Dacă nu știi ce să le iei cadou celor dragi, o carte este răspunsul ideal. Mai jos sunt 30 de opțiuni minunate pentru cele 7 categorii diferite de cititori de pe lista ta de Crăciun.

Pentru iubit

Fericirea e un ac de siguranță de Răzvan Exarhu

Ca o cutie cu bomboane de ciocolată, din care nu știi niciodată ce vei primi (vorba lui Haruki Murakami în ”Pădurea Norvegiană” și abia apoi a lui Forrest Gump 😉 ), eseurile și articolele lui Răzvan Exarhu sunt ba ironice, ba tandre, ba haioase, ba acide. O combinație perfectă, pe care iubitul tău o va savura cu siguranță.

Acasă, pe drum. 4 ani teleleu de Elena Stancu și Cosmin Bumbuț

Rezultatul a 4 ani trăiți în autorulotă de către cuplul Elena Stancu și Cosmin Bumbuț, ”Acasă, pe drum” e o frescă dură și emoționantă a României contemporane. De la deținuți și oamenii străzii, până la romi căldărari care își mărită fetele la 12 ani și comunități în care copiii sunt încă bătuți cu biciul, jurnalista și fotograful zugrăvesc imaginea României din afara bulelor noastre.

Botanistul euforic de Amy Stewart

Ce plante, ciuperci, flori, fructe sau copaci au folosit oamenii de-a lungul timpului pentru a obține alcool? Răspunsurile sunt în ”Botanistul euforic”, o combinație simpatică de istorie, biologie, chimie și mixologie (cu peste 50 de rețete de băuturi).

Norse Mythology de Neil Gaiman

Ca orice băiețel, iubitul tău a fost, probabil, fascinat în copilărie de zei, semizei și povești mitologice. În acest caz, poveștile scurte, amuzante, interesante și pline de acțiune din ”Norse Mythology” a lui Neil Gaiman îl vor cuceri.

Pentru cea mai bună prietenă

Zile de Crăciun de Jeanette Winterson

12 povești infuzate cu magia Crăciunului, perfecte de citit la gura sobei sau pe tren, în drum spre casă. De la zâne filosofice la copaci cu puteri misterioase, case bântuite și un tren care dispare, poveștile pline de umor și imaginație ale lui Jeanette Winterson sunt poate cel mai bun cadou pentru un adult care are nevoie de puțină magie.

Un bărbat pe nume Ove de Fredrik Backman

Una dintre cele mai emoționante cărți pe care le-am citit anul acesta, povestea bătrânului morocănos pe nume Ove (de care veți sfârși prin a vă îndrăgosti) o va mișca până la lacrimi pe cea mai bună prietenă a ta și îi va aduce aminte să-și sune bunicul. Iar dacă a citit deja această carte, îți recomand să-i dăruiești ”Bunica mi-a zis să-ți spun că-i pare rău”, de același autor, o altă carte înduioșătoare despre relația dintre o nepoată și bunica ei.

Mici focuri pretutindeni de Celeste Ng

În cartea pe care aproape 40.000 de membrii Goodreads au declarat-o cea mai bună carte de ficțiune a anului 2017, Celeste Ng explorează, cu multă empatie, dinamica celei mai dificile și complexe relații din lume: cea dintre o mamă și fiica ei, precum și viața unui orășel, cu toate dramele inerente.

The Last Mrs Parrish de Liv Constantine

Dacă prietena ta a devorat cărți precum ”Gone Girl” sau ”Girl on the Train”, ”The Last Mrs. Parrish” e cadoul perfect, care o va ține cu sufletul la gură în fotoliul de lângă brad. Un thriller psihologic plin de întorsături dramatice, ”The Last Mrs. Parrish” spune povestea unei femei ce se insinuează în viața unui cuplu pentru a lua locul soției. Invidie, trădare, răzbunare și manipulare psihologică – ce poți cere mai mult de la o carte de vacanță? 🙂

Pentru mama/ mama soacră

Călătoria către sine de Irvin D. Yalom

Dacă mamei tale i-au plăcut celebrele ”Minciuni pe canapea”, ”Plânsul lui Nietzsche”, ”Călăul dragostei și alte povestiri” sau ”Privind soarele în față”, se va bucura să-i dăruiești de Crăciun cea mai recentă carte semnată de Yalom. ”Călătoria către sine”, autobiografia celebrului psihoterapeut, nu este, poate, la fel de captivantă cum sunt cărțile lui de terapie, autorul dând, de multe ori senzația că înfrumusețează realitatea propriei existențe. Cu toate astea, pentru un fan Yalom rămâne o lectură interesantă și de neratat.

