Money Diaries este o rubrică săptămânală de lifestyle și de educație financiară susținută de Școala de Bani. În fiecare săptămână, cititoarele Inoza ne povestesc, cu sinceritate, cum și pe ce și-au cheltuit banii.
Săptămâna aceasta facem cunoștință cu o programatoare care, împreună cu partenerul ei, îngrijește 12 pisici și 7 câini. ❤️
***
Job: Programator (home-based)
Domeniu: IT
Vârstă: 29 de ani
Locație: Arad
Salariu lunar: 9100 lei
Cheltuieli lunare personale:
4500 lei – rate credite (imobiliar și de nevoi personale)
2500 lei – restituire împrumut către o cunoștință (încă 18 luni)
400 lei – tratament medical
Cheltuieli lunare comune:
200 lei – gaz
200 lei – curent electric
150 lei – apă și canalizare
180 lei – internet, cablu tv, 2 abonamente telefonie mobilă
1000 lei – mâncare animale, deparazitări externe/interne (costul se dublează în lunile în care trebuie vaccinate și crește mult când trebuie sterilizate/castrate, costă câteva sute de lei per animal)
300 lei (aprox) – donăm regulat pentru Animed, TAC medicină veterinară socială, MagicHome, Dăruiește Viață, Recorder, Declic, cumpărăm donații în mâncare pentru animalele de la asociația Kola Kariola (de la pentruanimale.ro), sponsorizăm sterilizarea/castrarea animalelor (câini și pisici) comunitare. Orice bonus sau premiu primit de mine la job merge către acești eroi care au nevoie de susținerea noastră.
Despre mine
Lucrez de acasă într-o echipa internațională, programul este de la 8 la 17 cu o pauză de o oră la prânz, dar există flexibilitate – atâta timp cât managerul și echipa este informată asupra schimbării în programul de lucru, iar aceasta nu influențează proiectele.
În majoritatea cazurilor respect programul contractual, rareori apar vizite medicale în timpul programului de muncă (am o problema de sănătate sub monitorizare regulată) sau uneori (dar mai ales în ultima perioadă) trebuie să muncesc peste program – întotdeauna am grijă să primesc ore/zile libere compensatorii.
Locuiesc cu partenerul meu în casă noastră, ne gestionăm venitul separat dar împărțim cheltuielile cu utilitățile și animalele. Avem mai multe animale pe care le-am găsit pe stradă, fiind abandonate când erau foarte mici, majoritatea erau proaspăt fătate și aruncate în ghene de gunoi, șanțuri, pungi închise. Pe majoritatea le-am hrănit cu biberonul din 3 în 3 ore și le îngrijim din fonduri proprii, nu avem ONG. Numărul acestora diferă, momentan îngrijim 10 pisoi și 4 câini (ai casei, toți sterilizați/castrați) și încă 2 pisoi și 3 câini neglijați de proprietari. Cei ce nu au fost adoptați sunt acum în familia noastră.
Big Doggie Taxi de Sam Toft – desen trimis de autoare 🙂
LUNI
Mă trezesc la 7:30, mă ocup de igiena de dimineață, apoi beau apă caldă cu o linguriță de oțet din cidru de mere și miere și îmi pregătesc micul dejun; de cele mai multe ori e lapte de capră cu cereale și semințe diverse și un ceai de plante din grădina.
Urmează să hrănesc pisicile și câinii. Pisicile miaună nerăbdătoare la ușa și evit cu greu să nu le calc când ies din casă pentru că mi se împleticesc printre picioare. Pe viitor am vrea să gătim noi mâncarea animalelor deoarece avem grădină. Ne-am mutat recent la casă, am încercat să cultiv legume și îmi și iese în cele mai multe cazuri și avem deja exces de legume. Urmează să creștem păsări de curte și albine. Revenind la hrănirea animalelor de dimineață, acestea primesc mâncare umedă, atât câinii, cât și pisicile.
