Money Diaries este o rubrică săptămânală de lifestyle și de educație financiară susținută de Școala de Bani. În fiecare săptămână, cititorii și cititoarele Inoza ne povestesc, cu sinceritate, cum și pe ce și-au cheltuit banii.

Săptămâna aceasta facem cunoștință cu un freelance designer, de 33 de ani, care s-a mutat, temporar, împreună cu soțul ei într-un sătuc din Grecia.

***

Job: Freelance designer
Domeniu: Design
Vârstă: 33 de ani
Locație: sat lângă Atena, Grecia
Venit: 6000 lei per cuplu

Cheltuieli lunare

Apartartament București:

Întreținere: 300 lei
Enel: în general 70-80 lei, luna aceasta a fost recalculare și s-a facturat 930 lei
TV+ net+ telefon: 100 lei
Netflix: 15 lei pe lună (am un abonament cu 3 prietene și fiecare are cont separat)
Donații recurente: 5 euro

Grecia:

Casă închiriată/lună: 450 euro

Despre mine

Numele meu este Mia, am 33 ani, locuiesc împreuna cu soțul meu, A., de câteva luni în Grecia, după un eveniment tragic de familie prin care am trecut împreună. Să spunem că ne-am luat o perioadă de refacere departe de tot.

Lucrez ca freelancer în domeniul design-ului, dar în ultimele luni nu am mai preluat niciun proiect important, fiind afectată de situația prin care am trecut. De abia de o lună am un proiect la care lucrez.

Eu și soțul meu avem banii la comun, neținând cont de pe al cui card se achita și cât, așa că sumele pe care le veți vedea mai jos sunt pentru 2 persoane. Luna aceasta bugetul nostru este de 6000 lei.

LUNI

Mă trezesc la 11, A. e deja pe jos, ne pregătim de plecare. Astăzi s-a terminat perioada în care am locuit într-o casă închiriată împreună cu nașii noștri. Ei vin în țară, noi plecăm mai spre sudul Greciei.

Conducem în jur de 4 ore până aproape de Atena. Pe drum A. face plinul (307 lei) și plătim toate taxele de autostrada (112 lei pentru 360 km).

Ajungem la casa închiriată, care are 3 camere și o mică curte. Sunt impresionată de faptul că în spatele casei găsesc un copac de rodie.

Ducem bagajele și mergem să vedem plaja, care e la două case distanță de noi, pietroasă, strâmtă, într-un golf superb, cu apă liniștită și călduță și cu o priveliște senzațională a munților de pe continent.

Suntem extrem de înfometați, este ora 17.00, n-am mâncat nimic de aseară, așa că urcăm în mașină până în următorul oraș, ne așezăm la o tavernă, mâncăm fiecare câte un gyros la farfurie plus o apă (98 lei).

Acasă începem să ne aranjăm lucrurile, despachetez și igienizez casa cât pot, A. mă ajută. Ne petrecem toată seara pe terasă, apoi eu la serial (mă uit la Homeland), iar el la video-urile lui cu mașini. Adormim în jur de ora 1.30.

Total zi: 517 lei

MARȚI

Mă trezesc la 11.15, iar A. încă doarme. Cât fac cafeaua se trezește și el și mergem pe plajă să o bem. Cum azi noapte a plouat, vremea astăzi e foarte închisă și doar ne plimbăm.

Decidem să mergem la un Lidl în apropiere, pentru cumpărături (405 lei). Ne întoarcem acasă și mâncăm salată grecească și tzatziki.

Ieri A. a avut o zi de concediu, ca să putem veni liniștiți aici. El lucrează remote la o companie multinațională și este pe programul Statelor Unite, ceea ce înseamnă că începe muncă la ora 15.00, terminând la 00.00. De aceea veți observă că programul nostru nu este unul tipic ci este mulat pe acest aspect, inclusiv programul meu.

La ora 15.00 A. începe treaba, eu îmi mut laptopul și monitorul pe masa de pe terasă și încep și eu treaba.

