Acum doua ore, sectiunea Un Certain Regard a Festivalului International de Film de la Cannes si-a desemnat castigatorii.

Anul acesta, in competitie au fost selectate 17 filme din 15 tari (6 dintre ele prezentate in premiera). Mai jos sunt peliculele castigatoare.

***

Premiul Un Certain Regard a fost acordat filmului “L’image manquante” (“The Missing Picture”), al regizorului cambodgian Rithy Panh.

Panh a folosit figuri din argila pentru a-si recrea copilaria din timpul regimului terifiant al khmerilor rosii din Cambodgia.

“Timp de multi ani, am cautat imaginea lipsa: o fotografie realizata intre 1975 si 1979 de catre khmerii rosii, pe vremea cand conduceau Cambodgia. Singura, bineinteles, o imagine nu poate demonstra crima in masa, dar ne da de gandit, ne face sa meditam, ne ajuta sa inregistram Istoria. Am cautat-o in zadar in arhive, in ziarele vechi, in satele din Cambodgia. Astazi stiu: aceasta imagine lipseste. Asa ca am creat-o eu. Ceea ce va ofer astazi nu este nici imaginea, nici cautarea ei: ci imaginea unei cautari: cautarea pe care cinematografia o face posibila”, a spus regizorul despre filmul sau.

The Missing Picture Rithy Panh copy

Premiul Juriului a fost acordat peliculei “Omar”, a regizorului israelian Hany Abu-Assad, a carei actiune se desfasoara pe fundalul conflictului israelo-palestinian.

Premiul pentru Cea mai buna Regie i-a revenit lui Alain Guiraudie, pentru thriller-ul gay “L’inconnu du lac” (“Stranger By The Lake”).

Premiul Un Certain Talent a fost acordat intregii distributii a filmului “La Jaula de Oro” (“The Golden Cage”), al regizorului spaniol Diego Quemada-Diez.

Premiul Un Certain Regard De L’Avenir a fost obtinut de “Fruitavale Station”, regizat de Ryan Coogler si produs de Forest Whitaker.

***

Regizorul danez Thomas Vinterberg, presedintele Juriului Un Certain Regard, a spus despre filmele prezente in competitie anul acesta:

“Figurine din argila, frumusete extrema, violenta, felatii homosexuale, umilire sistematica a speciei umane, picioarele lui Léa Seydoux si o imitare grozava a lui Brando – sunt doar cateva dintre imaginile unice care o sa ne urmareasca o perioada. Aceasta selectie n-a fost una sentimentala, dar a fost, totusi, poetica. A fost politica, extem de originala, uneori tulburatoare, diversa si, mai presus de orice – de neuitat.”

***

Nu ratati maine seara, de la ora 20:00, imagini live de pe covorul rosu al Festivitatii de inchidere a Festivalului de la Cannes, pe site-ul Orange.ro sau pe Portalul Orange de mobil!