Azi am trimis la tipar numarul de septembrie al Tabu, ocazie cu care am realizat ca am ramas cu un text pe dinafara. Nu e un material jurnalistic de mare angajament (este despre fitness, for Pete’s sake!), dar l-am scris cu placere si mi-am zis ca e pacat sa fi avut doar un cititor (pe Andreea).
Cititi mai departe daca vreti sa stiti cate calorii trebuie sa ardeti pentru a slabi 1 kilogram sau in cate ore de spalat vasele, frecat faianta sau calcat rufele puteti realiza acest deziderat. 🙂
Arde caloriile inteligent

Un kilogram de grăsime este echivalentul a 7.000 de calorii. Ca să le arzi, poţi merge în pas lejer timp de 46 de ore, poţi şterge praful timp de 40 de ore sau poţi călca rufe timp de 50 de ore. Desigur, există modalităţi mai inteligente şi mai rapide de a-ţi atinge scopul. Ţi le prezentăm pe 5 dintre cele mai eficiente.

Text: INA ŢĂRANU-HOFNĂR

Am citit recent un studiu realizat de Discovery Channel potrivit căruia, în medie, o femeie îşi petrece aproximativ 16 ore pe săptămână făcând curat în casă. Se pare că respondentele au spus că această activitate este terapeutică din punct de vedere mental şi că le oferă un sentiment de control asupra propriilor vieţi. Indiferent de virtuţiile terapeutice ale curăţeniei, cert este că, în medie, o femeie îşi petrece 2 ore şi 23 de minute pe zi lustruind, spălând vasele şi dând cu mopul.

Ca urmare a acestei descoperiri, misoginii s-au grăbit să creeze tabele cu activităţile casnice şi numărul de calorii aferente fiecăreia, în încercarea de a convinge femeile că nu au nevoie de timp doar pentru ele şi că pot îmbina utilul cu plăcutul. Le-am trecut în revistă pe cele mai cunoscute:

•    Frecatul faianţei timp de 30 de minute te ajută să arzi 200 de calorii. OK, putem fi de acord că dacă o faci zilnic îţi vei tonifia muşchii braţelor, dar câte zile poţi petrece lustruind gresia înainte ca iubitul tău să-nceapă să-şi pună întrebări?
•    Căratul sacoşelor de cumpărături timp de 30 de minute arde 190 de calorii, numărul acestora crescând dacă greutatea plaselor este mai mare. Tot direct proporţional cu greutatea sacoşelor creşte şi durerea de spate pe care o vei avea după.
•    Schimbatul aşternuturilor timp de 30 de minute te ajută să arzi 130 de calorii, acelaşi număr de calorii pe care le-ai arde după 15 minute de jogging. Mie îmi ia 5 minute să schimb aşternutul patului. Asta înseamnă că în 30 de minute aş schimba 6 paturi. Caz în care probabil am o vilă, îmi permit un antrenor personal şi nu trebuie să fac fitness schimbând aşternuturi. Şi, oricum, dacă ar fi adevărat, menajerele ar fi toate supermodele.
•    Călcatul rufelor timp de 30 de minute consumă aproximativ 70 de calorii. Şi, bineînţeles, te va ajuta să ai un braţ drept (sau stâng, în cazul stângacelor) cu o musculatură de invidiat (faţă de celălalt braţ).
•    Spălatul vaselor timp de 30 de minute arde 60 de calorii, acelaşi număr pe care l-ai consuma în 5 minute de kickboxing. Faptul că îţi distrugi unghiile şi cuticulele e doar un bonus. Ca să nu mai spunem că ai nevoie de 58 de ore să dai jos un kilogram.

Sper v-am convins că, oricât ar fi de necesară, curăţenia nu trebuie să înlocuiască ora de îngrijire personală, petrecută la sală. Iată care sunt, în schimb, 5 dintre cele mai eficiente exerciţii care ard calorii:

1.    SPINNING: 900 CALORII/ORĂ

Spinning-ul este un program de exerciţii fizice cardio, realizate pe bicicleta fixă la sală, care a crescut în popularitate în ultimii ani, atât în rândul persoanelor preocupate de siluetă, cât şi în rândul cicliştilor, ca formă de antrenament în afara sezonului. Orele de spinning pot fi o modalitate grozavă de a arde calorii şi de a-ţi lucra muşchii, dar pentru asta trebuie să ai o toleranţă ridicată faţă de monotonie. Pe de altă parte, arzi mai multe calorii decât la majoritatea celorlalte forme de antrenament şi lucrezi intens muşchiul inimii, motiv pentru care, după fiecare clasă, vei fi pregătită să măreşti tot mai mult dificultatea exerciţiului. Vei fi ghidată tot timpul de un instructor, dar tu controlezi treptele de viteză ale bicicletei, aşa că trebuie să îţi stabileşti singură ritmul la care te simţi confortabil şi să nu pedalezi până ţi se face rău.