În jur de ora 20.00 gătesc o supă de pui și un risotto cu pulpe de curcan. Ne place mâncarea gătită iar pentru mine a găti e o relaxare. Mâncăm doar felul doi în jur de ora 22.00. A. continuă muncă, eu mă uit la un episod din Homeland.

La ora 00.00, când își termină programul, A. propune să mergem la o mică plimbare, a avut o zi lungă și simte nevoia să se relaxeze. Urcăm în mașină și ne plimbam cam o oră jumătate. Adormim pe la ora 02.30

Total zi: 405 lei

MIERCURI

Ne trezim la ora 13.00 și pornesc cafetiera cât merg până pe terasă să-l hrănesc pe Purcică (un motan mâncăcios și dolofan care a apărut de 2 zile în curtea noastră – chiar în timp ce scriu aceste rânduri doarme pe un scaun lângă mine).

Mergem pe plajă cu cafeaua, acolo îl întâlnim pe Dimitrakis, un alt motan à la Garfield, care ne toarce cât ne trezim cu ajutorul cafelei.

Ne întoarcem acasă, mâncăm o porție din supa făcută aseară și ne apucăm fiecare de jobul său, eu pe terasă, A. în casă. Între timp, văd că ni s-a emis prelungirea asigurărilor de călătorie pe care o plătim imediat (162 lei), este foarte important să fim asigurați, inclusiv cu Poliția, în caz de COVID.

În jur de ora 23.00 mâncăm grătar făcut de A.: frigărui de porc (souvlaki), legume la grătar și salată de roșii. Restul nopții ni-l petrecem uitându-ne la serial până adormim.

Total zi: 162 lei

JOI

Ne trezim la 11.30, A. face cafeaua cât îl hrănesc eu pe Purcică și bag la spălat o mașină de rufe. A. intră în call cu prieteni din țară, eu îmi pun cafea și merg pe plajă.

Mă întâlnesc cu o localnică, mă salută, încercăm să purtăm o conversație dar nu înțeleg absolut deloc greacă în afară de “mulțumesc” , ‘bună ziua”, “îmi pare rău” sau “cu plăcere”. Îi vorbesc în engleză, îmi zâmbește și se lasă păgubașă.

Locuind într -un mic sat cu ieșire la mare, localnicii sunt prietenoși, ne salută de la distanță, suntem o noutate pentru ei. În mica noastră lume cu plajă pustie uneori pur și simplu uităm că acest virus există, deși ne gândim la părinții și prietenii noștri rămași în țară. Aici populația poartă mască doar în spații închise și nici măcar atunci nu pot spune că toți fac asta.

Mă întorc acasă, avem poftă de pește, așa că dăm o fugă până-n oraș: de la pescărie luăm 3 pești (93 lei). Dacă tot suntem aici, vedem o măcelărie de unde luăm cârnați făcuți în casă cu portocale (e de văzut acum și ce gust au), cotlete de porc și frigărui (69 lei), de la aprozar luăm fructe, ardei, roșii (45 lei) iar de la brutărie o pâine rotundă (9.5 lei).

Trecem și pe la un supermarket pentru apă și mâncare pentru motan (deși a apărut doar de câteva zile în viața noastră, ne simțim atașați de el. Se vede că este obișnuit cu oamenii, tind să cred că este metis de british shorthair. Nu înțeleg de ce și cum cineva l-a părăsit. O să mă doară sufletul când vom pleca de aici fără el…). Cumpărăturile sunt 20 de lei.

E prima oară când facem cumpărăturile de la magazine specializate (pescărie, măcelărie, aprozar) aici și nu de la un supermarket, iar prețurile ni s-au părut mult mai mari decât la un hipermarket iar calitatea foarte asemănătoare.

Pe drum mâncăm câte un gyros în lipie fiecare (25 lei) și mergem acasă unde mai bag o mașină de rufe la spălat și ne începem programul de muncă, ca-n fiecare zi.

