In urma cu aproape o ora, la Cannes a avut loc conferinta de presa pentru filmul “Heli”, reprezentantul continentului sud-american la cea de-a 66-a editie a Festivalului.

Am urmarit discutiile despre film pe telefon, in timpul pranzului, pe Portalul Orange pe mobil (m.orange.ro/TVFestival) si, judecand dupa ce am aflat despre filmul regizorului mexican Amat Escalante (care include scene traumatizante de tortura, inclusiv organe genitale arse), ma bucur ca nu au rulat imagini in timpul conferintei de presa, sau pastele mele cu somon ar fi ramas neatinse.

Lasand gluma la o parte, insa, pelicula mexicana se anunta cel mai realist si explicit film cu violenta de la Cannes dupa “Kinatay”, al lui Brillante Mendoza (care a si castigat premiul pentru cel mai bun regizor, in 2009).

heli 2

Heli (Armando Espitia), protagonistul filmului cu acelasi nume, este un tanar mexican care traieste o viata simpla, dar linistita, cu familia (tatal, fiul, tanara sotie si sora lui). Viata lui Heli este zguduita atunci cand Beto, un cadet in varsta de 17 ani (Juan Eduardo Palacios) se indragosteste de sora lui de 12 ani, Estella (Andrea Vergara) si planuieste sa fuga si sa se casatoreasca cu ea. Atunci cand Heli se opune planurilor lui, familia lui devine tinta actelor de violenta barbara care afecteaza regiunea.

Mai jos aveti un fragment din film (trailerul nu exista inca integral pe Youtube).

***

La conferinta de presa, regizorul Amat Escalante (il puteti vedea in aceasta imagine, inconjurat de Armando, actorul din rolul principal si de micuta Andrea) a povestit ca pentru a gasi actorul care sa-l interpreteze pe Heli a organizat casting-uri timp de 2 ani de zile. Intr-un final, din peste 3.000 de tineri l-a ales pe Armando Espitia, cu doar 5 zile inainte de data la care trebuiau sa inceapa filmarile.

Armando, care era student la actorie la momentul respectiv, a renuntat la studii pentru a lucra la film. “Ma bucur ca am ajuns aici, pentru ca sper sa fi meritat sacrificiul lui”, a glumit regizorul.

Cat despre Andrea Vergara, care o interpreteaza pe Estrella, fetita a povesti ca la inceput ideea filmului a speriat-o, “dar apoi l-am cunoscut mai bine pe Amat si echipa filmului si a fost o experienta extraordinara.”

Intrebat de ce contine filmul lui atat de multa violenta, regizorul a raspuns ca aceasta este realitatea mexicana. O jurnalista care a luat cuvantul a spus, de altfel, ca dupa ce a vizionat pelicula s-a ridicat si si-a anulat o vacanta pe care o planuise in Mexic. “N-ar trebui sa va anulati calatoria. N-am vrut ca filmul meu sa loveasca in turismul mexican. Nu e un documentar, dar reflecta realitatea din anumite zone”, a spus regizorul.

***

Revin putin mai tarziu, sa povestim despre “The Bling Ring”, filmul Sofiei Coppola care deschide in seara aceasta sectiunea “Un Certain Regard”. Pelicula prezinta povestea unei gasti de adolescenti care au spart si au jefuit casele starurilor de la Hollywood si este inspirata de un caz real.

Pana atunci, insa, va invit sa urmariti imagini de la Cannes pe sectiunea speciala de pe site-ul Orange sau pe Portalul Orange pe mobil (m.orange.ro/TVFestival).