Money Diaries este o rubrică săptămânală de lifestyle și de educație financiară susținută de Școala de Bani. În fiecare săptămână, cititoarele Inoza ne povestesc, cu sinceritate, cum și pe ce și-au cheltuit banii.

Săptămâna aceasta facem cunoștință cu un content marketer care lucrează de acasă și care are o disciplină de invidiat. 🙂

***

Job: Content marketer
Industrie: Comerț electronic
Vârstă: 28 de ani
Locație: Bacău
Salariu lunar: 2400 lei

Cheltuieli lunare:

Internet – 30 lei
Întreținere – 100 lei
Gaz – 100 lei
Electricitate – 75 lei
Cartelă telefon – 30 lei
Patreon – 100 lei
Donații – 50 lei
Cărți, concerte & teatru – 100 lei
Netflix – 47 lei

Cheltuieli anuale:

Microsoft Office – 300 lei
Feedly – 270 lei
Freedom – 130 lei
Instapaper – 125 lei

Lucrez de acasă și locuiesc cu M, o prietena de familie care este studentă. Nu plătește chirie dar acoperă cheltuielile lunare în limita a 100 euro.

LUNI

6:30 – Mă trezesc destul de ușor chiar dacă sunt cel mai puțin productivă dimineața – activitățile care necesită mai multă concentrare le “deleg” pentru după-amiază. Îmi fac o omletă cu ceapă verde și semințe de floarea-soarelui. La 7 ies din casă și fac câteva ture în parc.

8:00 – Revin acasă, fac un duș, mă îmbrac prezentabil, îmi fac o cafea decofeinizată și un ceai de mentă și mă apuc de treabă.

12 – Iau prânzul. Azi am în meniu ciorbă de linte cu dovlecei, ciuperci cu chiftele și griș cu lapte rămas de săptămâna trecută.

12-14 – Lucrez cu spor și cu Freedom. Pe la ora asta încep să nu mai am chef de muncă 🙂

14-16 – Încep o carte ușurică. De data asta e ”Hons and Rebels” de Jessica Mitford. Îmi place mult stilul autoarei. Pe la 15 adorm și mă trezesc după circa 30 minute și mai citesc puțin, după care mă ridic din pat. Îmi fac o Inka cu lapte și îmi pun un pahar de apă cu castraveți.

16-18 – Lucrez la partea brainy a zilei și reușesc să bifez tot ce îmi planificasem.

18:00 – Îmi fac o salată dintr-un morcov, un măr și câteva semințe de dovleac și in.

19-21 – Mă uit la un episod din ”Coisa Mais Linda” pe Netflix, în timp ce scrollez pe Instagram.

21-22 – Citesc câteva capitole din ”Hons and Rebels”.

22:30 – Meditez 15 minute apoi mă culc.

Total zi: 0 lei

MARȚI

6:30 – Mă trezesc mult mai bine dispusă așa că reușesc să strecor câteva minute de stretching înainte de micul dejun. Îmi fac rapid un sandviș cu piept de pui, brânză de capră și castraveți.

7-9 – Azi plouă torențial afară, așa că uit de alergare. M pleacă la muncă de dimineață, așa că după ce rămân singură mă apuc de curățenie în spațiile comune, bucătărie, baie, hol. Facem cu rândul, iar săptămâna asta este rândul meu.

9-12 – Lucrez.

12-12:30 – Mănânc un bol de ciorbă, ciuperci și un baton de susan cu miere.

12-14 – Termin ultimele lucruri pentru partea de dimineață a jobului.

14-16 – Citesc, după care ațipesc 30 minute. Îmi fac o Inka și lucrez până la 17, după care ies pentru câteva cumpărături. Iau banane, avocado, salată verde, rucola, ceapă verde, lămâi și câteva lime (25 lei).

