Money Diaries este o rubrică săptămânală de lifestyle și de educație financiară susținută de Școala de Bani. În fiecare săptămână, cititorii și cititoarele Inoza ne povestesc, cu sinceritate, cum și pe ce și-au cheltuit banii.

Săptămâna aceasta facem cunoștință cu un freelance marketer, de 33 de ani, din București, care și-a petrecut ultima săptămână din an într-o vacanță singuratică, dar colorată. 😀

***

Job: freelance marketing specialist
Domeniu: comunicare
Vârstă: 33 de ani
Locație: un sat de lângă Brașov
Venit lunar: aproximativ 1000 de euro lunar (4800 de lei)

Cheltuieli lunare

Chirie: 1000 de lei
Întreținere: 200 lei
Curent: 40 lei
Net: 30 lei
Telefon: 70 lei
Netflix: 30 lei
Mubi: 24 lei
Benzină: 300 lei
Donații: 6 euro

Despre mine

Sunt freelance marketing specialist, am 33 de ani și locuiesc în chirie în București, împreună cu cea mai bună prietenă a mea, D. Din cauza pandemiei (dar și a unor tensiuni familiale), am decis să-mi petrec vacanța de Sărbători împreună cu un cuplu de buni prieteni, R. și R., în casa lor de vacanță de lângă Brașov. D. m-a invitat la părinții ei, dar drumul era prea lung și am preferat varianta asta.

Am venit toți pe 23 decembrie (fiecare cu mașina noastră), iar R. și R. au plecat luni, pe 28 decembrie, într-o vacanță exotică, lăsându-mă pe mine să fac house sitting.

Am decis că-mi voi petrece ultima săptămână din 2020/prima din 2021 reîncărcându-mi bateriile și făcând fix ce-mi place. Probabil o săptămână de singurătate nu sună ideal pentru mulți, mai ales în perioada asta, dar pentru mine a fost nici mai mult nici mai puțin decât Raiul pe pământ.

LUNI

De dimineață mi-am băut cafeaua (obligatoriu la ibric) cu R. și R. După care ei au plecat, iar eu am făcut ultimul lucru ”obligatoriu” pe minivacanța asta: un drum la supermarket, în Brașov, să-mi fac provizii.

Aveam mâncare rămasă de săptămâna trecută, dar voiam niște ”trufandale” (rodii, vin roșu, frizzante, avocado, cafea etc.) și musai pâine proaspătă (m-am cam întins, ce-i drept și am ajuns la 180 de lei).

La întoarcere am întins un festin pe masa din sufragerie, după care am pictat cu degetele pe o pânză (pictura mă relaxează incredibil). Și pânza și acrilicele le-am adus cu mine din București. Am uitat însă pensulele, de unde pictura cu mâinile. A fost distractiv și rezultatul surprinzător. Cred că mai fac. 🙂

După micul episod artistic, am tras un pui de somn, iar la trezire am avut chef de o baie. Ca și săptămâna trecută, mi-am improvizat sarea de baie (sare, amestecată cu praf de copt și ulei de levănțică de la lampa de aromaterapie a lui R.). Mi-a plăcut atât de mult baia, că am decis să fac câte una în fiecare zi cât mai stau aici – la apartament în București avem doar cabină de duș.

Pe post de cină am mâncat pâine proaspătă cu caș și am băut un pahar de vin roșu, apoi m-am uitat la o bijuterie de film indie din anii ‘80, “All The Vermeers in New York” (r: Jon Jost), pe Mubi. Mi-am propus ca în minivacanță să mă uit la câte un film de pe Mubi pe zi și să citesc cel puțin 50 de pagini dintr-o carte (momentan ”Homegoing” a lui Yaa Gyasi). Deocamdată mi-a ieșit.

Total zi: 180 lei

MARȚI

După cafeaua la ibric, am decis că am chef să fac baie. Așa că mi-am adus boxa în baie și o lumânare și m-am pregătit pentru o oră de relaxare. După vreo 10 minute m-a sunat D., așa că baia s-a transformat în call. Mi-e dor de ea, așa că mi-a prins bine s-o aud, chiar dacă mi-a distrus complet mood-ul.

