Money Diaries este o rubrică săptămânală de lifestyle și de educație financiară susținută de Școala de Bani. În fiecare săptămână, cititorii și cititoarele Inoza ne povestesc, cu sinceritate, cum și pe ce și-au cheltuit banii.

Săptămâna aceasta facem cunoștință cu o studentă de 23 de ani, care s-a izolat într-un oraș mic din județul Arad împreună cu prietenul ei. 🙂

***

Job: Studentă, an terminal
Domeniu: Medical-Farmacie
Vârstă: 23
Locație: oraș mic din județul Arad
Venit lunar: 700 lei

Cheltuieli lunare

Plata căminului: 300 de lei (aici intră toate)
Mâncare și întreținere personală: aici intră diferența de 400 de lei din cei 700. Primesc 100 de lei/săptămână. Dar nu tot timpul cheltuiesc 400 de lei pe lună.
Telefon: 30 de lei (de luna viitoare, pentru că înainte aveam abonament și îl plătea mama)

Cheltuieli ocazionale

Mașină: am primit o mașină mai veche și mai problematică de la ai mei că să ne obișnuim cu condusul, dar a trebuit schimbată distribuția, plătită asigurarea + altele, la care am mai contribuit și eu cu bani din economii: 200-500 de lei
Benzină: 100-200 lei, la călătorii mai lungi
Cosmetică: 30 de lei/ la 1-2 luni

Despre mine

Sunt studentă în ultimul an la Timișoara și cu toate că vara mă întrețin singură (muncesc în Anglia) pe perioada anului universitar primesc bani de la părinții mei. Dacă înainte nu primeam o sumă fixă, acum am stabilit că 700 de lei e destul cât să mă descurc, mai ales că majoritatea mâncării o primeam la pachet.

Acum de când cu pandemia, eu și prietenul meu D. am venit ‘acasă’, dar stăm într-un alt apartament pentru că ai mei lucră în domeniul medical și încercăm să nu ne întâlnim prea des. În mod normal sunt chibzuită în ce privește cheltuielile inutile, dar de când sunt cu D. recunosc că am mai căzut pradă tentațiilor ☹ dar încerc să remediez acest aspect.

VINERI

Ne-am trezit cu greu la 10 (am dormit prost, visând numai aiureli) așa că deși D. s-a bucurat că nu am reușit să mă trezesc mai devreme (și implicit să îi dau și lui trezirea) eu nu am fost așa încântată de mine. În final ne-am trezit de-a binelea, am glumit despre ce am visat aseară și am pornit spre bucătărie. Pe mine mă dor toate pentru că ieri am făcut sport (o provocare despre care povestesc mai încolo 😀 ) și abia mă mișc, dar noroc că D. face cafeaua.

Azi am hotărât că e zi de făcut curat, pentru că trebuie să duc aspiratorul înapoi la ai mei. De când ne-am mutat aici mama ne-a tot cumpărat tot felul de ‘prostioare’ că să avem o ședere cât mai confortabilă, dar am zis că aspiratorul îl putem împrumuta atunci când o să îl folosim pentru că nu avem nevoie în fiecare zi de el. După împărțirea sarcinilor, fiecare se apucă de treabă.

Se face ora 2 și mă mir că ne-am mișcat atât de repede, pentru că mie mi se pare că am stat o veșnicie făcând curat. Pun repede la spălat și vin să scriu în jurnal. Mai stau puțin pe laptopul lui D. (al meu a rămas la cămin, din păcate) și decid să îmi fac contul pe scribd să văd cum e. Tot atunci mai fac o cerere de acces pe platforma coursera.org, pusă la dispoziție de către universitate pentru o perioadă limitată. Partea crucială e să merg și mai departe și să nu rămân numai la crearea de conturi și atât. 😀

D. s-a apucat de gătit așa că eu mă ocup de provocare pe ascuns. Eu și D. am stabilit că timp de o săptămână fiecare are de făcut în fiecare zi ceva: eu să fac jumătate de oră de sport, el să citească 10 pagini. Ce să zic, fiecare cu ce-l doare. :)) La finalul săptămânii, cine are mai multe zile în care nu s-a ținut de cuvânt, trebuie să-i plătească celuilalt 50 de lei (D. a setat suma).

Așa că pun muzică și îi dau bătaie, prima dată cu puțin stretching și după cu cât sport îmi permite spațiul din cameră.

Normal că m-am întrerupt deoarece a trebuit să mai storc cu mâna o pătură ce nu s-a stors bine la spălat, dar să zicem că e și ăsta un mic exercițiu pentru brațe. ☺ Între timp vine și D. în camera și se apucă și el de abdomene.

