Money Diaries este o rubrică săptămânală de lifestyle și de educație financiară susținută de Școala de Bani. În fiecare săptămână, cititorii și cititoarele Inoza ne povestesc, cu sinceritate, cum și pe ce și-au cheltuit banii.

Săptămâna aceasta facem cunoștință cu o consultantă de 34 de ani, din București, care are 2 job-uri și o filosofie foarte simpatică de economii. 🙂

***

Job: Consultant
Domeniu: Sănătate
Vârstă: 34 de ani
Locație: București
Salariu lunar: 10.000 lei + 300 lei bonuri de masă

Cheltuieli anuale

RCA: 1200 lei
Întreținere mașină: 1000 lei (schimburi ulei, diverse reparații)
Impozit apartament: 200 lei

Cheltuieli lunare

Rată apartament: 1300 lei
Întreținere: 150 lei
Credit de nevoi personale: 700 lei
Telefon: 35 lei
Netflix: 57 lei
Benzină: 400-800 lei
Întreținere personală: 200 lei
Donații: 25 lei

Despre mine

Locuiesc împreună cu prietenul meu, în apartamentul lui, care este luat tot cu credit. Nu contribui la cheltuielile apartamentului, dar cumpăr mâncare 2 săptămâni din lună.

Anul acesta mi-am cumpărat un apartament care a avut nevoie de renovare. Creditul de nevoi personale l-am făcut pentru a cumpăra mobilă mai repede și sper să îl închiriez de luna următoare.

Am 2 joburi, unul de la 8-15, celălalt cu program flexibil și în acesta perioadă lucrez mai mult de acasă, deoarece m-am înscris la un master la ASE. Joburile sunt relativ aproape de casă.

Pe lângă donația lunară și cei 2%, anul acesta am mai donat 2400 lei pentru diverse cauze (pentru mine această sumă este un salt față de anii anteriori și sper că, în timp, să ajung să donez 10% din venit). Această este săptămâna în care eu cumpăr mâncarea, dar în weekendul trecut a cumpărat prietenul și avem pentru câteva zile mâncare gătită.

LUNI

Mă trezesc la 7 și mănânc o felie de chec (l-am făcut în weekend) și beau o ceașcă de cafea. La 8 sunt la muncă și lucrez până la 12, când îmi aduc aminte să merg la clinica de peste drum să fac niște analize (148 lei), apoi intru într-un magazin și îmi cumpăr niște biscuiți vegani (5 lei) care se dovedesc ok.

La 15 plec de la muncă și pe drum mă opresc la benzinărie, alimentez de 100 lei și îmi cumpăr 3 reviste (37 lei). În apropiere de casă mă mai opresc la un magazin și fac cumpărături de 80 lei (hârtie igienică, pufuleți, portocale, glucoză tablete, roșii). Intru și la farmacie și iau niște medicamente de 48 lei.

Ajung acasă și îmi încălzesc niște piure cu costițe de porc, pun o mașină de rufe la spălat și încep să lucrez la al doilea job (răspund la niște mailuri mai urgente). La 16.30 vine iubitul de la muncă să mă ia cu mașină și să mă lase la metrou (locuiesc la 10 min pe jos de metrou) ca să ajung la timp la master.

Mă întorc la 20:00 înapoi acasă, mănânc 2 felii de pâine cu salată de vinete și roșii pe deasupra. Încep să lucrez la al doilea job până la 1 noaptea (în timpul ăsta am mâncat punga de pufuleți) și de la 1 până la 2 noaptea mi-am ținut iubitul de vorbă până am reușit să adorm și eu.

Total zi: 418 lei

MARȚI

Mă trezesc la 7 și mănânc iar o felie de chec și beau o ceașcă de cafea.

Merg la jobul nr. 1, la 15.00 termin și merg la jobul nr. 2 la birou. Îmi iau de la tonomatul din clădire un sandviș și o sticlă de cola (9,5 lei) pentru că mi s-a făcut foame și sete.

La 18.00 plec la master și întârzii la curs. La 20.00 se termină cursul și mă întâlnesc cu o prietenă ca să îi înapoiez bormașina soțului ei.

Ajung acasă la 21.00, mănânc o felie de pâine cu salată de vinete și lucrez la job-ul nr. 2. Azi sunt obosită și adorm la 12.

Total zi: 9,5 lei

MIERCURI

Mă trezesc la 7, mănânc ultima felie de chec și beau o ceașcă de cafea. Merg la jobul nr. 1, iar după 15.00 merg la pensat fără programare. Este liber, așa că îmi fac și un masaj facial (80 de lei, cu tips). Mă opresc la magazin și cumpăr o pâine și turtă dulce (12 lei).

Aseară a gătit iubitul pește la tavă, așa că îmi încălzesc un pește și la sfârșit mai mănânc o felie de pâine cu salată de vinete. Încep să lucrez la jobul nr 2, în timp ce ronțăi la turtă dulce.

La 17.50 plec la cursuri, este aglomerat și întârzii. La 20.30 sunt înapoi acasă și lucrez la job până la 1.00.

Mă bag în pat și încep să discut cu iubitul despre managementul vieții și cred că încep să mă plâng că viața este grea; el este de acord și vrea să doarmă. Mă simt neînțeleasă așa că mai butonez telefonul până la 2.00.

Total zi: 92 lei

JOI

Mă trezesc la 7, nu mai avem mâncare, găsesc pachetul de biscuiți de rezervă și beau o ceașcă de cafea.

