Money Diaries este o rubrică săptămânală de lifestyle și de educație financiară susținută de Școala de Bani. În fiecare săptămână, cititorii și cititoarele Inoza ne povestesc, cu sinceritate, cum și pe ce și-au cheltuit banii.

Săptămâna aceasta facem cunoștință cu un junior project manager, de 24 de ani, din București, care în săptămâna cât a ținut jurnalul a făcut decluttering în casă. 🙂

***

Job: Junior Project Manager
Domeniu: Market Research
Vârstă: 24 de ani
Locație: București
Salariu lunar: 2240 lei (net)

Cheltuieli lunare

Chirie: 730 lei (150 euro)
Întreținere: 125 lei
Telefon: 35 lei
Enel: 35 lei
TV + internet: 30 lei

Despre mine

Am 24 și locuiesc cu prietenul meu, M., într-un apartament închiriat, de 2 camere. Împărțim cheltuielile de întreținere și mâncare pe din două; cele de sus sunt partea mea.

Nu câștigăm mult, dar nici nu avem un stil de viață scump: ne place să gătim, nu ieșim des în oraș (făceam seri de gaming și de cooking cu/la prieteni, dar din martie am făcut pauză), cumpărăm haine rar și doar în perioada reducerilor, facem cumpărături de mâncare la Lidl și de cosmetice la Farmacia Tei, profităm de gratuități (eu am abonament Bookster de la birou, M. folosește contul de Netflix plătit de sora lui mai mare) etc.

Avem niște bani puși deoparte pentru urgențe, dar nu foarte mulți. Pe viitor, când o să câștigăm mai mult, vrem să strângem bani de avans, să ne luăm un apartament prin programul Prima Casă.

LUNI

Diminețile noastre decurg cam la fel: ne trezim la 7.30, luăm micul dejun, facem duș, ne îmbrăcăm și ne începem munca de acasă.

Azi mâncăm pâine cu zacuscă și cu icre, roșii și ouă fierte (am primit în weekend pachet de la părinții lui M.). O să fie, probabil, mâncarea standard la micul dejun săptămâna asta.

Amândoi ne luăm pauza de prânz de la 12 la 13. Mâncăm ciorbă și ardei umpluți, tot primite la pachet.

Seara, de la 19 la 20, fac o oră de engleză cu o fetiță dintr-o casă de tip familial. Am cunoscut-o acum 2 ani, când am fost să le ducem cadouri de Moș Crăciun și mi-a rămas tare dragă. Anul trecut am făcut orele față în față, dar din primăvară am trecut pe skype. Sunt foarte mândră de ea, a făcut progrese mari de când o meditez.

La cină ne facem sandvișuri calde, apoi ne uităm la un episod din ”How To Get Away With Murder”.

Total zi: 0 lei

MARȚI

Dimineața și prânzul decurg la fel (când primim pachet de acasă nu suntem foarte inventivi când vine vorba de meniuri).

După ce termin munca, mă apuc de un proiect la care țin mult: decluttering-ul apartamentului. Am început în perioada de izolare, dar n-am avut prea mult spor. În weekend m-am uitat la ”Get Organized”, o emisiune de pe Netflix cu două experte în organizare, și mă simt din nou motivată. 🙂 Tot se apropie Crăciunul, vreau să ne găsească într-o casă mai ordonată.

În seara asta vreau să mă ocup de dulăpiorul cu medicamente. Duminică am avut nevoie de un Nurofen și, tot căutând, mi-am dat seama că avem multe pastile expirate. Așa că azi le sortez, ca mâine să le duc la farmacie, să le predau. Am citit mai demult că medicamentele expirate sunt deșeuri menajere periculoase și că nu trebuie aruncate la gunoi, ci predate la farmacie.

După ce termin sortarea, rămânem cu vreo 10 cutii de medicamente încă valabile, restul le pun într-o sacoșă. Scriu apoi un proces verbal de predare-primire, în care trec toate pastilele de depus la farmacie, plus data la care expiră. M-am documentat și am văzut că așa trebuie procedat și nu vreau să stau mâine să fac asta în farmacie.

Seara se încheie tot cu un episod din ”How To Get Away With Murder”. Ne plac la amândoi thrillerele, iar Viola Davis este genială.

Total zi: 0 lei

MIERCURI

Dimineața e una tipică: mâncăm, facem duș, ne îmbrăcăm și intrăm în call-uri.

La prânz mâncăm ultimele porții de ciorbă și de ardei umplut, apoi eu ies până la Catena să predau medicamentele. Cât aștept la coadă, îmi aduc aminte că nu avem vitamina D (și am tot auzit cât de importantă e în perioada asta), așa că cumpăr 2 cutii (49,8 lei).

Mă întorc și lucrez până la ora 18, apoi mănânc rapid și mă apuc de treabă. Azi vreau să sortez hainele din dulap și să pun deoparte pentru donat tot ce nu mai port.