Important de ştiut:
poartă pantaloni scurţi sau mulaţi. Pantalonii largi se pot agăţa în pedale.

2.    CARDIO KICKBOXING: 800 CALORII/ORĂ

Cardio kickboxingul este unul dintre cele mai bune programe pentru slăbit, deoarece îţi solicită să lucrezi fiecare grup important de muşchi şi include interval training (n.red. metodă de lucru în fitness în care exerciţiile cu intensitate ridicată alternează cu perioade de pauză). Rata bătăilor inimii îţi va creşte la intensitate maximă şi apoi se va stabiliza de câteva ori în timpul exerciţiilor, ceea ce va accelera procesul de ardere a găsimilor. Orele încep cu o încălzire de 10-15 minute, care poate include exerciţii de stretching şi exerciţii tradiţionale, ca fandări şi flotări, urmate de o sesiune de 30 de minute de kickboxing, care include croşee, lovituri de picior sau de pumn. Unii instructori pot folosi echipamente ca sacii de box sau corzile de sărit. La final vor fi 10-15 minute de stretching şi detensionare a muşchilor.

Important de ştiut:
în afară de echipamentul tradiţional, s-ar putea să ai nevoie de mănuşi.


3.    KANGOO JUMPS: 600 CALORII/ORĂ

Kangoo jumps este cea mai nouă formă de aerobic şi, dacă e să ne luăm după cei care o practică, una dintre cele mai distractive. Dacă, în mod normal, arderea caloriilor începe după aproximativ 15-20 de minute de exerciţii, la kangoo jumps ea începe din primul minut. Secretul acestor exerciţii constă în ghetele speciale folosite, concepute iniţial pentru astronauţii de la NASA. Acestea sunt asemănătoare cu clasicele role, dar au arcuri eliptice în loc de roţi, legate cu benzi de întindere. În afară de beneficiile clasice ale tuturor exerciţiilor fizice, respectiv arderea caloriilor şi întărirea inimii, kangoo jumps reduce cu 80% impactul exerciţiilor asupra articulaţiilor şi a spatelui, potrivit unui studiu al Universităţii din Nevada, SUA.

Important de ştiut:
Îţi poţi achiziţiona propria ta pereche de ghete kangoo jumps şi le poţi folosi la jogging în parc cu aceleaşi beneficii.

4.    ZUMBA: 600 CALORII/ORĂ

Cine s-ar fi gândit că o oră de dans poate da asemenea rezultate? Pentru că asta presupune un curs de zumba: ritmuri exotice de muzică latino (salsa, merengue, cumbia sau reggaeton), combinte cu exerciţii de rezistenţă şi interval training, toate într-o atmosferă energizantă de petrecere. Există 5 cursuri de Zumba în afară de cele clasice: Zumba Gold (adresate persoanelor în vârstă), Zumba Toning (presupun folosirea unei bare de toning), Aqua Zumba (o combinaţie de Zumba şi exerciţii de fitness acvatic), Zumbatomic (pentru copiii între 4 şi 12 ani) şi Zumba in the Circuit (durează doar 30 de minute şi combină mişcările de dans cu exerciţii de rezistenţă).

Important de ştiut: Dacă nu eşti fană a muzicii latino, există cluburi de fitness în Bucureşti unde programele de Zumba sunt realizate pe muzică orientală sau chiar rock.


5.    POWER YOGA: 600 CALORII/ORĂ

Power Yoga este o formă occidentalizată a Ashtanga Yoga, care presupune trecerea rapidă de la o postură la alta, pentru a accelera ritmul bătăilor inimii. Este vorba, practic, despre o combinaţie de fitness şi stretching, care te ajută să-ţi tonifici musculatura şi, în acelaşi timp, să-ţi îmbunătăţeşti postura. Ca şi în cazul Hatha Yoga (forma clasică de Yoga, cea mai cunoscută pentru occidentali), respiraţia are un rol foarte important. Deşi este o formă relativ nouă de Yoga, nu este ultima fiţă în domeniu. Acest titlu i se acordă fără îndoială cursului numit Bikram Yoga (sau Hot Yoga), care presupune realizarea celor 26 de posturi într-o încăpere încălzită la 40-50 de grade celsius, cu o umiditate de 40%. Transpiri garantat şi arzi, potrivit experţilor, cel puţin 630 de calorii pe oră, acelaşi număr de calorii ca într-o oră de înot în stil fluture. Din păcate, acest tip de Yoga nu este încă disponibil în România.

Important de ştiut:
De obicei, o clasă de Power Yoga durează doar 30-45 de minute.