Terminăm cu sportul pe la 4 și mergem să mâncăm, eu mai greu că mă dor toate. D. a pregătit porc la cuptor cu cartofi și morcovi și piesă de rezistență e niște rubarbă făcută tot la cuptor. Din păcate a stat cam mult și s-a pleoștit dar nu mă plâng, la ce foame de lup am avut.

M-am lăudat că spăl vasele, dar abia la 5:30 las telefonul și Facebook-ul din mână ca să le spăl. Termin de spălat și văd că D. citește și parcă aș trage un pui de somn dar e cam târziu…hm, decizii, decizii.

Mă pun în pat, dar mă foiesc și mă tot întorc și nu reușesc să adorm. Mă dau jos din pat pe la 7 cu poftă de dulce și reușesc să iau o lingură de crema de ciocolată cât D. nu e atent. După aceea mă duc să mă dau pe scalp cu ulei de cocos (cică ar ajuta la hidratare) și ne pregătim să plecăm la ai mei cu aspiratorul. Perioada asta conduc eu ca să mă obișnuiesc și să nu mai conduc cu frică.

Părinții mei erau deja plecați pe când am ajuns noi, deci nu ne-am intersectat, dar ajunși la bloc mă salut cu bunicul meu de la geam și stăm puțin la povești. Acasă, mama ne-a lăsat o plasă de legume de la piață și 10 ouă, de care mă bucur pt că nu prea mai aveam chestii prin frigider. Plecăm de la ei și vrem să intrăm și pe la Profi, dar era deja închis.

Ne-am întors teferi și nevătămați, mi-a ieșit și parcarea și ne răsfățăm cu lapte cu cacao și cozonac.

Seara decurge cam tensionată pentru că eu cu D. avem niște discuții în contradictoriu. Decât să stau în pat îmbufnată mă duc să fac baie pentru că deja era aproape 12 și cu ocazia asta îmi fac și un scrub cu cafea. După baie, discutăm că oamenii normali și ne împăcăm. Eu aș vrea să ne uităm la un documentar sau măcar la TV, dar D. vrea să scrie la licență așa că stau în pat pe telefon până la 1 jumătate când ne culcăm amândoi.

Total zi: 0 lei

SÂMBĂTĂ

Azi am lăsat trezitul în voia sorții, am dat skip la alarme și am zis că ne trezim când vrem; din fericire ne-am trezit la 11. Stabilim să facem o salată cu ton, cu tot ce am luat aseară de la ai mei. Nu mâncăm tot pentru că e prea mult și lăsăm pe mai încolo. Eu mai stau puțin și discut cu o colegă pe mess, discuție care mă pune pe gânduri cu ce o să facem după 15 mai.

Termin de discutat și ne echipăm să plecăm la Profi. Magazinul e super full dar asta e; intrăm repede și ieșim și mai repede. Iau Fairy, mere și apă și plătesc 13.45 lei. E foarte cald afară când ne întoarcem și regret că nu mi-am luat tricou pe mine. Ajungem acasă și până pe la 2 jumate stau cu D. și discutăm planuri de viitor și viitor apropiat, ca să luăm cea mai bună decizie. Am făcut mai multe scenarii pentru că viitorul depinde mult de ce se va schimba după 15 mai. În timp ce eu citesc și mai pierd vremea, D. scrie la licență și ce să vezi, a găsit pe Scribd o grămadă de lucrări folositoare!

Pe la 5 eu capitulez și mă duc să mănânc, cu toate că D. protestează. Pe lângă că mi-e foame, mi-e și foarte somn și ne fac și 2 cafele. Abia după ce mâncăm îmi dau seama că ar fi mers și niște vin cu mâncarea și decid să îmi torn totuși un pahar.

Ne întoarcem la laptop unde ne așteaptă un prieten să jucăm Dungeons & Dragons (joc fantasy de strategie). De când cu pandemia jucăm online, intrăm în conferință ca să discutăm ce mutări facem și pentru hărțile din joc folosim Google Drawings. Nu are același farmec ca atunci când dai tu cu zarul și îți vezi coechipierul live, dar ne-am adaptat.

Jucăm până la 9 jumate, când decidem să ne oprim (oricum mă luase o durere de cap) și eu mă pun în pat și stau pe Facebook. Mă lamentez până aproape de 11, timp în care D. mă tachinează că ziua e aproape gata și eu nu am făcut sport; așa că vrând-nevrând iau ceva de cap și mă pun încet să mă încălzesc. Din fericire termin la 11:30 și deși abia mă culeg de pe jos, mă bucur că nu am cedat azi.

