Articolul ăsta nu este pentru tine, evident. Faptul că citești Inoza îmi spune că știi ce să pui pe tine când ieși din casă cu destinația birou (sper că ai observat cât de subtil ne-am complimentat pe amândouă dintr-un singur foc).

Articolul ăsta e pentru colega Ramona de la marketing sau Andreea de la conta, care, ori de câte ori se ridică se bea niște apă, ridică pulsul colegilor și dă peste cap ochii colegelor. Trimite-l subtil pe un grup unde e și ea sau dă-i share pe Facebook. Cu puțin noroc, o să se prindă.

***

Văd zilnic pe stradă doamne și domnișoare care, după cum arată, aș putea jura că se îndreaptă către un club sau către o piscină, chiar dacă e 9 dimineața, într-o zi de marți. Le văd apoi intrând, cu dezinvoltură, în clădiri de birouri și realizez că ele, de fapt, merg la muncă (în ținute care, de altfel, ar fi perfect acceptabile în Fratelli sau pe o plajă din Grecia).

Fiecare birou are, evident, propriul lui dress code. În industriile creative se știe că acesta e mai relaxat, în timp ce în avocatură, de exemplu, este, evident, mult mai strict. Cu toate acestea, oriunde ați lucra, există o maximă care subliniază excelent cum stau lucrurile în domeniul vestimentar:

”Cu cât arăți mai multă piele, cu atât ai mai puțină influență”.

Înainte să-mi spuneți că suntem în 2019 și că am depășit canoanele prăfuite ale ținutelor formale, vreau să vă aduc aminte că bunul-simț e la fel de atemporal ca micuța rochie neagră. Nimeni nu spune să te îmbraci rigid sau sobru vara, doar să eviți să porți la birou o ținută cu care ai merge și la plajă.

Nu în ultimul rând, am comis și eu câteva dintre faux-pas-urile de mai jos când aveam 20 și ceva de ani. Dar ăsta e, în fond, rolul anilor 20 – să faci greșeli și să ai cu ce să te oripilezi când te vezi, peste ani, în fotografii. 😄

Iată, așadar, câteva dintre piesele vestimentare care n-au ce căuta la birou, vara:

Orice fără bretele

În această categorie intră rochiile/topurile/jumpsuit-urile/body-urile fără bretele dar și rochiile, bluzele sau jumpsuit-urile de tip Bardot (acelea cu umerii goi și/ sau căzuți). Practic, orice ținută care îți lasă umerii total la vedere is a no-no. Înainte să mă acuzați că sunt umero-fobă, vreau doar să țineți cont că orice articol vestimentar de acest tip lasă prea multă piele la vedere și vă scade influența…dacă știți la ce mă refer. 😉

”Dar eu am o rochie tip Bardot lungă până la genunchi/jumătatea gleznei/largă!” o aud protestând pe Rodica (personaj fictiv, din mintea mea). Minunat! Păstreaz-o pentru următoarea ieșire la brunch, cu fetele, sau pentru un film cu iubitul.

Poți purta orice ținută fără bretele, totuși, dacă îți pui deasupra o jachetă sau un cardigan (cel mai probabil ai aer condiționat în birou și îngheți oricum de frig).

Bonus: Orice ținută cu spatele gol este și ea a no-no.

Maiouri din satin / dantelă / cu bretele subțiri

Maiourile din satin sau din dantelă sau cele cu bretele subțiri (de tip spaghetti) sunt perfecte! Pentru o vineri seara în club, o ieșire la restaurant în weekend, o plimbare prin parc etc. Nu la birou. Da, e valabil din păcate și pentru rochiile cu bretele de tip spaghetti. Vă rog nu mă faceți să reiau toată poliloghia cu umerii.

Flip-flops

Aș spune, ca regulă generală, că orice ai cumpărat pentru plajă n-are ce să caute pe tine la birou (mai puțin ochelarii de soare, bineînțeles). Flip flops sunt extrem de comozi la plajă, când mergi la yoga, la un grătar sau chiar la piață. Nu au însă ce să caute la birou. Nu, nici dacă sunt din piele. Nu, nici dacă costă 248 de dolari, ca cei Tory Burch din imaginea de mai jos.

