Money Diaries este o rubrică săptămânală de lifestyle și de educație financiară susținută de Școala de Bani. În fiecare săptămână, cititorii și cititoarele Inoza ne povestesc, cu sinceritate, cum și pe ce și-au cheltuit banii.

Săptămâna aceasta facem cunoștință cu o specialistă Q&A din IT, care locuiește cu soțul și cu fiica ei în Bruxelles, Belgia.

***

Job: QA Analyst
Domeniu: IT
Vârstă: 42 de ani
Locație: Bruxelles, Belgia
Salariu lunar: 2030€/ 9800 lei

Cheltuieli lunare

Ipotecă și asigurări obligatorii asociate locuinței: 1230€/5955 lei, plătesc eu
Întreținere: aprox. 200€/968 lei (plătește soțul)
Electricitate: 80€/387 lei (plătește soțul)
Netflix: 12€/58 lei (plătește soțul)
School și after-school: 150-200€/726-968 lei lunar (plătește soțul). Vara este dublu sau chiar mai scump, așa că mai luăm concedii fără plată, alternativ, un concediu de 2-3 săptămâni în familie sau fetița merge la cercetași.
Azilul pentru mamaie: 50€/242, plătesc eu (împart suma totală cu verișoarele mele)
Mâncarea e plătită de obicei de soț.

Cheltuieli anuale

Impozit pe locuință, asigurări medicale obligatorii pentru fiecare membru al familiei, taxă de locuit în comună, controale dentist și medicale fiecare: puțin peste 1000€/4842 lei/de familie (controalele medicale sunt parțial deductibile)

Economii

Pensii private fiecare, în total aproape 1000€/4842 lei pe an (în limita deductibilității din impozit și a chefului de a contribui). Anul ăsta nu am contribuit cu nimic încă și vom decide la vară dacă mai contribuim.

Fond economii: 500€/2421 lei la salariu, 20€/96 lei în contul copilului, fiecare. Mie îmi iese lunar dar nu în vacanțe, soțului cam la fel – nu știu sigur pentru că nu îl interoghez.

Mai sunt și deducerile din taxe ce ne revin o dată pe an, folosite ca bani de vacanță. Pentru 2019 însă nu așteptăm la nicio deducere.

Despre mine

Suntem o familie de 3. Și eu și soțul meu avem salarii similare și egale cu salariul mediu pe economie. Mai avem mici venituri extra, ocazionale, pe care le punem direct deoparte, așa că nu le menționez aici (nici nu au fost săptămâna asta). Un venit extra constant e alocația copilei – 100 €/484 lei.

MARȚI

Încep cu ziua de marți, 28 aprilie, când am primit salariul. Consider că e un început bun de Money Diaries.

De fapt banii au intrat din seară anterioară; astăzi mi se transferă automat 500€/2421 lei în contul de economii, 50€/242 lei către azilul mamaiei, 1230€/5955 lei pentru ipotecă și asigurări și încă 20€/96 lei în contul copilului. Restul săptămânilor din lună cheltuim mult mai puțin (pe la 200-300€), dar asta e cu rată și cu toate cele.

Fiind acasă, cuminți, nu cheltuim mult. Gătesc o dată și mâncăm de 2 ori. Astăzi avem în meniu pește fript, cartofi la cuptor și salată verde cu mulți castraveți.

Seara a trecut o prietenă pe la mine. Întâlnirea a fost complet în afară normalității noastre: în fața blocului, lângă mașina ei, fără franțuzescul pupat de 2 ori, la distanță de 2 metri. Copila ei și copila mea au stat amândouă pe lângă mama corespunzătoare fără să interacționeze prea mult. Ea lucrează în spital și mi-a povestit puțin despre greutățile de acolo, și despre creșa unde duce copila, zi de zi, cu frică. M-am întors în casă cu lacrimi în ochi. E greu pentru un cadru medical.

Seara m-am uitat la Mean Girls pe Netflix, cu copila. Soțul și-a făcut programul de exerciții (se pregătește de maraton, deși nu știm dacă se mai ține). În plus, face ore de logopedie, de pronunție și de dicție pentru corectare RRRR-urilor, E-urile și O /A ire din franceză, așa că are dedicate 1-2 ore zilnic pentru astea. Se ascunde în dormitor pentru că noi râdem de el. Eu nu fac nimic, sunt o leneșă.

Ronțăim niște fistic luat din Cora și nu ne place la gust. Propun să îl aruncăm și să achiziționez altul.

