Alina Dora Țăranu-Hofnăr s-a născut pe 26 ianuarie 1986 și a încetat să existe pe 23 august 2019. Dacă mă întrebați pe mine, a trăit mult prea mult, chiar și așa. Aceasta este o poveste foarte personală despre cum noi decidem cine (nu mai) suntem.
***
Care este povestea numelui vostru? Poate mama voastră a citit o carte și a decis să vă boteze ca personajul principal din ea? Poate purtați numele unui sfânt a cărui zi era când v-ați născut? Sau poate o combinație simpatică între numele unei bunici preferate și cel al unei vedete din tinerețea părinților?
Numele meu, ca și toate deciziile care mi-au modelat primii ani de viață, au reprezentat voința unei singure femei – bunica maternă. Mama a vrut să mă boteze Ina, dar bunica s-a opus vehement. Așa s-a ajuns să mă cheme Alina Dora, un nume pe care niciodată nu l-am simțit ca fiind al meu.
Sigur, cu foarte puține excepții (profesori din liceu care nu mă cunoșteau deloc, sora mea când voia să mă enerveze, câțiva stalkeri care mă căutaseră cu mare sârg pe Internet sau foști iubiți care glumeau pe seama mea) nimeni nu mi-a spus vreodată Alina sau Dora. În mod ironic, nici bunica. Majoritatea oamenilor pe care i-am cunoscut, nici măcar nu știu că ăsta e numele meu.
Toată viața, însă, a trebuit să văd acest nume pe buletine, contracte, fișe medicale, formulare, carduri bancare, chitanțe, facturi, diplome, pașapoarte etc. etc. etc. Și să-l aud în săli de așteptare, aeroporturi, secții de poliție, spitale, ghișee, secretariate, bănci etc. etc. etc. Mereu aveam aceeași reacție: jenă, senzația că aș fi o impostoare, regret, stânjeneală, neplăcere.
Să ne înțelegem – nu am absolut nimic cu niciunul dintre numele astea, așa că vă rog să nu vă simțiți ofensați dacă le purtați. Doar că asta era problema: nu aveam absolut nimic în comun cu principalul indicator al individualității mele: numele meu.
Mai mult decât atât, acest nume era doar vârful icebergului reprezentat de tot ceea ce îmi impusese bunica maternă: toate limitările, credințele, regretele, pasiunile, obsesiile, preocupările și temerile ei. Mi-a pus toate aceste poveri în spate nu din răutate, ci din dragoste, cu cele mai bune intenții. Dar din dragoste, cu cele mai bune intenții, poți să și ucizi un om.
Nu am urât-o niciodată pentru toate deciziile pe care le-a luat în numele meu fără să țină cont de ce îmi doresc, de cine sunt, de cum mă simt, de ce mă face sau nu fericită. Cum nu mi-am învinovățit nici părinții pentru că au lăsat-o. Știu că atât au putut și că toți au crezut că fac ce e mai bine pentru mine. Și oricum, așa cum spunea minunata J.K. Rowling, ”There’s an expiry date on blaming your parents”.
Dar totuși, iată-mă, 33 de ani mai târziu, obosită. Obosită să mai car după mine visele altcuiva pentru mine. Obosită să mai car după mine sentimentul că orice aș face nu sunt suficientă. Obosită să mai car după mine durerea și spaimele altcuiva. Dar, mai ales, obosită să mai car după mine un nume care nu e al meu.
Am mai avut de-a lungul anilor intenția să-mi schimb numele. Dar mereu a rămas la stadiul ăsta: doar o intenție. Anul ăsta, în schimb, vorbind cu Ioana, terapeuta mea (v-am povestit despre ea aici, she’s awesome) am realizat că un nume nu e niciodată un simplu nume. Mai ales un nume ca al meu, care are o poveste grea în spate.
***
”Noi decidem ce poveste ne spunem” – zice un citat inspirațional pe care l-am văzut peste tot – pe stickere, pe garduri, pe Insta. Ceea ce am descoperit anul ăsta e că noi decidem și ce poveste suntem.
