A Star Is Born’, pe care vreau să-l văd de multă vreme. Pregătesc o cutie de șervețele, dar sunt super dezamăgită. Nu doar că n-am plâns, dar mi s-a părut slab.

Înainte de culcare, îmi fac un ceai de sunătoare și apoi EFT tapping. L. doarme deja sforăind de vreo 10 minute.

Total zi: 99 lei

MARȚI

Mă trezesc și înainte de cafea, îmi fac EFT tapping, pentru că am un interviu azi la 11 și sunt destul de stresată.

Îi pregătesc micul dejun lui L., apoi mă duc să fac un duș și să-mi aleg hainele pentru interviu. Mai verific o dată pe Google Maps adresa unde trebuie să ajung – nu știu zona, dar sigur mă descurc.

Pornesc cu jumătate de oră mai devreme decât ar trebui. Merg la chioșcul RATB să-mi pun 10 lei pentru bilete, apoi schimb 2 autobuze și am ajuns. Sunt acolo cu 20 de minute mai devreme decât trebuia, ceea ce sper să nu se traducă prin disperare. Merg 5 minute până la toaletă, timp în care mai fac o tură de EFT tapping, ceea ce mă liniștește.

Interviul merge bine, dar tipa nu pare foarte entuziasmată, deci nu-mi fac speranțe. Când ies din clădire, îmi dau seama că e un hipermarket foarte aproape, în zonă. Pentru că suntem aproape de zero cu stocul de produse de curățenie, decid să merg la cumpărături.

Nu mănânc de obicei micul dejun, așa că mi-e foame. Înainte să intru în hipermarket, mă opresc la un KFC și îmi iau un meniu de 5 crispy strips (24 lei). Mănânc la KFC/Mac cam de 2-3 ori pe an, așa că nu mă simt vinovată.

Două ore mai târziu, ies încărcată cu 2 plase uriașe. Am luat de toate, de la capsule de detergent, la detergent de podele, detergent de mâini și de vase, șampon, pastă de dinți, absorbante, geluri de duș, saci de gunoi, pământ pentru orhidee etc. Mă costă 375 lei în total (deci 187,5 lei partea mea), dar unele ne ajung pentru 2-3 luni. Pentru că nu le pot căra cu mine prin 2 autobuze, chem un uber (16,5 lei).

Acasă pun niște rufe la spălat, schimb pământul orhideelor, apoi pregătesc cina (pește și legume la cuptor, ambele de la congelator).

Mâncăm, ne uităm la un episod din The Walking Dead, apoi ne culcăm. Uit de EFT tapping, dar sunt așa obosită că adorm instant.

Total zi: 238 lei

MIERCURI

Dimineața decurge ca de obicei – cafea, mic dejun, L. pleacă.

Spăl toaleta, cada și chiuvetele din casă – așa, când fac curățenia săptămânală îmi rămâne mai puțină treabă.

Mă sună curierul care a venit cu rezervele pentru cana Brita. În sfârșit avem apă cu gust bun din nou! Îi dau 3 lei bacșiș.

La prânz îmi încălzesc niște leftovers din peștele de aseară, apoi mai trimit niște emailuri unor cunoștințe, să văd dacă cineva știe ceva de un job opening.

La 16 mă îmbrac și plec la terapeut (180 lei). Lucrăm cu anxietatea mea legată de job/viitor și îmi recomandă niște exerciții care par foarte utile.

La 18.30 ajung acasă la prietena mea, M. Împreună cu alte 3 prietene avem un club de lectură lunar și ne întâlnim, prin rotație, acasă la altcineva. Cartea de luna asta a fost ”Soția” de Meg Wolitzer.

Bem vin, mâncăm brânzeturi, alune și fructe uscate și discutăm despre feminism, sacrificii și compromisuri în cuplu. Eu n-am reușit să termin la timp cartea, dar am văzut ecranizarea pe HBO cu Glennon Close. Upsi. 😀

Timpul trece repede și ne trezim că e deja trecut de 22.30. Stabilim cartea pentru luna viitoare (‘Pe pământ suntem strălucitori o clipă’ de Ocean Vuong). Plec cu o altă amică, C., care e cu mașina și insistă să mă ducă acasă.

Acasă povestesc puțin cu L, care a făcut în seara asta cumpărăturile de mâncare săptămânale, apoi fac un duș, beau un ceai de tei, îmi fac EFT tapping și mă culc. L. doarme deja de vreo 20 de minute când mă bag eu în pat.

Total zi: 183 lei

JOI

După ce L. pleacă la birou, îmi verific emailul și am un răspuns de la cineva abordat ieri. Nu e chiar un job, e mai mult o colaborare, dar mă invită la o cafea mâine dimineață să discutăm mai multe. Răspund cu un mare DA!

