Cea de-a treia zi a Festivalului de la Cannes (si a doua zi de proiectii) ne propune o incursiune in 4 culturi diferite (Iran, China, Italia si Franta), explorand 4 subiecte sensibile: divortul, violenta, homosexualitatea si eutanasia asistata. Mai jos, cateva cuvinte despre peliculele de astazi.
***
Le passé (The Past)
Regia: Asghar Farhadi
Dupa succesul de care s-a bucurat anul trecut “A Separation” (daca nu l-ati vazut inca, vi-l recomand cu caldura), castigator al Premiului Oscar pentru cel mai bun film strain si al Ursului de Aur la Berlin, regizorul iranian Asghar Farhadi exploreaza din nou tema divortului (de data aceasta intr-o familie mixta – sot iranian, sotie frantuzoaica).
In rolul principal feminin (Marie) o veti recunoaste pe Berenice Bejo, superba frantuzoiaca cu origini argentiniene din “The Artist”.
Tian Zhu Ding (A Touch of Sin)
Regia: Zhangke Jia
Un miner furios se revolta impotriva coruptiei din satul sau. Un muncitor emigrant, aflat acasa de Anul Nou, descopera posibilitatile infinite pe care i le ofera o arma. O receptionista draguta de la o sauna este impinsa la limita atunci cand un client bogat o agreseaza. Un tanar muncitor in fabrica trece de la o slujba la alta in speranta de a-si imbunatati viata.
Patru oameni din patru provincii chineze diferite ii ofera regizorului Zhangke Jia (cunoscut pentru “Still Life”) o sansa de a reflecta asupra Chinei contemporane, un gigant economic afectat de violenta.
L’Inconnu Du Lac (Stranger By the Lake)
Regia: Alain Guiraudie
Filmul, selectat in sectiunea Un Certain Regard, este o drama infricosatoare, a carei actiune se petrece pe malul unui lac, un mic rai pentru homosexuali. Aici, Michel, un necunoscut care aminteste de farmecul lui Alain Delon, se dovedeste un psihopat violent.
Miele
Regia: Valeria Golino
Dupa “Amour” al lui Michael Haneke (castigatorul Premiului Oscar de anul acesta pentru cel mai bun film strain si al Palm D’Or-ului de anul trecut) si “Bella addormentata” a lui Marco Bellocchio, regizoarea italiana Valeria Golino indrazneste si ea sa trateze delicatul subiect al eutanasiei. O face prin intermediul lui Irene (Jasmine Trinca), o tanara de 30 de ani care si-a ales ca meserie (desi ilegala in Italia) sa ajute bolnavii in stadiu terminal sa nu mai sufere. Intr-o zi, un barbat in varsta de 70 de ani, perfect sanatos, dar care crede ca a trait destul ii cere ajutorul, iar aceasta intalnire ii va testa convingerile lui Irene.
1 Comentarii
Ora Exacta
Cautand pe internetul din Romania uite ca am nimerit pe pagina dumeavoastra.
Nu ma pot abtine sa nu zic ca sunt placut surprins de calitatea articolelor
de pe aceasta pagina si va doresc cat mai mult succes!