Money Diaries este o rubrică săptămânală de lifestyle și de educație financiară susținută de Școala de Bani. În fiecare săptămână, cititoarele Inoza ne povestesc, cu sinceritate, cum și pe ce și-au cheltuit banii.

Săptămâna aceasta facem cunoștință cu un fost PR, aflată momentan între job-uri, care locuiește în București cu logodnicul ei.

***

Job (temporar): Traducător freelance
Domeniu: Comunicare
Vârstă: 32 de ani
Locație: București
Venit lunar: în medie 400 euro (1900 lei)

Despre mine

Am 32 de ani și locuiesc în București, în chirie, împreună cu logodnicul meu, M. Ne dorim ca în viitorul apropiat să ne cumpărăm un apartament, dar încă strângem banii de avans.

M-am bucurat să văd din Money Diaries că pandemia n-a afectat pe niciuna dintre fetele care au ținut jurnale până acum. Din păcate n-a fost cazul meu. Lucram pentru o companie multinațională și, ca urmare a crizei din ultimele luni, mi-am pierdut locul de muncă. Alegerea a fost între mine și o colegă cu mai multă experiență și vechime, așa că eu am tras bățul scurt. 🙂

Din fericire pentru mine, M. e my rock și m-a susținut 200% pe parcursul ultimelor luni, așa că mi-am menținut moralul la cote ridicate. Până să-mi găsesc un nou job (trimit CV-uri în stânga și în dreapta), câștig în jur de 400 de euro pe lună din traduceri română-engleză, engleză-română.

Înainte să-mi pierd job-ul împărțeam cheltuielile 50-50 cu M., dar mai nou el se ocupă de plata chiriei și a benzinei și eu plătesc utilitățile. La mâncare facem cu schimbul, deși cumpărăturile mai consistente le achită el.

Cheltuieli lunare

Chirie: 450 euro/2175 lei (plătește M.)
Întreținere: 250 lei (aprox)
Telefon: 65 lei
Enel: 70 lei (aprox)
TV & net: 70 lei
HBO GO: 19 lei
Netflix: 58 lei
Epilat: 45 lei
Donații: 2 euro Salvați Copiii, 2 euro Niciodată Singur

LUNI

Ne trezim în jur de 7.30. Bem o cafea (avem un espressor Krups) în timp ce povestim ce program avem azi, apoi mâncăm o omletă cu legume.

Lucrez până pe la 14, când mi se face foame și îmi fac o salată mare cu ton și porumb. Mai lucrez până la 16, când am nevoie de o nouă cafea să-mi țin ochii deschiși.

După-amiaza mă ocup de treburi casnice. Plătesc factura la Enel (68 lei), trimit apometrele, spăl 2 mașini de rufe, spăl plasele de la geamurile din sufragerie, dormitor și bucătărie (pline de praf și puf de porumbei), rafturile din bucătărie etc.

Seara mâncăm paste făcute de M. (penne alla vodka). Cu restul de vodcă, fac niște appletini pentru amândoi. Ne uităm la Mrs America, o mini-serie faină de pe HBO GO și ne culcăm pe la 23.30.

Total zi: 68 lei

MARȚI

Dimineața decurge obișnuit – cafea, mic-dejun, traduceri, câteva mailuri cu CV-uri.

La prânz îmi fac o omletă, apoi merg la Mega pentru cumpărături, cam bate vântul la noi în frigider. Mă întorc acasă o oră mai târziu, încărcată (totalul a fost 245 de lei) și îmi mai ia o oră să dezinfectez totul și să le pun la loc.

Beau o cafea, mai lucrez puțin la o traducere și apoi fac un mic research. Vrem să mergem sâmbătă o zi la plajă și caut cea mai safe opțiune de la noi. În anii trecuți mergeam la Vadu, dar am văzut că acum e nebunie acolo. Cea mai bună opțiune pare Cochilia, o plajă privată de la Tuzla. E cam scump (100 de lei șezlongul), dar are un număr limitat de locuri, ceea ce ne garantează distanțarea.

Seara fac niște file de macrou la grill, cu cartofi, și ne mai uităm la un episod din Mrs. America.

Total zi: 245 lei

MIERCURI

Ne bem cafeaua de dimineață și discutăm despre Cochilia. Și el zice că e opțiunea potrivită pentru noi, așa că intră pe site și face rezervarea (200 de lei, plătește el). Am luat aproape ultimele 2 locuri din zona de umbrele, deci pare o destinație populară.