La 8 îmi deschid calculatorul de la muncă, încep cu citirea emailurilor, răspund la cele prioritare, verific orarul ședințelor din săptămâna respectivă și le trec și în agenda de lucru. Apoi continui cu evaluarea muncii pe proiectele mele – atât pe cele pe care le conduc, cât și pe cele din care fac parte că support. Continui munca până în jurul orei 12.
În ora de pauză de la prânz ies în grădină, îmi întind mușchii, fac inventarul pisicilor și ofer gustări tuturor animalelor – resturi de mâncare potrivite și pentru ele sau recompense din comerț.
Curierul livrează o parte din mâncarea comandată pentru animale, plătită online (350 lei); comand mereu prin platforma Bonusway – astfel că un procent mic se întoarce înapoi. Un alt curier livrează o comandă plasată pe Farmacia Tei (300 lei)- suplimente și cosmetice.
Mănânc spanac cu pâine, ou, mozzarella, ciocolată neagră cu ghimbir și lămâie, apoi pregătesc un ceai și mă întorc în birou de unde nu mai ies până la ora 18. E o perioadă cu un volum de muncă mai mare decât de obicei și e nevoie să rămân peste program în ultima perioadă.
După muncă ies din nou în grădină, culeg niște gutui, nuci, curăț un pat de culturile care au trecut și îl pregătesc pentru o cultură nouă. Restul zilei îl petrec în curte și în bucătărie, ordonând puțin. Seara animalele primesc mâncare uscată sub formă de granule/boabe, dar nu e preferata lor.
Total zi: 650 lei
MARȚI
Dimineața e la fel cu cea a zilei de luni, la muncă lucrurile se precipită astfel că nu reușesc să fac pauză la prânz deloc, nici măcar cât să ies în curte, mănânc doar ciocolată neagră.
Recuperez la ora 18, când reușesc să fac o pauză de la muncă de 2 ore în care pregătesc, după rețeta lui Gennaro Contaldo, paste cu ton și ierburi din grădină, îmi întind puțin spatele, iar la ora 20 mă întorc la muncă. Finalizez munca la ora 21:30 și ies imediat în curte.
După programul de muncă (de obicei la ora 17, dar azi e excepție) eliberez câinii din țarcul lor, deoarece aceștia au o curte a lor destul de mare, în care au și adăposturi și cuști și îi las în grădina până se plictisesc.
Îmi amintesc că trebuie să îmi comand tratamentul, așa că în timp ce stau în grădină cu câinii plasez rapid comanda (400 lei).
Restul serii îl petrec povestind cu partenerul meu despre alegerile prezidențiale de pe 10 noiembrie și cum am putea să îi motivăm pe cei din jurul nostru să își exercite dreptul de vot de fiecare dată și să voteze informați.
Total zi: 400 lei
MIERCURI
Dimineața începe la fel, mic dejun, hrănit câini și pisici, muncă. Curierul livrează o altă comandă de mâncare și altele necesare pentru animale (650 lei).
La ora 14 fac pauză de prânz o oră, ca de obicei, mă plimb puțin în grădină, chiar dacă plouă puțin și e rece, apoi mănânc o supă de linte și focaccia (30 lei), comandate prin eucemananc.ro și îmi amintesc că mai am puțin din rulada cu mascarpone pregătită duminică (gătesc rar, dar cel mai des mă inspir de pe savoriurbane.com și e un success garantat).
Reușesc să scot și vasul cu resturi vegetale și îl duc în zona unde pregătim compost, apoi îmi amintesc că azi se ridică gunoiul reciclabil, dar am ratat să scot containerul la stradă, așa că rămâne pe săptămâna următoare.
Mă întorc la muncă, unde e nevoie iar de mine peste program, iar restul serii îl petrec cu animalele și partenerul meu pe terasă.
Total zi: 680 lei
JOI
Dimineața decurge la fel, prima parte a zilei e aglomerată la muncă, dar a doua parte ar trebui să fie normală.
În pauza de prânz mă amuz de partenerul meu, care face must pentru prima dată. A stricat cumva presa împrumutată, iar un vecin ne ajută cu sudura acesteia. Vecinii sunt amabili și ne ajutăm mereu la nevoie. Îl răsplătim cu must proaspăt.
