În fiecare zi, decizii mai mari sau mai mici ne schimbă cursul vieții aproape imperceptibil. Și apoi mai există circumstanțele în care ne naștem și noțiunea de ”noroc”, care și ele ne decid, în moduri diferite, traseul. Și poate că undeva, într-un univers paralel, co-există mai multe versiuni ale tale, fiecare cu un destin diferit de al tău, definite de o singură alegere pe care ai făcut-o (sau pe care au făcut-o alții pentru tine).
În ”4 3 2 1”, cel mai recent roman al lui Paul Auster, autorul prezintă viața lui Archie Ferguson, fiul unei familii de evrei din New York. Cartea pare un Bildungsroman clasic, dar apoi fiecare capitol se sub-divide și în fiecare secțiune ni se prezintă o versiune diferită a lui Ferguson: acel Ferguson care ar fi existat dacă el sau părinții lui ar fi luat alte decizii la un anumit moment din viață.
Cât de diferită ar fi viața ta dacă ai fi crescut cu un tată distant, cu unul iubitor, cu unul afemeiat sau fără tată? Dacă prietena ta din copilărie ar deveni soția ta, o simplă aventură sau chiar sora ta vitregă? Dacă ai fi un scriitor de succes, unul cu o carieră zbuciumată sau unul surghiunit la un mic ziar local? Dacă ai fi heterosexual, gay sau bisexual?
Până la finalul cărții, rămâne o singură variantă a personajului, dar romanul explorează, printre multe altele și întrebarea ”care este adevăratul Ferguson?”.
Așa am ajuns să mă gândesc la viața mea și la diversele decizii sau întâmplări care mi-au definit parcursul de până acum. V-am povestit, deja, despre anul în care nu mi-am verificat deloc o adresă de email și despre toate șansele și evenimentele pe care le-am ratat în acel an.
Azi vă propun un exercițiu: să vă imaginați care ar fi cele 4 versiuni ale voastre care ar duce vieți paralele, în funcție de anumite decizii pe care le-ați luat (sau nu) sau de seturile de circumstanțe în care ați trăit. Încep eu.
Prima Ina ar locui la Berlin de 12 ani și ar fi editorul revistei Texte Zur Kunst.
A doua Ina ar fi căsătorită și ar avea doi copii: o fetiță roșcată și un băiețel cu ochii ușor oblici.
A treia Ina ar fi single și prizoniera unui job care o frustrează.
Ultima Ina este necăsătorită, nu are copii, locuiește în București (fără să fi văzut încă Berlinul) și are cel mai frumos job din lume (adică scrie pe Inoza.ro).
Care e Ina ”adevărată”? Aș fi mai fericită în altă versiune a mea? Am luat hotărârile bune la momentul potrivit? Cât am decis eu pentru mine și cât au decis șansa, norocul sau deciziile părinților mei?
În ”4 3 2 1”, personajul lui Auster, Ferguson, scrie la un moment dat o povestire despre un bărbat care călătorește și are la dispoziție 3 drumuri diferite, ca apoi să aleagă unul și să trăiască cu frustrarea de a nu ști niciodată dacă drumul pe care l-a ales este cel bun sau nu. Poate asta este și soarta noastră. Sau poate tot ce trebuie să facem este să încercăm să fim cât se poate de fericiți în circumstanțele în care trăim în prezent, fără a privi în trecut.
10 Comentarii
Cristina S.
Prima Cristina ar fi profesoară de română într-o comună din județul Galați.
A doua Cristina ar împacheta colete la Amazon undeva pe lângă Birmingham.
A treia Cristina ar redacta cărți de dezvoltare personală în incinta prăfuită a Tubalului, în sectorul 5.
Ultima traduce cărți din engleză, încă se mai plimbă cu bicicleta lângă Dunăre și scrie o lucrare despre Pamuk.
Cred că atât timp cât găsim un sens în drumul parcurs azi și în circumstanțele prezente, nu ar trebui să ne lăsăm furați de mirajul posibilităților trecute. Și de fapt nici în caz contrar, al unei situații prezente haotice sau lipsite de strălucire. N-am face decât să ne proiectăm cu amărăciune sau mici regrete alte identități și să le transformăm într-o povară, în defavoarea sinelui de acum, care ne cere toată atenția, așa cum ai sugerat și tu.