Din martie aplic metoda ”flip your hanger” și azi vreau să văd rezultatele. E o idee simpatică pe care am citit-o pe BeMoreWithLess.com: pui toate umerașele în aceeași direcție și apoi, ori de câte ori porți ceva, pui umerașul respectiv invers în dulap. După câteva luni tot ce n-ai așezat invers poate fi dat, pentru că e clar că nu porți.

Deschid dulapul și, surpriză, am 6 umerașe neîntoarse: toate cu haine cu valoare sentimentală, dar pe care nu doar că nu le-am purtat anul ăsta, ci nici anul trecut, din câte țin minte. Le pun pe toate în niște sacoșe mari și le voi duce în weekend la unul dintre containerele de haine din parcul de lângă noi.

În seara asta, M. se joacă în rețea cu niște prieteni, așa că eu mă uit singură la niște episoade vechi din ”Big Bang Theory”. Mă binedispune și mă relaxează.

Total zi: 49,8 lei

JOI

De dimineață mai avem încă zacuscă, icre și alte bunătăți de la părinții lui M., dar la prânz nu avem nimic, așa că fac rapid niște cartofi prăjiți cu ochiuri. Nu e o mâncare foarte sănătoasă, dar azi suntem amândoi prinși în call-uri și nu avem timp să gătim altceva.

Seara trec la artileria grea: strâng toate electronicele nefolosite din casă. La final, cutia e plină ochi cu cabluri, telefoane vechi, o imprimantă, un aparat foto vechi, o tastatură, un epilator și un toaster. Voi lăsa cutia pe balcon și, dacă în următoarea lună nu avem nevoie de nimic de acolo, o voi dona celor de la Greentronics.

Îmi aduc aminte apoi că am primit factura de la Enel pe email și o achit (partea mea e 35,31 lei)

Între timp, M. a scos de la congelator ciuperci și a făcut o ciulama, pe care o mâncăm cu mămăliguță.

Total zi: 35,31 lei

VINERI

Prima parte a zilei decurge la fel, la prânz mâncăm ciulama rămasă de ieri, cu mămăligă proaspătă.

După ce se încheie munca, îmi propun să fac ordine în dulapul cu acte. Îmi doresc să termin în 1-2 ore, dar 3 ore mai târziu, încă sunt îngropată în hârtii. E incredibil ce dezordine e și cât timp îmi ia să le verific pe toate. Am grupat o parte în dosare, dar pe restul le pun la loc pentru că sunt prea obosită.

M. face sandvișuri calde și ne uităm la ”How To Get Away With Murder”.

Total zi: 0 lei

SÂMBĂTĂ

Facem clătite la micul dejun, pe care le mâncăm cu Nutella și cu lapte.

M. iese să facă niște cumpărături pentru casă, iar eu rămân să fac curat. De obicei facem curățenie împreună, dar azi am zis să salvăm timp. Termin treaba prin casă într-o oră, apoi mă apuc iar de sortat hârtii.

Acolo mă găsește M. când se întoarce de la cumpărături (îi transfer 89,63 lei, partea mea).

La prânz facem pulpe cu cartofi la cuptor cu murături de acasă. După ce ne facem siesta, M. se joacă la laptop și eu termin, ÎN SFÂRȘIT, de aranjat actele. Îl chem pe M. să-i arăt noul sistem de organizare a hârtiilor (un dosar pentru acte/contracte, unul pentru diplome, unul pentru garanții), dar nu e la fel de impresionat ca mine. :))

Seara mâncăm clătite și ne uităm la ”Holidate”, un film de pe Netflix. E un film prostuț, dar sunt prea obosită să urmăresc ceva mai inteligent, oricum. 🙂

Total zi: 89,63 lei

DUMINICĂ

După micul dejun merg cu M. și las sacoșele cu haine în containerul din parc, apoi ne plimbăm vreo 2 ore pentru că e o zi superbă!

La prânz M. face o ciorbă de legume (care ne va ajunge pentru următoarele 3 zile) și eu fac niște șnițele de pui din care, la fel, vom mânca și mâine.

După-amiaza facem maraton de ”How To Get Away With Murder”, cu pauză să facem niște gogoși, pentru că M. avea poftă.

Seara îmi fac o listă cu următoarele obiective pe lista de decluterring: biblioteca, sertarele cu nimicuri din sufragerie, rafturile de cosmetice de la baie, sertarele cu condimente din bucătărie. N-o să fie ușor, dar sunt foarte mulțumită de ce am reușit să fac săptămâna asta. 🙂

Total zi: 0 lei

***

Dacă citiți cu plăcere această rubrică și o găsiți utilă, vă aștept și pe voi cu Money Diaries la adresa inoza.ro@gmail.com.

Cu cât o să fie mai multe și mai diverse, cu atât cred că o să învățăm lucruri noi și o să facem această conversație mai relevantă.