Articolul ăsta nu este pentru tine, evident. Faptul că citești Inoza îmi spune că știi ce să pui pe tine când ieși din casă cu destinația birou (sper că ai observat cât de subtil ne-am complimentat pe amândouă dintr-un singur foc).
Articolul ăsta e pentru colega Ramona de la marketing sau Andreea de la conta, care, ori de câte ori se ridică se bea niște apă, ridică pulsul colegilor și dă peste cap ochii colegelor. Trimite-l subtil pe un grup unde e și ea sau dă-i share pe Facebook. Cu puțin noroc, o să se prindă.
***
Văd zilnic pe stradă doamne și domnișoare care, după cum arată, aș putea jura că se îndreaptă către un club sau către o piscină, chiar dacă e 9 dimineața, într-o zi de marți. Le văd apoi intrând, cu dezinvoltură, în clădiri de birouri și realizez că ele, de fapt, merg la muncă (în ținute care, de altfel, ar fi perfect acceptabile în Fratelli sau pe o plajă din Grecia).
Fiecare birou are, evident, propriul lui dress code. În industriile creative se știe că acesta e mai relaxat, în timp ce în avocatură, de exemplu, este, evident, mult mai strict. Cu toate acestea, oriunde ați lucra, există o maximă care subliniază excelent cum stau lucrurile în domeniul vestimentar:
”Cu cât arăți mai multă piele, cu atât ai mai puțină influență”.
Înainte să-mi spuneți că suntem în 2019 și că am depășit canoanele prăfuite ale ținutelor formale, vreau să vă aduc aminte că bunul-simț e la fel de atemporal ca micuța rochie neagră. Nimeni nu spune să te îmbraci rigid sau sobru vara, doar să eviți să porți la birou o ținută cu care ai merge și la plajă.
Nu în ultimul rând, am comis și eu câteva dintre faux-pas-urile de mai jos când aveam 20 și ceva de ani. Dar ăsta e, în fond, rolul anilor 20 – să faci greșeli și să ai cu ce să te oripilezi când te vezi, peste ani, în fotografii. 😄
Iată, așadar, câteva dintre piesele vestimentare care n-au ce căuta la birou, vara:
Orice fără bretele
În această categorie intră rochiile/topurile/jumpsuit-urile/body-urile fără bretele dar și rochiile, bluzele sau jumpsuit-urile de tip Bardot (acelea cu umerii goi și/ sau căzuți). Practic, orice ținută care îți lasă umerii total la vedere is a no-no. Înainte să mă acuzați că sunt umero-fobă, vreau doar să țineți cont că orice articol vestimentar de acest tip lasă prea multă piele la vedere și vă scade influența…dacă știți la ce mă refer. 😉
”Dar eu am o rochie tip Bardot lungă până la genunchi/jumătatea gleznei/largă!” o aud protestând pe Rodica (personaj fictiv, din mintea mea). Minunat! Păstreaz-o pentru următoarea ieșire la brunch, cu fetele, sau pentru un film cu iubitul.
Poți purta orice ținută fără bretele, totuși, dacă îți pui deasupra o jachetă sau un cardigan (cel mai probabil ai aer condiționat în birou și îngheți oricum de frig).
Bonus: Orice ținută cu spatele gol este și ea a no-no.
Maiouri din satin / dantelă / cu bretele subțiri
Maiourile din satin sau din dantelă sau cele cu bretele subțiri (de tip spaghetti) sunt perfecte! Pentru o vineri seara în club, o ieșire la restaurant în weekend, o plimbare prin parc etc. Nu la birou. Da, e valabil din păcate și pentru rochiile cu bretele de tip spaghetti. Vă rog nu mă faceți să reiau toată poliloghia cu umerii.
Flip-flops
Aș spune, ca regulă generală, că orice ai cumpărat pentru plajă n-are ce să caute pe tine la birou (mai puțin ochelarii de soare, bineînțeles). Flip flops sunt extrem de comozi la plajă, când mergi la yoga, la un grătar sau chiar la piață. Nu au însă ce să caute la birou. Nu, nici dacă sunt din piele. Nu, nici dacă costă 248 de dolari, ca cei Tory Burch din imaginea de mai jos.
Nimeni nu-ți spune să mergi la birou în teniși sau în balerini când afară sunt 38 de grade. Pune-ți pedichiura în evidență cu sandale joase, sandale cu toc, mules decupați la vârf, sandale tip platformă, etc. Și da, am văzut că au apărut și flip flops tip platformă. Mmmm…nu.