Un curier livrează comandă lunară de cafea boabe de la coffeequest.ro – cadou lunar pentru partenerul meu (79 lei).
După muncă reușesc să plantez niște ceapă și usturoi. Chiar dacă se întunecă, folosesc luminile din curte și o lanternă de cap și mă descurc. Pisicile mă mai încurcă deoarece sapă în locul plantării, scot ceapă și o aleargă prin grădina. În zilele următoare, după ce ele se plictisesc de acest joc, voi replanta unde e cazul.
Seara partenerul meu gătește huevos rancheros cu legume din grădină și ouă cumpărate de la vecina. Orice ar găti, e savuros mereu.
Total zi: 79 lei
VINERI
Nicio schimbare în ritmul dimineții. La muncă pare că s-a stabilizat, dar se anunță o nouă suprapunere în livrări în săptămânile ce urmează, așa că mă ocup puțin de organizare, astfel încât să fiu sigură că avem resurse.
În pauza de prânz pun o tură de haine la spălat și o tură de vase, mănânc resturi de supă și ouă cu legume, apoi ciocolată neagră cu pere.
Partenerul propune să mergem la film, astfel că îmi trimite câteva variante. Aleg Joker pentru astăzi (44 lei achitat online; mie mi-a plăcut mult, partenerului meu deloc) și Downton Abbey pentru următoarea vineri.
Munca se termină la timp, astfel că reușesc să ajung la mall puțin mai devreme de ora filmului. Folosim bicicletele în majoritatea cazurilor pentru deplasări în oraș și, desigur, purtăm mereu cască de protecție.
Mă întâlnesc acolo cu partenerul meu – el a fost la o activitate de voluntariat (au adunat gunoaie din zona gării). Suntem interesați de protecția mediului înconjurător și participăm la acțiuni de voluntariat ecologic de câte ori avem ocazia.
De la mall reușesc să cumpăr rapid niște “haine pentru birou”, adică haine comfortabile din bumbac de la C&A (196 lei) și să luăm la pachet rață crocantă (90 lei) de la restaurantul chinezesc.
Seara întind hainele spălate la prânz, dar vasele rămân pe sâmbătă pentru a fi scoase din mașină.
Total zi: 330 lei
SÂMBĂTĂ
Mă trezesc pe la 10, unul dintre câini ne anunță de ceva timp că nu mai are răbdare, e obișnuit să mănânce în jurul orei 8. Desigur că mai are mâncare uscată de cu seară, dar știe că urmează mâncare umedă, pe care o preferă de departe. Apoi mănânc și eu roșii, mozzarella, avocado, semințe și ciabatta.
Partenerul meu face mai des cumpărăturile din magazine fizice, eu prefer să cumpăr online, dar el e la muncă, așa că merg eu de această dată. Cel mai des cumpărăm de la piață, DM, Lidl și Kaufland, așa că nu am putut să mă deplasez cu bicicleta, ci cu un taxi (30 lei) pentru a transporta cumpărăturile (720 lei). Cumpărături facem săptămânal din aceste locuri, iar dacă ne trebuie anumite lucruri ad-hoc apelăm la magazinul din cartier.
După-masă fac puțină ordine în casă și la animale, le administrez deparazitarea externă lunară, ne jucăm, pregătesc un desert rapid inspirat de pe savoriurbane.
Seara trec niște prieteni pe la noi să guste mustul și desertul. Rămânem în curte cu pături pe noi și pisici în brațe până la miezul nopții.
Total zi: 750 lei
DUMINICĂ
Mă ridic din pat pe la 10, cățelul protestează iar de zor că i-a trecut ora de mâncare. Observ că acest cățel protestatar are o problemă la o lăbuță, șchiopătează. Evaluez starea lăbuței și consider că nu e nevoie să mergem la veterinar sau să îl chemăm de urgență. Decid să așteptăm până luni dar îl supraveghez restul zilei deși nu pare foarte afectat sau în dureri.