Am decis apoi că am poftă de pâine cu avocado, ulei de măsline și piper, cu un ceai de mentă. Apoi, după vreo 10 minute de scrollat pe Insta, m-am hotărât să-mi fac un mood board pentru 2021. I-am scris lui R. s-o întreb dacă pot să-i distrug colecția de Vogue-uri și Harper’s din living. Până mi-a răspuns, intrasem deja cu foarfecele în ele. :)) Nu pentru că aș fi vreo nesimțită, ci pentru că știu că nu-i pasă.

După ce m-am plictisit de decupat și lipit (cu scotch în lipsa unui lipici), m-am pus la film. Azi, ”Nana” (r: Valérie Massadian), un film poetic și simplu, despre lumea văzută prin ochii unei fetițe de 4 ani.

Mi s-a făcut foame, așa că am improvizat o cină câmpenească, pe care am savurat-o cu un pahar de vin și povestind cu niște prieteni din Berlin pe Zoom.

Am citit, apoi am ascultat o bucată din Shore, ultimul album de la Fleet Foxes, și m-am cufundat într-un somn fără vise.

Total zi: 0 lei

MIERCURI

La cafeaua de dimineață, D. m-a sunat să mă întrebe dacă nu vreau să-mi fac cont cu ea pe Masterclass. Ar fi 440 de lei de persoană și am avea acces la toate cursurile. Îi zic să mă lase 10 minute să mă gândesc.

M-am uitat pe site și mi-am dat seama că aș vrea să urmez cel puțin 5-6 cursuri, dintre care primul ar fi cel de gătit cu Gordon Ramsey. I-am trimis un sms că mă bag, apoi am decis să iau micul dejun uitându-mă la filmul zilei de pe Mubi, ”To The Ends of The Earth” (r: Kiyoshi Kurosawa). Dezamăgitor.

Am hotărât să ”spăl” neplăcerea filmului cu o baie fierbinte. D. mi-a scris să-i transfer doar 293 de lei pentru Masterclass pentru că a mai găsit o doritoare printre prietenele noastre. Minunat.

După-amiaza am terminat de citit ”Homegoing” (superbă, mai ales pentru un debut), apoi am ieșit la o plimbare prin sat, să-mi dezmorțesc picioarele. D. mi-a scris iar: să-i transfer doar 146 de lei, suntem 6 pe contul de Masterclass. :))

Am ajuns acasă, i-am transferat banii lui D., apoi i-am cerut emailul și parola pentru cont. M-am uitat la primele 4 cursuri ale lui Gordon Ramsay (cam 30 de minute în total), apoi mi s-a făcut o foame de lup. Am mâncat, în disperare, tot ce am găsit prin bucătărie, după care m-am întors în fața laptopului și am mai urmărit vreo 3 cursuri. Mâine voi face ouă poșate după rețeta lui la mic dejun/brunch. 😀

Mi-a venit o idee creață, așa că îi scriu lui R. s-o întreb dacă pot să-i ”sacrific” un cearșaf. I-l voi înlocui, evident. Mi-a răspuns simplu: ”fă-ți de cap 🙂 ”. Am făcut o încercare de body painting, acoperindu-mi corpul în acrilice și apoi tăvălindu-mă pe cearșaf. A ieșit un dezastru, dar m-am distrat de minune. S-ar putea să înrămez bucăți din cearșaf, unele zone par foarte artsy. :)))

Seara m-a apucat pofta de integrame, așa că mi-am downloadat un app pe tabletă. Ora 2 m-a găsit bând vin și dezlegând cuvinte încrucișate. Bliss.

Total zi: 146 lei

JOI

Mi-am băut cafeaua la ibric pe leagănul din curte, făcând o listă mentală cu toate motivele pentru care sunt recunoscătoare. Am înghețat cât m-am gândit la ele, semn că sunt multe. 🙂

Întoarsă în casă, mi-am făcut – nu atât o listă de rezoluții, cât – o listă de lucruri care m-ar face fericită în 2021. Câteva dintre ele m-au entuziasmat foarte tare. Abia aștept să mă întorc în București și să mă apuc de ele.

