Azi la Cannes a avut loc premiera mondiala a celui mai recent scurtmetraj semnat de Radu Jude, “O umbra de nor”.

Pelicula a fost selectionata in sectiunea “Quinzanne des Réalisateurs” (in cadrul careia au fost premiati, in trecut, regizori precum Werner Herzog, Martin Scorsese, Michael Haneke sau Jim Jarmush) si a avut premiera la ora 14:00, la Théâtre Croisette, in prezenta regizorului Radu Jude, a actorilor din distributie si a producatorului Ada Solomon.

Scurtmetrajul spune povestea unui preot (interpretat de regizorul de teatru Alexandru Dabija), care este chemat la capataiul unei muribunde, pentru a-i spune o rugaciune. „Sunt numeroase sensuri posibile care pot fi gasite in acest film. Poate ca cel mai important este exprimat intr-un fragment din rugaciunea rostita de personajul principal: ticaloasa mea viata ca un somn a trecut, ca o umbra de nor…”, a explicat regizorul in comunicatul de presa.

Pe langa Alexandru Dabija, din distributia filmului mai fac parte Șerban Pavlu, Mihaela Sîrbu, Olga Taisia Podaru, Gabriel Spahiu, Adina Cristescu, Marilena Chelaru, Mihaela Alexandra Anton si Silviu Mircescu. Scenariul este semnat de Florin Lăzărescu si de Radu Jude.

***

Radu Jude este regizorul apreciatelor si mult-premiatelor scurtmetraje “Lampa cu caciula” si “Alexandra”. Lungmetrajul lui de debut, “Cea mai fericita fata din lume” a fost distins cu Premiul CICAE la Festivalul de la Berlin, Premiul FIRESCI la Festivalul de la Sofia, Premiul pentru Cel mai bun scenariu la B-EST International Film Festival si Premiul FIPRESCI la IndieLisboa.

Cel de-al doilea lungmetraj realizat de Radu Jude, “Toata lumea din familia noastra”,  a obtinut Marele Premiu al Festivalului de la Sarajevo, Marele Premiu Bayard d’Or si Premiul pentru Cel mai bun actor la Namur IFF, Marele Premiu la CinEast IFF, Trofeul Festivalului Internațional de Film Anonimul, Premiul Zilelor Filmului Romanesc la TIFF si Premiul pentru regie alaturi de Premiul Publicului la B-EST IFF.

***

Actorii din “O umbra de nor” nu sunt singura prezenta romaneasca in seara aceasta pe Croazeta. Actorul Adrian Vancica, pe care l-ati putut vedea in “Visul lui Adalbert”, film premiat la Gala Gopo, este acum la Cannes, la invitatia Orange.

Adrian va fi prezent diseara pe covorul rosu al Festivalului, asa ca daca vreti sa-l vedeti, nu ratati transmisiunea live de pe site-ul Orange sau de pe Portalul Orange pe mobil.