Anul trecut în perioada asta scriam un articol cu recomandări de cărți pentru Crăciun.
Anul acesta am decis să fac altceva și să vă împărtășesc lista cu cele 7 cărți pe care mi le doresc eu de Crăciun. Nu vor fi pe toate gusturile, dar poate găsiți printre ele una pe care s-o dăruiți cadou sau, de ce nu, s-o păstrați pentru voi. 🙂
***
Factfulness – Hans Rosling
Recunosc, nu sunt cel mai optimist om pe care îl știu. Și fiecare nouă știre pe care o văd în feed sau la televizor îmi scade optimismul cu încă 0,002%. Așa că atunci când prietena mea cea mai bună, Alexandra, mi-a zis că citește o carte numită ”Factfulness”, care demonstrează că lumea e într-un punct mult mai bun decât credem noi și care mă va ajuta să-mi schimb percepția asupra realității, am și pus-o pe wish list.
Bonus: Bill Gates a declarat-o ”una dintre cele mai importante cărți pe care le-am citit vreodată”. Bine, pe Bill nu-l cunosc personal, poate are gusturi literare dubașe, dar dacă Alexandra spune că o carte e must read, puteți fi siguri că o s-o citesc. 😀
Femei care aleargă cu lupii – Dr. Clarissa Pinkola Estés
Am auzit prima dată de ”Femei care aleargă cu lupii” de la editoarea primei mele cărți, Carmen Vasile, care a și adus-o în România. Între noi fie vorba, dacă nu mi-o recomanda ea, la cum arată coperta, nu m-aș fi apropiat prea curând de carte. Mi-am cam luat doza de ”Twilight” acum 12 ani, if you know what I mean.
Am uitat de această recomandare până recent, când mi-a picat iar sub ochi. Cartea, scrisă de o psihanalistă, ajută femeile, pare-se, să se reconecteze la eul lor sălbatic și să-și găsească curajul de a fi cât mai autentice. Și, cum în 2019 o să am nevoie de curaj mai mult ca oricând, cred că e o lectură nimerită. Chiar dacă o să ajung să alerg doar cu chihuahua, nu cu lupii. 😄
Privind înăuntru – Petronela Rotar
Pe Petronela o știu doar de pe Facebook și de pe blogul ei (sunt convinsă că îl știți și voi, dar, dacă cumva v-a scăpat până acum, iată unul dintre textele ei care mi-au plăcut mult). Știu toate cărțile pe care le-a scris până acum și, deși sunt convinsă că sunt minunate, nu m-au atras nici cele de poezie, nici cea de proză scurtă și nici debutul ei romanesc.
”Privind înauntru”, prima ei carte autobiografică, am așteptat-o de mult, însă. Pentru că Petronela e cum sper să fiu și eu la 40 de ani – vindecată de răni emoționale, asumată, liberă. Sunt pe drumul ăla, dar ce călător n-are nevoie de un far călăuzitor, măcar din când în când?
PS: Știu că la capitolul autobiografii feminine toată lumea e înnebunită zilele astea după cea a lui Michelle Obama, dar între povestea de viață a Petronelei și cea a lui Michelle, o aleg pe Petronela, hands down. 🙂
Cum înveți să scrii ficțiune pas cu pas – Anne Lamott
Am citit câteva capitole din ”Bird by Bird”, cartea lui Anne Lamott despre scris, cu mulți ani în urmă. Nu-mi amintesc, însă, de unde o aveam sau de ce n-am terminat-o, pentru că știu că era foarte onestă și amuzantă.
Mi-am amintit de ea zilele trecute, când o cititoare m-a rugat să-i recomand niște cărți care s-o ajute să învețe să scrie. Am descoperit atunci că există și în limba română (cu titlul destul de neinspirat de ”Cum înveți să scrii ficțiune pas cu pas. Sugestii despre scris și viață”, care mă face să mă gândesc la o carte prostuță de self-help) și, evident, aș vrea s-o recitesc (și s-o și termin, de data asta).
Iată-ma – Jonathan Safran Foer
”Totul este iluminat” și ”Extrem de tare și incredibil de aproape”, primele două romane ale lui Jonathan Safran Foer, mi-au plăcut enorm, atât pentru originalitatea și inventivitatea narativă, cât și pentru abordarea foarte sensibilă și plină de înțelegere a naturii umane.
