Am primit ieri, mai în glumă, mai în serios, un link la un site amuzant, aş spune eu, în măsura în care, chiar dacă ocupă o poziţie fruntaşă în trafic la categoria “pagini personale” e doar sloppy sau mediocru pe alocuri, fără a conţine idei care să-ţi dinamiteze existenţa. Articolul ăsta, însă, pe care vă invit să-l citiţi dacă aveţi timp de pierdut, mi-a făcut maxilarul să-mi coboare cu câţiva centimetri.

Să ne înţelegem. Nu sunt una dintre acele feministe convinse care cred în utopia egalităţii perfecte şi realizabile între ying şi yang. De-aia sunt ying şi yang, să fie diferiţi, dar complementari. Însă un articol (destinat femeilor) şi redactat sub forma unui set de sfaturi de tipul “Femeia trebuie să…” şi “Femeia nu trebuie să…” a avut acelaşi efect asupra mea pe care l-ar avea un şut puternic în dosul unui leu care doarme în soarele savanei.

Să vă luminez, aşadar, dragele mele, pentru a realiza de ce v-a eşuat o relaţie. Vina, fără doar şi poate, vă apaţine, pentru că n-aţi ştiut ce trebuia sau nu trebuia să faceţi pentru a vă ţine masculul feroce fericit şi torcând ca un motănel. Iată şi sfaturile care vă vor îmbunătăţi atât calitatea relaţiei, cât mai ales respectul de sine:

  1. Ea să-i acorde primul loc. Deci, Julietele mele dragi, lăsaţi la o parte prostiile cu “vai, ce examen greu mă aşteptă”, “vai, cât am de lucrat weekend-ul ăsta” şi interesaţi-vă activ de bunăstarea lui. I-aţi dat păturica preferată? I-aţi masat spatele obosit? I-aţi făcut supa de roşii pe care i-o făcea şi mămica? Ei, bine, în cazul ăsta vă puteţi retrage mulţumite la tonele de cărţi sau dosare care vă aşteptă pe birou. V-aţi făcut datoria.
  2. Ea trebuie sa reuşească să spună ceea ce are de spus fără să pară a critica, indiferent de discuţie, dar mai ales in ceea ce priveşte jocul amoros, femeia nu trebuie să se plângă sau să reproşeze. Aţi notat tot? Aşadar, învăţaţi să vă spuneţi părerile pe un ton stins , idealul fiind atins în cazul în care nu mai aveţi păreri diferite de ale lui. Cât despre parte a doua a acestui sfat de milioane, nu vă pot sugera decât să urmăriţi cât mai bine “comportamnetul” păpuşilor gonflabile. Nu de alta, dar vedeţi voi, ăsta va deveni în curănd standardul oricărui bărbat care se respectă.
  3. În ceea ce priveşte ordinea, ea trebuie să fie întotdeauna tolerantă. Vestea cea bună aici este că nu trebuie să fiţi slava care nu crâcneşte. Cât de promiţător! În sfărşit puteţi fi sclava care crâcneşte, în măsura în care, în virtutea respectării punctului 2 de mai sus, crâcniţi fără a părea critică.
  4. Ea trebuie să fie mereu drăgăstoasă. Ok, veţi spune voi, dar ce vă faceţi dacă sunteţi nedormită, criticată la facultate sau la serviciu, flămândă sau neduşuită de 24 de ore? Aceeaşi autoare de geniu (sau o fi un autor?) vă dă soluţia salvatoare: un minim autocontrol rezolvă această situaţie. Vedeţi şi voi cum văd şi eu soarele răsărind peste toate problemele noastre? Cât era de evident! Vă stăpâniţi, bineînţeles, orice răbufnire şi vă uitaţi la punctul 1.
  5. Ea nu trebuie să fie geloasă. Fiţi pe pace, că nu suntem lăsate aşa, fără nici o lămurire. Femeia nu trebuie să fie gelosă,ci, din contră, atunci când bărbatul îşi suceşte în disperare gâtul după gambele de gazelă Thompson ale altei individe, sunteţi sfătuite să zâmbiţi şi să înţelegeţi că, vorba aia, ce-i frumos şi lui Dumnezeu îi place. În plus, sunteţi asigurate cu toată căldura că iubitul nu va da curs unei asemenea ocheade. Şi voi care vă strofocaţi pe degeaba!
  6. Ea trebuie să aibă propria viaţă personală şi să fie o femeie puternică din punct de vedere emoţional. Şi ce ne facem noi astea care nu suntem de la natură Condolize Rice? Am două cuvinte pentru voi : mănăstire sau counselling. Ori vă tratează un specialist de acest trist defect, ori le faceţi un mare serviciu bărbaţilor de pretutindeni. Your choice! Dar staţi! Autorul mai vrea să sublinieze (pentru non-mimoze, de această dată) că deşi trebuie să fiţi puternice şi pe poziţii de egal cu jumătăţile voastre, nu uitaţi că tot el trebuie să rămână vioara întâi, chiar dacă de la dumnavoastră a primit sfatul cel bun. Ochii pe primul punct tot timpul, fetelor!
  7. Ea trebuie să fie mereu gata să-l urmeze, şi asta repede. Bonusul la acest sfat salvator de relaţii este un insight extrem de util şi nebănuit asupra mentalităţii sexului tare: Bărbaţii preferă femeile care se îmbracă repede şi îi însoţesc la un meci de fotbal fără să facă o dramă din schimbarea programului.(…)Deci soluţia ar fi să vă pregătiţi dinainte, şi să-l surprindeşi prin promptitudine. Eu vă mai ofer o soluţie. Să aveţi pregătite, dragele mele, în orice circumstanţe, costumaţia de stadion (dacă vă acordă imensul privilegiu să vă ia cu el!), dar să aveţi şi treningul şi tenişii în hol, în cazul în care nu mai merge pe stadion, şi are nevoie să-i aduceţi berea şi seminţele de la magazinul din colţ.Oricum, vorba bunicii autorului: când un bărbat îţi zice hai să mergem undeva, nu trebuie să-l refuzi, pentru că a doua oară plecă singur.
  8. Ea trebuie să fie de încredere şi punctuală. Ce se înţelege prin “de încredere”? Ni se explică foarte clar: trebuie să vă menţineţi , cam de-a pururea, dacă se poate, aceeaşi atitudine, ca să nu-l confuzaţi. În plus , la final vi se dă cheia fericirii în cuplu : În general, orice bărbat doreşte ca iubita lui să se comporte într-o mare măsură cam cum ar face-o el. Staţi că m-am pierdut. Cum rămâne cu punctul 1??

Finalul e unul înălţător. Femeile sunt sfătuite (pentru a câta oară?) să renunţe la utopia romantismului în dormitor şi să înţeleagă (odată pentru totdeauna) că pentru bărbaţi senzaţiile fizice sunt mai acute şi că ei nu au nevoie de o comunicare intensă pe alte planuri.

Sper din tot sufletul ca persoana care a redacta aceste rânduri de geniu să nu fi absolvit o facultate cu profil psihologic la noi în ţară, pentru că, în acest caz, sistemul educaţional de la noi e mai la pământ decât credeam. Şi mai sper să nu fie femeie. Ar fi prea trist.