Dacă nu v-ați găsit împlinirea în hygge sau în lagom, poate e timpul să încercați ikigai. Potrivit cercetătorilor, conceptul nipon asigură nu doar o viață mai echilibrată și mai frumoasă, ci și una mai lungă.

Acum doi ani, occidentalii se înveleau în pături pufoase și aprindeau lumânări aromate prin casă, în speranța de a găsi fericirea în hygge, noțiunea daneză care a ridicat confortul la rang de artă. Anul trecut, conceptul suedez lagom a dominat trend-urile de lifestyle. Tradus ca ”nici prea mult, nici prea puțin”, lagom reprezintă predilecția suedezilor pentru un trai moderat, dar nu frugal. Anul acesta, se pare că noțiunea-vedetă în materie de stil de viață e termenul japonez ”ikigai”.

***

Dacă îl întrebați pe iubitul meu când s-a îndrăgostit de mine, o să vă povestească întâmplarea din toaletă, de acum câțiva ani. Eu, una, cred că în seara respectivă a fost vorba de koi no yokan (un superb concept japonez, care definește sentimentul pe care îl ai atunci când cunoști pe cineva și știi că te vei îndrăgosti inevitabil de el sau de ea – un fel de ”premoniție a iubirii”).

Dacă mă întrebați pe mine, s-a îndrăgostit două zile mai târziu, când am folosit (absolut întâmplător) cuvântul ”ikigai”, în timpul primei noastre conversații telefonice. Au urmat câteva secunde de tăcere la capătul celălalt al firului.

– Știi de ikigai? m-a întrebat mirat.
– Încerc să mi-l găsesc, i-am răspuns zâmbind.

Poate fi un singur cuvânt suficient ca cineva să se îndrăgostească? Eu cred că da, mai ales dacă respectivul cuvânt descrie o viziune comună asupra vieții.

Ce înseamnă ikigai?

Ikigai poate fi tradus ca ”motivul de a trăi” sau ”sensul vieții”. Pentru locuitorii din insulele Okinawa, considerați cei mai longevivi și cei mai fericiți dintre japonezi, ikigai are înțelesul de ”motivul pentru care te trezești dimineața” sau ”motivul pentru care te bucuri de viață”. Potrivit culturii japoneze, cu toții avem un ikigai și este esențial să-l descoperim și să-l urmăm, pentru a avea un trai fericit și echilibrat.

Unii își știu ikigai-ul din copilărie, alții îl descoperă în urma unei experiențe transformatoare, dar pentru majoritatea oamenilor să-l găsești e un proces greu și de lungă durată.

Ce ar trebui să fac cu viața mea?
Ce m-ar face cel/cea mai fericit/ă?
Care e sensul vieții mele?

Ikigai-ul tău e răspunsul la toate aceste întrebări. A descoperi ”motivul pentru care te trezești dimineața” sau ”sensul vieții” nu este, însă, doar o chestie simpatică de bifat, din rațiuni de trenduri.

Conform psihologilor, persoanele care simt că au un sens în viață și motive de a trăi sunt mai ferite de depresie și de tulburări de dispoziție. De asemenea, oamenii care își cunosc ikigai-ul se pare că au sisteme imunitare mai puternice, un nivel mai scăzut de hormoni ai stresului și, în general, un nivel de satisfacție mult mai ridicat (ceea ce duce la o viață mai lungă și mai împlinită).

Cărți despre ikigai

S-au scris numeroase cărți pe această temă, dintre care cele mai recente au devenit bestseller-uri internaționale (ceea ce, desigur, spune ceva despre actuala criză identitară a oamenilor, dar asta e altă discuție, pentru altă dată).

Puteți începe prin a citi ”The Little Book of Ikigai”, a lui Ken Mogi. Mogi este un neurocercetător japonez, foarte apreciat pentru maniera accesibilă în care prezintă informații științifice. În bestseller-ul ”The Little Book of Ikigai”, neurocercetătorul arată cum ikigai-ul personal poate contribui la o viață fericită și de succes, explicând însă și factorii cognitivi din spatele acestui proces.

Ceea ce mi se pare foarte important e că Mogi subliniază faptul că ikigai-ul tău se poate regăsi și în hobby-uri sau în pasiuni și nu trebuie să fie un scop măreț, cum ar fi urcarea Everestului sau câștigarea unui Nobel. Pentru unii, ikigai-ul poate fi cariera, pentru alții întemeierea unei familii, dar pentru mulți se poate regăsi în pasiunea și împlinirea pe care le-o dau practicarea unui hobby.