La 8 sunt la muncă, dar mi se face foame, nu rezist până acasă, așa că ies și îmi cumpăr de la autoservire o pulpă de porc cu broccoli (13 lei).

La 15 plec direct la cursuri și lucrez pe holul facultății până încep cursurile la 16.30. Terminăm repede, aveam și seminar, dar la 18:00 suntem liberi. Este foarte aglomerat, de la Romană la Universitate cedez nervos și mă opresc în parcarea de la Universitate.

Intru la librăria Eminescu să caut 2 cărți recomandate de profesori, dar la 19 se roagă vânzătoarele să plecăm pentru că trebuie să închidă. Cumpăr 5 cărți (228 lei).

Ies afară, văd că încă este aglomerat, așa că îmi cumpăr o felie de pizza (5 lei) și o mănânc în parcare. Plătesc parcarea (5 lei), ajung acasă și lucrez până la 12, când cedez și adorm.

Total zi: 246 lei

VINERI

Mă trezesc la 7, mănânc biscuiți și beau o ceașcă de cafea.

De la 8.00 la 15.00 sunt la jobul nr 1 și primesc un mail de la iubit cu oferta de mâncare de la Oală cu Bunătăți. Înțeleg că weekendul asta nu are chef să gătim, așa că îi dau voie să comande ce vrea el.

Aveam în plan să merg la birou la al doilea job azi, dar încep să tușesc, așa că renunț, anunț că nu mai vin și merg acasă.

Mănânc un pește cu roșii și încep să lucrez. Iubitul vine mai târziu azi de la muncă, așa că am spor și termin tot ce aveam de făcut până la 19.00. La 20.00 ajunge și mâncarea comandată (ciorbă, ardei umpluți, chiftele și o prăjitură – 180 lei) , dar nu am chef să mai mănânc, așa că îmi fac un ceai și ronțăi la turtă dulce. Iubitul se uită la un meci de fotbal, iar eu stau la povești, la telefon, cu o prietenă.

Citesc dintr-o carte, mai povestesc cu iubitul și pe la 1 adormim.

Total zi: 180 lei

SÂMBĂTĂ

Ne trezim pe la 8 și nu prea avem ce să mâncăm. Îmi trimit iubitul la magazinul din colțul blocului și cumpără suc, pui, ouă, pâine, banane, roșii, arahide, chipsuri (75 lei). Îmi pregătește o omletă delicioasă și bem o ceașcă de cafea.

Eu mă întorc în pat și stau sub pătură până la 10, când iubitul trage de mine să facem ceva, ca să nu stăm degeaba. Nu știe ce vrea să facem (bad idea 🙂 ) așa că propun să facem curățenie împreună. Curățenia se prelungește și devine generală (el a făcut curat și în dulapul de scule, eu am spălat și mobilă din bucătărie etc).

Pe la 14.00 ni se face foame și mâncăm câte un castron de ciorbă, apoi prăjitură și bem câte o cafea. Continuăm cu curățenia și pe seară terminăm.

Discutăm dacă să ieșim în mall, dar ne este lene și rămânem în fața televizorului să ne uităm la un serial despre case, pe Neflix. El mănâncă ardei umpluți, eu chiftele. Adormim pe la 24.

Total zi: 75 lei

DUMINICĂ

Ne trezim la 8, mâncăm chiftele și bem cafea.

Azi avem musafiri, așa că pe la 10 fac un chec cu banane, pun niște haine la spălat, mai aranjez prin casă și îmi sun prietenă să văd la ce ora îi așteptăm.

Îmi spune că vin la 14, dar ajung la 15. Comand 2 pizza mari (100 de lei, cu tips). Mai târziu mâncăm și chec și bem câte o cafea (avem un espresor pe care îl iubim).

Pe la 20.00 plecăm cu mașina lor la apartamentul meu să le arăt unde s-au dus banii mei din ultimul an. La întoarcere spre casă mergem pe jos și vedem un accident în apropiere de o intersecție. Alergăm, sun la 112, nu sunt răniți grav, doar superficial. Aș fi vrut să mai stau să casc gura, dar iubitul a tras de mine să mergem pentru că este cam frig. Acasă am mai povestit puțin și pe la 23 ne-am culcat.

Total zi: 100 lei

***

***

Economii și investiții

1. Economisesc/ investesc 50% din venit.
2. Îmi place să am o viață simplă (în oraș comand doar cola/pepsi, nu mă dau în vânt după cocktailuri), dar este doar o preferință personală.
3. Investesc în mine echivalentul unui pachet de țigări pe zi.

Totul a pornit de la bancul cu pachetul de țigări și întrebarea: Și tu ce ai făcut cu banii pe care nu i-ai fumat? Așa că de-a lungul timpului meu de salariat, am făcut diverse investiții personale: mi-am pus aparat dentar (banii pe 2 ani de țigări), am mers la conferințe în străinătate (taxa a fost echivalentul a 6 luni de țigări), cursuri, meditații, diverse. Anul acesta este noul master cu taxă (am fost deja la buget în tinerețe).

Fac tot posibilul să am grijă să cheltuiesc acești “bani de țigări” doar pentru mine și investiția aceasta constantă a dus, în timp, la joburi mai bine plătite. Nu am fumat niciodată, doar mi-a plăcut bancul.

***

Dacă vi se pare util și interesant acest demers, vă aștept și pe voi cu Money Diaries la adresa inoza.ro@gmail.com.

Cu cât o să fie mai multe și mai diverse, cu atât cred că o să învățăm lucruri noi și o să facem această conversație mai relevantă.