Nimeni nu-ți spune să mergi la birou în teniși sau în balerini când afară sunt 38 de grade. Pune-ți pedichiura în evidență cu sandale joase, sandale cu toc, mules decupați la vârf, sandale tip platformă, etc. Și da, am văzut că au apărut și flip flops tip platformă. Mmmm…nu.

Rochii tip furou (slip dress)

E un episod din ”Friends”, în care Rachel e acasă la un tip și profită de clipa în care el merge până la bucătărie pentru a rămâne în furou. Părinții lui se întorc însă pe neașteptate acasă, așa că lui Rachel, moartă de rușine, nu-i rămâne decât să-i convingă că furoul respectiv e, de fapt, un model nou de rochie pe care îl poartă pentru a testa reacțiile oamenilor.

Douăzeci de ani mai târziu, respectivul furou chiar se poartă pe post de rochie. Am văzut deja-celebra ”slip dress” (rochie tip furou) la film, la muzeu, la restaurant și, din păcate, și într-un birou. Băieții din locul respectiv păreau că au umerașe în gură ori de câte ori colega în slip dress trecea pe lângă ei (să spunem doar că rochiile astea nu se poartă cu sutien).

Dacă lucrezi într-un loc creativ, unde oamenii se îmbracă lejer, poți purta o rochie de tip furou, dar numai cu un tricou dedesubt.

Orice transparent

Regula aici e simplă: dacă pot să-ți văd sutienul la birou fără să am vedere cu raze X sau calități parapsihologice, ceea ce porți nu e ok. Nu mă interesează că e un tricou simplu, din bumbac, o rochie elegantă, din in sau o bluză frumoasă, din mătase.

Același lucru e valabil și dacă pot să-ți văd chiloții. Da, mă refer la pantalonii tăi albi, sub care ți se văd, de fiecare dată, tanga nude/albi. Cred că dacă oamenii și-ar păstra la birou lenjeria intimă la fel de secretă pe cât își păstrează salariul, lumea ar fi un loc mai bun.

Fuste/rochii mini

Tocmai te-ai întors din Ibiza și vrei să-ți etalezi bronzul la care ai muncit atât? Tot nu e o scuză suficient de bună să porți o fustă care merge și pe post de bandană. Știi regula din liceu: fusta sau rochia trebuie să fie cu cel mult două palme deasupra genunchiului. Și nu, palmele nu se țin pe verticală.

Rochii maxi

Ai crede că dacă rochiile mini nu sunt ok, cele maxi (lungi până în pământ) sunt, probabil, super potrivite la birou. Răspunsul, pe scurt, este: nu. Locul rochiilor maxi este în vacanță (dacă sunt casual) sau la un eveniment (dacă sunt elegante), dar nu într-un birou. Pentru birou, alege o rochie până la genunchi sau una midi, structurată.

Pantaloni scurți, din denim

Dacă nu ești, cumva, promoteriță și ”biroul” tău nu e plaja, nu ai de ce să porți pantaloni scurți, din denim, la muncă. Iar dacă ai o colegă la birou care poartă o pereche de pantaloni scurți din denim și faci puțină liniște, îi vei auzi strigând din toți rărunchii (sau mă rog, din toate fibrele). Ce strigă o pereche de pantaloni scurți la birou? ”Neprofesionaliiiiiiiism!”.

Nimeni nu-ți spune însă să vii în pantaloni lungi, din denim, când afară sunt 40 de grade. Poți alege o fustă din denim până la genunchi, o rochie din denim sau chiar un sarafan din denim, purtat peste un tricou.

***

Sper că n-am călcat prea multă lume pe bătături (sau, mă rog, pe flip flops) cu acest mic ghid vestimentar. 🙂

Vă spun sincer că feminista din mine face clăbuci când vede o femeie îmbrăcându-se nepotrivit la birou și, fiind, apoi, tratată neprofesional sau, mai rău, văzută ca un obiect sexual.

Știu că există șanse să fii tratată ca persoana de rang inferior în anumite locuri oricum te-ai îmbrăca, dar de ce să nu te prezinți cu maximum de profesionalism posibil? Și hei, dacă e să rețineți un singur lucru din tot acest articol, rețineți asta: ”Cu cât arăți mai multă piele, cu atât ai mai puțină influență”. Atât.