Pana nu demult credeam ca sunt singura fiinta de pe Terra care nu intelege sensul (daca e unul ascuns, Dumnezeu mi-e martor ca l-am cautat!) “actiunii” din ultimul videoclip al Madonnei, “4 minutes”.

Pot sa pricep de ce in videoclip Madonna prefera sa impinga o masina in loc s-o conduca (draga de ea e o mare ecologista!), pot sa inteleg si de ce face ture pe masa unor bieti oameni care-si mananca linistiti supa la cina, dar ma depaseste faptul ca, in prag de Apocalipsa (cand mai are doar “4 minutes to save the world”) pe ea o apuca cumparaturile si merge la supermarket. Nu inteleg nici de ce incepe sa se batzaie cu dragul de Justin pe banda rulanta de la casa de marcat, dar, deh, arta abstracta nu e pe intelesul tuturor.

In fine, am vazut ca si altii au avut aceleasi dileme ca ale mele si am ras copios cand am descoperit urmatorul material video, realizat de o televiziune canadiana. E, daca vreti, un fel de “proces” al videoclipului lui Madge. Replica de geniu care mi-a ramas in cap (despre Madonna) e “The older the stripper, the nastier the moves”. Soooo true! 🙂

Tot din capitolul “The road to hell si paved with good intentions” (vorba Madonnei din acelasi videoclip), “Tabu” a lansat un proiect genial. Este vorba despre scrierea primului roman de tipul chick lit colectiv publicat vreodata in Romania. Partea si mai misto e ca romanul va fi scris de cititoarele Tabu, in perioada 28 aprilie 2008-5 iunie 2009.

Cu mana pe inima trebuie sa recunosc ca Prologul (scris cu ajutorul unui editor specializat) nu este unul de geniu (firul epic al romanului, ca si personajele de altfel, se aseamana izbitor cu cel din “The Devil Wears Prada”), dar este cel putin dragut si deschide foarte multe oportunitati in redactarea urmatoarelor capitole.

Din pacate, majoritatea cititoarelor care au contribuit pana acum la primul capitol al romanului Tabu s-au lasat prinse in capcana “Diavolul se imbraca de la Prada”. Intr-unul dintre cazuri, cel putin, aveam impresia ca citeam, aproape ad litteram, pagini din cartea respectiva.

De fapt, constructia personajelor, situatiile si gandurile eroinei din capitolele cititoarelor seamana atat de mult cu cartea mentionata mai sus (si, din pacate, intre ele) incat nu prea reusesc sa-mi aduc aminte actiunea din fiecare, desi le-am citit cap-coada.

Am remarcat doar ca unul dintre capitole o dadea intr-un roman de actiune cu suspans prost asezonat si ca altul, care facea nota discordanta cu celelalte, imi aducea aminte de compunerile cu iarna din clasa a VI-a (cu fraze precum “Se despart din norisori de fulgi de nea si planeaza pe aripioare fine prin viscolul teribil” si “Orologiul bate miezul noptii aproape si focul adoarme tihnit in spatele meu”) C’mon, people!

Asa ca va rog, daca stiti ca va banutuie talentul romanesc, inscrieti-va si voi cu un entry in competitia pentru romanul Tabu. Asta ca sa nu ne trezim anul viitor in librarii cu varianta autohtona, “Satana poarta Razvan Ciobanu”.