Rochii tip furou (slip dress)
E un episod din ”Friends”, în care Rachel e acasă la un tip și profită de clipa în care el merge până la bucătărie pentru a rămâne în furou. Părinții lui se întorc însă pe neașteptate acasă, așa că lui Rachel, moartă de rușine, nu-i rămâne decât să-i convingă că furoul respectiv e, de fapt, un model nou de rochie pe care îl poartă pentru a testa reacțiile oamenilor.
Douăzeci de ani mai târziu, respectivul furou chiar se poartă pe post de rochie. Am văzut deja-celebra ”slip dress” (rochie tip furou) la film, la muzeu, la restaurant și, din păcate, și într-un birou. Băieții din locul respectiv păreau că au umerașe în gură ori de câte ori colega în slip dress trecea pe lângă ei (să spunem doar că rochiile astea nu se poartă cu sutien).
Dacă lucrezi într-un loc creativ, unde oamenii se îmbracă lejer, poți purta o rochie de tip furou, dar numai cu un tricou dedesubt.
Orice transparent
Regula aici e simplă: dacă pot să-ți văd sutienul la birou fără să am vedere cu raze X sau calități parapsihologice, ceea ce porți nu e ok. Nu mă interesează că e un tricou simplu, din bumbac, o rochie elegantă, din in sau o bluză frumoasă, din mătase.
Același lucru e valabil și dacă pot să-ți văd chiloții. Da, mă refer la pantalonii tăi albi, sub care ți se văd, de fiecare dată, tanga nude/albi. Cred că dacă oamenii și-ar păstra la birou lenjeria intimă la fel de secretă pe cât își păstrează salariul, lumea ar fi un loc mai bun.
Fuste/rochii mini
Tocmai te-ai întors din Ibiza și vrei să-ți etalezi bronzul la care ai muncit atât? Tot nu e o scuză suficient de bună să porți o fustă care merge și pe post de bandană. Știi regula din liceu: fusta sau rochia trebuie să fie cu cel mult două palme deasupra genunchiului. Și nu, palmele nu se țin pe verticală.
Rochii maxi
Ai crede că dacă rochiile mini nu sunt ok, cele maxi (lungi până în pământ) sunt, probabil, super potrivite la birou. Răspunsul, pe scurt, este: nu. Locul rochiilor maxi este în vacanță (dacă sunt casual) sau la un eveniment (dacă sunt elegante), dar nu într-un birou. Pentru birou, alege o rochie până la genunchi sau una midi, structurată.
Pantaloni scurți, din denim
Dacă nu ești, cumva, promoteriță și ”biroul” tău nu e plaja, nu ai de ce să porți pantaloni scurți, din denim, la muncă. Iar dacă ai o colegă la birou care poartă o pereche de pantaloni scurți din denim și faci puțină liniște, îi vei auzi strigând din toți rărunchii (sau mă rog, din toate fibrele). Ce strigă o pereche de pantaloni scurți la birou? ”Neprofesionaliiiiiiiism!”.
Nimeni nu-ți spune însă să vii în pantaloni lungi, din denim, când afară sunt 40 de grade. Poți alege o fustă din denim până la genunchi, o rochie din denim sau chiar un sarafan din denim, purtat peste un tricou.
***
Sper că n-am călcat prea multă lume pe bătături (sau, mă rog, pe flip flops) cu acest mic ghid vestimentar. 🙂
Vă spun sincer că feminista din mine face clăbuci când vede o femeie îmbrăcându-se nepotrivit la birou și, fiind, apoi, tratată neprofesional sau, mai rău, văzută ca un obiect sexual.
Știu că există șanse să fii tratată ca persoana de rang inferior în anumite locuri oricum te-ai îmbrăca, dar de ce să nu te prezinți cu maximum de profesionalism posibil? Și hei, dacă e să rețineți un singur lucru din tot acest articol, rețineți asta: ”Cu cât arăți mai multă piele, cu atât ai mai puțină influență”. Atât.
10 Comentarii
SM
Bine ai revenit cu articole faine!
Având în vedere vremea, la fix a picat acest text de dat mai departe! 🙂
Inoza
Haha, mă bucur că ți-a plăcut! 🙂
Elia
Fain articolul. Mi se pare corect tot ce ai spus, dar nu vreau sa imi supar colegele. Deci nu voi da share…
“fusta sau rochia trebuie să fie cu cel puțin două palme deasupra genunchiului.” – mi se pare oricum prea scurta :)))
Inoza
Elia, înțeleg perfect ce spui cu share-ul. Nici eu n-am vrut să supăr pe nimeni. 🙂
Cât despre fustă, n-am vrut să semăn prea mult cu mamaia Aglaia și să zic că trebuie să fie până la genunchi. :))) Cred că 2 palme deasupra genunchiului e ok în majoritatea birourilor.