Total zi: 1800€ /8714 lei

MIERCURI

Încep munca de la 7:30. La prânz mănânc niște resturi din frigider și mă întorc iar la muncă.

Fac o pauză să-mi comand fistic de la magazinul nostru bio preferat. Evident că fisticul se ”înghesuie” în coșul de cumpărături cu unt de cacao, cacao raw (e pe terminate), nuci pentru un carrot cake, unt de cocos, bicarbonat și acid citric pentru menaj și epsom salt etc. Total: 70€/339 lei . Numai cheltuieli vitale și fără de care nu puteam trăi și mai ales fără de care nu mă puteam concentra la muncă. 🙂

De obicei e livrarea a doua zi, dar cu pandemia mă aștept să vină în weekend. Comanda mă va ține câteva săptămâni, așa că am decis că mai bine fac comenzi mari și rare pentru a nu-i solicita pe cei de la livrări.

Dacă tot bag o pauză cerebrală și nu prea am energie, mai cheltuiesc ceva pentru hobby: materiale și ațe de cusut și elastic (60€/290 lei). Nu știu când or să vină, dar o să vină. Cu carantina o să am ce face. 🙂

Termin munca spre 18:00. Mai cos, spăl vase și apoi mâncăm. Soțul joacă tot în deplasare, în dormitor, cu exercițiile lui de bicicletă și de dicție, eu fac doar câteva exerciții.

Total zi: 130€/ 629lei

JOI

De dimineață am ședințe după ședințe și rapoarte de făcut. Nici la pipi nu am fost până la ora 13. Fisticul nu a venit încă. Nu mănânc mic dejun de felul meu, dar ar fi mers să ronțăi ceva fistic, așa că îmi aduce fiica mea la calculator punga cu ăla nasol (ce bine că nu l-am aruncat :D).

Pentru prânz am gătit dintr-o livrare de meniu DIY, ce conține ingrediente și cantitățile măsurate și lista cu pași și poze. Trebuie doar să execut în 20 de minute. Azi e piept de pui cu garnitură de broccoli și cartofi și un sos picant. Renunț la sosul picant, dar puiul e minunat în sos cu usturoi, smântână și multe ciuperci.

Lucrez aproape 12 ore și nu mai sunt în stare de nimic. Încerc să fiu recunoscătoare că încă am job, așa cum e. Jumătate din echipă a fost concediată. Mișelește, zic eu (rând pe rând, la distanță de câteva săptămâni unul de altul).

Trimit soțul la Cora cu listă. Mergem o dată pe săptămână, o dată el, o dată eu. Data trecută am fost eu și am cheltuit mai mult decât era pe listă: de 20 euro flori, de 20 euro macarons, de 25 euro cărți, plus ceva lenjerie. Așa că acum las soțul să se aventureze.

Joi seara e un moment emoționant. Am cusut măști pentru doi italieni ce vând produse italienești în piețele volante/ la evenimente locale. M-au întrebat cât costă, așa că le-am cerut să îmi dea la schimb ce produse vor, și când pot. Acum piețele sunt închise și știu că mai trăiesc doar din livrări. Au venit și mi-au livrat brânză, tiramisu și paste – suntem toți 3 foarte fericiți.

Nu mai țin la emoții, am devenit din ce în ce mai fragilă. Mersul săptămânal la spital, ca voluntar, și vederea copiilor în suferință nu au avut același efect asupra mea cum îl are carantina. Mă apasă rău, cu un nod în piept, fix pe trahee.

Cora de data asta e plătită de soț (65€/310 lei).

Total zi: 0€/ lei

VINERI

Vineri, 1 mai, e zi liberă.

Mă bucur puțin de soare și de balconul plin de flori și de ierburi pe care le-am semănat și udat cu grijă. Rezist 15-20 de minute la 16 grade, în tricou. Îmi admir jardinierele mai ceva ca acțiunile la bursă. În câteva săptămâni sper să fie pătrunjelul suficient de mare și să nu mai dau 1.5 euro pe 3 frunze într-o salată. 🙂

Dimineața am ieșit la o plimbare devreme (e recomandat aici), ba am băgat chiar și un alergat lejer, de aproape 2 km. Încasez ceva glume de la soț, care își face ședința de logopedie pe skype (30 euro, plătește el, nu o calculăm la mine). Și fata își face ora de pian pe skype (plătită de soț, în abonamentul trimestrial, nu o calculăm).

