Se pare ca trendul vampirilor nu l-a lasat rece nici pe regizorul Jim Jarmusch (“Broken Flowers”, “Coffee and Cigarettes”, “Mystery Train”).

Cineastul a venit anul acesta in competita oficiala de pe Croazeta cu o poveste de dragoste vampiresca (licenta poetica, ok?), pe care abia astept s-o devorez in octombrie (cand vom urmari Les Films de Cannes à Bucarest).

Nu doar faptul ca Jarmush a facut un film cu vampiri ma face sa freamat de nerabdare (desi abia astept sa vad cum a abordat subiectul, in absenta oricarui trailer pe YouToube), ci si distributia: Tila Swinton, Tom Hiddleston, Mia Wasikowska si John Hurt. Awesomeness overload, anyone? 🙂

Cat despre povestea propriu-zisa, lucrurile sunt simple: Adam si Eve (fie Jarmusch n-a debordat de inspiratie la capitolul nume, fie este o ironie subtila la mijloc, ramane de vazut cand vizionam pelicula) sunt doi vampiri care traiesc o poveste de dragoste care se intinde de-a lungul secolelor. Iubirea lor este insa testata de aparitia Avei (Mia Wasikowska), salbatica si incontrolabila sora mai mica a Evei.

Mai jos, un mic fragment din film.

***

La Cannes tocmai s-a incheiat conferinta de presa a filmului. Ati putut-o urmari, ca de obicei, live pe site-ul Orange sau, daca ati decis sa va bucurati de aceasta sambata insorita in aer liber (dar n-ati vrut sa pierdeti ocazia de a-i vedea pe Tinda, Tom si John), pe Portalul Orange de mobil.

LIVE BLOGGING:

14:08: Intrebat de ce a ales un film despre vampiri, Jarmusch a glumit “Nu stiu, am auzit ca poti face multi bani cu asa ceva”. Regizorul a mai spus ca n-a vazut niciunul dintre filmele comerciale recente cu vampiri si ca scenariul pentru “Only Lovers Left Alive” a fost scris acum 7 ani, cand i-a si abordat-o pe Tilda Swinton si pe John Hurt pentru roluri.

14:14: “Nu ma simt confortabil sa vorbesc despre acest film. As vrea ca filmul sa vorbeasca de la sine. Nu vreau sa-l demistific incercand sa-l analizez sau sa-l disesc. Nici eu nu stiu ce inseamna toate simbolurile din film.”, a spus regizorul.

14:19: Vorbind despre cartile si melodiile ce apar in film, Jarmusch a spus “Nimic nu e intamplator in film. Toate sunt alegeri personale, lucruri care imi plac. Cred ca vorbesc de la sine.”

14:23: Atunci cand un jurnalist l-a abordat timid, apropo de rugamintea regizorului de a nu vorbi despre film, Jarmusch a glumit “Nu vreau sa descurajez pe nimeni sa analizeze filmul, vreau doar sa nu-mi cereti mie asta.” Regizorul a mai povestit apoi ca cateva dintre melodiile de pe coloana sonora a peliculei poarta si semnatura lui. “Muzica este foarte importanta pentru mine si este foarte importanta pentru acest film. In plus, unul dintre personajele principale este muzician, deci muzica are un rol central.”

14:25: Tilda Swinton, vorbind despre vampiri: “De ce suntem atat de fascinati de ei? Probabail pentru ca sunt nemuritori si noi suntem atat de ingroziti de moarte. Unul dintre lucrurile care imi plac in acest film este ideea de viata invizibila, de munca invizibila, de lucruri pe care nu le faci pentru lume, ci doar pentru tine. E foarte frumos.”

14:27: Tom Hiddleston povesteste “Am jucat multe roluri de soldati si de super-eroi, dar niciodata un personaj romantic si melancolic, motivat totusi de curiozitate. Adam este pasionat de muzica, de stiinta, este un muzician si un inginer genial. Iar ideea de a explora dragostea intr-un context al nemuririi – nemurirea e o binecuvantare sau un blestem? Si ce efect are ea asupra relatiei tale?”.

14:30: Intrebat de ce a ales o distributie predominant britanica pentru film, Jarmusch a explicat “Din punctul meu de vedere, povestile cu vampiri vin din literatura britanica. Chiar daca exista o mitologie central-europeana pe aceasta tema, pentru mine vampirii vin de la Byron, au o legatura cu romantismul si cu literatura britanica. Deci da, alegerea actorilor britanici a fost una constienta”.

14:35: Tilda a povestit despre personajele lor: “Exista un lux frumos atunci cand abordezi asemenea personaje. Trebuia sa aratam o poveste de dragoste atat de indelungata si de puternica, ca atunci cand cei doi isi vorbesc, sa realizezi ca acesta e doar varful aisbergului a ceea ce-si comunica. Am putut sa cream propriul nostru vocabular, propria serie de traditii, propria noastra eticheta de vampiri, propria noastra lume”.

14:39: Jarmusch a explicat ca a durat atat de mult sa realizeze filmul pentru ca nu a primit finantare de la nimeni. “E tot mai greu sa faci filme diferite, care sa te surprinda, care sa nu satisfaca asteptarile publicului.”