Lucrez până în jur de ora 21.00, când A. pregătește grătarul pentru pești. Mâncăm, eu mă întorc la laptop până la ora 23.30, când mă apuc de gătit mazăre cu carne de porc. Prefer să o gătesc acum pentru mâine decât să o fac mâine dimineață, nu sunt deloc o “morning person”.

În 40 minute termin mâncarea, mă uit pe Netflix la documentarul “American Murderer: The family next door” și adorm pe la ora 2.00.

Total zi: 261.5 lei

VINERI

Mă trezesc la ora 10.20, pornesc cafetiera, îl hrănesc pe Purcică și plec pe plajă să-mi beau cafeaua, ca de obicei. Este atât de frumos afară, sunt în jur de 26 grade, așa că stau la umbra a doi măslini și mă uit în zare.

Mă întorc acasă în 30 minute, A. încă doarme, așa că decid să merg la plimbare; merg pe lângă malul marii cam o oră. Acasă îl găsesc pe A. treaz și mâncăm mazărea cu carne făcută aseară.

Fiecare își începe programul până-n jur de ora 18.30, când A. propune ca în pauza lui de masă să mergem la o cafenea să bem o cafea și să vedem apusul. Zis și făcut: o cafea grecească pentru el și un moccacino pentru mine plus apă (25 lei). Trecem pe la un magazin și luăm brânză feta, paste, cărbuni pentru grătar și cartofi (35 lei).

Acasă, eu gătesc paste cu feta, ne uităm la câteva episoade din Homeland și adormim în jur de ora 3.30.

Total zi: 60 lei

SÂMBĂTĂ

Mă trezesc la 12.30, pornesc cafetiera, îl hrănesc pe Purcică, vorbesc cu bunica mea la telefon (dorul de ea este foarte mare), îmi iau cafeaua și merg pe plajă.

Mă întorc acasă, se trezește și A, mâncăm o omletă rapidă cu salată și mergem pe plajă pentru că astăzi este mult mai cald ca de obicei (în jur de 29 grade, temperatură pe care nu o s-o mai simțim prea curând, doar suntem spre finalul lui octombrie).

Facem baie în mare, stăm la soare și după 3 ore ne întoarcem acasă. A. spală mașina în curte, eu sun o bună prietenă cu care să stau la șuetă în timp ce-mi fac manichiura.

Seara A. face grătar: cotlete de porc și cârnatul cu portocală (care da, a fost bun, interesantă combinația) iar eu fac salată. Mâncăm pe plajă, împreună cu o sticlă de vin. Adormim pe la ora 1.00.

Total zi: 0 lei

DUMINICĂ

Mă trezesc la 9.45, dar îmi dau seama că aș mai dormi pentru că și A. doarme liniștit. Mă întorc pe cealaltă parte până la 11.15.

Ne trezim, facem cafeaua, îl hrănim pe Purcică și mergem pe plajă. Este cald, facem o baie în mare și stăm la soare.

Ne întoarcem acasă, deja ne e foame. A. face omletă spaniolă, eu îl aștept pe terasă, la aer, cu masa aranjată.

După masă, mergem la plimbare pe plajă și ne întoarcem în jur de 18.30. Eu rămân acasă, A. merge să ia o sticlă de vin de la o cramă din apropiere (49 lei) și mergem să o bem pe plajă, la apus.

Pe la 21.00 mă apuc de gătit: mâncare de fasole verde cu usturoi plus salată grecească, mâncăm și apoi ne uităm împreună la Homeland. Adormim în jur de ora 2.00

Total zi: 49 lei

***

Dacă citiți cu plăcere această rubrică și o găsiți utilă, vă aștept și pe voi cu Money Diaries la adresa inoza.ro@gmail.com.

Cu cât o să fie mai multe și mai diverse, cu atât cred că o să învățăm lucruri noi și o să facem această conversație mai relevantă.