Eu adorm la amiază din greșeală pe canapea, apoi îmi fac exercițiile pentru spate și genunchi. Greu mă mai mobilizez cu astea…

La prânz gătesc din cumpărăturile de la Cora: fierb niște cartofi bio mici, iau o salată verde, 2 castraveți, ceva codițe de ceapă verde de pe balcon, mai fac o maioneză rapidă cu blenderul vertical și iese de o salată minunată. Din ingrediente avem și pentru cină (fără maioneză, dar cu brânză). Eu îmi fac niște pește, fierb un cartof dulce și îl mănânc cu unt de cocos.

Soțul mă anunță că de astăzi avem un alt furnizor de electricitate, a prins o reducere și ne încadrăm la alt tip de abonament. A primit factura pe email și a văzut o greșeală – au confundat numărul nostru de contor cu al unui vecin. Le-a dat un mail și a clarificat – se pare că avem vecini care consumă de 3 ori mai mult ca noi (suntem noi excesiv de disciplinați, dar mai mult că sigur vecinul respectiv are un abonament neadecvat). Se pare că vom avea 15-20% reducere – treaba lui, dar e treaba bună. 🙂

Total zi: 0€/ lei

SÂMBĂTĂ

De dimineață ies până la poștă să pun un plic (o scuză de a ieși din casă). Pe drum mă prinde ploaia așa că alerg și la dus, și la întors, 3 km în total. Cum am îndrăznit să mă plâng ieri de cei aproape 2 km? Pe drum văd filtru de poliție, opreau mașinile… Am o cutie poștală și mai aproape, dar aceasta e plimbarea de rutină.

Micul dejun pentru soț și fetiță e un ou și o felie de pâine cu unt și cu gem făcut de mine, în toamna. Eu țin intermittent fasting.

La 12 scot un borcan de zamă de oase din congelator. Adaug ceva legume rase și în câteva minute am o supă foarte concentrată. Mănânc și resturile de pește de aseară. Soțul și fata își fac paste cu brânză (primite de la italieni). Eu nu mai am paste fără gluten și nici nu comand prea curând.

Seara le pregătesc un platou de brânzeturi și legume, iar mie o salată.

Ne sună un prieten și ne spune că până la sfârșitul lunii se relaxează regulile de carantină și ar cam fi cazul să mai tăiem un porc. Sunt de acord, congelatorul e gol, cheltuielile de mâncare sunt imense la supermarket, asta e ce fix ce avem nevoie. Lăsăm crima porcului pentru sfârșitul lunii. 🙂

Total zi: 0€/ lei

DUMINICĂ

Zi de curățenie, fiecare își face partea lui (eu rufe, băile și bucătăria) soțul mătură și dă cu mopul. Într-o oră terminăm.

De felul meu nu mă omor gătind, iar alimentația noastră e majoritar crudă. Dar de plictiseală fac la prânz o mămăligă cu ou, brânză și iaurt.

Pe seară fac iar salată și un avocado cu o cutie de ficat de cod, frunze de ceapă verde și un hummus.

Am fiert 2 kg de năut (congelez 5 caserole) cu wassa și ardei. Hummusul ne ajunge pe încă vreo 2 zile pentru mic dejun. Mai fac și o pâine.

În timpul zilei, copila cere Harry Potter. Nu mai e pe Netflix, dar e pe Amazon Prime, așa că ne facem un cont (6 euro pe luna, prima lună gratis, decidem la sfârșitul lunii dacă ne place).

Total zi: 0€/ lei

LUNI

Luni dimineața merg la kinetoterapie pentru spate și genunchi (26 euro/126 lei pentru 30 de minute). Soțul are programare și el, fix după mine, pentru o tendinită (specific maratoniștilor, ca și unghiile căzute). Acești bani ni se vor deduce de către casa de asigurări (75%), așa că merită. Kineto-terapeuta e tinerică și cu entuziasm și prețurile de început sunt micuțe. În plus, e și aproape de casă.

La birou strângem cadou pentru un coleg care pleacă (concediat). Dau 10 euro/48 lei.

La prânz fac rapid o salată verde, cu o conservă de pește, un morcov ras, porumb fiert congelat, frunze de ceapă verde, lămâie și pătrunjel. Pe lângă astea, o felie de pâine de casă cu hummus vine minunat.

Pe seară vine comandă cu meniul și ingredientele și atunci o să mâncăm bine (burger cu cartofi la cuptor și salată; porțiile sunt mari și eu mănânc numai carnea cu salată că pâinea nu mai încape).