După duș ne punem în pat și ne uităm pe YouTube la Our Planet până adormim.

Total zi: 13.45 lei

DUMINICĂ

Dorm greu pentru că abia mă întorc de pe o parte pe alta. Mă trezesc pe la 7, dar mă enervez și mă culc la loc, până la 10 când ne trezim fără ceas. D. se laudă că face o omletă de-aia bună, cum numai el știe și eu mă bucur că e printre mâncărurile mele preferate. Aș fi vrut și o cafea dar nu mai avem lapte; cineva, nu dau nume (D.) l-a băut aseară pe tot. Mă resemnez la ceai.

La 11 ne întoarcem în cameră și eu îmi aduc aminte că nu am mai șters praful; o să-l șterg când își revendică D. dreptul la laptop, pt că momentan CITEȘTE. Apropo de pariu, azi parcă mă mișc mai ok și nu mai simt așa febra musculară, așa că poate D. să citească cât vrea, eu tot nu mă las!

Până una alta, mă pun și eu puțin la citit; zilele astea citesc ”Tânăr și Bogat” a lui Kiyosaki care îmi place. Citesc până la 1:30 când mă anunță mama că ei se pregătesc să meargă pe malul Mureșului și că putem veni și noi. Avem pe mal o mică bucată de pământ pe care ai mei o îngrijesc de câțiva ani, unde tată plantează tot felul, iar vara ieșim la grătare. Acum…eu știam că ei nu merg doar să întrețină locul și sigur vor face și grătare, dar am zis că asta e, ne riscăm. I-am zis mamei că pornim și noi încet, eu pe bicicletă și D. pe jos alergând pe lângă mine, așa că ne-am completat pe declarație că ne deplasăm pt activități fizice.

Pe mal a fost frig că bătea vântul și după ce am mâncat 2 mici și eu am băut o bere, ne-am ”repatriat” după 3 ore. A fost frumos puțin la aer, mai ales că am văzut și câteva rațe sălbatice. Ajungem înainte de 6 acasă și D. vrea să ne mai uităm la un documentar ca cel de aseară, dar eu cred că dacă mă pun acum la film o să adorm și aș prefera să citesc. Ne punem totuși și adoarme D….

După ce terminăm cu documentarul și cu pălăvrăgitul de după, eu mă pun să mai fac vreo 15 min de sport (restul le-am pedalat) și între timp ne convoacă prietenul nostru la Dungeons & Dragons. Ne confirmăm prezența pe la 9:30, după o cină târzie.

La joc, reușim să ne omorâm toate caracterele și suntem toți foarte abătuți; știu că e doar un joc dar, de când cu pandemia era singura chestie din zi pe care o așteptam cu nerăbdare. După ‘un moment de reculegere’ aflăm că putem continuă povestea fie ca zombie fie în calitate de caractere noi. Cu aceste noi informații decidem ca mâine să reluăm jocul, fiind deja ora 12.

Facem dus și ne punem în pat.

Total zi: 0 lei

LUNI

Mă trezesc înainte de 10 cu crampe la burtă și cu un apel de la tata. La crampe mă așteptam zilele astea, la apel nu. Aflu că ce am discutat ieri la Mureș se concretizează, așa că mâine trebuie să trec pe la ai mei după niște acte. Stau cuminte în pat în pijamale până D. termină cursurile online (facultatea lui chiar se ocupă de studenți, nu ca a noastră) și aștept să facă micul dejun.

Mâncăm ouă, cas, ceapă verde și zacuscă din cămară și ca desert cremă de cioco la borcan (fără pâine, că îngrașă 😀 ) iar pe fundal ascultăm o lecție de engleză de pe scribd și explic unele exemple. Înainte de pandemie D. făcea ore în particular, acum dacă tot am făcut contul pe scribd, profită de ocazia asta. Poate după 15 mai ajung și eu la laptopul meu sau la tabletă ca să pot intra și eu în voie….

Stau în pat cu dureri de burtă și stomac până D. își termină ora online. Îl rog după aceea să îmi facă un masaj și să stea cu mine puțin să îmi treacă durerile. Mă simt mai bine iar D. îmi umple o sticlă cu apă caldă să o țin pe burtă.

După ora 4 sunt ok, nu mai e cazul de mers la farmacie iar D. se apucă de făcut tăieței de casă și după aceea pleacă la Profi pentru câteva cumpărături și plătește el. Între timp eu studiez caracterele noi pentru joc. Se întoarce D. și primesc o banană și o Milka, dar n-a găsit lămâi. Îi dau 5 lei să cumpere de la magazinul de lângă noi și nu mai aștept restul.

