Money Diaries este o rubrică săptămânală de lifestyle și de educație financiară, în care cititoarele Inoza ne povestesc, cu sinceritate, cum și pe ce și-au cheltuit banii într-o perioadă de 7 zile.

Săptămâna aceasta facem cunoștință cu specialist marketing care lucrează part-time și care are un stil de viață cumpătat și o pasiune pentru Grey’s Anatomy.

***

Job: Specialist Marketing
Domeniu: Consultanță
Vârstă: 32 de ani
Locație: București
Salariu lunar: 1700 lei (part-time)

Cheltuieli lunare:

Întreținere: 70 lei
Electricitate: 50 lei
Gaze: 180 lei în lunile de iarna / 50 lei restul anului
Net+TV: 80 lei
Telefon: 29 lei (cartelă prepay)
Abonament bazin: 320 lei (o data la 3 luni)
Transport: 100 lei (abonament la metrou + Uber ocazional)

Despre mine:

După vreo 3 ani foarte încărcați la job și alte probleme în viața personală, am decis să îmi acord timp să îmi revin, așa că lucrez part-time de aproape 1 an. Am un stil de viață cumpătat și chiar dacă nu am avut niciodată venituri mari (cel mai mare salariu al meu a fost 4500 de lei) am reușit să strâng ceva în contul de economii cât să pot suplimenta dacă voi avea nevoie.

Folosesc de ani buni Financious, o aplicație gratis în care îmi trec toate cheltuielile zilnice și care mă ajută să continui pe o linie destul de anticonsumeristă. Locuiesc singură dar nu plătesc chirie ci doar utilități.

LUNI

Mă trezesc pe la 8:00 destul de fresh și mă duc țintă în bucătărie să-mi pregătesc micul dejun. Îmi fac un soi de guacamole: un avocado pasat, roșii uscate și ceapă roșie cu niște lămâie și 2 felii de pâine prăjită cu semințe. Mănânc întotdeauna în fața televizorului și în ultima vreme am luat de la capăt Grey’s Anatomy, sunt la sezonul 2. Savurez cafeaua cu un biscuite cu ovăz. La 12:00 plec la serviciu.

În drum spre birou mi-am luat un sandvici cu șnițel de pui, 2 portocale și o apa. (15 lei) Plec de la birou la 18:30 și mă duc la bazin.

Ajung acasă pe la 22:00. În drum m-am oprit la magazin să iau o pâine și o pungă de chipsuri. (7 lei) Nu mai am energie să gătesc și, trebuie să recunosc, chipsurile sunt placerea mea vinovată.

Total zi: 22 lei

MARȚI

Mă trezesc la 07:00 și am același ritual ca și ieri: avocado cu roșii uscate, ceapă roșie și lămâie, cu 2 felii de pâine prăjită cu semințe + o cafea + 1 episod din Grey’s Anatomy. În mod normal lucrez după amiaza, însă am primit pe ultima sută de metri niște task-uri noi și, ca să mă încadrez în deadline, azi la 08:00 sunt deja în drum spre birou.

La serviciu iau o gustare cu biscuiți cu ovăz aduși de acasă și o portocală pe care am cumpărat-o în drum spre birou. (1 leu). Am o zi super productivă, reușesc să-mi fac toate task-urile și să mă încadrez în deadline. Plec de la birou la 13:30 și trec pe la un Mega pentru niște cumpărături: broccoli, morcov, ardei kapia, salata iceberg și rucola, spanac, fasole și orez + o bere cu ghimbir. (50 lei) Pentru prânz îmi pregătesc pește la cuptor (îl aveam din cumpărăturile de săptămâna trecută) cu orez și o salată.

După ce mănânc și savurez un decaf, fac un 6 minute workout de la New York Times și îmi pregătesc o supă de legume pentru mai târziu. Petrec seara cautând informații despre anodonție (I have it), implanturi și albire dentară.

Total zi: 51 lei

MIERCURI

Mă trezesc la 08:00 și mănânc puțintel: 1 felie de pâine prăjită cu pate + o ceașcă de cafea. Micul dejun e masa mea preferată și de obicei mănânc mai consistent dar azi nu prea mi-e foame. Fac un program de 6 minute workout de la New York Times cu cardio și yoga și îmi programez o vizită la medic pentru săptămâna viitoare. Între timp mi se face foame.

Ieri mi-am făcut 2 porții de pește cu orez așa că îmi mai pregătesc o salată și mănânc acasă. La 12:00 plec la birou. La serviciu mi se face foame pe la 16:00 și îmi iau niște covrigei și o banană de la magazinul din clădirea de birouri unde lucrez. (7,5 lei)

În drum spre casă trec pe la Bebe Tei să îmi iau ceva pentru o bătătură în talpă care mă tot chinuie de vreo 2 zile. Sunt o grămadă de opțiuni dar aleg o cremă cu rostopască (3 lei) pentru că mai am una cu gălbenele din aceeași gamă și e foarte eficientă. Cea cu rostopască e indicată pentru bătături, sper să fie la fel de bună. Mă opresc și la magazinul din drum ca să îmi iau o apă minerală. (3 lei) Din când în când mi se face poftă de apă cu bule și atunci îmi cumpăr. În rest, acasă beau mereu apă de la chiuvetă pe care o filtrez cu o cana cu filtru Laica.

