Money Diaries este o rubrică săptămânală de lifestyle și de educație financiară susținută de Școala de Bani. În fiecare săptămână, cititorii și cititoarele Inoza ne povestesc, cu sinceritate, cum și pe ce și-au cheltuit banii.

Săptămâna aceasta facem cunoștință cu o consilieră din domeniul bugetar, din Bacău, care este momentan în concediul de creștere a copilui.

***

Job: Consilier
Domeniu: Bugetar
Vârstă: 32 de ani
Oraș: Bacău
Venit lunar: 2700 lei

Cheltuieli lunare

Rată bancă: 600 de lei
Cablu+net+Netflix: 161 de lei
Gaz: luna asta a venit 350 lei, dar de obicei plătim cam 150 de lei
Lumină:150-200 de lei
Reîncărcare cartele: 70 de lei

Despre mine

Noi (eu, soțul si fetița de 4 luni) locuim în Bacău, în apartamentul lăsat de părinții mei, pe care l-am renovat și, din acest motiv, am luat un împrumut de la bancă. Eu sunt în concediul de creștere a copilului și iau 2400 de lei și 300 de lei alocația fetei (de acești bănuți nu mă ating). Soțul câștigă 3000 de lei, dar mai ia niște bonusuri în jur de 1500 de lei pe lună.

LUNI

Mă trezesc la 7:30, cam asta este ora când bebelina se trezește. Am fost la vaccin săptămâna trecută și de atunci are un somn agitat, așa că și eu sunt obosită.

O schimb, îi pregătesc un biberon și apoi mă duc să-mi fac cafeaua. Vorbesc cu soțul la telefon (el a plecat la muncă la 5) și stabilim ce mâncăm în ziua aia și ce ia pachet a două zi. Este urât afară, așa că încerc să-mi distrez fetiță prin dans și teatru de păpuși.

O sun pe mama, care vine zilnic la noi, și îi zic să-mi ia o pâine, țigări, lapte praf și bacon (100 lei). Ajunge și soțul între timp, scoate câinele afară, stăm la povești până vine mama. Mama stă cu fata, soțul duce gunoiul iar eu fac o porție generoasă de paste cu bacon și smântână. Eu doar salivez pentru că sunt la dietă, iar azi am vitamine.

Fac baie fetiței și ne băgăm și noi devreme la somn.

Total zi: 100 lei

MARȚI

Din fericire bebelina a dormit bine. La 7.30 sunt deja la bucătărie și pregătesc cafeaua.

Soțul are o zi liberă pentru că duce câinele la vet pentru vaccinul anual, deparazitare și tuns părul din urechi (300 lei). Eu cu bebelina ieșim la plimbare.

Ajungem toți acasă, bag la cuptor niște ficăței înveliți în bacon, îmi pregătesc o salată grecească și pun rufele la spălat. Profit că tati e acasă pentru a face curat în frigider. Eu iubesc stilul minimalist, în schimb soțul umple până la refuz frigiderul.

Pentru că soțul a primit un bonus cu o seară înainte, pun în pușculița metalică 300 de lei. Îmi doresc să schimb mașina pentru siguranța fetei.

Fac puțină curățenie în casă și pentru cină pregătesc cartofi gratinați și o altă salată pentru mine. Adormim toți 3 la ora 23.

Total zi: 300 lei

MIERCURI

Mă trezesc la 6. Fata e zâmbăreață, așa că știu că vom avea o zi reușită. Pun de cafea și schimb și hrănesc fata.

Vine tati să scoată câinele și îi dau un sandviș pt serviciu. Săracul a uitat pachetul în frigider și se grăbea să ajungă devreme.

Pun fata în pătuț și mă duc să fumez o țigară. Îmi pregătesc o salată de cartofi cu ceapă verde, o mănânc pe fugă și ieșim în parc.

Bebelina adoarme în secundă 2, deci știu că mă pot plimba în liniște. Parcul e destul de pustiu. Plecăm acasă pentru că vine o prietenă în vizită, așa că iau de pe drum macaroons și un suc (30 lei).

Seară vine soțul, mâncăm și ne uităm la un film pe Netflix.

Total zi: 30 de lei

JOI

Bebelina nu a dormit aproape deloc. Am stat toată noaptea cu ea în brațe, așa că sunt un zombie. Din fericire, mama a fost drăguță să-mi zică că vine ea să stea cu fata pentru a mă putea odihni, dar până ajunge ea de la serviciu mai am multe de făcut.

Mă apuc de curățenie, fac o ciorbă de perișoare și o pizza vegetariană pentru mine. Cu atâtea pauză pentru schimbat, hrănit, jucat cu bebe, termin tot în jurul orei 5, când vine și mama. Am noroc de părinții mei. Ne ajută enorm.

Seară o petrecem la TV. Soțul e șofer de tir și trebuie să plece în alt oraș, așa că nu vine acasă. Bunica are grijă de nepoată, așa că eu dorm liniștită 10 ore. 🙂

Total zi: 0 lei

VINERI

Azi e Ziua Îndrăgostiților, așa că avem o masă rezervată la un restaurant. Nu credem neapărat în această sărbătoare, dar avem un pact: măcar o dată pe săptămâna să ieșim doar noi doi.

Ziua trece rapid. Mama vine să stea cu fata, iar noi mergem la cina romantică. Meniul a fost prestabilit, dar gustos (prețul a fost 300 de lei – 150 de lei de persoană). Primesc și un parfum din partea soțului.

La întoarcere oprim la market pentru a lua țigări, o felicitare, apă, lapte praf și o doză de Cola 0 pt mine (150 lei).

Total zi: 450 lei

SÂMBĂTĂ

Este ziua lui tata. Cum ziceam, am niște părinți minunați, dar tata e foarte dificil la cadou. Așa că îi dau 100 de euro. Tata nu acceptă nimic de la noi. Și o pâine dacă îi iau, vrea să ne dea banii pe ea. Așa că vreau să se simtă bine de ziua lui.

O ajut pe mama să pregătească masă și așteptăm musafirii.

Total: 480 lei

DUMINICĂ

Duminică mergem la socrii la masă.

Îmi verific cardul și văd că mi-a intrat indemnizația, așa că transfer 1000 de lei într-un cont de economii.

Noi suntem cu plicurile, conturile – orice numai să punem un ban deoparte! În teorie, de cardul soțului nu ne apropiem. În practică, au mai rămas 800 de lei de luna trecută.

Suntem dezamăgiți că nu ne putem ambiționa să economisim. Cel mai mult cheltuim pe mâncare. Aruncăm mâncarea cu sacii și cumpărăm toate prostiile. În urmă cu 3 săptămâni am reușit să cheltuim 3000 de lei într-o săptămâna pe toate prostiile.

Total zi: 0 lei

***

Dacă vi se pare util și interesant acest demers, vă aștept și pe voi cu Money Diaries la adresa inoza.ro@gmail.com.

Cu cât o să fie mai multe și mai diverse, cu atât cred că o să învățăm lucruri noi și o să facem această conversație mai relevantă.

***