Ce ar putea avea in comun cel mai cunoscut sex simbol al tuturor timpurilor si o fata banala din Romania, va puteti intreba. Mai multe decat ati/as fi putut banui.

*

Imi plac la nebunie listele – sa le fac, sa le citesc, sa le bifez. Iata de ce atunci cand am descoperit site-ul List Of Notes, aproape am sarit in sus de bucurie.

Aici sunt adunate liste facute de oameni celebri (de exemplu adorabila lista de sfaturi “Things To Worry About”, pe care scriitorul F. Scott Fitzgerlad i-a lasat-o fiicei lui de 11 ani, Scottie, sau lista “Things To Do Today” a lui Johnny Cash, pe care n-o poti citi fara sa zambesti), liste de lucruri amuzante (cum ar fi pedepsele scolare din 1848 in America sau reguli de golf pe timp de razboi) si lista poate continua. 🙂

Am dat apoi peste o lista care m-a uimit peste masura. Am citit-o si recitit-o de cateva ori, apoi am scos o agenda mai vechi si am comparat-o cu una dintre listele de acolo. Desi activitatile erau cat se poate de diferite, pareau scrise de una si aceeasi persoana. Doar ca la 50 si ceva de ani distanta.

Care sunt primele lucruri care va vin in minte atunci cand spuneti “Marilyn Monroe”? Incep eu:

– sex simbol
– actrita si cantareata
– moarta la 36 de ani
– sinucidere sau crima
– Some Like It Hot
– miopie
– Gentlemen Prefer Blondes
– aventura cu John F. Kennedy
– depresiva
– sotia lui Arthur Miller
– rochia alba si gura de aerisire

A fost suficient sa citesc o singura pagina scrisa de mana ei (lista pe care o vedeti mai sus si pe care o puteti citi aici) ca sa-mi dinamiteze toate parerile preconcepute despre ea.

Din lista cu lucruri pe care si le-a impus reiese imaginea unei femei complet diferite de blonda cu forme voluptoase si roluri de fata prostuta. Cred ca un psiholog i-ar putea rescrie intreaga biografie pornind doar de la aceasta pagina.

Femeia care a scris lista de mai sus e extrem de preocupata de a se perfectiona ca profesionist. E foarte muncitoare si dura cu ea insasi. E extrem de constienta de demonii ei si vrea sa-i exorcizeze. E ambitioasa, inteligenta, si nu accepta nicio scuza pentru esec. Si, mai presus de toate, e incredibil de nefericita.

“try to enjoy myself when I can – I’ll be miserable enough as it is.” este ultimul lucru de bifat pe lista celei care s-a luptat toata viata cu eticheta de “dumb blonde” sau “bomba sexy”, desi a interpretat niste roluri dramatice remarcabile (un exemplu este “Bus Stop”). Dulce-amaruie profetie a fetei care pe atunci avea 29 de ani, nu-i asa?

Daca pana sa descopar aceasta lista m-ati fi pus sa enumar ce as avea in comun cu Marilyn Monroe, dupa mult timp de gandire, probabil as fi spus miopia. Exista insa o lista scrisa in 2008, pe o agenda asemanatoare cu a ei, care reflecta acelasi zbucium, aceeasi nemultumire constanta, aceeasi duritate inexorabila fata de propriile slabiciuni sau greseli.

Din fericire pentru mine, au existat oameni in jurul meu care m-au iubit si carora le-a pasat suficient de mine pentru a ma impiedica sa o iau pe calea autodistrugerii. Sunt destul de departe de persoana care eram atunci, desi mi se mai intampla sa alunec in vechile greseli, ca intr-o pereche rupta, dar atat de comoda de papuci de casa.

In ultimul interviu pe care l-a dat, Marilyn a cerut reporterului s-o citeze exact, rugandu-l: “Please don’t make me a joke. End the interview with what I believe”. Mi-ar placea sa stiu mai multe despre adevarata personalitate a acestei femei in care ma recunosc cu tristete si teama. Si sunt convinsa ca nu sunt singura.