18 – Îmi fac o salată de roșii, castraveți și ceapă verde iar apoi prepar o budincă de lime. Au ieșit șase boluri mici; de obicei le împart cu M. Mai stau la bârfe cu M apoi îmi mai pun un episod din ”Coisa Mais Linda”.

22 – Citesc puțin, meditez, mă culc cu puțin înainte de 23.

Total zi: 25 lei

MIERCURI

6:30 – Mă trezesc, fac stretching și îmi fac două tartine cu avocado și brânză de capră.

7-8 – Ies la alergat, apoi fac un duș.

8-12 – Îmi fac o cafea și un ceai și mă apuc de treabă.

12 – Mănânc supă de roșii (scoasă de cu seară de la congelator) și un bol cu budincă de lime. Revin la treabă și lucrez până la 14. Nu am somn, așa că până la 16 citesc, după care mai lucrez puțin.

17 – Ies în oraș cu M. Caută un cadou pentru prietenul ei și nu a găsit încă nimic ok. Până la urmă găsim un ceas pe gustul lui și propun o carte de SF. R este mare amator de filme SF așa că am zis că merge la fix.

18:30 – Ajungem acasă și luăm cina împreună. Eu iau niște cartofi prăjiți de la ea, iar M ia din salata făcută de mine. La desert ne delectăm cu dulceață de zmeură făcută de mama lui M.

20 – Îmi pun o comedie pe Netflix, după care citesc, meditez câteva minute și mă culc înainte de 23.

Total zi: 0 lei

JOI

6:30 – Trezire, stretching, mic dejun.

7-8 – Alergat, duș și apoi mă apuc de treabă. În jur de 11 prepar sos și pun peștele la cuptor. La 12 iau prânzul cu M și, pentru a ne mai răcori, înghețate. Mai lucrez până la 14 după care mă uit la un episod din ”Coisa Mais Linda”.

16 – Fac vreo 30 minute de exerciții yoga cu Tara Stilles după un filmuleț de pe Youtube, iar după duș mai lucrez puțin.

16-18 – Încep primul curs din seria ”The Art of Storytelling” cu Neil Gaiman (400 lei). Mi-a plăcut tare mult Coraline și am auzit că vorbește în cursul ăsta despre cum i-a ieșit.

18 – La cină îmi fac o salată verde cu avocado, semințe de floarea-soarelui și rucola, iar la desert iau o Eugenie.

20:30 – Mă uit la o comedie, citesc, meditez și mă culc pe la 23.

Total zi: 400 lei

VINERI

6:30 – Mă trezesc, mănânc un sandviș la micul dejun, ies la alergat.

8-11 – Lucrez până când mă sună o vecină care mă roagă să îi fac câteva cumpărături de la magazinele din cartier. Soțul dumneaei mi-a fost ca un bunic, așa că nu e o problemă. Totul ajunge la 30 lei.

12 – Prânzul constă într-un bol de supă și o porție de budincă.

Mai lucrez până la 16, apoi îmi caut ceva comod de purtat. Weekendul ăsta este ”Les Films de Cannes…a Bacău”, iar intrarea este gratuită. O iau pe D. de o aripă și mergem la ”The Wild Pear Tree”. Filmul începe la 17 însă ne vedem mai devreme pentru a prinde locuri bune.

20 – După trei ore de stat pe scaune ne luăm câte o înghețată (7 lei) și luăm centrul la pas pentru a ne mai dezmorți. Lui D. i-a plăcut mult filmul însă mie mi s-a părut mult prea tras de păr.

21 – Ajung acasă, fac un duș și mă bag în pat. Adorm imediat după două episoade din ”The Good Place”.

Total zi: 37 lei

SÂMBĂTĂ

7 – Am dormit cu geamul deschis așa că mă trezesc în zgomote de ploaie. S-a dus cu alergatul meu, așa că îmi caut un filmuleț cu pilates pe Youtube. După 30 minute sunt plină de energie. La micul dejun iau restul de pește de zilele trecute.

