Mai țineți minte șlapii îmblăniți cu care feșănistele măturau sârguincios trotuarele vara trecută, luând pâinea de la gură angajaților REBU? Sau blugii foarte rupți? Ați râs de ei și i-ați ironizat? Ei bine, după ce ne-au pregătit designerii pentru 2018, o să vă gândiți la șlapii cu puf și la blugii ”ripped” ca la niște etaloane ale stilului și ale bunului gust.

***

Recunosc, fac parte dintre cei care s-au amuzat atunci când blugii rupți au trecut de la a lăsa la vedere rotula la întregul cvadriceps (poză edificatoare dedesubt).

Bănuiesc că multe fashioniste s-au plâns însă că le era frig la genunchi, pentru că în colecțiile din 2018 acea zonă e complet acoperită. Cum trebuia însă tăiat de undeva materialul de prisos (să nu ajungă să poarte blugi întregi, ca săracele), s-a decis să se sacrifice zona fesieră.

Așa s-a obținut versiunea de mai jos, în care singurul lucru care stă între tine și a rămâne în chiloți în public sunt două lanțuri prinse într-o fâșie mică de material.

Am făcut print screen pozelor de mai sus pe site-ul Asos, care între timp a retras acest produs. Înainte să intrați în hiperventilație de supărare că n-ați apucat să vă luați și voi, vă anunț că se găsesc încă pe site-ul producătorului, The Ragged Priest (cu plăcere!).

Sigur, pe site, britanicii au ales să stilizeze blugii pentru fetele pudice. Așa că dacă sunteți genul care vă înroșiți ușor și nu vreți să atrageți atenția în public, puteți purta blugii Chap Jean cu un tricou supradimensionat pe dedesubt. Astfel veți obține o apariție sexy, lăsând totodată să planeze misterul asupra culorii chiloților voștri.

Sau, dacă lanțul din prima varianta vă dă emoții și vreți o pereche de blugi mai solizi (care, tot așa, să nu vă încurce prea tare la toaletă), cei de la Ragged Priest mai au o propunere. Din păcate prețul e aproape dublu față de cei de mai sus, dar au cristale aplicate manual. Și, după cum bine știe orice fată care a mers măcar o dată în viață în Bamboo, orice are cristale e mai bun decât orice n-are.

Și la capitolul încălțăminte trebuie să recunosc că am fost o mică snoabă, care a strâmbat din nas ori de câte ori a văzut ugg-uri. Asta până când am văzut colaborarea pentru primăvara 2018 dintre Y/Project (brand-ul designerului belgian Glenn Martens) și Ugg.

Uitându-mă la creațiile de mai jos (pe care nici Motanul Încălța nu le-ar purta cu pistolul la tâmplă), mi-am dat seama că ugg-urile sunt niște capodopere ale design-ului, care merită propria lor expoziție la The Victoria & Albert Museum.

Serios, acum. Uitați-vă la cizmele astea și spuneți-mi că nu vă duc cu gândul la un Shar Pei sau la o circumcizie cu final nefericit.

Oricât mi-aș dori însă, ugg-urile Shar Pei nu sunt (șoc și groază) cea mai mare crimă împotriva bunului gust în materie de pantofi în 2018.

La capitolul atrocități vizuale, lupta a fost strânsă, dar cred că atât Balenciaga (cu crocșii galben neon cu talpă de 10 cm), cât și Cristopher Kane (cu crocșii albi, pe gleznă, acoperiți cu cristale) merită un loc pe podium.

Deși le-am apreciat la reala valoare urâțenia ambilor, nici unul dintre ei n-a reușit să-mi strepezească dinții la fel ca pantofii de mai jos. Ca și ugg-urile sharpeizate, și aceștia poartă semnătura Y/Project.

Forma ușor bovină a pantofului îmi aduce aminte de o altă creație de excepție, respectiv ghetele cu copite de la Maison Margiela (da, știu, sunt inspirate de șosetele tradiționale japoneze, dar pe mine tot cu gândul la vaci mă duc – ce vreți, fiecare după posibilități).

Acestea fiind spuse, vă las cu un articol din The Business of Fashion (care explică de ce moda ”urâtului” e o industrie foarte profitabilă) și mă duc să pun o lumânare la Monumentul Șlapului cu Blană Necunoscut. Ca de obicei, n-am știut să apreciem un lucru bun decât atunci când l-am pierdut.