M-am ținut de promisiunea față de mine și mi-am făcut ouăle poșate după rețeta lui Gordon. Am cam improvizat la ingrediente, dar au ieșit chiar decente. Am sunat-o pe D. să mă laud. 146 de lei bine investiți. :)))

După masă m-am uitat la filmul zilei, ”Hiroshima mon amour” (r: Alain Resnais). E de mult pe lista mea și nici că putea să-mi închei anul cu un film mai frumos. M-am simțit puțin obosită (probabil de la somnul insuficient de azi-noapte), așa că am dormit puțin.

M-am trezit fresh și mi-am bifat și norma de carte pe ultima zi din an (”To The Lighthouse” – Virginia Woolf, și ea de mult pe lista mea).

Am făcut apoi un duș (n-am avut timp de baie azi), mi-am ondulat părul, m-am machiat, m-am îmbrăcat și m-am pregătit pentru party. :)) Seara am intrat pe zoom la mai multe petreceri cu prietenii mei. I-am sunat și pe ai mei la 12, am băut, am râs, am dansat, a fost un Revelion memorabil, chiar dacă neobișnuit. M-am culcat în jur de 3, cred.

Total zi: 0 lei

VINERI

M-am trezit pe la 12, mi-am băut cafeaua, apoi am simțit nevoia să ies la o plimbare mai lungă. Am salutat lumea din sat și le-am urat la mulți ani, deși nu știu pe nimeni.

Acasă am mâncat doar dulciuri, pentru că așa am avut chef. Cozonac, migdale trase în ciocolată, prăjitură, M&Ms.

Jumătate de zi m-am uitat la cursuri pe Masterclass. Am sărit de la marketing, la scenaristică, la modă, la fotografie. Știu că nu așa se fac cursurile respective, dar am vrut să-mi fac o idee despre cât mai multe. Urmează săptămâna viitoare să încerc unul, cu carnetul de notițe în mână.

Azi n-am avut chef de film, așa că am citit vreo 2-3 ore. Seara am făcut un fel de quiche cu ce am găsit prin frigider și cămară. Am cam ars blatul, dar cu vin roșu nu s-a simțit. :))

M-am culcat iar făcând integrame.

Total zi: 0 lei

SÂMBĂTĂ

M-am trezit cu mai multă energie azi, așa că după cafea mi-am pregătit un mic dejun regesc. L-am mâncat înfofolită, la masa din curte. Mi-a plăcut mult combinația de frig, aer curat și mâncare.

Am recuperat baia ratată de ieri, cu sare de baie improvizată. Cred că am stat vreo 2 ore în ea, dar nu regret nimic.

După baie am descoperit un curs de mixologie pe Masterclass și, evident, după ce m-am uitat vreo jumătate de oră, m-am repezit în bucătărie și am început să aplic cunoștințele. Am sunat-o pe D. și am băut ”rezultatul” povestind cu ea. :))

Seara m-am uitat la ”The Basilisks” (r: Lina Wertmüller), o minunată satiră neorealistă italienească.

Total zi: 0 lei

DUMINICĂ

Mi-am băut ultima cafea la ibric în căsuța lui R. și R. Am făcut o ultimă baie, apoi am mâncat un ultim brunch/lunch.

Mi-am făcut bagajul, am strâns prin casă și le-am lăsat bilețele simpatice peste tot, pentru următoarea lor vacanță aici, apoi am încuiat tot și am pornit spre casă.

M-am oprit la o benzinărie și am pus benzină de 200 de lei și mi-am luat o cafea (10 lei), apoi am pornit spre București. Patru ore și puțin mai târziu, am intrat în apartament.

N-am avut chef de film azi, așa că am citit vreo 2 ore. Seara mi-am comandat o pizza, de poftă (38 de lei, cu bacșiș) și am pictat vreo câteva ore, de data asta cu pensule. :))

Total zi: 248 lei

***

Dacă citiți cu plăcere această rubrică și o găsiți utilă, vă aștept și pe voi cu Money Diaries la adresa inoza.ro@gmail.com.

Cu cât o să fie mai multe și mai diverse, cu atât cred că o să învățăm lucruri noi și o să facem această conversație mai relevantă.