Money Diaries este o rubrică săptămânală de lifestyle și de educație financiară susținută de Școala de Bani. În fiecare săptămână, cititoarele Inoza ne povestesc, cu sinceritate, cum și pe ce și-au cheltuit banii.
Săptămâna aceasta facem cunoștință cu o analistă care lucrează în domeniul IT și își investește majoritatea banilor câștigați în călătorii.
***
Job: Analist
Domeniu: IT
Vârstă: 31 de ani
Locație: București
Salariu lunar: 11000 lei
Cheltuieli lunare
Rată apartament: 1300 lei
Întreținere: 250 lei (în medie)
Curent: 50 lei
Telefon: 55 lei
Internet: 60 lei
Abonament Metrorex: 70 lei
Benzină mașină: 300 lei
Abonament sală: 250 lei
Abonament apă: 150 lei
Netflix: 50 lei
Terapie: 1200 lei
Donații: 5 euro
LUNI
Nu sunt o persoană matinală din fire, așa că în general mă trezesc târziu dimineața. Pentru că sunt somnoroasă, micul dejun este reprezentat de o banană și o cafea cu lapte. Cu alte cuvinte, micul dejun din cursul săptămânii mă costă, în medie, 5-10 lei.
Astăzi nu am mâncare la pachet pentru prânz, așa că merg la restaurantul de la parterul clădirii, unde pentru meniul zilei plătesc 35 lei. Este destul de mult, dar produsele sunt de calitate și în general au oferta destul de variată.
Pe la 16:00 merg la Mega și îmi cumpăr o gustare: iaurt de băut și două piersici, adică încă 10 lei.
După birou merg la sală (unde plătesc un abonament de 250 lei pe lună). După ce ies de la sală, trec repede pe la Mega, de unde îmi cumpăr mix de salată, banane, roșii, ciuperci, brânzeturi, paste și o sticlă de vin, pentru care plătesc 150 lei.
Ajung acasă, fac un dus rapid și prepar pastele cu ciuperci și gorgonzola în 10 minute. Mănânc o porție mică, beau o gură de vin și îmi pregătesc un pachet pentru a două zi (evident, doar cu paste 🙂 ).
Total zi: 195 lei
MARȚI
Mă trezesc puțin mai târziu decât de obicei (pe la 8:00), pentru că astăzi plec târziu de la birou (am program flexibil). Mănânc iar o banană și beau o cafea cu lapte.
Îmi iau pentru prânz pastele și ca gustare o banană și o pungă de curmale și mă pregătesc pentru ziua de muncă.
La prânz mănânc pastele preparate cu o seară înainte: îmi plac zilele în care reușesc să îmi pregătesc pachet – o masă sănătoasă, pregătită exact așa cum îmi place și costuri suplimentare zero.
Am o ședința după amiază, după care mănânc banana, câteva curmale și beau un ceai (îl primesc gratis la birou, alături de cafea și fructe).
După birou merg la terapie: fac în general cam 4 ședințe pe lună, iar costul unei ședințe este de 300 lei. Ajung târziu acasă, așa că îmi pregătesc repede o salată cu ton, mă uit la un episod dintr-un serial și apoi mă pregătesc de somn.
Total zi: 300 lei
MIERCURI
Astăzi am reușit să mă trezesc puțin mai devreme decât de obicei, așa că îmi pregătesc un mic dejun copios: iaurt cu muesli și miere. Pe lângă asta, beau și cafeaua cu lapte. Mă pregătesc pentru birou și plec mai devreme decât în zilele precedente.
Am coborât târziu la prânz astăzi, pentru că a fost o zi foarte plină, așa că nu mai găsesc meniul zilei la restaurant. În schimb, îmi cumpăr un piept de pui la grătar cu salată mixtă, pentru care plătesc 36 lei. Pieptul de pui este foarte bun, dar salatele nu sunt foarte reușite și cam scumpe.
Pe la 17 cobor la Mega și îmi cumpăr o punguță de alune și un kefir (10 lei). Astăzi am reușit să plec devreme de la birou și, pentru că e frumos afară, rămân prin oraș la o terasă.
Este concert astăzi pe terasă, așa că la costul cinei și al băuturii se adaugă și prețul biletului, în total 200 lei. Pe lângă asta, mă întorc acasă cu uber, deci încă 29 de lei (nu costă atât de mult drumul, dar e târziu și prețurile sunt mai mari).
Total zi: 275 lei
JOI
Astăzi m-am trezit târziu, așa că mănânc repede o banană și un baton de cereale, beau cafeaua cu lapte și mă pregătesc cât de repede pot pentru birou. Pe drum apare o problemă la metrou, așa că ajung foarte târziu la birou.
La prânz îmi comand mâncare chinezească, este foarte bună și astfel rezolv cu pauza de masă mai rapid – costă 28 lei.
