Rasalaltaieri am terminat una dintre cele mai emotionante carti pe care le-am citit vreodata. Am o puternica impresie ca o detroneaza pe “De veghe in lanul de secara” la capitolul carti narate de copii/adolescenti.

Se numeste “Ai toata viata inainte” si a fost scrisa de Romain Gary, sub pseudonimul de Emil Ajar. Ultimele pagini ale cartii le-am citit pe holurile facultatii de Ecologie, plangand ca o proasta.

O profesoara s-a apropiat de mine si m-a intrebat Primul an, draguta? ”. Cum sa-i explic ca eu plangeam din cauza ca Momo statea langa madam Roza moarta si o farda si o parfuma ca sa se simta frumoasa?

Din cate am inteles, cartea a aparut in Romania undeva prin anii ’70-’80, dar a fost reeditată recent, fiind prima carte care a aparut in colectia “Cotidianul”. Daca dati de ea, don’t miss it!

***

Alaltaieri, pe cand ieseam de la metrou la Pipera, mi-am pierdut un pantof. N-am realizat decat in momentul in care piciorul incaltat intr-un dres cu flori portocalii a atins cimentul rece.

Am dat sa ma uit dupa pantof, pe scari era un adevarat furnicar. Asa ca mi-am propus sa astept sa se elibereze, pentru ca apoi sa sar intr-un picior in sens invers, in cautarea lui.

Nici nu stiu de unde, a aparut un baiat, cu pantoful meu in mana. In secunda urmatoare ma tinea de glezna si imi punea pantoful inapoi in picior. Am simtit ca imi ia foc fata, el a zambit si a disparut in traficul uman.

Am vrut sa strig dupa el, sa-i multumesc, sa-i cumpar un covrig…dar mi-a fost jena. Poate e mai bine asa. Sa te indragostesti pentru ca cineva ti-a pus un pantof in picior e prea copilaresc.

***

Ieri, pentru prima data in viata mea, mi s-a cerut buletinul la intrarea intr-un club. Am inteles ca bobul te face sa pari mai tanara, dar chiar cu 4 ani?

Imi venea sa intru in pamant, mai ales ca nimanui dintre prietenii cu care eram nu i se intamplase acelasi lucru. In aceeasi situatie cu mine mai era un pusti cu tenul inca acneic, care ii explica bodyguardului o poveste SF, cum si-a pierdut el buletinul in masina unui prieten, care tocmai a plecat la Constanta si e deja pe autostrada. Probabil peste 10 ani, daca mi s-ar intampla acelasi lucru, as jubila. Acum nu e, pur si simplu, cool.