Soțul gătește la 17:30, eu mai am de muncă, așa că ne punem la masă pe la 18:00. Decidem că luna asta cheltuielile cu mâncarea sunt exagerat de mari – la piață ieșeam mult mai ieftin. Ne vom descurca la sfârșitul lunii, pentru că aștept o rambursare de la asigurarea medicală pentru aparatul dentar al copilei (a costat 650 euro, pe care i-am plătit cu bani din fondul de economii; vom primi înapoi probabil 75%).

Total zi: 36 euro (174 lei)

***

Finanțe pe timp de pandemie

💰 Anul trecut, soțul a fost fără job 3 luni. Nu e o experiență plăcută iar să avem economii a fost vital pentru psihic, așa că primele luni ale lui 2020 ne-am reconsolidat economiile și acum sper că ne vom descurca cu ele.

💰 Laptopul și imprimanta, telefonul și cursurile sunt acoperite de firmă și le luăm o dată la câțiva ani. La fel, abonamentul de metrou, internetul și telefonul (sunt abonamentele minime, dar mă încadrez în ele).

💰 Economiile le folosim la reparații majore pentru apartament, vacanțe, surprize neplăcute, concedieri, probleme medicale (aparatele dentare ale copilei; va avea nevoie de 3), investiții (într-un viitor…).

💰 Grija pentru buget am învățat-o. E fix ca grijă față de sănătate: problemele ni le provocăm din neglijențele mărunte, de zi cu zi, și ni le reparăm din pașii zilnici. Plecată din țară, am învățat să trăiesc mai responsabil cu fiecare gest și să las fatalismul balcanic deoparte. La bani e ca la sănătate: soluția nu vine din ce băgăm în noi, ci din ce NU mai băgăm în noi.

💰 Cu ani în urmă am economisit cu un scop clar: avans pentru o locuință. Apoi să plătesc datoriile. Abia în mulți ani a venit din rutină. După un 2019 tumultos, acum avem economii pentru situația în care rămânem fără job și am învățat să rezistăm cu cheltuieli mici.

💰 Respect regula ”Keep it simple, stupid”: o garderobă simplă, o igienă simplă, o alimentație simplă (am niște probleme de sănătate cronice, din spectrul autoimun, care impun o alimentație mai simplă decât au majoritatea).

💰 La haine am mare noroc că am primit de la două prietene care s-au îngrășat. Pentru restul, fac lista când sunt reduceri și cumpăr ce am nevoie. Ce nu mai folosesc, donez. Sunt într-un grup cu mai multe prietene, toate mame de fete. Și noi, mamele, mai schimbăm între noi hainele.

💰 Din cauza alergiilor cumpărăm rar substanțe chimice pentru curățenie. E o economie nedorită, dar profităm de ea. Avem zonele noastre de dezmăț: legume, fructe, vacanțe, cărți. La astea nu ne merge cu buget, încercăm doar să mai înfrânăm.

💰 Cumpărăm mult local (fie second hand, fie de la producători local). Sacoșele de pânză și mersul la piață ne-au ajutat să economisim înainte de carantină.

💰 Din păcate nu cred că ne vom întoarcem la ce a fost, așa că emoțional sunt pregătită pentru diferite eforturi. Locul nostru în lumea asta se schimbă; lasă că îmi găsesc eu iar echilibrul.

💰 Mașina este aici o cheltuială mare, pe care o evităm, așa că profităm că putem închiria de la firme specializate sau împrumută de la firma soțului. Nu în carantină, bineînțeles, acum sunt interzise deplasările.

💰 Îmi lipsește mersul la masaj și ieșitul cu fetele la un cico, statul pe terasă la un pahar de vorbă, cu prietena mea, după ce m-a vopsit (iau vopsea dintr-un magazin specializat, marea mea frivolitate, o dată la 2 luni; îmi asum prețul și o voi face până când o să îmi asum părul alb). De tuns mă tund la 6 luni, la aceeași prietenă (o plătesc simbolic, 20€).

💰 La restaurant mergem de ani de zile foarte rar (din cauza alergiilor). Acum că restaurantele sunt închise, însă, tare aș merge. 🙂

***

Dacă vi se pare util și interesant acest demers, vă aștept și pe voi cu Money Diaries la adresa inoza.ro@gmail.com.

Cu cât o să fie mai multe și mai diverse, cu atât cred că o să învățăm lucruri noi și o să facem această conversație mai relevantă.