Money Diaries este o rubrică săptămânală de lifestyle și de educație financiară, în care cititoarele Inoza ne povestesc, cu sinceritate, cum și pe ce și-au cheltuit banii într-o perioadă de 7 zile.

Săptămâna aceasta facem cunoștință cu un senior software developer cu o fetiță de 5 ani, care în săptămâna cât a ținut jurnalul financiar a participat la o nuntă. 🙂

***

Job: Senior Software Developer, 11 ani experiență.
Domeniu: IT
Vârstă: 32 de ani
Locație: București
Salariu lunar: 14.000 lei

Sunt căsătorită și am o fetiță de 5 ani. Toate cheltuielile noastre sunt la comun, plătim ba de pe un card ba de pe altul, nu ținem evidența concretă a cine ce a plătit. Soțul meu lucrează tot în IT, cu un salariu similar cu al meu, deci putem considera că toate cheltuielile comune se împart exact la 2.

Avem 2 apartamente, ambele luate prin credit. Unul e închiriat, iar chiria e egală cu valoarea ratei, deci putem spune că acel credit se plătește singur. Pentru apartamentul în care stăm noi vom mai plăti rate vreo 20 de ani. 🙂

Venituri personale:

Salariu lunar: 14.000 lei
Bonuri de masă: 15 lei/zi (în medie cam 250 lei pe luna)

Venituri comune pe familie:

Chirie apartament: 400 euro
Alocație copil: 84 lei

Cheltuieli lunare comune:

Rată apartament 1: 1.450 lei
Rată apartament 2: 1.300 lei
Întreținere: 400 lei (locuiesc într-un complex rezidențial. în acest cost intră și serviciile de administrare, curățenie, pază, fond rulment, apă, întreținere lifturi)
Electricitate, gaze, internet + tv: 350 lei
Abonament rețea privata de sănătate pentru copil: 80 lei
Taxă grădiniță: 14 lei/zi pentru mâncare, aprox 280 lei pe lună (e grădiniță de stat, program scurt)
Fond activițăți și produse igienice grădiniță: 100 lei
Bonă: 1900 lei
Curățenie: 150 lei/săptămână => 600 lei/lună (asta incluzând curățenie, călcat haine, câteodată și făcut mâncare)

Cheltuieri lunare personale:

Abonament rețea privată de sănătate: 80 lei
Telefon: 25 lei (cartelă cu opțiune de 5 euro/lună)
Transport: 70 lei (abonament Metrorex, dar e decontat de firmă)
Asigurare de viață: 71 lei
Donații: 50 lei – SOS Satele Copiilor, 100-200 lei – diverse cazuri sociale, diferă de la lună la lună, 2 euro – Magic Home

Economii:

7000 lei pe lună se duc automat într-un cont de economii.

LUNI

Ieri ne-am întors dintr-o vacanță în Grecia, și nu am avut timp să facem cumpărături în week-end. Așa că frigiderul e relativ gol. 🙂 I-am încropit feiței un mic dejun cu niște cereale și iaurt, iar eu mi-am cumpărat un ștrudel cu mere în drum spre birou (3 lei).

La prânz în cele mai multe zile mănânc ceva adus de acasă sau îmi cumpăr ceva de la o cantină din zonă și mănânc la bucătărie. Cam o dată pe săptămână ies cu colegii și mâncăm în oraș. Azi e zi de cantină, așa că plătesc 12 lei pe niște varză călită cu mămăliguță și îmi amintesc că mai datorez 14 lei unui coleg pentru masa de vinerea trecută.

Seara mă anunță soțul că are chef să facă niște paste, așa că după ce plec de la birou opresc la un minimarket si cumpăr niște sos, legume și câte ceva pentru micul dejun de a doua zi. 28 lei

Cât soțul se ocupă de bucătărie, eu fac o comandă la un supermarket online (Carrefour), pentru a umple golurile din frigider, plus câteva produse de curățenie. Plasez comanda și o plătesc online, cu cardul – 250 lei, urmează să fie livrată a doua zi, pe la prânz.

Soțul își aduce aminte că a auzit ceva de un spectacol în octombrie, pentru copii, cu o trupă de teatru de care fetița mea e îndrăgostită (Gașca Zurli). Așa că dacă tot sunt la calculator, iau și bilete la spectacol pentru toată lumea: 270 lei.

Total zi: 577

MARȚI

În dimineața asta mâncăm cu toții acasă. Bona mi-a gătit ceva ieri, cu ce mai găsise prin congelator, așa că îmi iau si mâncare la pachet.

La birou contribui cu 34 lei pentru cadoul luat la comun de ziua unui coleg. La prânz mănânc pachetul de acasă, dar rog o colegă să îmi ia o budincă de chia, pentru desert. 10 lei

Seara ajung acasă pe la 6, mănânc ceva rapid împreună cu fetița, apoi ieșim amândouă în parc. Ea se joacă cu prietenele, eu stau pe bancă și citesc. De obicei mai vorbesc cu celelalte mămici, dar azi sunt mai mult tați în parc 🙂

Pe drum spre casă trec pe la magazin și cumpăr o înghețată, pentru a-mi onora o promisiune făcută în week-end. 7 lei

Total zi: 51

MIERCURI

Azi nu îmi mai iau mâncare la pachet, așa că la prânz îmi cumpăr ceva de la cantină (15 lei). Cu o săptămână în urmă comandasem o nouă husă pentru masa de călcat, pentru că cea veche suferise un accident. Azi a venit prin curier, 50 lei cu tot cu transport.