Azi sunt iertată de la activități fizice, cu toate că D. și-a citit paginile. Cât eu stau și studiez noul caracter pentru joc, D. vrea să gătească cina. El vrea supă de roșii ca cea pe care am gătit-o acum 2 veri în Anglia. Îi explic cum am făcut-o și îl las în bucătărie. Pe când ajung să văd cum decurge treaba văd că a schimbat rețeta față de ce i-am zis dar nu mă supăr. În final e chiar bună mai ales cu tăieței de casă!

Luăm iar o cină târzie și foarte gustoasă și până aproape de miezul nopții ne finalizăm caracterele, după care ne punem în pat.

Total zi: 5 lei

MARȚI

Îl dau pe D. jos din pat la ora 7 pentru că știu că are curs și dacă îl las să moțăie adoarme la loc. La 9 vine și îmi dă trezirea; protestez dar mă trezesc pentru că avem de umblat azi prin oraș.

Mă duc adormită să mă spăl pe cap (aseară nu am mai avut nici un chef) și la 10 pornim spre ai mei. Acolo mama ne pregătește un mic dejun scurt și puțină cafea și primim ‘pachet’. Mulțumim, luăm ce acte mai avem nevoie și plecăm către centru să facem copii la acte; plătesc 2,5 lei.

La primărie stăm până la 12 și mai las 7 lei (pentru că eu am bani cash așa că D. scapă de data asta). Mai mergem puțin pe centru să mai căutăm fructe ieftine prin magazine, dar slabe șanse; ce dor îmi e de Kaufland. ☹ Asta e, am să mănânc ciocolată perioada asta. 😀

Ne întoarcem teferi și nevătămați (conduc eu) dar îl las pe D. să parcheze pentru că m-am încadrat prost.

Acasă, pentru că am ridicat tonul la D., îi plătesc 1 leu (un fel de swear jar) dar îl primesc înapoi pentru că mă supără la scurt timp (‘swear jar’-ul lui).

Povestesc cu D. vreo jumătate de oră + alergăm o viespe prin cameră până găsește geamul, după care fiecare se apucă de provocarea lui. Eu termin înainte de ora 2 după care ne punem să mâncăm. Eu sunt însărcinată cu spălatul vaselor dar până la ora 5 vorbesc la telefon cu o colegă și abia după le spăl. Cu ocazia asta șterg și praful pe care am tot zis că îl șterg de 2 zile și după aceea stau pe facebook și pierd timpul.

La 7 jumate D. mă roagă să îi citesc câteva pagini din licență, pentru proof-reading. După aceea facem o salată cu ce mai avem în frigider + ouă, șuncă și rubarbă (nu suntem neapărat fani rubarbă, dar am primit multă de la tata și o integrăm în mâncare cum putem). După ne punem la ultimul episod apărut din WestWorld și ne punem la somn neașteptat de repede, la 12.

Total zi: 9,5 lei

MIERCURI

Dorm rău (probabil din cauză că ne-am pus devreme în pat) și când sună una dintre alarme, îl dau jos pe D. din pat ca să își recapituleze pentru testul de laborator de azi. Abia la 10:30 reușesc să mă trezesc și mă doare și spatele. D. pune de o cafea și azi luăm micul dejun diferit. Eu îmi fac cereale cu lapte și cacao, dar în loc de cereale îmi rup bucățele de pâine mai veche; asta era micul dejun preferat când eram mică. ☺ D. își face toast cu ouă și brânză și mă oftic instant pentru că mănâncă ouă fără mine ☹ dar primesc și eu o bucată.

Mai pierdem vremea până pe la 2 când D. intră la ore și eu stau și consiliez o prietenă pe mess până la 4. Eu mă duc să mănânc în timp ce D. are testul de laborator. Trebuia să fac sport dar cum m-am luat cu vorbitul mi s-a făcut foame și acum trebuie să aștept să mi se așeze mâncarea; probabil că voi face seara.

Ar cam trebui să mergem și la cumpărături puțin, dar înainte de testul lui D. ne-am certat și acum fiecare își vede singur de treaba lui…. Ca să treacă timpul și să se așeze mâncarea îmi continui cititul la ”Tânăr și bogat”. Mai am puțin și o termin, doar că zilele astea nu prea am avut chef de ea.

La 7 mă pun totuși să fac sport și mă mișc destul de bine; fac deja cam 150 de abdomene/zi. Se pare că azi oricum nu mai ajungem la cumpărături pt că Profi se închide curând și mi-e ciudă pentru că chiar aveam nevoie de tampoane!