Mi-a luat aproape jumătate de an, un cazier fiscal, unul judiciar, un anunț în Monitorul Oficial, un dosar cu zeci de articole semnate ”Ina Țăranu-Hofnăr” (ca să demonstrez că am folosit numele ăsta pe plan profesional), o declarație de notorietate semnată de doi martori în fața unui notar și o dispoziție a unui președinte de consiliu județean, dar am reușit, în sfârșit.
Am plâns ca un copil pe 23 august, când am primit noul meu certificat de naștere (da, am un certificat de naștere emis în 2019 🙂 ). Iată-mă, în sfârșit, pe mine. Ina. Mi-a luat 33 de ani să corectez ceea ce n-au putut să facă părinții mei – să-mi dau șansa să fiu cine sunt, nu cine a decis altcineva să fiu.
***
”Nomen est omen” spune un vechi dicton latin. Traducerea mot-a-mot e: ”Numele este un semn”. Între timp, a ajuns să fie înțeles și ca ”Numele este soarta” sau ”Numele atrage soarta”.
De altfel, atât romanii, cât și grecii, credeau că există o legătură între nume și destin/personalitate, credință care s-a perpetuat în cultura majorității popoarelor de azi. Să nu uităm că pe vremea bunicilor noștri, atunci când un copil era foarte bolnav, trebuia să i se schimbe numele, ca să i se schimbe destinul și să trăiască.
Chiar și azi există numeroase discipline care studiază numele: onomanţia (tehnică de a descifra sau anticipa destinul unei persoane prin analiza etimologiei, a valorii simbolice a numelui şi chiar a sonorităţii), antroponimia (parte a lingvisticii care studiază numele de persoană), onomastica (ramură a lexicologiei care studiază numele proprii), etnonimia (studiul numelui popoarelor), bionimia (studiul numelor tuturor fiinţelor) etc.
O să mi se schimbe destinul, acum că am alt nume? Habar n-am. Dar hei, nu am nici două luni de când exist. Am toată viața înainte să aflu. 😀
28 Comentarii
ruxi
Mi-a stat inima in loc cand am vazut titlul!
Eu cred cu tarie in numele pe care il avem. Se spune ca numele pe care il avem isi pune amprenta pe destinul nostru. Nu se refera doar la cel din certificatul de nastrere, desigur. Daca ai o porecla si se foloseste cel mai mult..pac amprenta pe tine :)))
De ce sa pastrezi un nume care nu are nicio legatura cu persoana ta? Mare lucru ca ai avut curaj si nervi sa treci prin toata hartogaraia. Pentru mine ai fost Ina mereu,
Inoza
Ruxi, și pentru mine am fost Ina mereu. Acum sunt pentru toată lumea. 😀
Dana
Bine ai venit pe lume, Ina! Sa fii cine esti si sa-ti fie bine!
Inoza
Mulțumesc din suflet, Dana! >:D<
Myryam
Felicitari ,Ina! Mult bine si frumos sa ai parte pe drumul tau cu noul prenume..daca l-as fi vazut pe cel vechi undeva m-ar fi nedumerit .Ina te reprezinta ,esti tu .
Inoza
Mulțumesc din suflet! 🙂
PS: Te înțeleg cu nedumerirea, și pe mine m-a nedumerit 33 de ani. :)))
Roxana
La multi ani, Ina! Bine ai revenit la fericire! Mă bucur că ai luat (re)nastere si să ai un viitor cat mai senin. Te pup și să faci cat mai multe lucruri faine
Inoza
Mulțumesc tare mult, Roxana! Așa plănuiesc. >:D<
Ciupercutza
Ce curajoasa! Dar de ce ma mir oare??? 🙂 Mereu ai facut lucruri afara din zona de confort (sau asa te percep eu). Bravo, Ina! Esti o inspiratie! :-*
PS Cum ar fi sa ma cheme Ciupercutza in buletin? Too much? :))
Inoza
Oh, mulțumesc mult, dar să știi că mie nu mi se pare un act de curaj, cât de hotărâre. 🙂 Și da, mă tot forțez să ies din zona de confort pentru că știu că îmi face bine, pe termen lung, oricât de greu mi-ar fi acum.
