Dacă sunteți ca mine (pe vremea când aveam un job cu program) sau ca milioane de alți oameni din lume, vă petreceți drumul spre birou ascultând muzică, citind câteva pagini dintr-o carte sau dând scroll pe Facebook, Instagram etc. Vă propun 5 alternative la aceste obiceiuri, unele mult mai productive sau distractive.

Simple Habit

Toată lumea îți recomandă zilele astea să meditezi, atât pentru binele tău psihic, cât și fizic (s-a demonstrat științific faptul că meditația scade tensiunea arterială, crește imunitatea, reduce insomnia și te poate ajuta să renunți la fumat, printre multe altele). Singura problemă? Meditatul e al naibii de greu! Pentru mine e ca și cum aș sta în mijlocul unei piețe hiper-aglomerate, unde fiecare zarzavagiu își strigă în gura mare oferta și unde cumpărătorii negociază gălăgios, și aș încerca să aud pe cineva șoptind de la 10 metri.

În plus, de câte ori nu te-ai trezit, efectiv, că n-ai cele 5, 10 sau 15 minute la dispoziție pentru a medita, în mijlocul unei zile pline? Soluția nu e să renunți la alte activități din timpul zilei ci să înlocuiești, de exemplu, activitatea mecanică pe care o faci pe drum spre birou, cu o sesiune de mindfullness (activitate prin care te concentrezi strict pe momentul prezent).

Vă recomand o aplicație numită ”Simple Habit”, despre care v-am mai povestit în cadrul unor exerciții pentru dezvoltarea creativității (meditația activează emisfera dreaptă a creierului, stimulând creativitatea). Vă setați intervalul de timp pe care îl aveți la dispoziție pe drum (5, 10 sau 20 de minute) și vă puteți alege inclusiv mijlocul de transport (autobuz, mașină, tren, mers pe jos). Mi se pare genial că are și opțiunea ”waiting”, în caz că așteptați să vină metroul, autobuzul etc. La fel, opțiunea de ”walking” are, la rândul ei, mai multe variante: prin oraș, prin parc etc.

Dacă sunteți, ca mine, novici în toată treaba asta cu meditația, aplicația asta vă va ajuta să vă concentrați mai bine pe senzațiile din momentul prezent, împiedicând mintea să alerge la tot felul de întâmplări din trecut, scenarii din viitor sau probleme. Alături de un respirat profund și conștient, Simple Habit mi se pare cel mai simplu obicei (apropo de numele ei) prin care vă puteți îmbunătăți sănătatea fizică, psihică și chiar emoțională.

Cărți audio gratuite

Țin minte că drumul spre birou la unul dintre job-urile mele presupunea câteva stații de autobuz (într-un vehicul atât de aglomerat că uneori era o provocare până și să respir, darămite să-mi validez cardul) și câteva stații de metrou (din nou, într-un metrou unde stăteam ca sardinele în sos propriu). Îmi doream cu disperare să folosesc acest timp mort pentru a citi, dar aveam șanse mai mari să levitez peste ceilalți călători decât să reușesc să scot o carte din geantă și să o și deschid.

Atunci am descoperit lumea minunată a cărților audio. Dacă încă nu sunteți siguri că vreți să investiți într-o carte audio, puteți asculta câteva, complet legal și gratuit, pe site-urile pe care vi le recomand mai jos.

Pe Open Culture găsiți peste 900 de cărți audio gratuite, de la ficțiune, de unde vă recomand, printre multe altele, cartea lui Raymond Carver, ”What We Talk About When We Talk About Love” (citită chiar de Carver), cărțile lui Haruki Murakami sau Kurt Vonnegut, la non-ficțiune, unde vă recomand jurnalul lui Anais Nin (citit chiar de ea), sau ”Arta războiului” a lui Sun Tzu (nu, nu e citită de el, ahahahaha) și până la poezie (Maya Angelous și Charles Bukowski, printre alții) și filosofie.