La prânz fac o supă cremă de legume și un quiche cu ingrediente luate ieri de L. Mi-au ieșit super bune, așa că o chem pe mama la masă. Vine ea de data asta cu desertul – gogoși calde, făcute azi. În ritmul ăsta n-o să scap prea repede de kilogramele de la Crăciun. Insist să ia o porție de supă de legume și 2 felii de quiche și pentru tata și eu pun deoparte câteva gogoși pentru L.

După-amiaza mai trimit niște emailuri cu CV-ul meu, apoi spăl și pun la uscat fețele de pernă de pe canapea și schimb așternutul.

Pe la 18 încep să mă pregătesc pentru întâlnire. Soțul meu și cu mine am stabilit că joi seara e date night, orice ar fi. Uneori mergem la teatru, alteori la film, de cele mai multe ori, ca azi, la cină.

Ne vedem la NOUA, un restaurant din noul val gastronomic românesc. E prima dată când mergem, iar prețurile sunt cam piperate pentru situația noastră financiară, dar L. a insistat să venim și să plătească el. Experiența e excelentă, de la servire, la atmosferă și mâncare. Plecăm acasă satisfăcuți.

Total zi: 0 lei

VINERI

Beau cafeaua în timp ce L. ia micul dejun. Discutăm despre seara asta, când am invitat niște prieteni la noi să jucăm boardgames și să mâncăm pizza. A trecut vreo lună de când nu ne-am mai văzut, așa că amândoi suntem bucuroși.

La 10 sunt la Starbucks, la Victoriei, unde mă întâlnesc cu cineva pentru o potențială colaborare. Îmi comand o cafea cu aromă de alune (16,90 lei) și discuția merge foarte, foarte bine. Nu mă așteptam, dar ajungem să discutăm până și chestiunile financiare și suntem pe aceeași lungime de undă. Se pare că până îmi găsesc un job full time, voi avea, totuși, o sursă de venit câteva luni. Abia aștept să-l sun pe L. să-i povestesc!

Acasă îmi fac rapid o omletă, apoi mă pun pe curățenie. Aspir, șterg praful, spăl oglinzile etc. Din fericire toaleta și chiuvetele sunt deja lună, dar mai dau, totuși, o lavetă pe fiecare.

L. se întoarce de la birou pe la 18.30, apoi vin rând pe rând și prietenii noștri. L. comandă pizza prin Uber Eats (și o plătește tot el), jucăm Cards Against Humanity, bem vin și râdem până ne doare burta. E o seară perfectă!

Pe la 1 pleacă și ultimul oaspete și ne punem la somn.

Total zi: 16.90 lei

SÂMBĂTĂ

Ne trezim puțin mai târziu decât de obicei și mai lenevim în pat. După ce L. mănâncă micul dejun și eu îmi beau cafeaua, hotărâm să mergem până la Ikea, să căutăm niște perdele noi pentru dormitor.

Ne învârtim pe-acolo și până la urmă găsesc ceva ce-mi place. Iau două perdele (59 lei) și trec peste pofta de hotdog, decisă să merg acasă să gătesc ceva mai sănătos.

Socoteala de la Ikea nu se potrivește cu cea de-acasă, pentru că tot tânjesc după ceva nesănătos, așa că fac cartofi prăjiți cu telemea rasă și ochiuri. L. nu se plânge, de ce oare? :))

Restul după-amiezii dormim și citim. Seara mâncăm sandvișuri calde și ne uităm la 3 episoade din The Walking Dead. L. se bagă direct în pat, eu mai beau un ceai de sunătoare, îmi fac EFT tapping și apoi mă culc și eu.

Total zi: 59 lei

DUMINICĂ

În dimineața asta bem doar cafea amândoi. La 12 suntem invitați la părinții mei la prânzul duminical, așa că L. se ”păstrează”. :))

Pe drum spre ei ne oprim la o florărie și luăm un buchet de flori (35 de lei, plătesc eu) și la crama din cartier de unde L. alege un vin (plătește el).

Mama a făcut mâncare cât pentru un batalion, dar amândoi suntem hămesiți, așa că dăm gata cele 3 feluri + desert.

După prânz tata și L. rămân să se uite la TV și să mai povestească, iar eu o învăț pe mama cum să-și folosească contul bancar online pe care tocmai și l-a deschis.

Plecăm acasă abia după vreo 3 ore, cu mâncare la pachet pentru cină și prânzul de mâine.

Seara mai ciugulim puțin, ne uităm la 2 episoade din The Walking Dead, apoi ne punem la culcare.

Total zi: 35 lei

***

Dacă vi se pare util și interesant acest demers, vă aștept și pe voi cu Money Diaries la adresa inoza.ro@gmail.com.

Cu cât o să fie mai multe și mai diverse, cu atât cred că o să învățăm lucruri noi și o să facem această conversație mai relevantă.

***