PS: If it makes you happy, go wild! :)) Dar să-l lași ca nume singur, așa, ca Beyonce sau Rihanna. :))))
Dan Galia
Cand eram copil imi era ciuda ca ma cheama Galia. Daca se intampla sa fac vreo boroboata, toata lumea stia. De la portar la directorul general, Una era sa spui ca a facut Mihaela cutare luru si alta ca Galia e vinovata. Mihaela erau juma’ de scoala.
Acum sunt fericita cu numele meu. E aproape unic, ca un brend si imi place istoria lui. Iuri Gagarin are o fata pe nume Galia si cand a zburat in cosmos, in 1961, tata i-a auzit biografia la radio si asa am primit Galia in loc de Tamara.
Il iubesc, am un prieten care glumeste mereu: cand spui Galia spui Braila )))).
Ma bucur nespus ca ti-ai schimbat numele. Da, conteaza si sper sa impartasesti mai tarziu acest lucru !! Happy birthey!
Inoza
Oh, Doamne, Galia mi se pare un nume superb! Ce bine că a ajuns să-ți placă și ție! Era păcat să devii Gabriela sau ceva similar. :))
Diana
Felicitari Ina! Cat imi plac oamenii care duc un lucru la capat, indiferent de cat de lung e drumul si cate obstacole apar! Esti o adevarata inspiratie pentru oricine. Nice to meet you, Ina! 🙂
Inoza
Mulțumesc tare mult, Diana! Cred ca fiecare dintre noi suntem capabili de asta, atâta timp cât există motivație.
PS: very nice to meet you, too!
Ligia
Woa, ce poveste frumoasa 🙂
stiu multi oameni in situatii similaresi ma bucur tare ca de-acum stiu si pe cineva care iata, a devenit oficial cine este de fapt 🙂
Inoza
Ligia, spune-le ca exista lumină la capatul tunelului birocratic. :))
Cristina
Superb! Ma bucur mult pentru tine, Ina, ca ti-ai facut curaj sa treci prin toata birocratia. Imi aduc aminte ca ai scris candva, demult, intr-o postare care este numele tau din buletin, dar uitasem pana azi. Si eu cred cu tarie ca numele ne influenteaza destinul. Iti doresc sa iti fie numai bine cu numele care te-a reprezentat mereu!
Inoza
Cristina, mulțumesc din suflet! Si pentru cuvintele frumoase și pentru că mă citești de atâta timp. Iti sunt tare recunoscătoare!
Nadia
Buna Ina,
Povestea mea e asemanatoare cu a ta. Si eu am facut schimbarea exact la 33 (septembrie 2018). Pur si simplu nu mai suportam sa-l aud, sa-l vad in acte, sa explict ca asa e numele oficial din buletin, dar mie toti imi spun …. Multi il schimonoseau, le venea greu sa-l pronunte, se incruntau ca nu-l mai auzise.
Eu cred ca exista legatura intre numele dat si personalitate. Sunt o persoana introvertita si mereu nu m-am simtit in largul meu atunci cand eram strigata dupa numele din buletin.
Acum, dupa ce am facut schimbarea, ma simt mult mai bine . Sunt Nadia si in actele oficiale.
Numele mi-a fost pus dupa o strabunica.
Inoza
Nadia, mă bucur tare mult pentru tine! Am tot auzit că vârsta de 33 are ceva magic, acum încep să cred că poate așa e. 🙂
Aida
Oops, da, e o chestie enorma sa dai numele cuiva.
Sper ca fiica-mea sa fie confortabila cu numele ei.