Un alt bestseller pe această temă este ”Ikigai. Secrete japoneze pentru o viață lungă și fericită”, de Francesc Miralles și Hector Garcia. Cei doi autori și-au petrecut mai multe luni în Okinawa, intervievând localnicii (mulți dintre ei în vârstă de peste 100 de ani). La final, autorii au compilat datele sub forma a ”10 reguli ale ikigai” (le găsiți în descrierea cărții din link-ul de mai sus, pe pagina Cărturești).

Deși foarte interesantă, cartea celor doi mi se pare mai degrabă un ghid despre cum să îmbătrânești frumos și sănătos decât despre cum să-ți găsești ikigai-ul. Există însă acolo o observație care poate fi cheia către descoperirea ikigai-ului propriu:

”Ikigai-ul tău se află la intersecția dintre acel lucru la care ești bun și acel lucru care-ți place”.

Într-adevăr, oriunde am citit despre ikigai, l-am văzut reprezentat grafic ca rezultatul intersecției a patru cercuri:

⭕ Ceea ce iubești să faci (pasiunea ta)
⭕ Ceea ce lumea are nevoie (misiunea ta)
⭕ Ceea ce faci foarte bine (vocația ta)
⭕ Ceea ce îți aduce bani (profesia ta)

Cum îți găsești ikigai-ul

Teoretic, pentru a-ți găsi ikigai-ul, ar trebui să răspunzi foarte onest la următoarele întrebări:

⭕ Ce iubești să faci? Ce activități sau acțiuni te fac să te simți plin/ă de viață, fericit/ă?

⭕ Care sunt cauzele în care crezi? Ce îți frânge inima? Ce ai vrea să schimbi în lume? Pentru ce ai fi gata să-ți sacrifici tot timpul și efortul?

⭕ La ce ești foarte bun/ă? Ce abilități/deprinderi îți vin natural? Ce talente ți-ai cultivat? La ce excelezi fără să-ți propui?

⭕ Pentru ce te plătesc/te-ar plăti oamenii? Ce servicii, valori sau bunuri oferi sau poți oferi, care să fie valoroase pentru ceilalți? Ce nevoi le poți satisface celorlalți, pentru care să fie bucuroși să plătească?

Notează apoi orice cuvinte, sintagme sau propoziții care îți vin în minte în cercul corespunzător (pasiune, misiune, vocație, profesie) și apoi încearcă să descoperi punctul în care toate se intersectează – acela e ikigai-ul tău. Sigur, majoritatea dintre noi nu suntem suficienți de lucizi în privința propriei persoane încât să identificăm aceste lucruri atât de ușor.

De aceea, după părerea mea, o variantă mai utilă de a descoperi ”motivul pentru care te trezești dimineața” este să fii atent la ceea Hector Garcia numește ”stare de flux”:

”Ai fost vreodată atât de absorbit/ă de o sarcină încât ai uitat să bei apă și să mănânci? Ce făceai? Observă acele momente când intri în starea de flux, pentru că ele s-ar putea să-ți încorporeze ikigai-ul. Dacă crești durata zilnică în care ești în starea de flux, îți vei crește legătura cu ikigai-ul tău”.

Me, myself & my ikigai

La începutul acestui text vă povesteam că l-am cucerit pe iubitul meu mărturisindu-i că-mi caut ikigai-ul. Ați crede că după câțiva ani de căutări l-am găsit, nu-i așa? Din păcate, am avut o perioadă în care supraviețuirea (fizică și mai ales psihică) a fost principala mea preocupare. Acum, când s-au mai liniștit lucrurile și sunt mai bine, m-am întors la nevoia de a-mi găsi acel motiv pentru care mă trezesc diminețile.

Recunosc, n-am făcut exercițiul cu completarea cercurilor de mai sus. În schimb, ca să-mi găsesc ikigai-ul, mi-am propus să îmi construiesc uși. Să încerc lucruri care mă sperie. Să încerc lucruri la care sper să fiu bună. Să încerc lucruri la care habar n-am dacă sunt bună (dar vreau să aflu). Să încerc lucruri la care n-am cum să am habar dacă sunt bună sau nu până nu le încerc. Să sar și să sper ca o să se deschidă plasa. Să încetez să mă gândesc la plasă, de fapt. Să sar și atât.

Așadar, în următoarele luni, o să mă vedeți (și auziți) făcând tot felul de lucruri. Unele s-ar putea să-mi iasă bine, altele o să fie, cel mai probabil, dezastruoase. Nu vă spun asta să-mi cer scuze anticipat, nici să mă laud. Vă spun aceste lucruri să vă amintesc că asta trebuie să faceți și voi.

Creați-vă oportunități acolo unde nu vi se oferă, nu vă temeți să luați decizii care par greșite pentru alții, nu vă lăsați până nu descoperiți ce vă face să vă simțiți vii, fericiți și mai voi înșivă ca niciodată. Avem o singură viață – cu un ikigai toți suntem datori. 🙂