Cea de-a patra zi a Festivalului de Film de la Cannes a debutat astazi cu “Jimmy P. (Psychotherapy of a Plains Indian)”, al regizorului Arnaud Desplechin.

Cu o distributie exceptionala (Benicio Del Toto si Mathieu Almaric), pelicula se anunta unul dintre cei mai seriosi candidati pentru Palme D’Or de anul acesta. Desi, cu siguranta, din cauza tematicii dificile (un studiu freudian despre pierdere si vindecare) distribuitorii de film vor trebui sa fie extrem de inventivi in marketarea lui pentru a atrage publicul in salile de cinema.

jimmypposter

Filmul este bazat pe cartea “Reality & Dream”, un studiu de caz psihologic realizat de etnologul si psihanalistul francez Georges Devereux si porneste de la un caz real. La finalul celui de-al Doilea Razboi Mondial, Jimmy Picard (Del Toro), un amerindian care a luptat in Franta este internat la Spitalul Militar Topeka din Kansas, o institutie specializata in boli mentale. Jimmy sufera de numeroase simptome care indica o boala mentala: crize de ameteala, episoade de pierdere a auzului si orbire etc. In lipsa altui diagnostic, barbatul este catalogat ca schizofrenic.

Pentru a-l ajuta, spitalul american apeleaza la un psihanalist francez, specialist in antropologia amerindiana, Georges Devereux (Mathieu Almaric). Este inceputul unei terapii care va dura 2 ani de zile, in care cei doi barbati vor ajunge, treptat, din ipostaza de psihoterapeut si pacient in cea de prieteni.

***

La conferinta de presa, pe care am urmarit-o live pe Portalul Orange de mobil (n-am facut insa live blogging pentru ca n-am reusit sa scriu la fel de repede pe mobil pe cat au vorbit actorii 😀 ), regizorul a povestit ca i-a fost greu sa transforme studiul psihologic al lui Devreux intr-un film. “E un material greu de lucrat. Cand te lansezi in psihoterapie, te lansezi intr-o aventura. Cam asta am facut si noi”.

Intrebat daca s-a gandit de la inceput sa lucreze cu Del Toro si Almaric, Desplechin a raspuns “In timp ce scriam scenariul m-am gandit ca ii vreau exact pe Benicio si Mathieu. Daca pot sa ii am, fac filmul, daca nu, nu!”.

Atat regizorul, cat si Mathieu Almaric, interpretul psihoterapeutului, s-au declarat impresionati de etica profesionala a lui Benicio Del Toro. “N-am mai intalnit pe nimeni care sa lucreze atat de mult. E un geniu!”, a spus Desplechin. “Imi amintesc primele lecturi ale scenariului, Benicio isi facuse enorm de multe notite pe marginea cartii lui Devereux”, a mai povestit si Almaric.

Cat despre modul in care s-a pregatit el pentru film, Almaric a spus ca a inceput sa mearga la sesiuni de terapie, pentru a se obisnui cu aceasta lume pe care nu o cunostea.

La randul sa, Del Toro a povestit ca, pentru a interpreta un personaj amerindian, a studiat cultura respectiva, a urmarit filme cu amerindieni, dar a si lucrat mult la accent, pentru a-si internaliza cat mai mult personajul.

Regizorul a mai spus ca, din cauza ca spitalul de boli mentale din Kansas a fost demolat, au fost nevoiti sa construiasca un spital, intr-o zona cu o geografie similara, pentru a respecta cat mai fidel cazul real.

***

Desplechin, regizorul filmului, este prezent pentru a 6-a oara in competitia de la Cannes, aproape toate filmele pe care le-a realizat in ultimii ani (“A Christmas Tale”, “Kings & Queen”, “Esther Kahn”, “My Sex Life… or How I Got Into an Argument”, “La sentinelle”) fiind nominalizate pentru Palme d’Or.

Nici pentru Mathieu Almaric, aflat la cea de-a cincea colaborare cu regizorul francez, prezenta la Cannes nu este un lucru neobisnuit. Actorul si regizorul francez a castigat la Cannes, de altfel, premiul pentru cel mai bun regizor pentru “On Tour” (2010), ca si premiul FIPRESCI pentru aceeasi pelicula. Almaric este, cu siguranta, mai cunoscut in ipostaza sa de actor. Il stiti cu siguranta din “Scafandrul si Fluturele”, filmul care i-a adus un César in 2007.

Cat despre Benicio Del Toro, actorul portorican nu doar ca a obtinut un premiu la Cannes pentru cel mai bun actor, in 2008 (pentru “Che: Part One” si “Che: Part Two”), dar a si fost membru al juriului in 2010.

***

In continuare, daca vreti sa urmariti ce se intample live la cel mai important Festival european de film, puteti accesa 24/24 sectiunea speciala de pe site-ul Orange sau Portalul Orange pe mobil.