8-12 Lucrez, după care gătesc risotto cu fasole păstăi și o limonadă cu mentă și miere. După-amiază vin D. și încă vreo doi prieteni. Până ajung fac curat în cameră, mai citesc puțin și trag un pui de somn.

17 – Ajunge compania, montăm tablele de remi și jucăm câteva ore. Cel care are cele mai puține puncte organizează următoarea întâlnire. După ce ne plictisim de joacă, păpăm și râdem de ne prăpădim cât ne uităm la ”That’s My Boy” (este cu tipul din ”Brooklyn Nine Nine”).

Serata se sparge în jur de 23:30. Fac puțină ordine și adorm după 12.

Total zi: 0 lei

DUMINICĂ

7 – Mă trezesc “inundată” de soare, așa că în dimineața asta după sandvișul de la micul dejun și după ce termin ”Hons and Rebels” ies cu M în parc. Am auzit că după-amiază s-ar putea să plouă, așa că vreau să profit cât mai mult de soare. Ne întoarcem pe la 13.

13 – Iau prânzul în fața a două episoade din ”The Good Place” și arunc un ochi pe Instagram. De multe ori mă simt prost că petrec mult timp neproductiv online, așa că rezerv în calendar program strict pentru asta în weekend și uneori chiar și în timpul săptămânii, mai ales când am programul încărcat.

19:30 – Plec de acasă cu M pentru a vedea filmul ”Girl”. Începe la 20.

22:30 – Ajungem acasă după o pauză la o cafenea pentru o bere (M) și un cidru (eu) și pentru ne feri de ploaie (10 lei).

23 – Îmi pun o mască de față dintr-un ou, o linguriță de miere și o lingură de mălai.

23:30 – Mă culc după 10 minute de meditație.

Total zi: 10 lei

***

Cum fac economie:

💰 Nu fac cumpărături impulsive, de niciun fel. Atunci când am o problema în viața personală sau la job fac o pauza. Ies la alergat, meditez sau fac o baie cu multă spumă. 🙂
💰 Cumpăr lucrurile neperisabile (hârtie igienică, orez, șampon, paste etc dar și legume congelate) în bulk, la sfârșitul lunii.
💰 Gătesc acasă. Uneori când știu că mă așteaptă o perioadă aglomerată las o sâmbătă doar pentru gătit, prepar 3-4 feluri pentru variație și le pun în caserole și la congelator.
💰 Iau fructe și legumele de sezon, de la piață.
💰 Cumpăr încălțări și haine doar atunci când este nevoie.
💰 Nu mă machiez.
💰 Am o mâna de prieteni cu care ma văd de câteva ori pe luna, fie acasă la mine, fie la ei. Ne uităm la filme, gătim, jucam monopoly/cărți/remi etc.
💰 Urmăresc presa locală și merg la tot felul de evenimente cu intrare free – expoziții de arta a unor artiști din zonă, festivaluri de film/muzica/teatru, târguri de bijuterii handmade.
💰 Urmăresc ofertele online. De exemplu, o carte pe care mi-o doream mult costa acum vreun an 20-30 dolari. Am luat-o înainte de Paști cu 11 dolari.
💰 Mă tund și ma vopsesc acasă.
💰 Nu am mașină.
💰 Obișnuiam să lucrez în cafenele când erau construcții pe stradă sau în bloc. Acum lucrez destul de confortabil în parc. Îmi iau la pachet o banană, o cafea la cană-termos și o sticla de apă și aia e.
💰 Nu urmăresc trendurile și nici nu mă uit la reclame așa că nu sunt tentată să îmi iau “noutățile”

***

Dacă vi se pare util și interesant acest demers, vă aștept și pe voi cu Money Diaries la adresa inoza.ro@gmail.com.

Cu cât o să fie mai multe și mai diverse, cu atât cred că o să învățăm lucruri noi și o să facem această conversație mai relevantă.