Arta Simplității de Dominique Loreau

Situat la granița dintre eseu și ghid practic, bestseller-ul eseistei franceze (care trăiește de 30 de ani în Japonia) este un cadou perfect pentru oricine are nevoie de mai multă ordine în casă și în viață.

Eleganța ariciului de Muriel Barbery

Una dintre cărțile preferate ale mamei mele (pe care a insistat să și-o cumpere după ce a citit-o de la mine) precum și a mamelor prietenelor mele. Dacă tu sau mama ta n-ați citit încă această poveste filosofică, duioasă și amuzantă despre o portăreasă de vârsta a doua, e musai de acest Crăciun să o faceți!

Tetralogia napolitană de Elena Ferrante

Judecând după numărul pozelor de pe Instagram și Facebook, majoritatea prietenelor tale au citit deja cele patru cărți ale Elenei Ferrante (”Prietena mea genială”, ”Povestea noului nume”, ”Cei care pleacă și cei care rămân”, ”Fetița pierdută”) despre prietenia dintre Lila și Lenu. Cu siguranță că și mama ta va aprecia această narațiune autentică, scrisă cu o naturalețe rară.

Pentru tata/ tata socru

Sapiens. Scurta istorie a omenirii de Yuval Noah Harari

Poate o istorie a civilizației să devină bestseller internațional? Da, dacă este scrisă la fel de incitant și provocator cum e cartea lui Harari. Pentru acel tată/ tată socru care e mereu cu televizorul deschis pe History Chanel, acest tur rapid și fascinant al istoriei speciei noastre e cadoul perfect.

Cum să fii fericit în România

O colecție de texte ale unora dintre cei mai cunoscuți scriitori și gânditori români contemporani (Gabriel Liiceanu, Ioana Pârvulescu, Radu Paraschivescu, Andrei Pleșu, Adriana Bittel, Dan Tăpălagă, Horia-Roman Patapievici și mulți alții), care explorează, fiecare în maniera caracteristică, una dintre cele mai arzătoare și problematice întrebări: ce este fericirea și cum o putem avea?

Simpatizantul de Viet Thanh Nguyen

Un mic mamut literar (570 de pagini), câștigător al premiului Pulizer în 2016, ”Simpatizantul” e combinația perfectă de mister, umor, exotism, spionaj și ideologie comunistă versus capitalism.

Bonobo și ateul de Frans de Waal

O carte despre empatie, etică, religie și emoție scrisă de unul dintre cei mai cunoscuți primatologi din lume, care a fost inclus de revista Time în lista lor anuală a celor mai influenți 100 de oameni din lume.

Cărți pentru copii

Așa-zisa răpire a prințului Oleomargarină de Mark Twain și Philip Stead

Într-o seară din 1880, Mark Twain a inventat o poveste pentru fiicele sale și și-a notat câteva idei într-un caiet. După mai bine de un secol, un scriitor a descoperit acele notițe într-o arhivă și a finalizat basmul, păstrând umorul și spiritul de aventură al lui Twain.

Fetița care a salvat Crăciunul de Matt Haig

După ”Un băiat numit Crăciun”, care mi-a adus un mare zâmbet pe față anul trecut în decembrie, Matt Haig revine cu o carte amuzantă și sensibilă, despre o fetiță ce se încăpățânează să creadă în magie.

Povești de seară pentru fete rebele de Elena Favilli și Francesca Cavallo

O carte necesară în secolul XXI, care înlocuiește clasicele povești despre prințese neajutorate, blocate în turnuri, cu 100 de povești despre femei reale (inventatoare, pictorițe, scriitoare, matematiciene, filosoafe etc.) care au schimbat lumea.

Crăciunul în cele mai frumoase povestiri

Culegerea de povestiri despre Crăciun pusă laolaltă de editura Nemira îi reunește, între aceleași coperți, pe Charles Dickens, Oscar Wilde, Mark Twain, Sir Arthur Conan Doyle și mulți alții. Un cadou minunat pentru un mic cititor pasionat, pe care vei vrea să-l împrumuți și tu.