Daca ma gandesc bine, eu n-am fost niciodata cu al meu…
Noul tau nume e super! Sa-ti fie de bine 🙂
Inoza
Aida, mulțumesc tare mult! 🙂
Cornelia
Sa alegi un nume pentru copilul tau este cumplit de greu..Imi aduc aminte ca atunci cand cautam nume pentru baietelul meu, testam sa vad cum ar putea sa i-l poceasca si ce rime aiurea ar putea fi facute. Si gaseam la toate numele frumoase cate-o chestie aiurea ( ma tot gandeam ca sunt asa rautaciosi unii copii si nu voiam sa aiba probleme din cauza numelui). Sper doar sa ii placa numele pe care i l-am ales si sa se identifice cu el, daca nu ii va placea o sa il sustin sa si-l schimbe 🙂 La numele meu nu am obiectii, mi l-am insusit atat de bine incat nu imi imaginez ca as putea sa am altul.
Ma bucur atat de mult ca ai reusit sa faci asta si nu stiu ..cand citesc despre experientele tale din ultima vreme, parca prind aripi asa si imi doresc sa ies si eu mai mult din zona de confort. Sa fie intr-un ceas bun schimbarea si happy two months anniversary!
Miss I.
Toata lumea are senzatia ca ma cheama Ioana dupa tata si dupa bunica materna. Cand colo, mama mi-a povestit ca avea o colega de serviciu care avea o nepotica pe nume Ioana. De fiecare data cand o auzea pe doamna respectiva cum ii pronunta numele nepoatei, simtea ca asa trebuie sa sune si numele meu. Si asa mi-a pus 🙂 Sunt fericita cu el, insa de vreo doua luni trebuie sa ma obisnuiesc cu noul meu nume de familie si nu e usor deloc. Desi sunt ok cu el, iar decizia de a renunta la numele de “domnisoara” am luat-o fara nicio strangere de inima, parca tot mi se pare ca vorbesc despre altcineva. Trebuie sa o construiesc pe aceasta noua Ioana 😀
Cat despre tine, Ina, nici n-am inteles prima data titlul. Ma gandeam ca poate a murit cineva apropiat tie, nu mi-as fi inchipuit niciodata ca nu esti Ina si atat 😀 Te felicit tare de tot pentru hotararea pe care ai luat-o si energia pe care ai depus-o in tot demersul asta. Bine-ai venit pe lume oficial, continua sa o faci mai buna! >:D<
Cristiana Serbanescu
Eu sunt Cristiana, nu Cristina, m-am luptat ani in sir sa mi se spuna astfel. Eu stiu ca acel mic “a” face diferenta 🙂
Ralu
Aveam (prea) multe nume și prenume, devenise sâcâitor la completarea documentelor/tipizatelor etc. M-a inspirat articolul tău, astfel că am trecut la simplificarea numelui: am rămas doar cu un nume și un prenume. Mă simt atât de bine!… A trecut un an de atunci. Nu a fost prea greu si nici nu a durat mult, o parte dintre “acțiuni” s-au putut realiza online și prin e-mail. În două luni am rezolvat. Cred că trebuie să-ți spun “Mulțumesc!”.
P. S. Și 44 e o vârstă magică.
Inoza
Doamne, ce frumos, Ralu! Îți mulțumesc că ai împărtășit asta cu mine, m-ai emoționat tare mult.
Felicitări și fie ca acesta să fie prima dintr-un lung șir de schimbări și simplificări. <3
Alina
Doamneeee, am vazut postarea de pe facebook întâmplător și iar sunt răscolită în cele mai adânci simțiri…..
Si eu am 33 de ani si un nume dat de catre tată care s-a despărțit de mama la insistențele părinților ei ( nu il acceptau ca ginere) si apoi bunica împreună cu mama s-au gândit că ” ar fi interesant” să îmi spună alt nume nu Aurora cum e in certificat ci Alina. Prin urmare m-am trezit în clasa I că de fapt mă numesc altfel și trebuie să spun acel nume într-un cadru oficial.
M-ar ajuta enorm mai multe detalii și ce se poate face ca sa imi schimb prenumele, efectiv nu mai suport, am avut vreo 2 tentative și au fost descurajate de diverse persoane (primărie, avocat, etc) și încă ceva…oare ce implicatii are aceasta schimbare asupra actelor copiilor?
Mulțumesc pentru un eventual răspuns!
Mulțumesc pentru această dezvăluire, contează mult să știi ca nu ești singur.