Steluța Burcea
Prima Steluța ar fi in Danemarca, cu un job in comunicare si iubindu-se cu un dutch guy :))
A doua Steluța ar fi profesor universitar, dacă ar fi rămas să continue pe drumul academician cum au sfătuit-o profesorii ei 😀
A treia Steluța ar trăi în satul de unde sunt bunicii și părinții ei, ducând o viață simplă, probabil fiind cea mai deșteaptă fată de acolo 🙂
Ultima Steluța lucrează la proiecte personale, este necăsătorită, învață mendrele unui job nou și se bucură de prezent 🙂
Anca
Prima Anca ar fi medic veterinar, ar avea propriul sau cabinet si cu siguranta ar colabora cu organizatiile de protectia animalelor
A doua Anca ar lucra intr-un laborator, sau in mod ideal ar studia fauna salbatica din jungla amazoniana (alaturi de un coleg hot cu care ar avea o relatie si ar strabate lumea intreaga in cautare de noi specii de furnici)
A treia Anca tocmai si-ar fi luat doctoratul in istoria artei, ar locui cu chirie in Timisoara intr-un apartament inghesuit, ar suferi ca nu isi poate cumpara lucruri dragute din mall si inca si-ar cauta un job decent in domeniul ei, intrebandu-se in adancul sufletului ei daca un patrat negru pe fond alb e intr-adevar o opera de arta sau nu
Anca din prezent e casatorita, nu are copii, locuieste in orasul sau natal, lucreaza intr-o multinationala de la 7 la 4, vrea sa isi ia o casa cu gradina mare unde sa le ofere un trai decent animalelor salvate, e adepta veganismului pe care isi doreste sa il promoveze, inca viseaza mult si nu are curajul sa isi duca planurile la bun sfarsit, dar e hotarata sa isi depaseasca fricile pas cu pas
Leda
Prima Leda ar fi profesoara de limba engleza in Tg.Mures. Ar iubi interactiunea cu copiii si ar incerca sa ii ajute cat mai mult in dezvoltarea lor. Din pacate nu ar castiga foarte bine, iar cel mai trist aspect legat de aceasta imprejurare ar fi calatoriile mai putine sau in locuri mai apropiate. Probabil ca ar fi single.
A doua Leda ar lucra in diplomatie, in domeniul tratatelor internationale. Ar locui la Bucuresti si ar calatori mai mult cu serviciul decat pentru vacante. Cel mai probabil, ar fi prinsa intr-o relatie on&off.
A treia Leda ar fi casatorita. Nu stim detalii despre domeniul in care ar lucra. Stim doar ca, din pacate, nu ar fi fericita.
A patra Leda locuieste in Bucuresti si lucreaza la o multinationala. Iubeste si calatoreste 🙂 Uneori se gandeste ca o ardeleanca nu se va adapta niciodata 100% in Bucuresti. Daca ar fi sa o ia de la capat ar decide la fel in aproape toate momentele importante.
Inoza
Fetelor, corectați-mă dacă greșesc, dar mi se pare că în fiecare caz sunteți cea mai bună (și fericită) versiune de Cristina, Steluța, Anca și Leda posibilă. Caz în care sunt foarte invidioasă, dar și foarte bucuroasă pentru voi. 🙂 ❤️
Steluța Burcea
Eu aspir ca în fiecare versiune să fiu cea mai bună și fericită, însă mai sunt și frici, tristeți, griji, over-thinking pe care le iau treptat. Cu toate astea, aleg să fiu recunoscătoare chiar și pentru ele, fiindcă mă asigură că nu m-am oprit din evoluție.
Zile faine Inoza! 🙂
Inoza
Normal, Steluța, în pofida conturilor noastre de Instagram, nimeni nu duce o viață perfectă! :))) Grijile și fricile și tristețile își au rostul lor, așa cum ai spus și tu, atât de frumos. 🙂
Cristina
Prima Cristina ar fi un inginer complet atehnic, casatorita cu siguranta cu un coleg din facultate. Ar avea un serviciu complet nesatisfacator, un copil sau doi si probabil un apartament pentru care ar plati rate vreo 30 ani.
A doua Cristina ar fi inca intr-o relatie on/off cu tipul de care s-a indragostit la 25 ani, depresiva, dandu-si seama ca nu e si nu a fost niciodata “the right one”, dar nefiind in stare sa se rupa de el.
A treia Cristina ar fi acum procuror criminalist, daca nu ar fi existat tipul de mai sus sau daca ea ar fi fost suficient de desteapta incat sa nu piarda cele mai importante 3 luni din viata. Nu stim daca ar fi fost sau nu casatorita sau ar fi avut copii, dar sigur ar avea o viata foarte palpitanta.
A patra Cristina e casatorita si nu are copii. E jurist si lucreaza in consultanta, in urmatorul domeniu care a pasionat-o mult, dar de vreun an simte ca s-a plictisit si trebuie sa faca altceva, dar nu stie ce anume inca… In schimb, toti banii pe care ii strange ii cheltuieste in vacante, plimbandu-se prin lume.
Nu stiu daca sunt cea mai buna versiune a mea in prezent. Inca ma mai bantuie deciziile pe care le-am luat la un moment dat si care mi-au schimbat viata. Sau poate, indiferent de ce as fi ales, tot aici eram, intrebandu-ma “ce ar fi fost daca…”
I’ll never know… 🙂
Inoza
Cred că a patra Cristina e pe cale de a deveni cea mai bună versiune a ei, în special datorită sentimentului că urmează o schimbare mare. Știi cum spunea Rumi ”What you seek is seeking you”. Trebuie doar să-ți acorzi timp și răbdare să descoperi what you’re really seeking. 🙂
Cristina
Chiar sper asa sa fie, multumesc 🙂