Cărți pentru adolescenți

Unul dintre noi minte de Karen M. McManus

Combinație între The Breakfast Club și Pretty Little Liars, e genul de carte pe care o devorezi într-o singură seară sau după-amiază. Cinci elevi (stereotipici) sunt pedepsiți să rămână la școală după ore într-o după-amiază și doar patru ies în viață din acea sală de clasă.

And I Darken de Kiersten White

Sunt două motive pentru care ar trebui să-i cumpărați unei adolescente (sau unui adolescent, de ce nu?) romanul fantasy al lui Kiersten White: duce ideea de girl power la un cu totul alt nivel și povestea are loc în Țara Românească, în timpul Imperiului Otoman! Lada, protagonista cărții (inspirată de Vlad Țepeș, din câte deduc) este o prințesă crudă, rece, calculată și puternică, o adevărată anti-eroină. Cartea nu e recomandată însă persoanelor slabe de înger. 🙂

The Hate U Give de Angie Thomas

Declarată cea mai bună carte a anului pentru adolescenți de cititorii site-ului Goodreads, ”The Hate Give” e o carte rară, ce combină o poveste bine scrisă și emoționantă, cu un mesaj social/ politic. O poveste despre viața adolescenților de culoare din America și sistemul judiciar părtinitor, care-ți rupe inima și ți-o încălzește în același timp.

The Language of Thorns de Leigh Bardugo

Leigh Bardugo e un nume cunoscut printre adolescenții pasionați de literatură fantasy. În The Language of Thorns, autoarea a scris o colecție de povești inspirate de basme clasice, delicios de sumbre și de înfiorătoare, în care personajele negative nu sunt cine credeai că sunt și iubirea unui prinț nu este, mereu, răspunsul.

PS: Dacă știți adolescenți pasionați de YouTube/vlogging, vă recomand și prima mea carte, ”Cum am devenit YouTuber”. 😀

Cărți pentru Secret Santa

Magia ordinii de Marie Kondo

O carte devenită deja fenomen global, despre cum să-ți simplifici viața simplificând locul în care trăiești. De la organizare la depozitare, Marie Kondo te învață pas cu pas cum să îți transformi casa și, implicit, viața. Și cine nu are nevoie de o viață mai ordonată și mai senină? O recenzie excelentă a cărții pe blogul Dianei Cosmin, Fine Society.

Mica Enciclopedie Hygge de Meik Wiking

O carte scrisă de directorul Institutului de Cercetare a Fericirii din Copenhaga, care şi-a dedicat ani din viaţă studiind magia vieţii daneze, pentru a descoperi de ce Danemarca este considerată cea mai fericită țară din lume. Ce cadou mai bun de Crăciun? 🙂

Arta subtilă a nepăsării de Mark Manson

Bestseller New York Times (în varianta originală cu titlul mult mai puțin reverențios ”The Subtle Art of Not Giving A F*ck”), cartea celebrului blogger american e un duș rece pentru societatea noastră obsedată de pozitivism. Conține răspunsul la întrebări ca ”de ce merită să-ți pese cu adevărat?” și ”cum poți găsi fericirea fără să-ți faci un scop din asta?”, totul condimentat cu umor și povești simpatice.

Pisica lui Dalai Lama de David Michie

O pisică jigărită ajunge din Delhi tocmai în reședința lui Dalai Lama. Prin ochii ei (care e naratoarea cărții) ajungem să înțelegem cine e cu adevărat Dalai Lama, care sunt principiile budismului și cum ne poate ajuta această filosofie și pe noi. E parte a unei trilogii, care mai include și Pisica lui Dalai Lama și Arta de a Toarce și Pisica lui Dalai Lama și puterea lui Miau. O recenzie a cărții găsiți și pe blogul Andreei Vasile.

P.S.: O mică mențiune la final: am creat categoriile oarecum aleatoriu, iar cărți recomandate tatălui s-ar putea să-i placă mamei sau invers, cum și mie îmi plac cărți recomandate copiilor. Nimic nu e bătut în cuie, alegeți ce simțiți voi că se potrivește persoanelor dragi din viața voastră. 🙂