Mai târziu eu și D. revenim la sentimente mai bune, ne împăcăm și ne uităm la videoclipuri cu iepurași pe Facebook de bucurie. În plus îmi zice că îmi dă și 2 lei pentru cât de tare m-a supărat. 😀 Pe la 10 gătim niște paste carbonara că să avem forțe proaspete pentru jocul de diseară.

După cină ne punem la joc până la ora 1 jumate, ceea ce nu prea îmi convine pentru că iar ne culcăm târziu.

Total zi: 0 lei

JOI

Mă trezesc la 10:30 mai pe viteză pentru că vreau să mă apuc de sport cât mai curând, să pot face o baie după. Mănânc terci de ovăz cu dulceață (o mâncare ce am deprins-o din Anglia și îmi place mult). Cât timp D. se pregătește de colocviu eu citesc puțin și după mă apuc de sport.

La 2 mă duc să fac baie și îmi mai fac un scrub cu cafea; a ajuns să îmi placă foarte mult. Stau mult la baie pentru că îmi fac și un tratament pentru păr. Pe când ies de la baie D. e încă în examen așa că stau cuminte cu prosopul în cap și citesc. La 4 fără puțin mă duc să fac mămăligă, pentru că am 2 tipuri de brânză în frigider și pentru că în rest bate vântul acolo. D. termină colocviul și mă sincronizez perfect cu el; cu ocazia asta îl trimit până la magazinul de jos să ia un iaurt grecesc iar eu pun mămăligă în farfurii. După prânz D. n-a uitat de cititul pe azi, așa că eu mă pun la laptop să fac căutări pentru piață imobiliară din Anglia, mai precis în orașul în care vrem să ne mutăm.

Deja știm de 2 ani că vrem să ne mutăm acolo după ce terminăm studiile iar eu vreau în câțiva ani să și luăm un credit pentru o casă. Acum de când cu pandemia și Brexitul mă gândesc că vor scădea și prețurile și nu vreau să pierd ocazia, dar înainte de a face pasul asta vreau să fiu cât mai informată.

După ce discutăm casele și prețurile și ce costuri ar mai implica fiecare, facem o lista scurtă și plecăm către Profi pe jos. Acolo nu găsim mare brânză dar mă bucur că am găsit banane la 4 lei/kg! În final plătesc 36,37 lei, ajungem acasă lăsăm cumpărăturile, luăm mașina și mergem la ai mei să iau aspiratorul și una-alta din cămara lor (de ex. bulion de casă).

Acasă la ei, povestim puțin. Tata e îngrijorat în principal de ziua de 1 mai, pentru că e în tură atunci și știe că va fi nebunie. Luăm ce avem de luat și plecăm către ‘casa noastră’. Parcarea încă nu îmi iasă, dar sunt aproape de reușită.

În seara asta ar trebui să îmi încarc cartela de telefon pentru că de mâine nu mai am abonament pe celălalt număr, dar o las pe mâine. Fac în schimb o cremă de brânză, pentru că am o brânză foarte sărată și nu o mâncăm ca atare. D. mănâncă de cină dar eu nu am poftă. După aceea ne mai punem la un alt episod din Our Planet și ne culcăm.

Total zi: 36,37 lei

***

Finanțe pe timp de pandemie

💰 Clar cheltuiesc mult mai puțin. În afară de mâncare și lucruri pentru casă nu mai am pe ce cheltui. Nu cheltuiam mult nici înainte, dar ieșeam mai des în oraș, mai ales primavara-vara în Timișoara e greu să nu ieși. 😀
💰 Am noroc că primesc multe și de la părinți; cu toate că m-am oferit să le plătesc, mama nu vrea. Oricum înainte de a ne muta aici, trebuia să ne cumpărăm tot, dar tot nu cheltuiam excesiv. Din contră, faptul că aveam magazine mai mari pe lângă noi puteam să cumpărăm la prețuri mult mai bune decât acum
💰 Am deprins și obiceiuri proaste, dar și bune. De exemplu am citit foarte mult perioada asta (5 cărți deja), dar totodată nu am făcut absolut nimic pentru facultate și deja regret că am pierdut timpul
💰 Încerc să adopt stilul Zero Waste Home al lui Bea Johnson și să îl adaptez modului nostru temporar de a trăi

***

Dacă vi se pare util și interesant acest demers, vă aștept și pe voi cu Money Diaries la adresa inoza.ro@gmail.com.

Cu cât o să fie mai multe și mai diverse, cu atât cred că o să învățăm lucruri noi și o să facem această conversație mai relevantă.