Unul dintre cele mai vechi (și frumoase) mituri asiatice se numește ”Firul roșu al destinului”.

Potrivit acestuia, zeii au legat cu un fir roșu, invizibil, sufletele pereche, predestinate să se întâlnească la un moment dat în viață. Firul se poate întinde, se poate îndoi sau se poate încurca, dar nu se va rupe niciodată.

În mitologia chineză, firul roșu al destinului este legat de gleznele celor doi, în cultura japoneză de degetul mic al fiecăruia.

Cu patru ani în urmă le-am cerut surorii mele, Lia, și prietenului ei, Robert, să-mi deseneze conturul palmelor lor pe o foaie de hârtie.

Știam că sunt suflete-pereche, știam că vor rămâne împreună până la adânci bătrâneți și mi-am propus ca în ziua căsătoriei lor să le dăruiesc o broderie care să ilustreze vechiul mit asiatic al firului roșu.

Am trecut de atunci prin multe momente de cumpănă împreună, prin tristeți de neînchipuit și bucurii la fel de mari. Între timp m-am și mutat de două ori, dar am păstrat cu sfințenie cele două foi, cu urmele palmelor lor.

Azi le-am dăruit, în sfârșit, broderiile din imaginea de mai jos.

Dacă vor trece vreodată prin momente dificile, sper să le privească și să-și amintească de firul roșu care i-a adus împreună. Și care, oricât s-ar încurca sau s-ar întinde, nu se va rupe niciodată.