În fiecare zi, decizii mai mari sau mai mici ne schimbă cursul vieții aproape imperceptibil. Și apoi mai există circumstanțele în care ne naștem și noțiunea de ”noroc”, care și ele ne decid, în moduri diferite, traseul. Și poate că undeva, într-un univers paralel, co-există mai multe versiuni ale tale, fiecare cu un destin diferit de al tău, definite de o singură alegere pe care ai făcut-o (sau pe care au făcut-o alții pentru tine).

În ”4 3 2 1”, cel mai recent roman al lui Paul Auster, autorul prezintă viața lui Archie Ferguson, fiul unei familii de evrei din New York. Cartea pare un Bildungsroman clasic, dar apoi fiecare capitol se sub-divide și în fiecare secțiune ni se prezintă o versiune diferită a lui Ferguson: acel Ferguson care ar fi existat dacă el sau părinții lui ar fi luat alte decizii la un anumit moment din viață.

Cât de diferită ar fi viața ta dacă ai fi crescut cu un tată distant, cu unul iubitor, cu unul afemeiat sau fără tată? Dacă prietena ta din copilărie ar deveni soția ta, o simplă aventură sau chiar sora ta vitregă? Dacă ai fi un scriitor de succes, unul cu o carieră zbuciumată sau unul surghiunit la un mic ziar local? Dacă ai fi heterosexual, gay sau bisexual?

Până la finalul cărții, rămâne o singură variantă a personajului, dar romanul explorează, printre multe altele și întrebarea ”care este adevăratul Ferguson?”.

Așa am ajuns să mă gândesc la viața mea și la diversele decizii sau întâmplări care mi-au definit parcursul de până acum. V-am povestit, deja, despre anul în care nu mi-am verificat deloc o adresă de email și despre toate șansele și evenimentele pe care le-am ratat în acel an.

Azi vă propun un exercițiu: să vă imaginați care ar fi cele 4 versiuni ale voastre care ar duce vieți paralele, în funcție de anumite decizii pe care le-ați luat (sau nu) sau de seturile de circumstanțe în care ați trăit. Încep eu.

Prima Ina ar locui la Berlin de 12 ani și ar fi editorul revistei Texte Zur Kunst.

A doua Ina ar fi căsătorită și ar avea doi copii: o fetiță roșcată și un băiețel cu ochii ușor oblici.

A treia Ina ar fi single și prizoniera unui job care o frustrează.

Ultima Ina este necăsătorită, nu are copii, locuiește în București (fără să fi văzut încă Berlinul) și are cel mai frumos job din lume (adică scrie pe Inoza.ro).

Care e Ina ”adevărată”? Aș fi mai fericită în altă versiune a mea? Am luat hotărârile bune la momentul potrivit? Cât am decis eu pentru mine și cât au decis șansa, norocul sau deciziile părinților mei?

În ”4 3 2 1”, personajul lui Auster, Ferguson, scrie la un moment dat o povestire despre un bărbat care călătorește și are la dispoziție 3 drumuri diferite, ca apoi să aleagă unul și să trăiască cu frustrarea de a nu ști niciodată dacă drumul pe care l-a ales este cel bun sau nu. Poate asta este și soarta noastră. Sau poate tot ce trebuie să facem este să încercăm să fim cât se poate de fericiți în circumstanțele în care trăim în prezent, fără a privi în trecut.