Lucrez până pe la 14, când, deși nu mi-e foame, îmi fac o salată grecească. La 18 ne-am propus să ne vedem cu niște prieteni la o terasă, dar cum plouă, la 17 sun să anulez rezervarea.

Seara ies cu M. la o plimbare prin parc, să ne mai dezmorțim. Ne e poftă de o pizza, așa că o comand de pe drum. Curierul ajunge aproape în același timp cu noi (52 de lei, cu tot cu bacșiș, plătește M.).

Total zi: 0 lei

JOI

Azi am un deadline la o traducere, așa că nu mă ridic de la birou până pe la 14. Noroc cu M., care face niște pui la grill cu salată și îmi aduce și mie o porție.

După ce termin, mai spăl o mașină de rufe (suntem doar doi oameni, dar coșul de rufe pare că nu are fund).

Seara ies să mă văd cu 2 prietene, pe care nu le-am mai văzut din martie. Ne întâlnim într-un parc și purtăm toate 3 măști, dar ne bucurăm mult să ne revedem.

Acasă, M. mă așteaptă cu o salată de pepene cu feta, castraveți și ceapă. Ne încheiem seara cu Mrs America.

Total zi: 0 lei

VINERI

Îmi beau cafeaua și când îmi verific mailul descopăr că am un interviu pe zoom marți, pentru un posibil job. Happy, happy, joy, joy!

Lucrez la traduceri până pe la 13, când iau pauza de prânz (salată cu ton și porumb). La 14 am programare la epilat, la un salon din cartier, așa că fac un duș și fug, să nu întârzii.

La salon, cosmeticiana ține masca sub nas. Îmi trec peste jenă și o rog să o pună corect. Bineînțeles că e ”deranjată”, îmi spune că nu poate să respire etc. Epilatul inghinal costă 32 de lei și îi mai las 10 lei bacșiș. Deși n-ar fi trebuit, dacă e să țin cont de atitudinea ei.

După-amiaza fac curățenia săptămânală. În mod normal o facem sâmbăta, și M. mă ajută mereu, dar azi facem o excepție.

Seara merg cu M. la Mega să ne luăm provizii pentru mâine, la plajă. Din câte am citit pe forumuri, nu există mâncare în zonă. Cumpărăm fructe, biscuiți și ciabatta pentru sandvișuri (plătește M.). Ne oprim și la o farmacie să luăm o cremă cu SPF 50 pentru corp (49 lei, plătesc eu).

După ce pregătesc plasa cu lucruri pentru plajă și fac sandvișuri, ne punem la culcare, pe la 23.00.

Total zi: 91 de lei

SÂMBĂTĂ

Ne trezim pe la 5, cu chiu cu vai, bem o cafea și în jumătate de oră suntem pe drum.

Ne petrecem toată ziua pe plajă. Cochilia e superbă, vremea e excelentă, apa e caldă. Dacă era și mâncare în zonă era locul perfect. Noroc că am luat noi provizii. De la terasa de pe plajă luăm doar două Cola și două frappe-uri (40 de lei).

Citim, facem baie și zacem la soare toată ziua. Dacă nu aveam un botez mâine, am fi rămas și peste noapte. Recomand locul, e foarte chill și, într-adevăr, se respectă distanțarea socială.

Pe la 20 plecăm înapoi spre București, ajungem frânți și după un duș, dormim tun.

Total zi: 40 de lei

DUMINICĂ

Deși am dormit 10 ore, oboseala de ieri își spune cuvântul. Am nevoie de 2 cafele să mă simt funcțională.

La 12 plecăm spre biserica unde are loc botezul fetiței unor prieteni. Pe drum ne oprim la o florărie și luăm un buchet de flori (135 lei, plătesc eu, M. plătește ”darul”).

După botez, lumea merge la un restaurant cu terasă, dar noi preferăm să nu ne expunem inutil la riscuri în perioada asta, mai ales că urmează să-i vizităm weekendul viitor pe părinții lui M.

La prânz mâncăm o salată mediteraneană cu năut. Restul zilei moțăim sau citim.

Seara M. face paste cu creveți (congelați) și ne uităm la – bineînțeles – încă un episod din Mrs America. 🙂

Total zi: 135 lei

***

Dacă citiți cu plăcere această rubrică și o găsiți utilă, vă aștept și pe voi cu Money Diaries la adresa inoza.ro@gmail.com.

Cu cât o să fie mai multe și mai diverse, cu atât cred că o să învățăm lucruri noi și o să facem această conversație mai relevantă.

***