Ajung acasă pe la 19:30. La cină mănânc supă de legume, mă mai uit la 2 episoade din Grey’s și până să mă culc aplic crema din plin de vreo 2 ori. Mă foiesc o grămadă și nu pot să adorm. De când mă știu treaba cu somnul a fost o provocare, și să adorm și să mă trezesc…

Total zi: 13,5 lei

JOI

Mă trezesc la 08:00 cu greu, aseară am adormit pe la 02:00. Aș putea să mai dorm dar vreau să îmi creez un sleep pattern și ca prim pas mi-am propus să nu mă trezesc mai târziu de 08:00 și să îmi calculez orele de somn în cicluri de câte 1,5 h. Iau micul dejun cu pâine prăjită cu pate, salată de rucola + 2 ouă fierte și îmi fac o cafea mai mare decât de obicei. Fac un 6 minute workout de la New York Times, ascult muzică în timp ce fac puțină ordine prin casă și la 12:00 plec spre birou.

În drum, trec pe lângă o pizzerie și, cum știu că în puțin timp o să îmi fie foame, intru să văd dacă găsesc ceva. Îmi iau 2 felii de pizza care erau reduse la jumătate de preț pentru că erau scoase din cuptor de 45 de minute (4 lei). Pe la 4 am poftă de ceva dulce și ies până la Mega din apropiere și îmi iau un tiramisu și o apă. (10 lei)

Ajung acasă pe la 19:00, mănânc o porție de supă de legume, mă uit la câteva episoade din Grey’s. Cine a zis că tot ce e ieftin nu e bun? Toată ziua am avut senzația ca bătătura mă deranjează mai puțin, o să continui să aplic crema. Pe la 23:00 mă bag în pat dar nu reușesc să adorm așa că încep ”Culorile uitării” pe care o am pe noptieră de vreo lună, dar nu m-am apucat de ea până acum. Adorm pe la 01:00.

Total zi: 14 lei

VINERI

Mă trezesc la 07:00 cam buimacă dar cu o foame de lup. Îmi fac o salată cu rucola, salată iceberg, roșii uscate și ceapă roșie, câteva felii de pâine prăjită cu unt și 2 ouă fierte. Îmi beau cafeaua și apoi fac un 6 minute workout. Azi sunt liberă, așa că am o stare destul de mellow, mai citesc din cartea începută aseară și îmi planific ziua.

Pe la 15:00 îmi fac o porție de paste cu creveți și un decaf și le savurez la un episod din Grey’s.

Pe la 16:30 ies din casă: mă duc să îmi fac o radiografie dentară. (80 lei) Intru și pe la Bebe Tei pentru că mi s-au terminat niște cosmetice: crema de ochi și loțiunea micelară. (85 lei) Mă întâlnesc cu o prietenă și mai pierdem vremea prin mall, nu prin magazine ci stând de vorbă. Mă întorc acasă pe la 21:00, nu mi-e foame, dar nici somn. Intru pe youtube pe canalul Living Big In A Tiny House și mă uit la filmulețe cu case mici. Îmi place mult curentul ăsta, e super eco-friendly și anticonsumerist.

Total zi: 165 lei

SÂMBĂTĂ

Mă trezesc la 07:30, îmi pregătesc un mic dejun englezesc și o cafea și le savurez, ca de obicei, la un serial. Pe la 09:30 încep să mă pregătesc pentru înot, la 11:30 ies din casă.

În drum spre bazin îmi iau o banană (2 lei) pentru că știu că nu îmi va ține de foame micul dejun pentru câte ture de bazin vreau să fac.

La întoarcere îmi iau o pâine la tavă de la brutăria de lângă casă. (2 lei). Ajung pe la 14:00 super energizată. Mănânc ultima porție de supă și ies iar, sunt invitată la un get together, acasă la niște prieteni.

Mă întorc pe la 23:00 acasă dar nu mi-e somn și citesc până la 02:00.

Total zi: 4 lei

DUMINICĂ

Ieri am exagerat cu ora la care am adormit, așa că azi mă trezesc la 09:30. Am încălcat regula cu ora de trezire, dar măcar am respectat ciclurile de somn de câte 1,5 h și m-am trezit ok. Îmi pregătesc un mic dejun englezesc și o cafea și le savurez la un serial.

Restul zilei citesc, fac ordine prin casa și mă relaxez. Combin prânzul și cina și mănânc pe la 16:30. Îmi pregătesc ceva din ce am mai găsit prin casă: un orez cu broccoli și creveți și o salată iceberg cu rucola și ceapă roșie.

Pe la 17:30 ies la o plimbare prin IOR cu un prieten și mă întorc acasă pe la 21:30. În seara asta obțin o victorie, adorm la 23:00.

Total zi: 0 lei

***
Dacă vi se pare util și interesant acest demers, vă aștept și pe voi cu Money Diaries la adresa inoza.ro@gmail.com.

Cu cât o să fie mai multe și mai diverse, cu atât cred că o să învățăm lucruri noi și o să facem această conversație mai relevantă.