Alte site-uri de unde puteți donwloada/asculta gratuit cărți audio sunt Librivox (peste 10.000 de titluri), Lit2Go (romane, piese de teatru și poezii grupate pentru elevi, de la clasa I, la clasa a XII-a), Loyal Books (peste 7.000 de cărți audio) sau Mind Webs (peste 150 de dramatizări radio ale unor povești scurte SF clasice).

10 idei

V-am povestit, prin toamnă despre un exercițiu de creativitate numit ”10 idei”, prin care un antreprenor american a devenit milionar. Lucrurile stau foarte simplu: n-aveți nevoie decât de o agendă mică și un pix (sau de aplicația Notes a telefonului) și de 10-15-20 de minute, în care să generați 10 idei pe o anumită temă.

N-am reușit (încă) să scriu 10 idei pe zi timp de 6 luni, așa cum a recomandat autorul exercițiului, dar de fiecare dată când l-am aplicat am avut niște rezultate nesperate. Generând 10 idei pe zi am ajuns la tema primei întâlniri cu cititoarele Inoza de anul acesta – pe care, am botezat-o, autoironic, ”Masterclass de Autosabotaj” (dacă sunt persoane interesate, va exista și o a doua ediție, deja am o listă de așteptare foarte lungă). Tot prin exercițiul cu cele 10 idei am venit și cu o extensie foarte interesantă pentru blog, pe care sper să v-o prezint cât mai curând.

Dacă tot aveți 10-15 minute la dispoziție în care sunteți blocați într-o mașină sau un autobuz/tramvai/metrou, nu vreți să-i dați o șansă acestui exercițiu de creativitate? Din propria experiență vă spun că merită. 🙂

Sudoku/ Integrame

Dacă vreți să vă dezvoltați abilitățile cognitive (în special logica), vă recomand să vă instalați una dintre sutele de aplicații gratuite de Sudoku. În perioada în care am rezolvat zilnic câte o rubrică de Sudoku am observat că mă concentrez mai bine la task-urile zilnice. Hmm, probabil ar trebui să-mi reiau acel obicei. 🙂 Aici găsiți 10 dintre cele mai recomandate aplicații de Sudoku pentru iOS, iar aici găsiți Sudoku pentru Android.

Dacă nu vă place să vă jucați cu cifre, dar vreți să vă mențineți mintea brici, puteți încerca clasicele integrame. Găsiți multe aplicații românești de integrame, iar dacă sunteți deja la un nivel superior, le puteți da o șansă integramele în limba engleză (crossword puzzles). Experții pot downloada aplicația NYTimes Crossword și pot rezolva, zilnic, cel mai cunoscut rebus din lume, cel al revistei New York Times. 🙂

Podcast-uri

Dacă sunteți genul care preferați cărțile de non-ficțiune, informative, în locul romanelor, vă recomand să ascultați podcast-uri (în locul cărților de ficțiune audio). Și ce alt moment mai bun (cu excepția alergatului pe bandă, la sală, sau al spălatului vaselor) să ascultați un podcast bun decât banalul drum spre birou?

V-am recomandat, de-a lungul timpului, podcast-urile pe care le ascult și le consider printre cele mai bune. În articolul ”Relaxare cu buget zero” v-am recomandat celebrul The New Yorker Fiction Podcast, dar și alte 4 podcast-uri moderate de femei.

Într-un art articol, din seria ”Răsfăț de weekend” v-am mai recomandat alte 6 podcast-uri, de data aceasta terapeutice. Dacă preferați limba română, vă recomand două podcast-rui marca Decât o Revistă: Pe bune, în care creativi români vorbesc despre bucuriile și provocările lor profesionale și personale și Satul Mădălinei, care tratează tema sărăciei în România.

***

Cam astea au fost recomandările mele pentru azi, sper să vă alegeți și să încercați măcar una dintre ele, pentru a ajunge la birou cu zâmbetul pe buze. Iar dacă aveți alte recomandări de activități sau aplicații pe care le folosiți de obicei spre/dinspre birou, vă aștept în comentarii. 🙂