Am auzit despre ”Iată-mă”, primul lui roman în peste un deceniu, că ar fi o carte haotică, în care povestea destrămării unei căsnicii e combinată cu conflicte geopolitice, cu un rezultat dezamăgitor. Sunt însă dispusă să-mi asum riscul acestei dezamăgiri. 🙂
Bonus: Jonathan era în plin divorț de Nicole Krauss (o altă scriitoare care îmi place mult) la momentul redactării cărții, așa că sunt convinsă că cel puțin partea care explorează destrămarea unui cuplu va fi foarte autentică, chiar și fără detalii autobiografice.
Scrisori de pe front – Mirela Florian
Pe 11 noiembrie anul acesta s-au împlinit 100 de ani de la încheierea Primului Război Mondial și nu-mi imaginez o modalitate mai frumoasă de a onora acest moment decât citind ”Scrisori de pe front”, o carte care conține scrisori, cărți poștale și jurnale ale soldaților români. Un fel de mesaje în sticlă de la străbunicii noștri care, în loc să străbată un ocean, au străbătut un secol.
Am citit câteva fragmente pe liternet.ro și abia aștept s-o citesc toată. Sunt convinsă că va fi o lectură emoționantă, care mă va ajuta să înțeleg istoria noastră puțin mai bine.
A Place for Us – Fatima Farheen Mirza
Am auzit despre ”A Place for Us” cum cred că a auzit toată lumea: deoarece este prima carte publicată de editura lui Sarah Jessica Parker, SJP for Hogarth.
Mă așteptam să fie un thriller (eventual domestic), cum sunt majoritatea cărților recomandate de clubul de carte al lui Reese Whiterspoon, de exemplu. Apoi am citit câteva review-uri și am descoperit că este vorba despre o dramă familială complexă, care explorează noțiuni precum identitate, cultură și credință într-o familie indiano-americană musulmană, aka genul meu preferat de roman.
Aspectul ăsta, nu legătura cu Sarah Jessica Parker, m-a convins s-o pun pe wish list (după ce am văzut-o cum aleargă pe stilettos, aș asculta oricând sfaturi legate de pantofi de la SJP, dar nu cred că i-aș urma recomandările literare orbește 🙂).
***
Dacă ați citit vreuna dintre cărțile de mai sus, aș vrea să aflu părerea voastră. Iar dacă aveți alte preferințe pentru lista de Crăciun, dați-mi de știre. Wish list-ul meu e în continuă expansiune. 😀
5 Comentarii
Bianca
De curiozitate, ce cărți i-ai recomandat cititoarei tale pentru a invăța să scrie? 🙂
Inoza
Bianca, i-aș fi recomandat cărțile din articolul Cum să scrii mai bine: https://www.inoza.ro/cum-sa-scrii-mai-bine/, în special ”Story”, al lui Robert McKee.
Mi-a spus însă că vrea să citească ceva în limba română, așa că i-am sugerat cartea lui Stephen King, ”Despre scris”, cea a lui Anne Lamott pe care am menționat-o și mai sus, și ”Lecții de magie” a lui Elizabeth Gilbert. Aceasta din urmă nu te învață să scrii mai bine, dar te ajută să înțelegi procesul creativ și să capeți curaj. 🙂
Eli
Femei care aleargă cu lupii am primit-o și eu cadou de la cea mai buna prietena, care a citit-o efectiv pe nerăsuflate. Mi-a trimis in acest timp și mie citate și chiar e foarte interesantă, ușor plictisitoare la început, dar merita așteptarea.
Eu acum citesc “Anii tinereții mele”, jurnalul lui Winston Churchill. Dacă ți surâde “personajul”, merita din plin citită. Mie-mi place foarte mult
Anca
Ma intriga primele 2, le pun pe lista! Extremely loud and incredibly close e cartea mea preferata ❤️
Iti recomand si Sapiens (Harari) daca inca nu ai citit-o 🙂
Adina
“Femei care aleargă cu lupii” este cartea care m-a marcat anul acesta. Cine a citit vreun pic de psihologie arhetipală jungiană (şi i-a plăcut) o să rezoneze din prima cu această carte. Conţinutul rămâne valabil însă şi pentru cine nu agreează teoriile bazate pe arhetipuri şi mitologie sau scriitura prea poetică (pe care eu am iubit-o), cartea putând fi citită şi în cheie feministă, ca o poveste despre cum societatea imprimă modele de identitate asupra femeilor, forţându-le în a-şi asuma identităţi care merg împotriva propriilor nevoi de dezvoltare. Femeile care aleargă cu lupii sunt, în final, cele care au curajul să răspundă şi să urmeze aceste nevoi personale, care aleg calea prin care se autodefinesc, în loc să se lase definite.