Sunt anunțată că avem musafiri diseară, în rest nu se mai întâmplă nimic notabil toată ziua. Plec pe la 5.30 de la birou și cumpăr niște ronțaieli în drum spre casă (33 lei). Bere deja aveam în frigider, din comanda online primită marți.

Restul zilei îmi petrec timpul cu o ieșire în parc, vizita anunțată și un film la culcare.

Total zi: 98

JOI

Am o programare pentru o ecografie de sân de control în Băneasa. Am niște fibroadenoame pe care trebuie să le monitorizez anual.

Azi am chef de experimente, așa că decid să iau autobuzul până acolo, apoi din nou autobuzul până la birou, să văd dacă s-a întâmplat revoluția în trafic promisă în campania electorală. Dau 2,6 lei pe bilete, din portofelul electronic, și fac 20 min la dus, ceea ce super bine, dar aproape o oră la întors pentru că 783-ul vine rar. Cu taxi-ul aș fi făcut probabil 20 min, dar hey! măcar am aflat că mai am încă de așteptat celebra revoluție. (La medic nu am plătit nimic, ecografia era acoperită de abonament).

Ajung la birou pe la 11, mai zen decât m-aș fi așteptat. Măcar a fost ok în autobuz, n-am murit de cald ca altădată. La prânz îmi cumpăr o supă cremă din zonă, 6 lei. Seara gătesc ceva, ies în parc, citesc o carte.

Total zi: 9 lei

VINERI

Mă trezesc târziu și nu mai apuc să mănânc dimineața, așa că îmi iau un ștrudel pe drum (3 lei). La prânz ies cu colegii să iau masa în oraș, apoi opresc să îmi iau și o înghețată (43 lei în total). Seara fac bagajele, pentru că a doua zi urmează să plecăm în orașul meu natal, pentru nunta unor prieteni.

Total zi: 46 lei

SÂMBĂTĂ

Ne trezim de dimineață, mâncăm ceva apoi pornim la drum cu mașina. Avem de parcurs 250 km, un drum de aproximativ 3h 30. Fetița ascultă muzică, jucăm niște jocuri tip FAZAN, apoi îi pun niște desene pe tabletă, până ajungem la destinație. Profit de timp pentru a mai face niște plăți online. Luni începe grădinița și am de transferat niște bani pentru un soi de “fondul clasei”, pentru 2 luni – 200 lei. Fac și o comandă la o fermă de lângă București, care livrează acasă produse lactate, legume și fructe din livadă (Caprina – 138 lei).

La prima benzinărie oprim pentru a alimenta, luam și două cafele și scăpăm fără să îi luam fetiței nimic de data asta. Avem skil-uri de negociere din ce în ce mai bune. Deși ne permitem, nu vreau să o obișnuiesc cu ideea că poate cumpăra oricând, orice. Aș vrea să înțeleagă valoarea banilor. În schimb soțul a văzut niște cărți cu temă istorică ce i-au atras atenția în benzinărie. Nu le-am cumpărat de acolo, ci le-am comandat online, la un preț cu 50% mai mic decât am fi plătit în benzinărie. Urmează să le iau luni sau marți, în drum spre birou (40 lei).

Ajunși la ai mei, facem întâi o vizită până la bunici. Au avut ceva probleme de sănătate în ultima vreme, așa că reușesc să le las 500 lei, în ciuda impotrivirilor insistente.

Seara o lăsăm pe fetiță cu ai mei și mergem la nuntă. Nu am făcut nicio cheltuială specială înainte – rochie aveam de mai demult, de machiat m-am machiat singură, de coafat la fel, mi-am aranjat părul foarte simplu. Oricum nu îmi plac coafurile sofisticate, prefer stilu cât mai natural. Am stat la nuntă până pe la 2 noaptea, pentru că a doua zi trebuia să ne întoarcem în București și voiam să prindem și ceva somn. Am lăsat 1000 lei ca dar.

Total zi: 1878 lei

DUMINICĂ

Ne-am trezit destul de târziu, așa că n-am mai apucat să facem mare lucru. Am mâncat direct de prânz, am urcat tona de bagaje pregătite de mama în mașină și am plecat spre București. Ne-am făcut practic plinul cu tot felul de borcane de gem, zacuscă, vin, must, carne de țară. Ne-ar mai trebui însă niște roșii, ardei și cartofi, așa că mai oprim pe drum, pentru a cumpăra câte ceva de la oamenii care vând legume la porți (31 lei).

Ajungem acasă pe la ora 4, despachetăm și ieșim pe afară, la joacă. Nu stăm foarte mult, pentru ca luni începe grădinița și trebuie să îi fac baie fetiței, să îi pregătesc bagajul și să o conving sa se culce un pic mai devreme. Seara mâncăm ceva din recolta adusă de acasă, apoi încheiem ziua uitându-ne la Exatlon, noua plăcere vinovată 🙂

Total zi: 31 lei

***

Dacă vi se pare util și interesant acest demers, vă aștept și pe voi cu Money Diaries la adresa inoza.ro@gmail.com. Cu cât o să fie mai multe și mai diverse, cu atât cred că o să învățăm lucruri noi și o să facem această conversație mai relevantă.