Când te simți copleșit/ă, dar nu ai timp de yoga sau de terapie și nu știi să meditezi, ia-ți 10 minute libere, o foaie de hârtie și un pix.
Îți recomand un exercițiu super simplu, dar care îți va muta atenția de la lucrurile negative, care te copleșesc, la lucrurile (mai) bune și (mai) frumoase.
Nu înseamnă că te vei simți, automat, ușor/ă ca un fulg. Dar creierul tău va face trecerea de la o gândire în care lucrurile sunt fie negre, fie albe, la una în care există și alte culori.
Cum am ajuns să fac liste
Anul ăsta am avut nevoie de o sesiune de terapie de urgență. N-am mai făcut terapie de peste un an și jumătate (ceea ce nu e un lucru bun, dar na, life happens), așa că atunci când am ajuns în fața terapeutei, eram într-o stare care ar fi cel mai bine descrisă drept ”lovită de același tren în repetate rânduri”.
Nici să vrea, terapeuta nu mi-ar fi putut da nu știu ce temă cu schepsis pentru acasă. Eram pe modul de supraviețuire, abia mă târam de la o zi la alta. Așa că mi-a cerut un singur lucru, care, pe moment, mi s-a părut la fel de ușor ca escaladarea vârfului Aconcagua: să fac ceva care îmi aduce plăcere, în fiecare zi.
Sigur, veți spune, e grav când nu ești în stare să faci nici măcar un singur lucru care să-ți aducă plăcere. Ei bine, nu eram într-o ședință de urgență pentru că eram curioasă ce părere are terapeuta mea de twist-ul din ultimul sezon Succession, dacă mă înțelegeți. Când doar supraviețuiești și nu trăiești, plăcerea nu e neapărat pe lista de priorități.
Am vrut, totuși, să-mi fac tema, așa că am decis să o iau baby steps: să fac o listă cu lucrurile care îmi fac(eau) plăcere. În mod cu totul neașteptat, la finalul listei respective, mă simțeam mai bine, chiar dacă nu bifasem niciun lucru (ok, adevărul e că îmi place să fac liste 🙂 ).
În următoarele zile, în fiecare dimineață, în loc de Morning Pages (pe care știți că le scriu cu religiozitate), am continuat să fac liste. M-am inspirat din 52 Lists For Happiness și 52 Lists For Calm, dar și din sutele (miile?) de exerciții de scris/dezvoltare personală pe care mi le-am salvat de-a lungul anilor.
Beneficiile listelor
Ulterior, am descoperit și un articol în Psychology Today care enumeră șase beneficii ale listelor:
– îți oferă o structură psihologică în care subiectele și problemele pot fi înțelese și etichetate corect
– îți stimulează abilitatea de a prioritiza, selecta și organiza.
– te ajută să separi amănuntele lipsite de importanță de lucrurile care contează cu adevărat
– scot la iveală posibile soluții pentru problemele cu care te confrunți
– îți combat tendința de a evita/procrastina
– îți ușurează balastul mintal și te fac să simțit că nu ai atât de multe pe cap
M-am reîntors la Morning Pages când am realizat că am început să adaug mici momente de plăcere în fiecare zi, fără să mi se mai pară o corvoadă. O să vă povestesc cum ajuns acolo, dar cu altă ocazie.
50 de liste pe care să le scrii
Până atunci, vă recomand, mai jos, 50 de liste pe care să le scrieți (pe rând, bineînțeles) oricând simțiți că sunteți copleșiți, stresați sau lipsiți de bucurie și încredere în voi.
2 Comentarii
Bia
Ador listele! Iar asta e un lucru care s-ar regasi pe lista cu lucruri care imi fac placere si ma relaxeaza si poate chiar si pe cea cu ce imi place la mine 🙂 DAR cred ca acum ma voi apuca de facut aceasta lista pentru ca mi se pare ca suna grozav mai ales pentru “mama anxiosilor” care ajung sa fiu in cele mai multe contexte:
✨ Lucruri care te-au îngrijorat și care nu s-au întâmplat niciodată! Mi-nu-nat! Tre’ sa iasa o lista de tinut ca amintire.
Oricum, grozave toate!
Inoza
Bia, daaaa, și la mine lista aia s-a dovedit aproape nesfârșită. :)) Ajută mult să ai perspectiva asta. Nu zic că data viitoare n-o să-mi fac scenarii catastrofice, dar poate fac doar 999, în loc de 1000. Progress. 🙂