Astăzi începe cea de-a 66-a ediție a Festivalului Internațional de Film de la Cannes. Am așteptat cu nerăbdare acest eveniment, din două motive.

Primul: cei de la Orange România m-au desemnat bloggerul oficial al Festivalului, ceea ce înseamnă că în următoarele 12 zile (15-26 mai) o urmăresc și o să vă povestesc, în timp real, tot ce se întâmplă pe Croazetă: apariții strălucitoare pe covorul roșu, conferințe de presă, ședințe foto etc.

Al doilea: este primul an în care România este reprezentată în juriul prestigiosului festival, prin Cristian Mungiu. Astfel, regizorul ”După Dealuri” se va alătura unor nume mari ale cinematografiei mondiale, printre care regizorul Steven Spielberg, actorul Christoph Waltz, regizorul Ang Lee sau actrița Nicole Kidman.

În România, Orange e singurul care transmite live de la Cannes, exclusivitate ce nu este rezervată nici măcar televiziunilor (care pot transmite imagini de la Festival doar în reluare).

Asta înseamnă că vă puteți bucura de imagini live, în premieră, fie accesând secțiunea dedicată de pe site-ul orange.ro, fie, dacă sunteți clienți Orange, accesând Portalul Orange pe mobil (m.orange.ro/TVFestival).

Eu voi face live blogging urmărind transmisia de la Festival în Portalul Orange pe mobil. Veți găsi pe blog, zilnic, 2-3 știri cu cele mai interesante momente de la Cannes.

***

Mai jos este posterul oficial al Festivalului de anul acesta, o fotografie a regretatului Paul Newman si a soției sale, Joanne Woodward, realizată în timpul filmărilor la pelicula ”A New Kind Of Love” (Melville Shavelson, 1963).

Cannes-2013-Poster-HR

Organizatorii Festivalului au declarat că au ales această imagine pentru a reprezenta cea de-a 66 ediție a evenimentului ca un omagiu adus lui Newman (care a murit în 2008), dar și pentru a marca ”admirația nesfârșită pentru Woodward, soția și partenera lui de film preferată”.

Primul film în care Paul Newman și Joanne Woodward au apărut împreună, ”The Long Hot Summer” (Martin Ritt, 1958) a fost, de altfel, selectat în cadrul competiției de la Cannes chiar în anul nunții lor, 1958.

Cei doi au mai fost prezenți la Cannes cu două pelicule memorabile, regizate de Newman, cu Woodward în rolul principal: ”The Effect of the Gamma Rays on Man-in-the-Moon Marigolds” (1973) si ”The Glass Menagerie” (1987).

***

Vă aștept, așadar, să comentăm ținutele vedetelor, cu mult înainte să apară în revistele glossy sau pe site-urile de fashion, să analizăm declarațiile regizorilor, scenariștilor sau actorilor de la conferințele de presă, să dezbatem șansele diverselor pelicule la marile premii și să tragem cu ochiul în backstage.

Dacă nu aveți timp să urmăriți transmisiunea live, puteți urmări pe Portalul Orange de mobil o selecție de înregistrări cu cele mai importante momente ale fiecărei zile.

Ne recitim puțin mai târziu, când v-am pregătit câteva detalii glam despre pelicula ”The Great Gatsby” a regizorului Baz Luhrmann, cu Leonardo DiCaprio și Carey Mulligan în rolurile principale, care va deschide ediția de anul acesta a festivalului.

À bientôt! 🙂