Dacă tocmai te-ai întors din concediu și nu stai grozav cu finanțele (sau, dimpotrivă, urmează să pleci în vacanță), dacă nu mai vrei să te lași pradă consumerismului sau, pur și simplu, ești cu finanțele pe zero, îți propun 25 de activități relaxante și distractive de weekend pentru care nu ai nevoie de portofel.

Distracție plăcută! 🙂

Citește ebook-uri

Dacă vrei să citești cărți digitale dar nu ai un Kindle, îți poți downloada Kindle App, o aplicație tip E-reader gratuită, pentru telefon, tabletă sau PC. Iar de aici poți descărca mii de cărți în format digital, complet gratuit și legal. Nu-ți rămâne decât să iei o pătură și să ieși în cel mai apropiat parc sau să te scufunzi într-un fotoliu comod. Mmmmm!

Ascultă podcast-uri

Fă-ți un frappe sau o limonadă și ascultă un podcast care să te relaxeze, să te informeze sau să-ți schimbe perspectiva asupra lumii. Îți recomand The New Yorker Fiction Podcast (unde în fiecare lună un scriitor cunoscut, ca Salman Rushdie, Joyce Carol Oates sau Jonathan Franzen, citește o povestire din arhiva New Yorker și apoi oferă propria lui analiză asupra textului), Magic Lessons (podcast-ul inspirațional în care scriitoarea Elizabeth Gilbert vorbește cu oameni creativi care sunt blocați și îi ajută să-și depășească temerile), Women of the Hour (podcast-ul în care Lena Dunham, creatoarea ”Girls”, intervievează femei pe care le consideră interesante) sau Oh Boy By Man Repeller (podcast-ul Leandrei Medine, autoarea blogului Man Repeller, în care a discutat cu diferite femei despre modă, artă, viață și muncă).

Vizionează un film vechi

Uită-te la unul dintre sutele de filme retro de pe acest site minunat (cel mai vechi este din 1896!) și toarnă-ți un pahar de vin. Te așteaptă o seară sau o după-amiază de răsfăț vizual.

Fă un tur arhitectural

Dacă locuiești în București, fă un tur al clădirilor art nouveau sau art deco. Cu siguranță poți aplica această idee în orice oraș ai locui. N-ai nevoie decât de un research minim și de un telefon cu Google Maps (sau de o hartă de hârtie, dacă ești mai nostalgică).

Încearcă meditația ghidată

Dacă meditația ți se pare dificilă, poți începe prin a ascultă una dintre sutele de mii de video-uri de meditație ghidată de pe YouTube. O poți face pe o bancă în parc, sau în intimitatea propriului dormitor.

Construiește un terariu

Dacă te visezi grădinărind, dar stai la bloc, îți propun să-ți faci propriul tău terariu, adică o mini-grădină în interiorul unui vas (în care poți apoi urmări plantele trăindu-și ciclul de viață ca în natură). Ai nevoie doar de puțin pietriș, de pământ, de mușchi, de plante pe care le găsești în orice pădure sau parc și de un borcan. Aici poți urmări un tutorial foarte simplu despre cum să-ți construiești primul tău terariu.

Fă-ți un mood board

Imaginează-ți cum vrei să arate viața ta peste 5, 10 sau 15 ani și fă-ți un mood board (adică un colaj de fotografii) din revistele vechi pe care le-ai colecționat (și pe care te înduri să le decupezi). Procesul te va relaxa și amuza, iar rezultatul final s-ar putea să merite pus în ramă!

Împrospătează-ți garderoba

Cheamă-ți câteva prietene la tine și roagă-le să aducă piese vestimentare pe care nu le mai poartă (deși sunt într-o condiție impecabilă) ca apoi să le schimbați între voi. La final, vei scăpa de niște haine frumoase, dar nepurtate și vei avea niște piese nou-nouțe în șifonier.

Mărește-ți biblioteca

Fă același lucru ca mai sus, numai că în loc de haine, schimbați cărți pe care le-ați citit deja (și nu vreți să le mai păstrați) pe altele noi.

Pictează fără pensulă

Chiar dacă n-ai terminat Beaux Arts, poți obține o mică operă de artă cu doar un set de culori acrilice, un card (cum sunt cele de la farmacie) și o bucată de burete pe post de pensulă (vezi un tutorial video minunat aici) sau cu bețișoare de urechi (tutorial video aici).