E destul de cald pentru o zi târzie de toamnă, așa că petrec o bună parte din zi în grădină: plantez țelină, pătrunjel, ceapă, usturoi, șalotă și niște flori, culeg nuci. Aș fi vrut să plantez mai multe toamna aceasta, dar job-ul nu mi-a permis.
Desfac niște porumb pentru popcorn, întind la uscat nuci, iar prin casă agăț la uscat niște flori și niște busuioc în tocurile ușilor, la ferestre și pe calorifere. Ud plantele care iernează în terasă cu apă de ploaie adunată întâmplător într-o găleată.
Înainte de culcare ascult un basm pe platforma gokid.ro din seria 300+ Povești Audio Frumoase – Teatru Radiofonic.
Total zi: 0 lei
***
Economii
Nu economisesc deoarece cheltuielile mele momentan nu îmi permit, dar ratele creditelor și datoriile se vor micșora considerabil peste 5 ani și poate voi gândi un plan de economii pentru călătorii în jurul Mării Mediteraneene, asigurare medicală și pensie privată; ori poate voi economisi pentru un adăpost de animale… Voi reveni cu vești. 😊
***
Dacă vi se pare util și interesant acest demers, vă aștept și pe voi cu Money Diaries la adresa inoza.ro@gmail.com.
Cu cât o să fie mai multe și mai diverse, cu atât cred că o să învățăm lucruri noi și o să facem această conversație mai relevantă.
8 Comentarii
Oana
Felicitari autoarei jurnalului! Ma bucur sa vad oameni care dau ceva inapoi comunitatii din care fac parte, carora le pasa de animale, oameni si mediul in care traiesc. O raza de soare intr-un peisaj gri al realitatii romanesti.
Ana
Azi dimineata m-am trezit cu ideea de a emigra. Dupa aceea am citit jurnalul asta si m-am mai calmat. Nu imi vine sa cred ca mai exista asa oameni la noi! Si eu incerc sa fac acelasi lucru dar la o scara mai mica proportional cu veniturile. Chiar am fost profund impresionata de modul de organizare si mai ales de munca si de intentii! Ii dorim multa sanatate autoarei!
Cristiana
De un miliard de ori, bravo! Imi creste inima un pic cand citesc despre asemenea oameni faini. Sanatate multa si keep rocking!
Diana
Felicitari si tot respectul pentru ceea ce faci! Ai un job full-time, o mini-asociatie, plus o gradina de care te ocupi. Esti o sursa de inspiratie pentru mine si iti doresc mult succes. Sper sa se concretizeze adapostul intr-o zi <3!
Marius
Felicitari pentru gradina de legume. Nu cred ca exista hobby mai util la casa omului, din pacate in Bucuresti este foarte greu sa gasesti o casa cu teren.
Ioana
Mie nu-mi ies calculele. Daca salariul lunar este de 9100ron si cheltuielile personale/luna sunt 7400ron, cum de unde mai poti cheltui 2889ron/luna? Chiar daca impart cehltuielile la 2, tot nu inteleg…
o femeie
Felicitari si tot respectul pentru ce si cate faci! Un job solicitant, o familie mare de patrupede, o gradina mai productiva decat ce am eu, donatii, ce mai! Te admir si te incurajez!
Adriana
Hello, 1 chestiune si aici:
Nici mie nu imi iese calculul.
Daca salariul net este 9100 ron (asa cum se intelege) si isi plateste ratele lunare personale ramane cu 1700 ron/luna.
Dupa care mai are si cheltuile lunare comune (1015 ron/luna) –> asta inseamna ca ramane cu 685 ron/luna.
Cum de cheltuie 2889 ron saptamanal? Cum spunea si Oana mai sus, si daca aceasta suma se imparte la 2 tot nu iese socoteala.
Inoza, de curand ti-am descoperit blogul si postarile si imi plac foarte mult, iar rubrica de money diaries e interesanta si cu totii ar trebui sa fim mai deschisi la discutiile despre BANI!
Asa ca nu te opri, insa trebuie sa fie acurate si din punct de vedere matematic, cum se alcatuieste bugetul, cu exemplul de mai sus.
Multumesc, Felicitari si spor in continuare!