Anul trecut am scris un articol în care am enumerat motivele pentru cred că depresia este despre putere și curaj, nu despre slăbiciune.

Zilele trecute, am descoperit mesajul de mai jos, pe care se pare că mai mulți psihoterapeuți americani aleg să-l pună pe ușa cabinetelor lor.

Îl împărtășesc cu voi, în speranța că, dacă voi sau cineva iubit trece(ți) printr-un episod depresiv, vă va aduce puțină alinare și un strop de putere.

Îl puteți da mai departe oricui credeți că are nevoie să-l citească.

Iar dacă sunteți psihoterapeuți sau psihiatri, feel free să îl printați și să-l puneți la intrarea în cabinet. E posibil ca la un moment dat să salveze o viață.

”Nu îmi place expresia «strigăt de ajutor». Pur și simplu nu-mi place cum sună. Când cineva îmi spune «Mă gândesc la sinucidere, am un plan; am nevoie doar de un motiv să n-o fac», ultimul lucru pe care îl văd e neputință.

Mă gândesc: Depresia te-a bătut ani de zile. Ți-a spus că ești urât și prost și jalnic și un ratat atât de mult timp, încât ai uitat că nu e adevărat. Nu vezi binele din tine și nu mai ai nicio speranță.

Cu toate astea, iată-te aici; ai venit la mine, ai bătut la ușa mea și ai spus: «Hei! Mi-e FOARTE GREU să rămân în viață acum! Dă-mi ceva cu care să lupt! Nu-mi pasă dacă e un băț. Dă-mi un băț și pot rămâne în viață!»

Cum poți să consideri asta neputință? Cred că e incredibil. Ești ca un soldat: captiv ani de zile în teritoriul inamic, fără pușcă și fără muniție, subnutrit și probabil bolnav de un virus din junglă care te face să halucinezi și să vezi păianjeni uriași.

Și tu continui să spui: «Dă-mi un băț! Nu vreau să mor aici!»

«Strigăt de ajutor» sună de parcă ar trebui să-mi fie milă de tine. Dar tu n-ai nevoie de mila mea. Asta nu înseamnă să fii demn de milă. Asta este voința de a supraviețui. Așa au reușit oamenii să trăiască suficient încât să devină specia dominantă.

FĂRĂ speranță, FĂRĂ nimic care să te susțină, ești gata să-ți croiești calea prin sute de kilometri de junglă ostilă, înarmat doar cu un băț, dacă asta trebuie să faci să ajungi într-un loc sigur.

Eu nu fac decât să împart bețe.

Tu ești cel care rămâne în viață.”