Învață o limbă străină

Downloadează aplicația Duolingo (sau intră pe site-ul lor) și învață o nouă limbă străină sau perfecționează una pe care o știi deja. În viitoarea vacanță la Paris vei comanda micul dejun cu cel mai șarmant accent franțuzesc.

Răsfață-te cu o baie

Pune sare de baie și uleiuri esențiale într-o cadă de baie și vei ieși din ea ca o nou-născută (aprinde o lumânare și pune și puțin jazz pe fundal pentru un plus de mmmm). Dacă n-ai săruri sau uleiuri esențiale la îndemână, încearcă o baie cu bicarbonat de sodiu sau praf de copt. Se pare că oferă același efect relaxant asupra psihicului și fizicului și, în plus…îți curăță aura. Și cui îi strică o aură curată? 😀

Scrie un haiku

Dacă pictura nu te atrage, poți da o șansă artei japoneze lirice. Aici găsești un tutorial complet despre cum să scrii un haiku, precum și câteva exemple.

Fă un colaj

Dacă ești genul care colecționează bilete de tren/avion/intrare la muzee, poți face un colaj din ele și câteva poze de vacanță (dacă nu, te poți limita la fotografii). S-ar putea ca rezultatul să-ți placă atât de mult încât îl vei înrăma.

Fă yoga

Relaxează-te cu o sesiune de yoga fără să-ți părăsești apartamentul. Ai nevoie doar de niște haine comode și de un covoraș. Încearcă acest tutorial super simplu de yoga de pe Youtube.

Începe propriul tău proiect Julie & Julia

Ia o carte de gătit și propune-ți să gătești rețetele din ea într-un anumit interval de timp. Îți poți împărtăși progresul pe un cont dedicat de Instagram, Tumblr sau chiar pe un blog. Sfat: cartea nu trebuie să fie Mastering the Art of French Cooking, poți începe cu ceva mai ușor, cum ar fi o carte de salate sau una de cupcakes.

Vizitează un muzeu

Fiecare oraș are câteva muzee cu intrarea gratuită în anumite zile ale lunii. Aici găsești o listă cu muzeele din București pe care le poți vizita gratuit și zilele în care o poți face.

Învață origami

Arta japoneză a împăturirii hârtiei, origami, te poate ajuta să te relaxezi, dar și să devii mai răbdătoare și mai creativă. Aici găsești o colecție generoasă de tutoriale video cu origami.

Fă-ți o mică grădină de apartament

N-ai nevoie de răsaduri, e suficient să folosești resturile de legume/plante pe care le ai în frigider sau în cămară. Aici poți vedea un video foarte util despre cum să crești legume din resturi vegetale.

Fă schimb de case

Dacă ai niște prieteni buni, în care ai deplină încredere, poți face schimb de case/apartamente cu ei pentru o zi. Pregătește-te să te simți ca într-o mică vacanță.

Fă un maraton de filme indie

Dacă filmele retro nu sunt pe gustul tău, poți încerca un maraton de filme indie, fie ele documentare sau aristice. Aici găsești o colecție bogată de filme indie la care te poți uita legal și gratuit.

Organizează o seară de karaoke

Nu trebuie să ieși din casă sau să cheltuiești bani sâmbătă seara ca să te distrezi de minune. Cheamă-ți prietenii la o seară de karaoke și folosiți canalul de karaoke al YouTube.

Fă o vânătoare de comori urbană

Împarte-ți prietenii în echipe de câte doi și dă-le la dispoziție un interval de timp (1 sau 2 ore) să îndeplinească anumite provocări foto, pe care le vor documenta (fă o poză cu un turist, fă o poză cu un semn de croitorie vechi, fă o poză cu un câine alb etc.). Ultimii care ajung la locul de întâlnire vor găti cina pentru toți ceilalți.

Organizează un ”atelier” de croitorie

Cheamă-ți o prietenă la tine și organizați un mic atelier de croitorie. Puteți transforma niște tricouri vechi în plase eco pentru legume, într-un tricou decupat, sau într-o bluză sexy, cu un umăr gol. Partea cea mai bună? Ultimele două idei nici nu necesită ață și ac!

Ascultă un audio book

Downloadează un audio book gratuit și legal și lasă-te purtată în Anglia Victoriană sau pe planeta Marte în timp ce te relaxezi într-o baie cu spumă sau în timp ce pictezi/îți reorganizezi garderoba/faci un mood board sau un terariu.