Pe la 16 mănânc fructe de la birou, cost 0 lei. 🙂
Seară mă duc la sala, unde îmi cumpăr un suc cu minerale pentru hidratare (8 lei). După sala trec repede pe la piață, unde mai găsesc și seara câteva legume: cumpăr roșii, castraveți, ardei, pepene și brânză și fug acasă.
La cină mănânc salată de roșii cu brânză și mă pregătesc de somn (după sală adorm instant).
Total zi: 36 lei
VINERI
Astăzi e vineri, așa că sărbătoresc la micul dejun: mănânc cereale cu lapte, beau cafea și apuc să citesc repede ceva pe un blog.
La birou e mai liniște decât de obicei, așa că ies la prânz la un alt restaurant (unde durează mai mult până este gata mâncarea, dar sunt mai multe opțiuni). Mănânc supă cremă de ciuperci și pui cu orez, care mă costă 33 lei.
După amiaza este mai aglomerat, am două ședințe și apoi începe weekendul. Plec de la birou și mă opresc în oraș.
Iau cină la o terasă aproape de muncă împreună cu o prietenă, apoi merg la o terasă unde mă întâlnesc cu mai mulți prieteni. Seara se prelungește și ajung târziu acasă, cu un uber; în total am cheltuit 250 de lei.
Total zi: 283 lei
SÂMBĂTĂ
Astăzi mă trezesc târziu, așa că micul dejun coincide cu masă de prânz, ca de cele mai multe ori în weekend. Mănânc pe la 12 o omletă mică cu brânză, lapte bătut, avocado și salată. Deci micul dejun de weekend ajunge undeva la 20 lei.
Sâmbătă e ziua în care fac puțin ordine prin casă și apoi merg la cumpărături. La produsele alimentare se adaugă și câteva cosmetice și detergenți, așa că ajung să plătesc 450 lei.
După masă citesc ceva, mă uit la un film și, pe seară, ies la o terasă în cartier unde mănânc pizza (60 lei). Pentru că e aproape de casă, mă întorc pe jos, e un cartier liniștit și plimbarea este foarte plăcută.
Total zi: 510 lei
DUMINICĂ
Mă trezesc pe la 10, îmi fac o cafea mare, stau în pat și citesc o oră-două.
Pentru prânz îmi pregătesc un ou fiert, salată și avocado. După masă am puțină treaba prin casă, apoi pregătesc ceva de mâncare: o supă de legume și aripioare de pui la cuptor.
După ce termin cu gătitul, merg la un magazin din cartier de unde îmi cumpăr materialele necesare pentru unul dintre hobby-urile mele (130 lei). Mă întorc acasă, mănânc o supă și mă pregătesc pentru ziua de luni.
Total zi: 130 lei
***
Economii
În general încerc să fiu atentă la costuri și nu îmi place să fac risipă, așa că îmi cumpăr mai mereu atât cât am nevoie și produse de calitate.
Încerc să fac economii, iar mare parte din bani îi investesc în călătorii (mi se pare cel mai bun mod de a-i valorifica).
***
Dacă vi se pare util și interesant acest demers, vă aștept și pe voi cu Money Diaries la adresa inoza.ro@gmail.com.
Cu cât o să fie mai multe și mai diverse, cu atât cred că o să învățăm lucruri noi și o să facem această conversație mai relevantă.
3 Comentarii
Simona T
Eu as vrea tare mult sa știu ce înseamnă ,de fapt, “analist în domeniul IT”. Adică , mai exact cam ce presupun toate joburile astea cu nume mai mult sau mai puțin ambigue (pentru mine,cel putin, dar fiind ca am mai degrabă o formație umanista). ☺
Irina
Buna, Simona,
Eu am fost o perioada BA (business analyst) si faceam legatura intre dept IT si partea operationala, care se traducea practic astfel: eu aflam ce nevoi informationale au departamentele operationale (admin, finante, HR, etc) si cream documentele de specificatii pe care le preluau cei din IT si implementau ‘programul’.
Firma la care lucrez foloseste o platforma electronica atat pt interni, cat si pt externi, asa incat fiecare pagina, proces, etc trebuie construit dupa anumite nevoie si cer anumite specificatii. Simplistic vorbind, descriam totul de la formatul paginii, sa zicem, culoare, font, pana la cel mai mic text care aparea pe pagina platformei si ce se intampla cand apesi pe butonul X, care sunt loop-urile unui proces, etc. Asta pt ca dept operationale si IT nu vorbesc (la noi in firma) aceeasi ‘limba’ si in contact direct, ieseau niste traznai. 🙂
Exista si mai complicate pozitii de analist IT, eu descriu ce am facut eu.
Magda
Ce inseamna “abonament apa” ?