Gabi
Omg, a picat la țanc articolul. Eu am niște cămăși super business, dar cam transparente și mă tot gândeam să le iau? Să nu le iau? Deci nu le iau.
O anecdotă de pe vremea când eram jună la 20 si ceva; primul meu job – eram un soi de Santa’s help, cine nu voia sa faca ceva, imi dădea mie. Intr-o zi de mega vară, un coleg e bolnav fix când începea o conferință pe teme medicale. Mă cheama managerul pe mine sa ajut: intru eu in sala plina de domni scorțoși, numai bărbați la costum. Eu? In pantaloni scurti, maieu spaghetti si …. flip flops. Totul roz. ♀️. Mi-a fost o maximă rușine pt că deodată am fost foarte conștientă de ce port. Și de atunci … nu mai port roz la munca. Sau short. Sau flipflops. Sau maieu. Oooof, tânără &neliniștită!
Inoza
Hei, Gabi!
Aici e fix părerea mea de non-fashion expert, dar dacă porți cămășile respective cu un body pe dedesubt, mie mi se pare ok. Mai ales că spui că sunt super business. Atât timp cât nu se vede sutienul, cred că e perfect în regulă
Cât despre anecdote de la 20 și ceva de ani, imaginează-ți că, pe vremea când eram reporter la un ziar, am mers să-i iau interviu lui Mugur Isărescu într-o fustă atât de scurtă încât mapa cu întrebările era mai mare. :)))) Slavă domnului că nu exista Facebook sau Instagram pe atunci, că eu n-aș mai ieși de sub un bolovan de jenă.
o femeie
Bine ai revenit cu idei faine!
ma duc la sales sa golesc cardul :))
lucia
Nu cunosc pe nimeni din lista mea să se îmbrace așa, dar dau share. Mi-a rămas în minte o fată pe care am văzut-o cu o bluză foarte scurtă, cu buricul la vedere și mă întrebam, nefiind colegă de proiect, dacă chiar lucra la firma la care lucram eu atunci. Răspunsul este da. De fiecare dată când o vedeam, mă întrebam cum își permite să vină așa la birou…
M.
Wow, pentru o persoană atât de deschisă la minte precum te pretinzi în alte privințe acest articol mi se pare foarte foarte trist. Nu știu în ce birouri ai lucrat tu, în firma la care lucrez de ceva ani mu mi s-a întâmplat niciodată să fiu discrimintă pentru că am purtat câteva dintre articolele de mai sus. Maxi dress :)) ești hilară. Când nu se poate porni AC-ul deoarece cele două colege de 90+ kg suferă de “curent” well excuse me că nu mă duc îmbrăcată în șubă în iulie și vreau să îmi mai respire pielea din când în când. Am 1.50 și 40 de kg și voce de copil la aproape 30 de ani, somehow am ajuns la concluzia că autoritatea mea nu ar conta foarte mult în funcție de cum mă îmbrac ci e ceva ce ține de atitudine și de skilluri, care ar fi aceleași indiferent dacă prin absurd (datorită măicuțelor ca tine) ar trebui să vin în costum de ski la birou. Sunt managerul unei echipe formată doar din bărbați, care nu au emis niciodată judecăți asupra felului în care mă îmbrac (deșănțat după părerea voastră de frustrate fizic) și care îmi sunt prieteni și în viața personală (deci nu e vorba că nu fac cu mine altfel de glume “băiețești”). Apropo, să mai zic cum am o afecțiune de tiroidă care mă face să nu pot purta chestii pe gât pentru că mă sufoc, deci și iarna la -30 de grade pe sub geaca de puf am “decolteu”? Nu mai zic, mă duc să mă inchiziționez singură și să-mi dau foc… La următoarea țigară. Și nu zic că nu am auzit comentarii de la colegii mei cu privire la ținutele altora, doar că atunci când le-au făcut erau în concordanță cu “plus-valoarea” overall ale acelor tipe, care lăsa extrem de mult de dorit. Și nu mă miră că multe ați recunoscut că ați purtat ținute that are up for debate in your 20s, când nu aveați experiența de a pune în valoare alte calitați. Too bad for you, sper să depășiți momentul și naivitatea de a crede că un bărbat vă ia în serios doar dacă nu vă arătați umerii ( :)))))) )
Inoza
M,
Mi-am propus de mult să nu mai aprob comentarii ale unor persoane care nu știu să se exprime elegant, fără injurii și fără atacuri la persoană (a se vedea “părerea voastră de frustrate fizic”) . Al tău va fi ultimul de acest gen, so enjoy. 🙂